Ali imajo Macs upravitelja opravil?

Ali imajo Macs upravitelja opravil?

Activity Monitor je upravitelj opravil Mac

Migracije med uporabniki sistema Windows in Mac so nenavadne, ki jih povzročajo različni razlogi. Včasih gre za razliko med svojim in službenim računalnikom, včasih odločitve, da spremenite domači računalnik, da poskusite z drugim operacijskim sistemom ali proizvajalcem itd. Še več, pogoste težave po zamenjavi platforme so, da ne najdete svojih dobro znanih funkcij ali aplikacijo, vendar to ne pomeni, da niso na voljo. Upravitelj opravil ni izjema, veliko uporabnikov sistema Windows, ki so prišli v svet Mac, ga preprosto ne najde.

Upravitelj opravil je dobro znan kot monitor vašega sistema, ki vam omogoča opazovanje zmogljivosti vašega računalnika, aplikacij in storitev, ki delujejo v ozadju, porabo virov vsakega procesa ter zagon ali zapiranje nekaterih vaših storitev in procesa. Verjetno se torej sprašujete, ali imajo Maci tako uporabno aplikacijo. Na srečo je, samo ime je drugačno - imenuje se Activity Monitor. Vendar so funkcije in načela delovanja zelo podobni upravitelju opravil Windows. Tukaj vam bomo pokazali pot in kako uporabljati nadzornik dejavnosti, ki je enakovreden upravitelju opravil.macs-task-manager-uvod

Kazalo:

Prenesite orodje za popravilo zlonamerne programske opreme

Priporočljivo je zagnati brezplačno skeniranje z Malwarebytes - orodjem za odkrivanje zlonamerne programske opreme in odpravljanje računalniških napak. Za odstranitev okužb in odpravljanje računalniških napak boste morali kupiti celotno različico. Na voljo brezplačna preizkusna različica.

Uporaba Monitorja dejavnosti v Macu

Za dostop do Mac-ovega nadzornika virov je pot nekoliko drugačna v primerjavi z upraviteljem opravil sistema Windows, kjer lahko na tipkovnici kliknete gumbe Ctrl, Alt in Delete. Obstajajo trije dejanski načini za zagon nadzornika dejavnosti. upravitelja opravil v Macu lahko zaženete tako, da odprete iskalnik in poiščete aplikacije, nato pa Utilities in tam najdete Monitor aktivnosti ali samo z iskanjem v lansirni ploščici, tudi za uporabo Spotlight-a za hiter dostop s tipkovnice, kar je verjetno najbolj udoben način .

  • Hkrati pritisnite Command in preslednico, da se odpre polje za iskanje Spotlight
  • Vnesite Activity Monitor in pritisnite gumb Return, ko se Activity Monitor zapolni v rezultatih Spotlight

iskalnik aktivnosti-monitorja

Ker je Activity Monitor zelo uporaben in ima veliko dovoljenj, vam bo pomagal razvrstiti nalogo po porabi CPU-ja in vam sporočiti, kdo zajema največ virov, lahko pa tudi razvrstite po drugih kriterijih, kot so ime, poraba pomnilnika, ID procesa. Je lastnik iskalnega polja, kamor lahko vnesete ime postopka in zelo enostavno opazujete njegovo statistiko. Poleg tega Monitor aktivnosti ne prikazuje samo seznama aplikacij skupaj z njihovimi informacijami, temveč prikazuje tudi sistemske naloge računalnika, naloge jedra, procese, ki se zaženejo iz drugih računov, prikažejo se dobesedno vsi zagnani procesi.

