Izogibajte se napadom RSA ransomware

Kako odstraniti RSA Ransomware - koraki za odstranitev virusa (posodobljeno)

Navodila za odstranjevanje RSA izsiljevalske programske opreme

Kaj je RSA?

Zlonamerno programsko opremo RSA je odkril Jakub Kroustek in je del Dharma družina ransomware. Ta vrsta programske opreme je običajno zasnovana za šifriranje datotek, tako da jih žrtve ne morejo uporabljati, razen če plačajo odkupnino (orodje za dešifriranje kupite pri kiber kriminalcih). Ta ransomware preimenuje šifrirane datoteke z dodajanjem osebnega ID-ja, e-poštnega naslova in .RSA 'končnica za imena datotek. Na primer, ' 1.jpg 'lahko postane' 1.jpg.id-1E857D00. [Rsa1024@tutanota.com] .RSA '. Druge različice te ransomware uporabe ' . [rsacrypt@aol.com] .rsa 'pripona za šifrirane datoteke. Prav tako ustvari / prikaže odkupna sporočila znotraj DATOTEKE ŠIFRIRANE.txt 'besedilno datoteko in pojavno okno.

Datoteka 'FILES ENCRYPTED.txt' vsebuje dve e-poštni sporočili (rsa1024@tutanota.com in rsa1024@cock.li), s katerimi lahko vzpostavite stik z razvijalci RSA. V pojavnem oknu je zapisano, da so stroški orodja za dešifriranje odvisni od tega, kako hitro žrtve vzpostavijo stik prek enega od teh e-poštnih naslovov. Žrtve lahko razvijalcem RSA pošljejo eno datoteko (največ 1 MB), ki naj bi jo brezplačno dešifrirali. Za dešifriranje drugih datotek pa morajo žrtve plačati odkupnino v bitcoinih. Navodila za izvedbo plačila so na voljo po vzpostavitvi stika s kiber kriminalci. Poleg tega se žrtvam priporoča, da ne preimenujejo nobene šifrirane datoteke ali jo poskušajo dešifrirati z drugo programsko opremo, saj lahko to povzroči trajno izgubo podatkov. Veljavna orodja za dešifriranje imajo samo razvijalci izsiljevalcev, vendar tem kiber kriminalcem ni mogoče zaupati. Ljudje, ki plačujejo, so pogosto prevarani in v zameno ne prejmejo ničesar. Da bi se izognili prevaram in obnavljanju datotek, ne da bi morali plačati ali se obrniti na RSA ali druge razvijalce izsiljevalske programske opreme, svetujemo, da datoteke obnovite iz varnostne kopije.Posnetek zaslona sporočila, ki uporabnike spodbuja, da plačajo odkupnino za dešifriranje svojih ogroženih podatkov:

Navodila RSA za dešifriranje

RSA deluje kot večina programov tipa odkupnine: šifrira podatke in ustvari / prikaže odkupno sporočilo, ki vsebuje navodila, kako naprej (kako plačati odkupnino). Drugi primeri izsiljevalske programske opreme so Kvag , JE , in Hermes837 . Glavne razlike so običajno velikost odkupnine in kriptografski algoritem ( simetrična ali asimetrična ), ki se uporablja za šifriranje podatkov. Pogosto je dešifriranje brez orodij, ki jih imajo samo razvijalci izsiljevalskih programov, nemogoče, razen če ransomware ni popolnoma razvit (ima napake, pomanjkljivosti itd.). Podatkom in finančni izgubi se je mogoče izogniti z varnostnimi kopijami podatkov. Iz tega razloga priporočamo, da varnostno kopirate podatke in jih hranite na oddaljenem strežniku, kot je Cloud, ali na izključeni pomnilniški napravi.

Kako je ransomware okužil moj računalnik?

