Dejanja ni mogoče dokončati, ker je datoteka odprta v drugem programu

Dejanja ni mogoče dokončati, ker je datoteka odprta v drugem programu

Kako popraviti 'Dejanja ni mogoče dokončati, ker je datoteka odprta v drugem programu' Težava v sistemu Windows 10?

Ko poskusite preimenovati, izbrisati ali premakniti datoteko ali mapo, boste morda prejeli sporočilo 'Dejanja ni mogoče dokončati, ker je datoteka odprta v drugem programu' . Ta napaka ni resna, je pa lahko zelo moteča.

Sporočilo ne vsebuje nobenih informacij o programu, v katerem je očitno datoteka ali mapa odprta, in se lahko prikaže, tudi če imate zaprte programe, ki so prej dostopali do datoteke. To sporočilo o napaki je lahko zelo moteče, če datoteke ali mape, s katero delate, ne morete premakniti ali izbrisati. Na splošno se to sporočilo o napaki ustvari, ko so mapa ali datoteke v mapi zaklenjene, ker jih uporablja Windows ali drug program, ki se izvaja v sistemu Windows.The 'Dejanja ni mogoče dokončati, ker je datoteka odprta v drugem programu' Sporočilo o napaki lahko povzroči veliko težav v računalnikih, saj preprečuje dostop do nekaterih datotek in njihovo odstranjevanje. Ta priročnik opisuje številne možne načine za rešitev te težave.

Dejanja ni mogoče dokončati, ker je datoteka odprta v drugem programu

Kazalo:

Prenesite orodje za popravilo zlonamerne programske opreme

Priporočljivo je zagnati brezplačno skeniranje z Malwarebytes - orodjem za odkrivanje zlonamerne programske opreme in odpravljanje računalniških napak. Za odstranitev okužb in odpravljanje računalniških napak boste morali kupiti celotno različico. Na voljo brezplačna preizkusna različica.

Znova zaženite File Explorer

File Explorer (prej znan kot Windows Explorer) prikazuje hierarhično strukturo datotek, map in pogonov v sistemu. Prikaže tudi vse omrežne pogone, ki so bili preslikani v črke v računalniku. Z Raziskovalcem lahko kopirate, premikate, preimenujete in iščete datoteke in mape. Pri tej težavi vam lahko pomaga ponovni zagon Raziskovalca.

Za to boste morali uporabiti Task Manager. Upravitelj opravil je sistemski nadzorni program, ki se uporablja za zagotavljanje informacij o procesih in programih, ki se izvajajo v računalniku, ter splošnem stanju računalnika. Nekatere izvedbe lahko uporabimo tudi za zaključevanje procesov in programov ter spreminjanje prioritet procesov. Če želite odpreti upravitelja opravil, na tipkovnici pritisnite Ctrl + Alt + Delete ali z desno miškino tipko kliknite meni Start in izberite 'Upravitelj opravil' .

znova zaženite raziskovalec datotek 1. korak

V upravitelju opravil se pomaknite navzdol in poiščite 'Raziskovalec Windows' , z desno miškino tipko kliknite in izberite 'Ponovni zagon' v spustnem meniju ali pa ga preprosto izberite (s klikom) in kliknite 'Ponovni zagon' v spodnjem desnem kotu. Ponovni zagon raziskovalca datotek (Windows Explorer) je ena najlažjih rešitev, vendar le začasna - 'Dejanja ni mogoče dokončati, ker je datoteka odprta v drugem programu' težava se lahko ponovi. Kljub temu vam priporočamo, da najprej preizkusite to rešitev.
znova zaženite raziskovalec datotek 2. korak

[Nazaj na kazalo]

Odstranite sličice s čiščenjem diska

'Dejanja ni mogoče dokončati, ker je datoteka odprta v drugem programu' napako lahko povzročijo sličice. Windows shrani kopijo vseh sličic slik, videoposnetkov in dokumentov, tako da jih je mogoče hitro prikazati, ko odprete mapo. Če izbrišete te sličice, se bodo po potrebi samodejno znova ustvarile. To težavo lahko odpravite tako, da s čiščenjem diska odstranite sličice. Čiščenje diska se uporablja za zmanjšanje števila nepotrebnih datotek na vaših pogonih, kar lahko pomaga vašemu računalniku, da deluje hitreje. Lahko izbriše začasne datoteke in sistemske datoteke, izprazni koš in odstrani številne druge predmete, ki jih morda ne potrebujete več. Te neželene datoteke lahko vplivajo na hitrost obdelave v računalniku, zaradi česar se aplikacije počasi odzivajo in jim celo preprečijo zagon. Če želite zagnati čiščenje diska, vnesite 'čiščenje diska' v Iskanje in kliknite 'Čiščenje diska' rezultat.