Unix-Terminal für Windows

window-monitor-window

[Nazaj na kazalo]

Ubijanje ali zaustavitev opravila / procesa prek Monitorja dejavnosti

Tudi popolnoma razvite aplikacije se lahko zaradi različnih razlogov sesujejo in zamrznejo. Zapiranje ali zaustavitev zamrznjene aplikacije je lahko nekoliko zapletena naloga, zato je najlažji način, da uporabite monitor aktivnosti. Če želite zapreti zamrznjeno aplikacijo, jo preprosto poiščite na seznamu ali uporabite iskalno polje, ko jo najdete, preprosto kliknite zamrznjeni program ali opravilo in osmerokotni gumb z x, da ga zaprete ali prisilno zaprete.

quit-app-task-manager

Videli boste opozorilno sporočilo in možnosti za izbiro prisilnega zapiranja, preklica ali izstopa. Če se vaša aplikacija ne odziva, lahko kliknete prisilni izhod, to bo takoj uničil ta postopek in aplikacija se bo ustavila.

opozorilno sporočilo

Na voljo je tudi možnost prisilnega zapiranja, s katerim lahko dostopate neposredno s tipkovnice, tako da hkrati kliknete tipke Command, Option in Escape, s čimer odprete upravitelj prisilnih aplikacij, kjer boste videli seznam zagnanih programov in možnost prisilnega zapiranja. To je uporabno, ko morate zamrznjeno aplikacijo zapreti, ne da bi pregledali sistemske parametre.

force-quit-appllications

[Nazaj na kazalo]

Klicken Sie hier, um den YouTube-Virus des Videokonverters zu aktivieren

Preverite sistemske parametre sistema Mac

Monitor aktivnosti prikazuje informacije ne samo o vašem procesu, temveč tudi o vašem računalniku. V spodnjem delu okna si lahko ogledate obremenitve in aktivnosti CPU-ja, pomnilnika, energije, diska in omrežja, tako da preklopite jezičke na vrhu. Če preverite to statistiko, boste lažje ugotovili, kdo je odgovoren za vašo manjšo zmogljivost računalnika Mac.

sistemske statistike

Kratek opis, kaj prikazuje vsak zavihek:

  • Podokno CPU prikazuje, kako vsak postopek vpliva na aktivnost procesorja.
  • Podokno Pomnilnik prikazuje količino RAM-a, ki ga uporablja posamezna aplikacija.
  • Izberite zavihek Energija in videli boste skupno porabo energije skupaj z načrtovanimi količinami za posamezen postopek.
  • V podoknu Disk je prikazana količina zapisanih in prebranih podatkov, ki jih vrže trdi disk.
  • Preverite podokno Network, da ugotovite, kateri procesi prenašajo največ podatkov.

Če želite raje videti sistemsko statistiko in dejavnost v živo, zmanjšajte okno monitorja dejavnosti, nato z desno miškino tipko kliknite ikono v Dock, da omogočite različne nadzornike sistemskih dejavnosti, ki bodo namesto standardne ikone aplikacije prikazali žive grafikone. Izbirate lahko med prikazom uporabe CPU in zgodovine, uporabe omrežja ali monitorja aktivnosti diska namesto ikone.

ikona statistike v živo

windows 10 app store öffnet sich nicht

[Nazaj na kazalo]

Priporočilo za nove uporabnike Maca

Dokler se ne navadite na Spotlight in kako deluje njihov Mac, za lažji dostop predlagamo, da je Monitor Monitor pripet v priklopno postajo. Če želite ikono v Docku obdržati, z desno miškino tipko kliknite, nato izberite Options in izberite Keep in Dock. Na srečo boste redko uporabljali Mac-ov upravitelj opravil, saj ima Mac OS in aplikacije v njem boljše rezultate kot Windows, vendar je vedno dobro imeti hiter dostop, kadar koli se je zrušilo. Običajno so najpogostejše zrušitve okvare podprocesa ali vtičnika spletnega brskalnika, na primer Java ali Flash, ki zamočijo in zamrznejo program ali zavihek v procesu.

ping-icon-dock

[Nazaj na kazalo]

Video, ki prikazuje, kako odpreti in uporabljati upravitelja opravil Mac:

[Nazaj na vrh]