Obstajajo različni načini za širjenje zlonamerne programske opreme, kot je odkupnina. Sem spadajo oglaševalske akcije z neželeno pošto, trojanci, dvomljivi kanali za prenos programske opreme, ponarejeni posodobitelji programske opreme in neuradna orodja za aktivacijo programske opreme. Kiber kriminalci pošiljajo različna e-poštna sporočila, ki vsebujejo priloge ali spletne povezave. Njihov glavni cilj je pretentati prejemnike, da jih odprejo. Če jih odprete, priložene / prenesene datoteke okužijo računalnike z zlonamerno programsko opremo. Primeri datotek, ki jih je mogoče uporabiti za širjenje zlonamernih programov, so dokumenti MS Office, datoteke Java Script, dokumenti PDF, izvršljivi programi (.exe in drugi) in arhivske datoteke, kot so ZIP, RAR. Trojanci so zlonamerni programi, namenjeni povzročanju verižnih okužb. Če so nameščeni, povzročijo dodatno namestitev zlonamerne programske opreme. Prenosniki tretjih oseb, spletna mesta za brezplačno gostovanje datotek, omrežja Peer-to-Peer (P2P), spletna mesta, ki vsebujejo brezplačno programsko opremo, in drugi podobni viri se lahko uporabljajo za distribucijo zlonamerne programske opreme. Kiber kriminalci prikrivajo zlonamerne datoteke kot neškodljive in upajo, da bodo ljudje uporabili zgoraj omenjene načine za njihov prenos. Če se datoteke odprejo, okužijo sisteme. Ponarejeni posodobitelji programske opreme ne posodabljajo nameščene programske opreme, temveč preprosto nameščajo zlonamerno programsko opremo. Sistemi lahko okužijo tudi z izkoriščanjem napak, napak že nameščene, zastarele programske opreme. Orodja, s katerimi ljudje obidejo plačljivo aktivacijo programov ('razpoke'), lahko poškodujejo sisteme ali povzročijo drugo škodo. Kiber kriminalci pogosto uporabljajo ta orodja za širjenje zlonamerne programske opreme, kot je ransomware.

Povzetek grožnje:
Ime Virus RSA
Vrsta grožnje Ransomware, kripto virus, omarica datotek.
Razširitev šifriranih datotek .RSA
Odkupno zahtevno sporočilo Pojavno okno in datoteka FILES ENCRYPTED.txt.
Kiber kriminalni stik rsa1024@tutanota.com, rsa1024@cock.li
Imena zaznavanja Avast (Win32: RansomX-gen [Ransom]), BitDefender (Trojan.Ransom.Crysis.E), ESET-NOD32 (Različica Win32 / Filecoder.Crysis.P), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Crusis.to ), Celoten seznam zaznav ( VirusTotal )
Simptomi Datotek, shranjenih v računalniku, ni mogoče odpreti, prej delujoče datoteke imajo zdaj drugo pripono (na primer my.docx.locked). Na namizju se prikaže sporočilo o odkupnini. Kiber kriminalci zahtevajo plačilo odkupnine (običajno v bitcoinih), da odklenejo vaše datoteke.
Metode distribucije Okužene e-poštne priloge (makri), hudourniške spletne strani, zlonamerni oglasi.
Škoda Vse datoteke so šifrirane in jih ni mogoče odpreti brez plačila odkupnine. Dodatne trojanske programe in okužbe z zlonamerno programsko opremo, ki kradejo gesla, je mogoče namestiti skupaj z okužbo z odkupno programsko opremo.
Odstranjevanje zlonamerne programske opreme (Windows)

Če želite odpraviti morebitne okužbe z zlonamerno programsko opremo, preglejte računalnik z zakonito protivirusno programsko opremo. Naši raziskovalci varnosti priporočajo uporabo programske opreme Malwarebytes.
▼ Prenesite malwarebytes
Če želite uporabljati polno predstavljeni izdelek, morate kupiti licenco za Malwarebytes. Na voljo 14-dnevno brezplačno preskusno obdobje.