odstranite sličice s 1. korakom čiščenja diska

Videli boste seznam datotek, ki jih želite izbrisati. Najti 'Sličice' in označite potrditveno polje blizu njega. Kliknite 'V REDU'. Čiščenje diska bo odstranilo sličice in druge izbrane datoteke. Zdaj bi morali težavo odpraviti. Če se znova prikaže, poskusite znova odstraniti sličice s čiščenjem diska.

odstranite sličice z 2. korakom za čiščenje diska

[Nazaj na kazalo]

Onemogočite sličice z možnostmi File Explorer

V operacijskih sistemih Microsoft Windows se ta predpomnilnik sličic uporablja za shranjevanje sličic za pogled sličic Windows Explorerja. To pospeši prikaz slik, saj teh manjših slik ni treba ponovno izračunati vsakič, ko si uporabnik ogleda mapo. Windows shrani sličice grafičnih datotek in nekaterih datotek dokumentov in filmov v datoteko predpomnilnika sličic, vključno z naslednjimi formati: JPEG, BMP, GIF, PNG, TIFF, AVI, PDF, PPTX, DOCX, HTML in številnimi drugimi. Sličice lahko v celoti onemogočite tako, da prilagodite možnosti Raziskovalca. Tip 'datoteke' v Iskanje in kliknite 'Možnosti File Explorer' rezultat, da ga odprete.

onemogočite sličice z uporabo možnosti raziskovalca datotek 1. korak

Pojdi na 'Pogled' zavihek in preverite 'Vedno prikaži ikone, nikoli sličic' potrditveno polje. Kliknite 'Uporabi' in potem 'V REDU' da zaprete možnosti File Explorer in shranite spremembe.

onemogočite sličice z uporabo možnosti raziskovalca datotek 2. korak

[Nazaj na kazalo]

Onemogočite sličice z možnostmi zmogljivosti

Sličice lahko onemogočite tudi tako, da prilagodite možnosti zmogljivosti. Tip 'napredne sistemske nastavitve' v Iskanje in kliknite 'Ogled naprednih sistemskih nastavitev' rezultat, da ga odprete.

onemogočite sličice z uporabo možnosti delovanja datotek 1. korak

V oknu System Properties pod 'Napredno' zavihek, kliknite 'Nastavitve ...' , s tem se bo odprlo okno Performance Options.

onemogočite sličice z uporabo možnosti delovanja datotek 2. korak

V oknu Performance Options boste videli seznam vizualnih učinkov, ki so na voljo v operacijskem sistemu Windows 10. Najti 'Pokaži sličice namesto ikon' in počistite to možnost. Kliknite 'Uporabi' in potem 'V REDU' da shranite spremembe. Preverite, ali se sporočilo o napaki še vedno prikazuje.

onemogočite sličice z možnostmi delovanja datoteke 3. korak

[Nazaj na kazalo]

Onemogočite sličice z uporabo urejevalnika registra

Windows Registry, ki ga običajno imenujemo le register, je zbirka baz podatkov o konfiguracijskih nastavitvah v operacijskih sistemih Microsoft Windows. Uporablja se za shranjevanje večine informacij in nastavitev za programe, strojne naprave, uporabniške nastavitve, konfiguracije operacijskega sistema in še veliko več. Številne možnosti, ki so izpostavljene v registru, niso dostopne drugje v sistemu Windows. Široko paleto naprednih nastavitev je mogoče spremeniti samo z neposrednim urejanjem registra. Nekatere druge nastavitve so morda dostopne prek pravilnika skupine, vendar je urejevalnik pravilnika skupine vključen samo v profesionalne izdaje sistema Windows. Register vam omogoča spreminjanje večine nastavitev, do katerih lahko dostopate prek pravilnika skupine.

Opomba: Urejanje registra je tvegano in lahko povzroči nepovratno škodo vaši namestitvi, če tega ne storite pravilno.

