GANDCRAB 5.2 Ransomware

Kako odstraniti GANDCRAB 5.2 Ransomware - koraki za odstranitev virusa (posodobljeno)

Navodila za odstranitev izsiljevalske programske opreme GANDCRAB 5.2

Kaj je GANDCRAB 5.2?

GANDCRAB 5.2 je program odkupne programske opreme, ki ga razvijalci (kiber kriminalci) uporabljajo za šifriranje podatkov, shranjenih v računalnikih žrtev, in njihovo ohranjanje v takem stanju, dokler ni plačana odkupnina. Ta program ustvari odkupno sporočilo in mu ustvari naključno ime. Na primer, ' DSEWRBG-DECRYPT.txt '. GANDCRAB 5.2 enako stori s pripono, ki jo doda vsaki šifrirani datoteki. Na primer, ' 1.jpg 'postane' 1.jpg.dsewrbg '. Prav tako spremeni ozadje namizja žrtve. GANDCRAB 5.2 je ena izmed številnih različic GANDCRAB ransomware.

V odkupnem sporočilu „DSEWRBG-DECRYPT.txt“ (njegovo ime se lahko razlikuje) kibernetski kriminalci pozivajo žrtve, naj te besedilne datoteke ne izbrišejo, dokler podatki niso obnovljeni (dešifrirani). Navajajo, da lahko njegovo brisanje povzroči napake pri dešifriranju. Trdijo, da je edini način za dešifriranje podatkov nakup dešifrirnega ključa pri njih. Za nadaljevanje dešifriranja podatkov žrtvam GANDCRAB 5.2 priporočamo, da prenesejo in namestijo brskalnik TOR, nato pa odprejo povezavo v odkupnem sporočilu. Spletno mesto vsebuje rok, ki bo, če ne bo izpolnjen, podvojil stroške dešifriranja. Če torej začetni stroški ključa za dešifriranje znašajo 1200 USD, se bodo po preteku določenega časa povečali na 2400 USD. Za plačilo morajo žrtve uporabiti kriptovalute DASH ali Bitcoin in jih prenesti s klikom na povezavo, ki vodi do naslova denarnice za kriptovalute. Pred plačilom ti kiber kriminalci ponujajo brezplačno dešifriranje ene datoteke. To je običajno za razvijalce izsilitvene programske opreme, ki ponujajo ta „dokaz“, da so sposobni zagotoviti orodja ali ključe, potrebne za uspešno dešifriranje podatkov. Pred kratkim je podjetje za zaščito pred zlonamerno programsko opremo, imenovano Bitdefender, izdalo orodje za dešifriranje ki je sposoben obnoviti datoteke, ki so bile šifrirane v različnih različicah odkupne programske opreme GANDCRAB. Zato toplo priporočamo, da poskusite obnoviti podatke z orodjem Bitdefender. Večina kiber kriminalcev uporablja algoritmi kriptografije (simetrične ali asimetrične), ki onemogočajo dešifriranje brez uporabe določenega orodja. Na žalost imajo ta orodja samo razvijalci ransomware. Če je računalnik okužen z odkupno programsko opremo, ki ga ni mogoče šifrirati (ni orodij, kakršno je razvil Bitdefender), je edini brezplačen način za obnovitev podatkov uporaba varnostne kopije in obnovitev vsega od tam.Posnetek zaslona sporočila, ki uporabnike spodbuja, da plačajo odkupnino za dešifriranje svojih ogroženih podatkov:

Navodila za dešifriranje GANDCRAB 5.2

wie kann man unter linux zippen

Številni kiber kriminalci razvijajo programe tipa ransomware, vendar je večina zelo podobnih. GANDCRAB 5.2 ima podobnosti z mnogimi drugimi zlonamernimi programi te vrste, kot je Shadi , Cammora , in Heets . Večina teh okužb šifrira podatke in jih ohranja v tem stanju, dokler se odkupnina ne plača ali ne kupi orodja za dešifriranje. Glavne razlike so običajno stroški orodja in algoritma za kriptografijo, ki se uporabljajo za šifriranje podatkov. Šifrirane datoteke je mogoče dešifrirati le, če izsiljevalska programska oprema ni popolnoma razvita, vsebuje napake / napake itd. Zato priporočamo, da redno vzdržujete varnostne kopije in jih hranite na oddaljenih strežnikih ali odklopljenih napravah za shranjevanje. Te varnostne kopije so nato zaščitene pred šifriranjem z drugimi podatki.