Kako se zaščititi pred okužbami z odkupno programsko opremo

Ne zaupajte e-poštnim sporočilom, ki so prejeta z sumljivih, neznanih naslovov ali vsebujejo spletne povezave ali priloge. Običajno so e-poštna sporočila nepomembna, vendar so lahko prikrita kot pomembna, uradna itd. Če obstaja razlog za domnevo, da je e-poštno sporočilo od kiber kriminalcev, pustite priložene datoteke ali povezave neodprte. Vse programe je treba prenesti z uradnih spletnih strani in prek neposrednih povezav za prenos. Ne zaupajte in ne uporabljajte zgoraj omenjenih virov ali orodij. Nameščeno programsko opremo je treba posodobiti z orodji, ki so jih oblikovali uradni razvijalci. Enako velja za aktivacijo programske opreme. Neuradna orodja za aktiviranje so nezakonita in pogosto povzročajo namestitev zlonamerne programske opreme. Namestite ugledno protivirusno ali protivohunsko programsko opremo in z njo redno skenirajte sistem. Če je vaš računalnik že okužen z RSA, priporočamo, da zaženete pregled z Malwarebytes za Windows za samodejno odpravo te odškodninske programske opreme.

Besedilo, predstavljeno v pojavnem oknu RSA ransomware:

Vse vaše datoteke so šifrirane!
Vse vaše datoteke so šifrirane zaradi varnostnih težav z računalnikom. Če jih želite obnoviti, nam pišite na e-naslov rsa1024@tutanota.com
ID vpišite v naslov sporočila 1E857D00
V primeru, da v 24 urah ne bo odgovora, nam pišite na e-pošto: rsa1024@cock.li
Za dešifriranje morate plačati v bitcoinih. Cena je odvisna od tega, kako hitro nam pišete. Po plačilu vam bomo poslali orodje za dešifriranje, ki bo dešifriralo vse vaše datoteke.
Brezplačno dešifriranje kot garancija
Pred plačilom nam lahko pošljete do 1 datoteke za brezplačno dešifriranje. Skupna velikost datotek mora biti manjša od 1 MB (ne arhivirana) in datoteke ne smejo vsebovati dragocenih informacij. (baze podatkov, varnostne kopije, veliki excel listi itd.)
Kako pridobiti Bitcoin
Najlažji način za nakup bitcoinov je spletna stran LocalBitcoins. Registrirati se morate, klikniti 'Nakup bitcoinov' in prodajalca izbrati glede na način plačila in ceno.
https://localbitcoins.com/buy_bitcoins
Tu lahko najdete tudi druga mesta za nakup Bitcoinov in priročnik za začetnike:
http://www.coindesk.com/information/how-can-i-buy-bitcoins/
Pozor!
Ne preimenujte šifriranih datotek.
Ne poskušajte dešifrirati podatkov s programsko opremo drugih proizvajalcev, saj lahko povzroči trajno izgubo podatkov.
Dešifriranje vaših datotek s pomočjo tretjih oseb lahko povzroči zvišanje cene (dodajo nam svojo pristojbino) ali pa postanete žrtev prevare.

Posnetek zaslona besedilne datoteke RSA (' DATOTEKE ŠIFRIRANE.txt '):

Besedilna datoteka RSA

Besedilo, predstavljeno v tej datoteki:

vsi vaši podatki so nam zaklenjeni
Se želite vrniti?
napišite e-pošto rsa1024@tutanota.com ali rsa1024@cock.li

Posnetek zaslona datotek, ki jih šifrira RSA (' .RSA 'razširitev):

Datoteke, ki jih šifrira RSA

Posodobitev 6. novembra 2019 - Kibernetski kriminalci so nedavno izdali nekoliko posodobljeno različico RSA odkupne programske opreme. Novo doda ' .rsa 'razširitev namesto' .RSA '(mala črka namesto velike črke), pa tudi drug e-poštni naslov (' rsacrypt@aol.com ' namesto ' rsa1024@tutanota.com ').