Prikazali smo, kako onemogočiti sličice v sistemu Windows 10, vendar to velja tudi za druge različice sistema Windows. Odprite pogovorno okno Zaženi s tipkanjem 'teči' v Iskanje in kliknite 'Zaženi' rezultat.

onemogočite sličice z uporabo 1. urejevalnika registra

V pogovorno okno Zaženi vnesite 'regedit' in kliknite 'V REDU' odpreti urejevalnik registra.

onemogočite sličice s pomočjo 2. urejevalnika registra

V urejevalniku registra sledite tej poti: 'HKEY_CURRENT_USER / Software / Microsoft / Windows / CurrentVersion / Explorer / Advanced' na levem podoknu. Ko pridete do 'Napredno' tipka, boste videli seznam 'REG_DWORD' in druge datoteke. Poiščite imenovanega 'IconsOnly' in dvakrat kliknite nanjo.

onemogočite sličice s pomočjo 3. urejevalnika registra

V okno Edit DWORD (32-bit) Value vnesite 1 pod 'Podatki o vrednosti:' za prikaz ikon ali 0 za prikaz sličic. Če želite onemogočiti sličice, vnesite 1 in kliknite 'V REDU' da shranite spremembe.

onemogočite sličice s pomočjo 4. urejevalnika registra

[Nazaj na kazalo]

Onemogoči podokno za predogled

V Raziskovalcu datotek Windows 10 lahko omogočite ali onemogočite podokno za predogled, ki je prikazano na desni strani okna. Kot že ime pove, lahko z njim predogledate vsebino nekaterih vrst datotek. Če v Raziskovalcu izberete slikovno datoteko, si lahko ogledate predogled, če izberete besedilno datoteko, pa si lahko ogledate tudi njeno vsebino itd. Če onemogočite podokno za predogled, lahko popravite 'Dejanja ni mogoče dokončati, ker je datoteka odprta v drugem programu', saj je včasih razlog za to napako omogočeno podokno za predogled. Če želite onemogočiti podokno za predogled, pojdite v Raziskovalec datotek, tako da kliknete ikono v opravilni vrstici. Druga možnost je, da na tipkovnici pritisnete tipko Windows + E. V Raziskovalcu pojdite na 'Pogled' in onemogočite 'Predogled kruha' če je omogočena (omogočena je, če je izbrana, in onemogočena, če ni). Za omogočanje ali onemogočanje podokna za predogled lahko uporabite tudi bližnjico na tipkovnici Alt + P.

onemogoči podokno za predogled [Nazaj na kazalo]

So fügen Sie Schriftarten zu Libreoffice-Fenstern hinzu

Zaženite mapo Windows v ločenem postopku

File Explorer privzeto odpre okna v enem samem postopku. Omogočanje, da Explorer odpre ločene procese za brskalnik datotek, lahko izboljša stabilnost lupine Explorerja in ta metoda lahko pomaga popraviti datoteko 'Dejanja ni mogoče dokončati, ker je datoteka odprta v drugem programu' napaka. Če želite, da Windows File Explorer zažene okna map v ločenem postopku, pojdite v File Explorer tako, da kliknete ikono v opravilni vrstici ali uporabite bližnjico na tipki Windows + E. Ko je File Explorer odprt, kliknite 'Pogled' in Chen kliknite na 'Opcije' . Odpre se okno Možnosti mape.

v ločenem koraku postopka zaženite okna map

V oknu Možnosti mape pojdite na 'Pogled' zavihek in poiščite 'Zaženi okna map v ločenem postopku' . Preverite in nato kliknite 'Uporabi' in 'V REDU' da shranite spremembe.

v ločenem koraku postopka zaženite okna map

Po izvedbi teh sprememb se bodo vse mape odprle kot ločeni procesi, ki bi morali odpraviti težave s sporočilom o napaki.

[Nazaj na kazalo]

Konec problematičnega procesa

Če sporočilo o napaki določa, da določena aplikacija uporablja datoteko ali mapo, poskusite njen postopek končati z upraviteljem opravil. Odprite upravitelja opravil s pritiskom na Ctrl + Alt + Delete ali Ctrl + Shift + Esc na tipkovnici ali z desno tipko miške kliknite meni Start in izberite 'Upravitelj opravil' . Poiščite program, ga kliknite z desno miškino tipko in izberite 'Končaj opravilo' iz spustnega menija. S tem se bo postopek končal in težavo je treba odpraviti.

konec problematičnega procesa

[Nazaj na kazalo]

Končajte nadomestni postopek COM

Microsoftov komponentni objektni model (COM) je od platforme neodvisen, porazdeljen, objektno usmerjen sistem za ustvarjanje binarnih komponent programske opreme, ki lahko komunicirajo. COM določa objektni model in zahteve za programiranje, ki omogočajo COM-objektom interakcijo z drugimi predmeti. Ti predmeti so lahko v enem samem procesu, v drugih procesih in so lahko celo v oddaljenih računalnikih. Včasih konec postopka COM Surrogate pomaga popraviti 'Dejanja ni mogoče dokončati, ker je datoteka odprta v drugem programu' napaka. Če želite ta postopek končati, pojdite v Upravitelj opravil s pritiskom na Ctrl + Alt + Delete ali Ctrl + Shift + Esc na tipkovnici ali z desno miškino tipko kliknite meni Start in izberite 'Upravitelj opravil' . Pod 'Procesi' seznam zavihkov, poiščite 'COM Surrogate' in jo kliknite z desno miškino tipko in nato izberite 'Končaj opravilo' .

