Funkcijske tipke ne delujejo

Funkcijske tipke ne delujejo

Funkcijske tipke prenosnika ne delujejo. Kako to popraviti?

Večina računalniških tipkovnic ima dvanajst funkcijskih tipk od F1 do F12, vsaka pa sproži posebno funkcijo, ki jo določa operacijski sistem ali trenutno izvajani program. Tipke lahko uporabljate tudi v kombinaciji s tipkama Alt (Alternate) ali Ctrl (Control).

Uporaba teh 'F' tipke lahko olajšajo in pospešijo računalniško izkušnjo in jih lahko uporabite kot bližnjice za izvajanje različnih dejanj. V nekaterih primerih tipki F7 in F9 nimata posebne funkcije, vendar se lahko uporabljajo kot bližnjice v nekaterih programih, kot sta Microsoft Word ali Microsoft Excel. Kljub tem funkcijam nekateri uporabniki poročajo, da tipki F7 ali F9 ne delujeta in da nobena funkcijska tipka ne sproži nobenih dejanj.Morda ste imeli težave s temi funkcijskimi tipkami, vendar je vzrok težko ugotoviti, saj se vrste tipkovnic v računalnikih in prenosnikih razlikujejo. Obstaja pa nekaj splošnih metod, ki se uporabljajo za reševanje tega problema. Morda boste morali zagnati orodje za odpravljanje težav s sistemom Windows, onemogočiti filtrirne tipke, posodobiti gonilnike, konfigurirati storitev VAIO (za lastnike VAIO) itd.

funkcijske tipke ne delujejo

Kazalo:

Prenesite orodje za popravilo zlonamerne programske opreme

Priporočljivo je zagnati brezplačno skeniranje z Malwarebytes - orodjem za odkrivanje zlonamerne programske opreme in odpravljanje računalniških napak. Za odstranitev okužb in odpravljanje računalniških napak boste morali kupiti celotno različico. Na voljo brezplačna preizkusna različica.

Zaženite orodja za odpravljanje težav v sistemu Windows

Preizkusite enega od programov za odpravljanje težav s sistemom Windows - ti lahko rešijo to težavo, ne da bi morali uporabljati bolj zapletene rešitve. Windows vključuje številne odpravnike težav, namenjene hitri diagnostiki in samodejnemu odpravljanju različnih težav z računalnikom. Odpravljavci težav ne morejo odpraviti vseh težav, so pa dobro mesto za začetek, če naletite na težave z računalnikom, operacijskim sistemom ali povezanimi napravami. V tem priročniku prikazujemo, kako zagnati vgrajeno orodje za odpravljanje težav s strojno opremo in napravami ter orodje za odpravljanje težav s tipkovnico. Če želite začeti odpravljati težave, pojdite v Nastavitve in vnesite 'odpravljanje težav' in nato izberite 'Odpravljanje težav' s seznama.

zaženite orodja za odpravljanje težav z operacijskim sistemom Windows 1. korak

Woher weiß ich, ob ich 32-Bit- oder 64-Bit-Windows habe?

Poišči 'Strojna oprema in naprave' orodje za odpravljanje težav pod 'Poiščite in odpravite druge težave' , izberite in kliknite 'Zaženi orodje za odpravljanje težav' . Windows bo začel iskati težave, povezane z napravami in strojno opremo.

zaženite orodja za odpravljanje težav z operacijskim sistemom Windows 2. korak

Zdaj izberite 'Tipkovnica' in kliknite 'Zaženi orodje za odpravljanje težav' znova. Preverite, ali najde in odpravi težave z nastavitvami tipkovnice računalnika.

zaženite orodja za odpravljanje težav s sistemom Windows 3. korak

[Nazaj na kazalo]

Konfigurirajte storitve

Storitve Windows (znane tudi kot services.msc) se uporabljajo za spreminjanje delovanja sistema Windows (in drugih storitev) v vašem sistemu. Te storitve so odgovorne za izvajanje razpoložljivih programov in upravljanje številnih sistemskih nastavitev in virov. Nastavitve storitve lahko spremenite zaradi varnosti, odpravljanja težav in razlogov, povezanih z zmogljivostjo. Če uporabljate prenosnik Sony VAIO, boste morali preveriti 'VAIO Event Service' . Pritisnite tipko Windows (Win) + R ali preprosto z desno tipko miške kliknite Start in izberite 'Zaženi' iz kontekstnega menija. V pogovorno okno Zaženi vnesite 'services.msc' in pritisnite Enter ali kliknite 'V REDU' .

1. konfigurirajte storitve

Wie werde ich die Yahoo-Suche los?

Poišči 'VAIO Event Service' , z desno miškino tipko kliknite in izberite 'Lastnosti' iz kontekstnega menija.

2. konfigurirajte storitve

Najti 'Vrsta zagona' in se prepričajte, da je nastavljen na 'Samodejno' ali 'Samodejno (zakasnjen zagon)' in kliknite 'Uporabi' da shranite spremembe (če so bile narejene). Preverite, ali funkcijske tipke na prenosnem računalniku VAIO zdaj brez težav delujejo.