Posnetek zaslona posodobljenega pojavnega okna RSA ransomware:

Posodobljeno pojavno okno RSA ransomware

welche itunes version habe ich

Datoteke, šifrirane s posodobljeno izsiljevalsko programsko opremo RSA (' .rsa '):

Datoteke, šifrirane s posodobljeno izsiljevalsko programsko opremo RSA

Odstranjevanje RSA izsiljevalske programske opreme:

Takojšnje samodejno odstranjevanje zlonamerne programske opreme: Ročno odstranjevanje groženj je lahko dolgotrajen in zapleten postopek, ki zahteva napredno računalniško znanje. Malwarebytes je profesionalno orodje za samodejno odstranjevanje zlonamerne programske opreme, ki je priporočljivo, da se znebite zlonamerne programske opreme. Prenesite ga s klikom na spodnji gumb:
▼ PRENESI Malwarebytes S prenosom katere koli programske opreme, navedene na tem spletnem mestu, se strinjate z našo Politika zasebnosti in Pogoji uporabe . Če želite uporabljati polno predstavljeni izdelek, morate kupiti licenco za Malwarebytes. Na voljo 14-dnevno brezplačno preskusno obdobje.

Hitri meni:

Prijavljanje odkupne programske opreme oblastem:

Če ste žrtev napada ransomware, priporočamo, da ta incident prijavite oblastem. Z zagotavljanjem informacij organom kazenskega pregona boste pomagali slediti kibernetski kriminaliteti in morda pomagali pri pregonu napadalcev. Tu je seznam organov, pri katerih bi morali prijaviti napad ransomware. Za celoten seznam lokalnih centrov za kibernetsko varnost in informacije o tem, zakaj bi morali prijaviti napade ransomware, preberite ta članek .

Seznam lokalnih oblasti, kjer je treba poročati o napadih izsiljevalske programske opreme (izberite enega, odvisno od vašega prebivališča):

Osamitev okužene naprave:

Nekatere okužbe tipa odškodninske programske opreme so zasnovane tako, da šifrirajo datoteke v zunanjih pomnilniških napravah, jih okužijo in celo širijo po celotnem lokalnem omrežju. Iz tega razloga je zelo pomembno, da okuženo napravo (računalnik) čim prej izoliramo.

Korak 1: Prekinite povezavo z internetom.

Najlažji način, da računalnik odklopite iz interneta, je, da Ethernet kabel odklopite z matične plošče, vendar pa so nekatere naprave povezane prek brezžičnega omrežja in nekaterim uporabnikom (zlasti tistim, ki niso posebej tehnično podkovani) se morda zdijo odklopni kabli težavno. Zato lahko sistem prek nadzorne plošče odklopite tudi ročno:

Pomaknite se do Nadzorna plošča ', kliknite iskalno vrstico v zgornjem desnem kotu zaslona, ​​vnesite' Center za omrežja in skupno rabo 'in izberite rezultat iskanja: Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (1. korak)

Kliknite » Spremenite nastavitve adapterja v zgornjem levem kotu okna: Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (2. korak)

Z desno miškino tipko kliknite vsako povezavo in izberite ' Onemogoči '. Ko je sistem onemogočen, sistem ne bo več povezan z internetom. Če želite znova omogočiti priključne točke, preprosto znova kliknite znova in izberite ' Omogoči '. Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (3. korak)

2. korak: Izključite vse naprave za shranjevanje.

Kot smo že omenili, lahko izsiljevalska programska oprema šifrira podatke in prodre v vse naprave za shranjevanje, ki so povezane z računalnikom. Zaradi tega je treba vse zunanje pomnilniške naprave (bliskovne pogone, prenosne trde diske itd.) Takoj odklopiti, vendar vam toplo priporočamo, da vsako napravo pred odklopom odstranite, da preprečite poškodbe podatkov:

Pomaknite se do Moj računalnik ', z desno miškino tipko kliknite vsako povezano napravo in izberite' Izmet ': Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (4. korak)

3. korak: Odjava iz računov za shranjevanje v oblaku.