Kako je ransomware okužil moj računalnik?

Natančna metoda, ki jo kiber kriminalci uporabljajo za širjenje odkupne programske opreme GANDCRAB 5.2, ni znana, vendar se večina programov te vrste širi z uporabo neželenih (e-poštnih) kampanj, trojanskih programov, lažnih posodobiteljev programske opreme, nezanesljivih kanalov / orodij za prenos programske opreme ali orodij za razbijanje programske opreme. Kampanje z neželeno pošto se uporabljajo za širjenje okužb prek priloženih zlonamernih datotek. Običajno so to priloge dokumenti Microsoft Office, arhivske datoteke (ZIP, RAR in druge), datoteke PDF, izvršljive datoteke (.exe), JavaScript in druge datoteke. Po odprtju / izvedbi te priloge prenesejo in namestijo računalniške okužbe, kot je odkupnina ali druga zlonamerna programska oprema z visokim tveganjem. Trojanci so zlonamerni programi, ki jih je treba že namestiti. Nato povzročijo verižne okužbe s prenosom in namestitvijo drugih zlonamernih programov. Ponarejeni posodobitelji programske opreme običajno okužijo računalnike / operacijske sisteme s prenosom in namestitvijo zlonamerne programske opreme namesto s pričakovanimi posodobitvami ali z izkoriščanjem napak / napak zastarele programske opreme. Prenos brezplačne programske opreme, spletna mesta za brezplačno gostovanje datotek, omrežja Peer-to-Peer (hudourniški odjemalci, eMule itd.) In drugi dvomljivi / dvomljivi viri prenosa programske opreme kiber kriminalci uporabljajo tudi za distribucijo računalniških okužb. Zlonamerne datoteke (ali različne prevarantske aplikacije) predstavljajo kot zakonite. Z njihovim prenosom in namestitvijo ljudje povzročajo okužbe računalnikov. Težave povzročajo tudi orodja za razbijanje programske opreme. Uporabljajo se za brezplačno aktiviranje plačljive programske opreme / operacijskih sistemov, vendar kiber kriminalci množijo aktivacijska orodja, ki namestijo zlonamerne programe.

Povzetek grožnje:
Ime Virus GANDCRAB 5.2
Vrsta grožnje Ransomware, kripto virus, omarica datotek
Razširitev šifriranih datotek . [random_string] (npr. '.dsewrbg')
Odkupno zahtevno sporočilo [RANDOM_STRING] -DECRYPT.txt (npr. 'DSEWRBG-DECRYPT.txt') besedilna datoteka, ozadje namizja, spletno mesto Tor
Znesek odkupnine 1200 USD / 2400 USD
Kiber kriminalni stik Spletno mesto Tor (gandcrabmfe6mnef [.] Onion / 113737081e857d00)
Imena zaznavanja (H.exe)
Avast (Win32: Malware-gen), BitDefender (Trojan.GenericKD.31823469), ESET-NOD32 (različica Win32 / Kryptik.GRGO), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Crypmod.abvs), celoten seznam odkritij ( VirusTotal )
Simptomi Datotek, shranjenih v računalniku, ni mogoče odpreti, prej delujoče datoteke imajo zdaj drugo pripono, na primer my.docx.locked. Na namizju se prikaže sporočilo, ki zahteva odkupnino. Kiber kriminalci zahtevajo plačilo odkupnine (običajno v bitcoinih) za odklepanje datotek.
Metode distribucije Okužene e-poštne priloge (makri), hudourniške spletne strani, zlonamerni oglasi.
Škoda Vse datoteke so šifrirane in jih ni mogoče odpreti brez plačila odkupnine. Dodatne trojanske programe za krajo gesla in okužbe z zlonamerno programsko opremo lahko namestite skupaj z okužbo z odkupno programsko opremo.
Odstranjevanje zlonamerne programske opreme (Windows)