3. konfigurirajte storitve

[Nazaj na kazalo]

Znova namestite gonilnike tipkovnice

Gonilnik naprave je programska oprema, ki obvešča operacijski sistem in drugo programsko opremo o interakciji z določeno strojno opremo. Prej je kot prevajalec med programsko in strojno opremo, saj jih pogosto ustvarjajo različni proizvajalci, podjetja ali ljudje. Voznik omogoča nemoteno komunikacijo med strojno in programsko opremo. V večini primerov računalniki brez gonilnikov ne morejo pravilno pošiljati in sprejemati podatkov. Če ustrezen gonilnik ni nameščen, naprava morda ne bo delovala pravilno, če sploh. Če želite znova namestiti gonilnike tipkovnice, odprite Device Manager, tako da z desno miškino tipko kliknete gumb Start in izberete 'Upravitelj naprav' rezultat iz kontekstnega menija ali tip 'upravitelj naprav' v Iskanje in kliknite 'Upravitelj naprav' rezultat.

znova namestite gonilnike tipkovnice 1. korak

V upravitelju naprav boste videli seznam naprav, povezanih z računalnikom. Razširite razdelek Tipkovnice, z desno tipko miške kliknite tipkovnico in kliknite 'Odstrani napravo' možnost.

znova namestite gonilnike tipkovnice 2. korak

Kliknite 'Odstrani' za potrditev odstranitve.

znova namestite gonilnike tipkovnice 3. korak

Znova zaženite računalnik. Manjkajoče gonilnike tipkovnice naj Windows samodejno namesti. Če Windows iz nekega razloga ne namesti manjkajočih (neinstaliranih) gonilnikov, znova pojdite v Upravitelj naprav in z desno miškino tipko kliknite ime računalnika, izberite 'Iskanje sprememb strojne opreme' . Zaznati bi moral manjkajoče gonilnike in jih namestiti.

znova namestite gonilnike tipkovnice 4. korak

Če težava ne reši vnovične namestitve gonilnikov tipkovnice, boste morda morali posodobiti ali znova namestiti tudi vse druge gonilnike. Ker je to dolg postopek, vam priporočamo, da uporabite tretji namestitveni program za gonilnike, kot je Snappy Driver Installer. Snappy Driver Installer (SDI) je zmogljivo brezplačno orodje za posodabljanje gonilnikov za Windows, ki lahko shrani celotno zbirko gonilnikov brez povezave. Gonilniki brez povezave omogočajo Snappy Driver Installerju dostop do hitrih posodobitev gonilnikov, tudi če v računalniku ni aktivne internetne povezave. Snappy Driver deluje tako z 32-bitno kot s 64-bitno različico operacijskega sistema Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista in tudi z operacijskim sistemom Windows XP. Gonilnike lahko prenesete prek programa Snappy Driver Installer v 'driverpacks', ki so preprosto zbirke (paketi) gonilnikov za različno strojno opremo, kot so zvočne naprave, grafične kartice, omrežni vmesniki itd. Prikažejo lahko tudi podvojene gonilnike in neveljavne gonilnike. Ločuje posodobitve, ki zahtevajo vnovični zagon računalnika, da jih je lažje prepoznati. Snappy Driver Installer lahko prenesete s spletnega mesta tukaj .

[Nazaj na kazalo]

Onemogoči filtrirne tipke

Nekateri uporabniki poročajo, da je onemogočanje funkcije tipk za filtriranje rešilo težavo. Filter Key je funkcija za dostopnost v operacijskih sistemih Windows, zaradi katere tipkovnica ne upošteva ponavljajočih se ali kratkih pritiskov tipk. Če želite onemogočiti funkcijo filtrirnih tipk, pojdite v Nastavitve sistema Windows in kliknite 'Dostopnost' možnost.

onemogoči filtrirne tipke 1. korak

Windows kann keine Proxy-Einstellungen erkennen

V levem podoknu izberite razdelek Tipkovnica in se prepričajte, da je 'Uporabi filtrirne tipke' funkcija je izklopljena.

onemogoči filtrirne tipke 2. korak

[Nazaj na kazalo]

Druge rešitve

Če je v sistemu Windows nameščena usmerjevalna naprava Synaptics, jo lahko poskusite odstraniti. Možno je, da privzeti gonilnik moti operacijski sistem Windows. Če ga želite odstraniti, preprosto pojdite v okno Programi in funkcije (kjer so navedeni vsi nameščeni programi) in ga odstranite. Če je nameščena programska oprema HotKey, jo tudi odstranite.

Če uporabljate prenosni računalnik HP, ga izklopite in iztaknite napajalnik. Odstranite baterijo in pridržite gumb za vklop približno 30 sekund. Vstavite baterijo in znova priključite napajalnik. Zdaj vklopite računalnik in tapnite tipko Esc, takoj ko začne zagnati zagonski meni. Pritisnite gumb F10 (v tem trenutku bi moral delovati), da odprete meni BIOS-a. Pritisnite F5 ali F9 (odvisno od BIOS-a), da naložite privzete nastavitve, in izberite puščice s puščicami 'Da'. Pritisnite Enter. Zdaj pritisnite F10, da shranite nastavitev, za izbiro pa uporabite puščične tipke 'Da' ponovno. Pritisnite Enter. Če funkcijske tipke še vedno ne delujejo, odstranite pripomoček HP System Event Utility in znova zaženite računalnik. Znova namestite pripomoček HP System Event Utility in znova zaženite računalnik. Preverite, ali to odpravlja težavo s funkcijskimi tipkami.

Če uporabljate prenosni računalnik Dell, preprosto pritisnite tipki Fn + Esc na tipkovnici in preverite, ali to odpravlja težavo. Nekateri uporabniki Della poročajo, da jim je ta preprosta kombinacija v sekundi rešila težavo.

Upamo, da je bil ta priročnik koristen in da ste lahko funkcijske tipke spet zagnali. Če poznate druge rešitve te težave, ki niso omenjene v našem vodniku, jih delite z nami, tako da pustite komentar v spodnjem oddelku.

[Nazaj na kazalo]

Video, ki prikazuje, kako popraviti funkcijske tipke:

[Nazaj na vrh]