Nekateri izsiljevalski programi lahko ugrabijo programsko opremo, ki obdeluje podatke, shranjene v ' oblak '. Zato bi lahko bili podatki poškodovani / šifrirani. Iz tega razloga se morate odjaviti iz vseh računov za shranjevanje v oblaku v brskalnikih in drugi sorodni programski opremi. Razmislite tudi o začasni odstranitvi programske opreme za upravljanje v oblaku, dokler okužba ni popolnoma odstranjena.

Upgrade auf Ubuntu 18.04

Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo:

Za pravilno ravnanje z okužbo jo je treba najprej prepoznati. Nekatere okužbe z odkupno programsko opremo kot uvod uporabljajo sporočila o odkupnini (glejte spodnjo besedilno datoteko za odkupnino WALDO).

Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (5. korak)

To pa je redko. V večini primerov okužbe z odkupno programsko opremo pošiljajo bolj neposredna sporočila, v katerih preprosto navajajo, da so podatki šifrirani in da morajo žrtve plačati nekakšno odkupnino. Upoštevajte, da okužbe tipa ransomware običajno generirajo sporočila z različnimi imeni datotek (na primer ' _readme.txt ',' PREBERI ME.txt ',' DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt ',' DECRYPT_FILES.html 'itd.). Zato se zdi, da je uporaba imena odkupnega sporočila dober način za prepoznavanje okužbe. Težava je v tem, da je večina teh imen generičnih in nekatere okužbe uporabljajo ista imena, čeprav so dostavljena sporočila drugačna in okužbe same niso povezane. Zato je samo ime datoteke s sporočili lahko neučinkovito in celo povzroči trajno izgubo podatkov (na primer s poskusom dešifriranja podatkov z orodji, zasnovanimi za različne okužbe z izsiljevalsko programsko opremo, bodo uporabniki verjetno na koncu trajno poškodovali datoteke in dešifriranje ne bo več mogoče tudi s pravilnim orodjem).

Drug način za prepoznavanje okužbe z odkupno programsko opremo je preverjanje končnice datoteke, ki je dodana vsaki šifrirani datoteki. Okužbe z odkupno programsko opremo pogosto imenujejo razširitve, ki jih dodajo (glejte datoteke, ki jih šifrira Qewe ransomware spodaj).

Iskanje orodij za dešifriranje odškodninske programske opreme na spletnem mestu nomoreransom.org

Ta metoda pa je učinkovita le, če je dodana razširitev edinstvena - številne okužbe z izsiljevalsko programsko opremo dodajo generično pripono (na primer ' .šifrirano ',' .enc ',' .šifrirano ',' .zaklenjeno 'itd.). V teh primerih prepoznavanje odkupne programske opreme s priloženo razširitvijo postane nemogoče.

Eden najlažjih in najhitrejših načinov za prepoznavanje okužbe z odkupno programsko opremo je uporaba Spletno mesto ID Ransomware . Ta storitev podpira večino obstoječih okužb z odkupno programsko opremo. Žrtve preprosto naložijo odkupno sporočilo in / ali eno šifrirano datoteko (po možnosti svetujemo, da naložite obe).

Čarovnik za orodje za obnovitev podatkov Recuva

Odkupna programska oprema bo prepoznana v nekaj sekundah in dobili boste različne podrobnosti, na primer ime družine zlonamerne programske opreme, ki ji okužba pripada, ali jo je mogoče dešifrirati itd.

Primer 1 (Qewe [Stop / Djvu] ransomware):

Čas skeniranja orodja za obnovitev podatkov Recuva

Primer 2 (izsiljevalska programska oprema .iso [Phobos]):

Orodje za obnovitev podatkov Recuva za obnovitev podatkov

Če so vaši podatki šifrirani z odkupno programsko opremo, ki je ID Ransomware ne podpira, lahko vedno poskusite iskati po internetu z določenimi ključnimi besedami (na primer naslov sporočila o odkupnini, končnica datoteke, navedena e-poštna sporočila za stike, naslovi kripto denarnice itd.) ).