Če želite odpraviti morebitne okužbe z zlonamerno programsko opremo, preglejte računalnik z zakonito protivirusno programsko opremo. Naši raziskovalci varnosti priporočajo uporabo programske opreme Malwarebytes.
▼ Prenesite malwarebytes
Če želite uporabljati polno predstavljeni izdelek, morate kupiti licenco za Malwarebytes. Na voljo 14-dnevno brezplačno preskusno obdobje.

Kako se zaščititi pred okužbami z odkupno programsko opremo?

Dvakrat premislite, preden odprete priloge ali spletne povezave, ki so predstavljene v e-poštnih sporočilih, prejetih z neznanih / sumljivih naslovov. Če je e-poštno sporočilo nepomembno ali vsebuje prilogo, ga ne odpirajte, vsaj če ne preverite, ali je varno. Prenesite vso programsko opremo z uporabo neposrednih povezav, zaupanja vrednih in uradnih virov / spletnih strani. Ne uporabljajte prenosnikov ali namestitvenih programov tretjih oseb. Možno je, da bi se ti viri lahko uporabljali za distribucijo prevarantskih aplikacij, ki bi lahko okužile računalnike ali povzročile druge težave. Posodobite nameščeno programsko opremo z uporabo orodij ali implementiranih funkcij, ki jih nudijo uradni razvijalci programske opreme in ne neodvisni posodobitelji. Vedno namestite in omogočite ugledno protivirusno / protivohunsko programsko opremo. Če je vaš računalnik že okužen z GANDCRAB 5.2, priporočamo, da zaženete pregled z Malwarebytes za Windows za samodejno odpravo te odškodninske programske opreme.

Besedilo je predstavljeno v besedilni datoteki izsiljevalske programske opreme GANDCRAB 5.2 (v tem primeru jeDSEWRBG-DECRYPT.txt'):

--- = GANDCRAB V5.2 = ---
****************** V nobenih okoliščinah te datoteke ne izbrišite, dokler niso obnovljeni vsi vaši podatki ***************** **
***** V nasprotnem primeru bo prišlo do kvarjenja vašega sistema, če bi prišlo do napak pri dešifriranju *****
Pozor!
Vse vaše datoteke, dokumenti, fotografije, zbirke podatkov in druge pomembne datoteke so šifrirane in imajo pripono: .DSEWRBG
Edini način obnovitve datotek je nakup edinstvenega zasebnega ključa. Ta ključ vam lahko damo samo mi in samo vaše datoteke lahko obnovimo.
Strežnik s ključem je v zaprtem omrežju TOR. Do tja lahko pridete na naslednje načine:
-------------------------------------------------- --------------------------------------

| 0. Prenesite brskalnik Tor - hxxps: //www.torproject.org/

| 1. Namestite brskalnik Tor
| 2. Odprite Tor Browser
| 3. Odprite povezavo v brskalniku TOR: hxxp: //gandcrabmfe6mnef.onion/113737081e857d00
| 4. Sledite navodilom na tej strani

-------------------------------------------------- --------------------------------------
Na naši strani boste videli navodila za plačilo in dobili boste možnost brezplačnega dešifriranja 1 datoteke.
POZOR!
DA BI PREPREČILI ŠKODO PODATKOV:
* NE SPREMINJAJTE ŠIFRIRANIH DATOTEK
* PODATKOV NE SPREMINJAJTE SPODAJ
--- ZAČNI KLJUČ ZEČERJA ---
-
--- KONEC GANDCRAB KLJUČA ---