konec nadomestnega procesa

[Nazaj na kazalo]

Posodobite ogrodje .NET

.NET Framework je Microsoftov okvir za razvoj programske opreme. Zagotavlja nadzorovano programsko okolje, kjer je mogoče razviti, namestiti in izvajati programsko opremo v operacijskih sistemih, ki temeljijo na sistemu Windows. Številne aplikacije Windows .NET Framework se lahko pojavijo, če v računalniku niste namestili zahtevanega .NET Framework. Prenesete ga lahko brezplačno z Microsoftove spletne strani tukaj . Preverite, ali vam namestitev najnovejšega .NET Framework pomaga rešiti to težavo.

[Nazaj na kazalo]

Odstranite datoteko Thumbs.db s pomočjo ukaznega poziva

Kot smo že omenili, se thumbs.db (zbirka podatkov sličic) ali predpomnilnik sličic uporablja za shranjevanje sličic za pogled sličic Windows Explorerja. Če želite popraviti 'Dejanja ni mogoče dokončati, ker je datoteka odprta v drugem programu' napako, odstranite datoteko thumbs.db s pomočjo ukaznega poziva. Ukazni poziv je vnosno polje na besedilnem zaslonu uporabniškega vmesnika, tolmaču ukazne vrstice, ki je na voljo v večini operacijskih sistemov Windows. Uporablja se za izvajanje vnesenih ukazov. Večina ukazov se uporablja za avtomatizacijo nalog s skripti in paketnimi datotekami, izvajanje naprednih skrbniških funkcij, odpravljanje težav in reševanje nekaterih vrst težav s sistemom Windows. Če želite odpreti ukazni poziv, vnesite 'ukazni poziv' v Iskanje in z desno miškino tipko kliknite 'Ukazni poziv' rezultat. Izberite 'Zaženi kot skrbnik' v spustnem meniju, da ga zaženete s skrbniškimi pravicami.

odstranite datoteko thumbs.db s 1. korakom ukaznega poziva

Če želite odstraniti datoteko thumbs.db, morate preklopiti na želeni pogon. Vnesite na primer črko pogona 'C:' in pritisnite Enter. Če imate v računalniku samo eno particijo, jo morate nastaviti samodejno. Zdaj vnesite 'del / ash / s thumbs.db' in na tipkovnici pritisnite Enter, da izvedete ta ukaz. Iz pogona bo izbrisal vse datoteke thumbs.db. Če imate več particij, preklopite na drugo in ponavljajte te korake, dokler ne izbrišete datotek thumbs.db iz vseh pogonov. Če se težava z datotekami in mapami pojavi samo na določeni particiji, ni treba preklapljati med particijami.

odstranite datoteko thumbs.db z 2. korakom ukaznega poziva

[Nazaj na kazalo]

Optimizirajte mape

Vsako mapo lahko optimizirate za določene vrste predlog: splošne predmete, dokumente, slike, videoposnetke in glasbo. Prednost optimizacije mape na podlagi predloge je, da imate pri delu s temi mapami določene možnosti glede na vrsto mape v podoknu. Če gre za mapo Glasba, se »Predvajaj vse« je na voljo, in če gre za mapo Slike, potem a 'Diaprojekcija' možnost itd. Če pride do te napake pri na primer brisanju map ali videoposnetkov, lahko z odprtjem napake pomagate z možnostjo »Optimiziraj to mapo«. Če želite optimizirati mapo, pojdite v določeno mapo, v kateri so shranjene vaše problematične datoteke, in z desno miškino tipko kliknite prazen prostor. Nato izberite 'Lastnosti' iz spustnega menija.

optimiziranje map 1. korak

V oknu lastnosti mape pojdite na 'Prilagoditi' zavihek. Spodaj 'Optimizirajte to mapo za:', izberite možnost, ki najbolj ustreza. Preverite 'Uporabi to predlogo tudi v vseh podmapah' potrditveno polje. Kliknite 'Uporabi' in 'V REDU' da shranite spremembe. Če je v mapah več problematičnih datotek, ponovite korake in zanje uporabite želene možnosti.