Poiščite orodja za dešifriranje odškodninske programske opreme:

Šifrirni algoritmi, ki jih uporablja večina okužb z ransomware-om, so izjemno dovršeni in če je šifriranje pravilno izvedeno, lahko samo razvijalec obnovi podatke. To je zato, ker za dešifriranje potrebujete poseben ključ, ki se ustvari med šifriranjem. Obnovitev podatkov brez ključa je nemogoča. V večini primerov kiber kriminalci shranjujejo ključe na oddaljenem strežniku, namesto da bi okuženi računalnik uporabljali kot gostitelja. Dharma (CrySis), Phobos in druge družine vrhunskih okužb z odkupno programsko opremo so tako rekoč brezhibne, zato je obnavljanje šifriranih podatkov brez sodelovanja razvijalcev preprosto nemogoče. Kljub temu obstaja na desetine okužb tipa odkupnih programov, ki so slabo razvite in vsebujejo številne pomanjkljivosti (na primer uporaba enakih ključev za šifriranje / dešifriranje za vsako žrtev, ključe, shranjene lokalno itd.). Zato vedno preverite, ali so na voljo orodja za dešifriranje kakršne koli odškodninske programske opreme, ki vdre v vaš računalnik.

Iskanje ustreznega orodja za dešifriranje v internetu je lahko zelo moteče. Zaradi tega vam priporočamo, da uporabite Ni več projekta odkupnine in tu je prepoznavanje okužbe z odkupno programsko opremo je koristno. Spletno mesto projekta No More Ransom Project vsebuje Orodja za dešifriranje 'z iskalno vrstico. Vnesite ime identificirane odkupne programske opreme in navedeni bodo vsi razpoložljivi dešifrirniki (če obstajajo).

V opravilni vrstici kliknite ikono OneDrive

Obnovite datoteke z orodji za obnovitev podatkov:

Glede na situacijo (kakovost okužbe z odškodninsko programsko opremo, vrsta uporabljenega algoritma za šifriranje itd.) Bo morda mogoče obnoviti podatke z določenimi orodji drugih proizvajalcev. Zato vam svetujemo, da uporabite Orodje Recuva, ki ga je razvil CCleaner . To orodje podpira več kot tisoč podatkovnih vrst (grafika, video, zvok, dokumenti itd.) In je zelo intuitivno (za obnovo podatkov je potrebno malo znanja). Poleg tega je funkcija obnovitve popolnoma brezplačna.

Korak 1: Izvedite skeniranje.

Zaženite aplikacijo Recuva in sledite čarovniku. Pozvano bo z več okni, ki vam omogočajo, da izberete, katere vrste datotek želite iskati, katere lokacije je treba pregledati itd. Vse, kar morate storiti, je, da izberete možnosti, ki jih iščete, in zaženete skeniranje. Svetujemo vam, da omogočite Globoko skeniranje 'pred zagonom, sicer bodo možnosti skeniranja aplikacije omejene.

Izberite Pomoč in nastavitve in kliknite Nastavitve

Počakajte, da Recuva zaključi pregled. Trajanje optičnega branja je odvisno od količine datotek (tako po količini kot po velikosti), ki jih optično berete (na primer nekaj sto gigabajtov lahko traja več kot eno uro). Zato bodite potrpežljivi med postopkom skeniranja. Odsvetujemo tudi spreminjanje ali brisanje obstoječih datotek, ker bi to lahko vplivalo na optično branje. Če med optičnim branjem dodate dodatne podatke (na primer prenos datotek / vsebine), bo to podaljšalo postopek:

Izberite zavihek Varnostno kopiranje in kliknite Upravljanje varnostne kopije

2. korak: Obnovite podatke.

Ko je postopek končan, izberite mape / datoteke, ki jih želite obnoviti, in preprosto kliknite 'Obnovi'. Upoštevajte, da je za obnovitev podatkov potrebno nekaj prostora na pomnilniškem pogonu:

Izberite mape za varnostno kopiranje in kliknite Zaženi varnostno kopijo

Ustvari varnostne kopije podatkov:

Pravilno upravljanje datotek in ustvarjanje varnostnih kopij sta bistvenega pomena za varnost podatkov. Zato bodite vedno zelo previdni in razmišljajte v naprej.