--- ZAČNI PODATKE O PC-ju ---
-
--- KONEC PODATKOV ZA PC

Posnetek zaslona namizja GANDCRAB 5.2:

Ozadje GANDCRAB 5.2

Posnetek zaslona spletnega mesta GANDCRAB 5.2:

Spletno mesto GANDCRAB 5.2

Besedilo, predstavljeno na tej spletni strani:

Če plačilo ne bo izvedeno do 18.1.2019, 11:11:06, se bodo stroški dešifriranja datotek podvojili
Odštevanje do dvojne cene: čas se izteče. Cena se podvoji!
Kaj je narobe?
Vaš računalnik je okužen z GandCrab Ransomware.
Vse vaše datoteke so šifrirane in jih sami ne morete dešifrirati.

Za dešifriranje datotek morate kupiti dešifrirnik GandCrab
Cena je - 2400 USD
Kaj lahko storim, da dobim datoteke nazaj?
Kupite našo programsko opremo GandCrab Decryptor. Skeniral bo vaš računalnik, omrežno skupno rabo, vse povezane naprave, preveril, ali so šifrirane datoteke, in jih dešifriral. Trenutna cena: 2400 USD. Sprejemamo kriptovalute DASH in Bitcoin
Kakšna jamstva mi lahko date?
Če želite biti prepričani, da imamo dešifrirnik in deluje, lahko uporabite brezplačno dešifriranje in dešifrirate eno datoteko brezplačno.
Toda ta datoteka mora biti slika, ker slike običajno niso dragocene.
Nimam Bitcoina (BTC) ali DASH (DSH). Kako lahko izvedem plačilo?
Enostavno Seznam najbolj priljubljenih menjalnih storitev:
Nakup Bitcoin
CoinMonitor.io
LocalBitcoins
CoinMama
Changelly.com
PAYEER
CEX.IO

Celoten seznam menjalnih storitev za Bitcoin tukaj in za DASH tukaj.
Ustvari račun
Dobroimetje napolnite s kreditno kartico ali PayPal
Kupite zahtevano količino kovancev (Bitcoin ali DASH)
Umik opravite na naš naslov

Pozor
Datoteke * -DECRYPT.txt ne brišite pred popolno obnovitvijo računalnika.

Posnetek zaslona datotek, šifriranih z GANDCRAB 5.2 (v tem primeru je .dsewrbg 'razširitev):

Datoteke, šifrirane z GANDCRAB 5.2

Kot smo že omenili, je Bitdefender nedavno izdal orodje za dešifriranje, ki lahko obnovi podatke, šifrirane z različicami GandCrab V1, V4 in V5 (do 5,2). Zato lahko žrtve enostavno šifrirajo svoje podatke, ne da bi plačevale kiber kriminalce. Tu lahko najdete več informacij v tem članku in lahko s klikom prenesete dešifrirnik to povezavo .

Posnetek zaslona dekodirnika Bitdefender GandCrab:

Orodje za dešifriranje odkupne programske opreme GandCrab podjetja Bitdefender

was ist anderes im macbook speicher

Odstranitev programske opreme GANDCRAB 5.2:

Takojšnje samodejno odstranjevanje zlonamerne programske opreme: Ročno odstranjevanje groženj je lahko dolgotrajen in zapleten postopek, ki zahteva napredno računalniško znanje. Malwarebytes je profesionalno orodje za samodejno odstranjevanje zlonamerne programske opreme, ki je priporočljivo, da se znebite zlonamerne programske opreme. Prenesite ga s klikom na spodnji gumb:
▼ PRENESI Malwarebytes S prenosom katere koli programske opreme, navedene na tem spletnem mestu, se strinjate z našo Politika zasebnosti in Pogoji uporabe . Če želite uporabljati polno predstavljeni izdelek, morate kupiti licenco za Malwarebytes. Na voljo 14-dnevno brezplačno preskusno obdobje.

