Spremenite privzeti spletni brskalnik v Macu

Spremenite privzeti spletni brskalnik v Macu

Kako spremeniti privzeto aplikacijo spletnega brskalnika v računalnikih Mac?

Aplikacija Safari je privzeti spletni brskalnik za vse izdelke Apple, vključno z računalniki Mac, kot so iMac, iMac Pro, Mac mini, Mac pro, MacBook Pro, MacBook Air, MacBook in tudi mobilne naprave, kot so iPhone, iPad in iPod touch (z mobilno različico Safarija). Vendar vam morda ni všeč vmesnik ali funkcionalnost aplikacije in imate raje alternativno programsko opremo, kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Opera. To je skupno tistim, ki so pred kratkim prešli z operacijskega sistema Windows na naprave Mac.

Število podobnih aplikacij, ki jih lahko namestite v operacijski sistem Mac, ni omejeno, vendar dodatne aplikacije ne spremenijo vaših privzetih nastavitev. Ko boste torej odprli bližnjico do URL-ja ali zunanjo povezavo, se bo ta naložila prek aplikacije Safari. Na srečo obstaja nekaj preprostih metod, ki vam omogočajo, da izberete programsko opremo, ki se uporablja za odpiranje bližnjic URL in zunanjih povezav. Obstajajo lahko tudi drugi razlogi za spremembo brskalnika, na primer zaradi različnih okoliščin je Safari morda počasnejši od druge programske opreme. Drug pogost razlog za izbiro drugega brskalnika so razširitve, ki jih zahteva uporabnik in niso na voljo v aplikaciji Safari. Posamezni uporabniki bodo imeli lastne razloge za spremembo privzetega brskalnika, v tem članku pa so opisani načini, kako to doseči.uvod

Kazalo:

Prenesite orodje za popravilo zlonamerne programske opreme

Priporočljivo je zagnati brezplačno skeniranje z Malwarebytes - orodjem za odkrivanje zlonamerne programske opreme in odpravljanje računalniških napak. Za odstranitev okužb in odpravljanje računalniških napak boste morali kupiti celotno različico. Na voljo brezplačna preizkusna različica.

Spremenite privzeti spletni brskalnik v sodobnem sistemu Mac OS

Začenši z OS X Yosemite 10.10, se je Apple odločil, da privzeto možnost spletnega brskalnika premakne na System Preferences, ta nastavitev pa ostane v vseh novejših različicah. Zaradi te odločitve je bila izbira privzetega brskalnika bolj logična, vendar bodo dolgoročni uporabniki Applovih izdelkov morda nekoliko bolj zmedeni. Če želite spremeniti privzeti brskalnik v sodobnih različicah operacijskih sistemov Mac, v menijski vrstici na vrhu zaslona kliknite logotip Apple in nato izberite System Preferences. Ko se prikaže novo okno, kliknite Splošno in v tem podoknu poiščite spustni meni poleg »Privzeti spletni brskalnik«. Kliknite meni in izberite želeno aplikacijo. Opomba: če želite preklopiti med privzetimi spletnimi brskalniki, mora biti v računalniku nameščena vsaj ena možnost - zato morate pred spremembo aplikacije namestiti Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera ali drug brskalnik. V tem spustnem meniju bodo navedene vse razpoložljive aplikacije spletnega brskalnika.

sistemske nastavitve-splošno

[Nazaj na kazalo]

Spremenite privzeti spletni brskalnik v starejšem Mac OS X.

Spreminjanje privzetega spletnega brskalnika v starejših različicah operacijskega sistema Mac se morda zdi zmedeno in nekoliko nelogično, saj zahteva zagon aplikacije Safari, čeprav je namen uporabe druge aplikacije. To velja, če vaš Mac deluje v OS X Mavericks 10.9 ali starejši različici. Če želite preklopiti na privzeti brskalnik, zaženite aplikacijo Safari in v menijski vrstici na vrhu zaslona kliknite Safari. Izberite Preferences. Druga možnost je, da pritisnete bližnjico na tipki Command in Comma (,). V novem oknu izberite zavihek Splošno, poiščite spustni meni poleg Privzeti spletni brskalnik in izberite program, ki ga želite uporabiti. Zaprite okno z nastavitvami in zapustite Safari. Od tega trenutka bo računalnik odprl bližnjice URL in druge zunanje povezave s programsko opremo, ki ste jo nastavili. Poleg tega vam večina aplikacij za brskanje po spletu omogoča samodejno nastavitev tega programa kot privzetega, običajno ob vsakem zagonu aplikacije (razen če ste predloge onemogočili). Če ste se dogovorili za samodejno nastavitev in želite povrniti privzeti brskalnik, morate postopek ponoviti prek nastavitev Safarija.

[Nazaj na kazalo]

Alternativni način za spremembo privzetega brskalnika v Macu

Z nastavitvami brskalnika lahko samodejno nastavite tudi aplikacijo kot privzeti spletni brskalnik. Kot je bilo omenjeno zgoraj, programska oprema za brskanje po spletu običajno predlaga, da jo samodejno dodelite kot privzeto aplikacijo, vendar lahko predlog predlog sprejmete ročno (če ste predlog že zavrnili). Po drugi strani ta metoda morda ne bo delovala zaradi različnih omejitev izvajanja takšnih sprememb v sistemskih nastavitvah.

  • Če želite Google Chrome nastaviti kot privzeti brskalnik, ga zaženite in kliknite tri navpične pike v zgornjem desnem kotu okna, nato izberite nastavitve. Druga možnost je, da v polje za naslov vnesete chrome: // settings. Ko se odpre novo okno, se pomaknite navzdol, dokler ne najdete razdelka Privzeti brskalnik, kliknite Privzeto in aplikacija se samodejno dodeli kot privzeti spletni brskalnik.
  • Če želite Mozilla Firefox nastaviti kot privzeti spletni brskalnik, ga zaženite in kliknite ikono treh vrstic v zgornjem desnem kotu okna, nato izberite Preferences. Lahko pa v polje za naslov vnesete about: preferences. V levi stranski vrstici izberite razdelek General in na vrhu trenutnega okna poiščite sporočilo »Firefox ni vaš privzeti brskalnik« in na desni strani. Kliknite Privzeto. Nato se aplikacija samodejno dodeli kot privzeti spletni brskalnik.
  • Če želite nastaviti Opera kot privzeti spletni brskalnik, odprite aplikacijo in kliknite meni Opera, nato izberite Preferences. Na novi strani preverite, ali je na levi stranski vrstici izbran osnovni odsek. Kliknite možnost »Nastavi Opera kot privzeti brskalnik«.

Kot lahko vidite, je dodelitev privzete možnosti podobna v vseh spletnih brskalnikih. če uporabljate brskalnik, ki tukaj ni omenjen, odprite nastavitve programov in poiščite to možnost na zavihku Splošno.

Video, ki prikazuje, kako spremeniti privzeti spletni brskalnik v Macu

[Nazaj na vrh]