Upravljanje particij: Priporočamo, da podatke shranjujete na več particijah in se izogibajte shranjevanju pomembnih datotek znotraj particije, ki vsebuje celoten operacijski sistem. Če se znajdete v položaju, ko sistema ne morete zagnati in ste prisiljeni formatirati disk, na katerem je nameščen operacijski sistem (v večini primerov se tu skrivajo okužbe z zlonamerno programsko opremo), boste izgubili vse podatke, shranjene v tem pogonu. To je prednost več particij: če imate celotno pomnilniško napravo dodeljeno eni particiji, boste morali vse izbrisati, vendar pa lahko ustvarjanje več particij in pravilna razporeditev podatkov preprečite takšne težave. Eno particijo lahko enostavno formatirate, ne da bi to vplivalo na druge - zato se bo ena očistila, druge pa bodo ostale nedotaknjene in vaši podatki bodo shranjeni. Upravljanje particij je zelo preprosto in na njem lahko najdete vse potrebne informacije Microsoftova spletna stran z dokumentacijo .

Varnostne kopije podatkov: Eden izmed najbolj zanesljivih načinov varnostnega kopiranja je uporaba zunanje naprave za shranjevanje in njeno izklop. Kopirajte podatke na zunanji trdi disk, bliskovni (palčni) pogon, SSD, HDD ali katero koli drugo pomnilniško napravo, jih odklopite in shranite na suhem, stran od sonca in ekstremnih temperatur. Ta metoda pa je precej neučinkovita, saj je treba redno varnostno kopirati in posodabljati podatke. Uporabite lahko tudi storitev v oblaku ali oddaljeni strežnik. Tukaj je potrebna internetna povezava in vedno obstaja možnost kršitve varnosti, čeprav je to res redka priložnost.

Priporočamo uporabo Microsoft OneDrive za varnostno kopiranje datotek. OneDrive vam omogoča shranjevanje osebnih datotek in podatkov v oblaku, sinhronizacijo datotek v računalnikih in mobilnih napravah, kar vam omogoča dostop do datotek in njihovo urejanje iz vseh naprav Windows. OneDrive vam omogoča shranjevanje, skupno rabo in predogled datotek, dostop do zgodovine prenosov, premikanje, brisanje in preimenovanje datotek, ustvarjanje novih map in še veliko več.

V računalniku lahko varnostno kopirate svoje najpomembnejše mape in datoteke (mape na namizju, dokumentih in slikah). Nekatere opaznejše funkcije OneDrive vključujejo različico datotek, ki starejše različice datotek hrani do 30 dni. OneDrive vsebuje koš za recikliranje, v katerem so vse izbrisane datoteke shranjene za omejen čas. Izbrisane datoteke se ne štejejo kot del uporabnikove dodelitve.

Storitev je zgrajena z uporabo tehnologij HTML5 in omogoča nalaganje datotek do 300 MB s povleci in spusti v spletni brskalnik ali do 10 GB prek Namizna aplikacija OneDrive . Z OneDrive lahko prenesete celotne mape kot eno datoteko ZIP z do 10.000 datotekami, čeprav ne sme presegati 15 GB na en prenos.

OneDrive ima na voljo 5 GB brezplačnega prostora za shranjevanje, za naročnino pa je na voljo dodatnih 100 GB, 1 TB in 6 TB možnosti za shranjevanje. Enega od teh načrtov za shranjevanje lahko dobite bodisi z nakupom dodatnega prostora za shranjevanje bodisi z naročnino na Office 365.

Ustvarjanje varnostne kopije podatkov:

Postopek varnostnega kopiranja je enak za vse vrste datotek in map. Tukaj je opisano, kako lahko varnostno kopirate datoteke z Microsoft OneDrive

Korak 1: Izberite datoteke / mape, ki jih želite varnostno kopirati.