Hitri meni:

Prijavljanje odkupne programske opreme oblastem:

Če ste žrtev napada ransomware, priporočamo, da ta incident prijavite oblastem. Z zagotavljanjem informacij organom kazenskega pregona boste pomagali slediti kibernetski kriminaliteti in morda pomagali pri pregonu napadalcev. Tu je seznam organov, pri katerih bi morali prijaviti napad ransomware. Za celoten seznam lokalnih centrov za kibernetsko varnost in informacije o tem, zakaj bi morali prijaviti napade ransomware, preberite ta članek .

Seznam lokalnih oblasti, kjer je treba poročati o napadih izsiljevalske programske opreme (izberite enega, odvisno od vašega prebivališča):

Osamitev okužene naprave:

Nekatere okužbe tipa odškodninske programske opreme so namenjene šifriranju datotek v zunanjih pomnilniških napravah, okužbi in celo širjenju po celotnem lokalnem omrežju. Iz tega razloga je zelo pomembno, da okuženo napravo (računalnik) čim prej izoliramo.

Korak 1: Prekinite povezavo z internetom.

Najlažji način, da računalnik odklopite iz interneta, je, da Ethernet kabel odklopite z matične plošče, vendar pa so nekatere naprave povezane prek brezžičnega omrežja in nekaterim uporabnikom (zlasti tistim, ki niso posebej tehnično podkovani) se morda zdijo odklopni kabli težavno. Zato lahko sistem prek nadzorne plošče odklopite tudi ročno:

Pomaknite se do Nadzorna plošča ', kliknite iskalno vrstico v zgornjem desnem kotu zaslona, ​​vnesite' Center za omrežja in skupno rabo 'in izberite rezultat iskanja: Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (1. korak)

Kliknite » Spremenite nastavitve adapterja v zgornjem levem kotu okna: Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (2. korak)

Z desno miškino tipko kliknite vsako povezavo in izberite ' Onemogoči '. Ko je sistem onemogočen, sistem ne bo več povezan z internetom. Če želite znova omogočiti priključne točke, preprosto znova kliknite znova in izberite ' Omogoči '. Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (3. korak)

2. korak: Izključite vse naprave za shranjevanje.

Kot smo že omenili, lahko izsiljevalska programska oprema šifrira podatke in prodre v vse naprave za shranjevanje, ki so povezane z računalnikom. Zaradi tega je treba vse zunanje pomnilniške naprave (bliskovne pogone, prenosne trde diske itd.) Takoj odklopiti, vendar vam toplo priporočamo, da vsako napravo pred odklopom odstranite, da preprečite poškodbe podatkov:

Pomaknite se do Moj računalnik ', z desno miškino tipko kliknite vsako povezano napravo in izberite' Izmet ': Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (4. korak)

3. korak: Odjava iz računov za shranjevanje v oblaku.

Nekateri izsiljevalski programi lahko ugrabijo programsko opremo, ki obdeluje podatke, shranjene v ' oblak '. Zato bi lahko bili podatki poškodovani / šifrirani. Iz tega razloga se morate odjaviti iz vseh računov za shranjevanje v oblaku v brskalnikih in drugi sorodni programski opremi. Razmislite tudi o začasni odstranitvi programske opreme za upravljanje v oblaku, dokler okužba ni popolnoma odstranjena.

Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo:

Za pravilno ravnanje z okužbo jo je treba najprej prepoznati. Nekatere okužbe z odkupno programsko opremo kot uvod uporabljajo sporočila o odkupnini (glejte spodnjo besedilno datoteko za odkupnino WALDO).

Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (5. korak)

To pa je redko. V večini primerov okužbe z odkupno programsko opremo pošiljajo bolj neposredna sporočila, v katerih preprosto navajajo, da so podatki šifrirani in da morajo žrtve plačati neke vrste odkupnino. Upoštevajte, da okužbe tipa ransomware običajno generirajo sporočila z različnimi imeni datotek (na primer ' _readme.txt ',' PREBERI ME.txt ',' DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt ',' DECRYPT_FILES.html 'itd.). Zato se zdi, da je uporaba imena odkupnega sporočila dober način za prepoznavanje okužbe. Težava je v tem, da je večina teh imen generičnih in nekatere okužbe uporabljajo ista imena, čeprav so dostavljena sporočila drugačna in okužbe same niso povezane. Zato je samo ime datoteke s sporočili lahko neučinkovito in celo povzroči trajno izgubo podatkov (na primer s poskusom dešifriranja podatkov z orodji, zasnovanimi za različne okužbe z izsiljevalsko programsko opremo, bodo uporabniki verjetno na koncu trajno poškodovali datoteke in dešifriranje ne bo več mogoče tudi s pravilnim orodjem).

Drug način za prepoznavanje okužbe z odkupno programsko opremo je preverjanje končnice datoteke, ki je dodana vsaki šifrirani datoteki. Okužbe z odkupno programsko opremo pogosto imenujejo razširitve, ki jih dodajo (glejte datoteke, ki jih šifrira Qewe ransomware spodaj).

Iskanje orodij za dešifriranje odškodninske programske opreme na spletnem mestu nomoreransom.org

Ta metoda pa je učinkovita le, če je dodana razširitev edinstvena - številne okužbe z izsiljevalsko programsko opremo dodajo generično pripono (na primer ' .šifrirano ',' .enc ',' .šifrirano ',' .zaklenjeno 'itd.). V teh primerih prepoznavanje odkupne programske opreme s priloženo razširitvijo postane nemogoče.

Eden najlažjih in najhitrejših načinov za prepoznavanje okužbe z odkupno programsko opremo je uporaba Spletno mesto ID Ransomware . Ta storitev podpira večino obstoječih okužb z odkupno programsko opremo. Žrtve preprosto naložijo odkupno sporočilo in / ali eno šifrirano datoteko (po možnosti svetujemo, da naložite obe).

Čarovnik za orodje za obnovitev podatkov Recuva

Odkupna programska oprema bo prepoznana v nekaj sekundah in dobili boste različne podrobnosti, na primer ime družine zlonamerne programske opreme, ki ji okužba pripada, ali jo je mogoče dešifrirati itd.

Primer 1 (Qewe [Stop / Djvu] ransomware):

Čas skeniranja orodja za obnovitev podatkov Recuva

wie man browserair loswird

Primer 2 (izsiljevalska programska oprema .iso [Phobos]):

Orodje za obnovitev podatkov Recuva za obnovitev podatkov

Če so vaši podatki šifrirani z odkupno programsko opremo, ki je ID Ransomware ne podpira, lahko vedno poskusite iskati po internetu z določenimi ključnimi besedami (na primer naslov sporočila o odkupnini, končnica datoteke, navedena e-poštna sporočila za stike, naslovi kripto denarnice itd.) ).

Poiščite orodja za dešifriranje odškodninske programske opreme:

Šifrirni algoritmi, ki jih uporablja večina okužb z ransomware-jem, so izjemno dovršeni in če je šifriranje pravilno izvedeno, lahko samo razvijalec obnovi podatke. To je zato, ker za dešifriranje potrebujete poseben ključ, ki se ustvari med šifriranjem. Obnovitev podatkov brez ključa je nemogoča. V večini primerov kiber kriminalci shranjujejo ključe na oddaljenem strežniku, namesto da bi okuženi računalnik uporabljali kot gostitelja. Dharma (CrySis), Phobos in druge družine vrhunskih okužb z odkupno programsko opremo so tako rekoč brezhibne, zato je obnavljanje šifriranih podatkov brez sodelovanja razvijalcev preprosto nemogoče. Kljub temu obstaja na desetine okužb tipa odkupnih programov, ki so slabo razvite in vsebujejo številne pomanjkljivosti (na primer uporaba enakih ključev za šifriranje / dešifriranje za vsako žrtev, ključe, shranjene lokalno itd.). Zato vedno preverite, ali so na voljo orodja za dešifriranje kakršne koli odškodninske programske opreme, ki vdre v vaš računalnik.