optimiziranje map 2. korak

[Nazaj na kazalo]

Izvedite čisti zagon

Ko zaženete Windows z običajnim zagonom, se več aplikacij in storitev samodejno zažene in se nato izvaja v ozadju. Ti programi vključujejo osnovne sistemske procese, protivirusno programsko opremo, sistemske uporabne programe in drugo predhodno nameščeno programsko opremo. Te aplikacije in storitve lahko povzročijo konflikte v programski opremi. Za zagon sistema Windows se izvede čisti zagon z uporabo minimalnega nabora gonilnikov in zagonskih programov. To pomaga odpraviti konflikte s programsko opremo, ki se pojavijo, ko namestite program ali posodobitev ali zaženete program v sistemu Windows. Za čist zagon vnesite 'konfiguracija sistema' v Iskanje in kliknite na 'Konfiguracija sistema' rezultat.

izvedite čisti korak 1

V oknu za konfiguracijo sistema kliknite 'Storitve' in označite 'Skrij vse Microsoftove storitve' potrditveno polje. Nato kliknite 'Onemogoči vse' .

izvedite čisti korak 2

Nato kliknite 'Začeti' zavihek in kliknite 'Odpri upravitelja opravil' .

izvedite čisti korak 3

Na zavihku Zagon upravitelja opravil izberite prvo aplikacijo in kliknite 'Onemogoči' - onemogočite vse programe enega za drugim, ponovite ta korak. Ko onemogočite vse programe, zaprite upravitelja opravil in kliknite 'V REDU' na zavihku System Configuration Startup. Nato znova zaženite računalnik in preverite, ali to pomaga odpraviti težavo.

izvedite 4. korak čistega zagona

Vaš računalnik bo deloval samo s privzetimi aplikacijami in storitvami. Če to pomaga, napako povzroča ena od neodvisnih aplikacij. Če želite najti to aplikacijo, ponovite zgornje korake in omogočite zagonske storitve in programe enega za drugim, dokler je ne najdete. Ko omogočite aplikaciji ali storitvi uporabo sprememb, morate znova zagnati računalnik. Ko najdete problematično aplikacijo, jo lahko onemogočite, posodobite, znova namestite ali popolnoma odstranite iz operacijskega sistema Windows.

[Nazaj na kazalo]

Posodobite sistem Windows

Morda boste želeli preizkusiti tudi to možnost - morda bo v pomoč preverjanje vseh posodobitev operacijskega sistema Windows. Nekatere komponente sistema Windows so morda poškodovane in Microsoftove posodobitve za sistem Windows so pogosto namenjene izboljšanju tega področja. Če želite preveriti, ali so na voljo posodobitve za Windows, pojdite v Nastavitve in izberite 'Posodobitev in varnost' .

posodobite svoj Windows 1. korak

Samodejno bi morali biti usmerjeni v razdelek Windows Update. Kliknite 'Preveri za posodobitve' - Windows bo začel preverjati posodobitve. Če so na voljo posodobitve, jih namestite in poskusite znova preveriti, ali so na voljo posodobitve (samo zato, da zagotovite najnovejše posodobitve v svojem operacijskem sistemu). Preverite, ali to pomaga rešiti 'Dejanja ni mogoče dokončati, ker je datoteka odprta v drugem programu' napaka.

posodobite svoj Windows 2. korak

[Nazaj na kazalo]

Izpraznite koš

To je morda rešitev, ki je niste upoštevali - nekaterim je dejansko pomagala popraviti 'Dejanja ni mogoče dokončati, ker je datoteka odprta v drugem programu' problem. Najti 'Koš za smeti' na namizju in ga kliknite z desno miškino tipko. Nato izberite 'Prazen koš iz spustnega menija.

izpraznite koš

Ko je koš za smeti prazen, se sporočilo o napaki ne sme prikazati. To pa je enkratna rešitev - napaka se lahko ponovi, ko dodate datoteke v koš. Če želite svoje datoteke trajno izbrisati (in jih ne dodati v koš), uporabite bližnjično tipko Shift + Delete ali pritisnite in držite tipko Shift, medtem ko kliknete možnost Delete. Po naših izkušnjah je brisanje datotek trajno pomagalo odpraviti to težavo.

Upamo, da vam vsaj ena od teh rešitev pomaga odpraviti težavo in da lahko zdaj brez težav delate z datotekami ali mapami.

[Nazaj na kazalo]

Video, ki prikazuje, kako popravitiDejanja ni mogoče dokončati, ker je datoteka odprta v napaki drugega programa:

[Nazaj na vrh]