Izberite datoteko ročno in jo kopirajte

Kliknite Ikona oblaka OneDrive odpreti Meni OneDrive . V tem meniju lahko prilagodite nastavitve varnostne kopije datotek.

Kopirano datoteko prilepite v mapo OneDrive, da ustvarite varnostno kopijo

Kliknite Pomoč in nastavitve in nato izberite Nastavitve iz spustnega menija.

Stanja datotek v mapi OneDrive

Pojdi na Zavihek varnostne kopije in kliknite Upravljanje varnostne kopije .

Kliknite Pomoč in nastavitve in nato Poglej v spletu

V tem meniju lahko izberete varnostno kopijo Namizje in vse datoteke na njem in Dokumenti in Slike znova z vsemi datotekami. Kliknite Začni varnostno kopiranje .

Ko dodate datoteko ali mapo v mape Namizje in Dokumenti in slike, bodo samodejno varnostno kopirane v OneDrive.

Če želite dodati mape in datoteke, ne na zgoraj prikazanih mestih, jih morate dodati ročno.

Kliknite gumb Nastavitve in nato Možnosti

Odprite File Explorer in se pomaknite do lokacije mape / datoteke, ki jo želite varnostno kopirati. Izberite element in ga kliknite z desno miškino tipko in kliknite Kopirati .

restore-your-onedrive

Potem, pomaknite se do OneDrive, z desno miškino tipko kliknite kjer koli v oknu in kliknite Prilepi . Datoteko lahko preprosto povlečete in spustite v OneDrive. OneDrive bo samodejno ustvaril varnostno kopijo mape / datoteke.

Vse datoteke, dodane v mapo OneDrive, so samodejno varnostno kopirane v oblaku. Zeleni krog s kljukico označuje, da je datoteka na voljo lokalno in v storitvi OneDrive ter da je različica datoteke na obeh enaka. Modra ikona oblaka pomeni, da datoteka ni bila sinhronizirana in je na voljo samo v storitvi OneDrive. Ikona sinhronizacije označuje, da se datoteka trenutno sinhronizira.

Če želite dostopati do datotek, ki se nahajajo samo na spletnem mestu OneDrive, pojdite na Pomoč in nastavitve spustnega menija in izberite Ogled v spletu .

2. korak: Obnovite poškodovane datoteke.

OneDrive skrbi, da se datoteke sinhronizirajo, zato je različica datoteke v računalniku enaka v oblaku. Če pa je ransomware vaše datoteke šifriral, lahko to izkoristite Zgodovina različic OneDrive funkcija, ki vam bo omogočila obnovite različice datoteke pred šifriranjem .

Computer wenig Arbeitsspeicher windows 7

Microsoft 365 ima funkcijo odkrivanja odkupne programske opreme, ki vas obvesti, ko so bile datoteke OneDrive napadjene, in vas vodi skozi postopek obnovitve datotek. Upoštevati pa je treba, da če nimate plačane naročnine na Microsoft 365, dobite samo eno zaznavanje in obnovitev datotek brezplačno.

Če se datoteke OneDrive zbrišejo, poškodujejo ali okužijo z zlonamerno programsko opremo, lahko celotno OneDrive obnovite v prejšnje stanje. Evo, kako lahko obnovite celoten OneDrive:

1. Če ste prijavljeni z osebnim računom, kliknite Nastavitve cog na vrhu strani. Nato kliknite Opcije in izberite Obnovite svoj OneDrive .

Če ste prijavljeni s službenim ali šolskim računom, kliknite Nastavitve cog na vrhu strani. Nato kliknite Obnovite svoj OneDrive .

2. Na strani Restore your OneDrive: na spustnem seznamu izberite datum . Če obnavljate datoteke po samodejnem zaznavanju izsiljevalske programske opreme, bo za vas izbran datum obnovitve.

3. Po konfiguraciji vseh možnosti obnove datotek kliknite Obnovi da razveljavite vse izbrane dejavnosti.

Najboljši način za preprečitev škode zaradi okužb z izsiljevalsko programsko opremo je redno vzdrževanje varnostnih kopij.