Iskanje ustreznega orodja za dešifriranje v internetu je lahko zelo moteče. Zaradi tega vam priporočamo, da uporabite Ni več projekta odkupnine in tu je prepoznavanje okužbe z odkupno programsko opremo je koristno. Spletno mesto projekta No More Ransom Project vsebuje Orodja za dešifriranje 'z iskalno vrstico. Vnesite ime identificirane odkupne programske opreme in navedeni bodo vsi razpoložljivi dešifrirniki (če obstajajo).

V opravilni vrstici kliknite ikono OneDrive

Obnovite datoteke z orodji za obnovitev podatkov:

Glede na situacijo (kakovost okužbe z odškodninsko programsko opremo, vrsta uporabljenega algoritma za šifriranje itd.) Bo morda mogoče obnoviti podatke z določenimi orodji drugih proizvajalcev. Zato vam svetujemo, da uporabite Orodje Recuva, ki ga je razvil CCleaner . To orodje podpira več kot tisoč podatkovnih vrst (grafika, video, zvok, dokumenti itd.) In je zelo intuitivno (za obnovo podatkov je potrebno malo znanja). Poleg tega je funkcija obnovitve popolnoma brezplačna.

Korak 1: Izvedite skeniranje.

Zaženite aplikacijo Recuva in sledite čarovniku. Pozvano bo z več okni, ki vam omogočajo, da izberete, katere vrste datotek želite iskati, katere lokacije je treba pregledati itd. Vse, kar morate storiti, je, da izberete želene možnosti in začnete skeniranje. Svetujemo vam, da omogočite Globoko skeniranje 'pred zagonom, sicer bodo možnosti skeniranja aplikacije omejene.

Izberite Pomoč in nastavitve in kliknite Nastavitve

Počakajte, da Recuva zaključi pregled. Trajanje optičnega branja je odvisno od količine datotek (tako po količini kot po velikosti), ki jih optično berete (na primer nekaj sto gigabajtov lahko traja več kot eno uro). Zato bodite potrpežljivi med postopkom skeniranja. Odsvetujemo tudi spreminjanje ali brisanje obstoječih datotek, ker bi to lahko vplivalo na optično branje. Če med optičnim branjem dodate dodatne podatke (na primer prenos datotek / vsebine), bo to podaljšalo postopek:

Wacom-Tablet-Treiber nach Neustart nicht gefunden

Izberite zavihek Varnostno kopiranje in kliknite Upravljanje varnostne kopije

2. korak: Obnovite podatke.

Ko je postopek končan, izberite mape / datoteke, ki jih želite obnoviti, in preprosto kliknite 'Obnovi'. Upoštevajte, da je za obnovitev podatkov potrebno nekaj prostora na pomnilniškem pogonu:

Izberite mape za varnostno kopiranje in kliknite Zaženi varnostno kopijo

Ustvari varnostne kopije podatkov:

Pravilno upravljanje datotek in ustvarjanje varnostnih kopij sta bistvenega pomena za varnost podatkov. Zato bodite vedno zelo previdni in razmišljajte v naprej.

Upravljanje particij: Priporočamo, da podatke shranjujete na več particijah in se izogibajte shranjevanju pomembnih datotek znotraj particije, ki vsebuje celoten operacijski sistem. Če se znajdete v položaju, ko sistema ne morete zagnati in ste prisiljeni formatirati disk, na katerem je nameščen operacijski sistem (v večini primerov se tu skrivajo okužbe z zlonamerno programsko opremo), boste izgubili vse podatke, shranjene v tem pogonu. To je prednost več particij: če imate celotno pomnilniško napravo dodeljeno eni particiji, boste morali vse izbrisati, vendar pa lahko ustvarjanje več particij in pravilna razporeditev podatkov preprečite takšne težave. Eno particijo lahko enostavno formatirate, ne da bi to vplivalo na druge - zato se bo ena očistila, druge pa bodo ostale nedotaknjene in vaši podatki bodo shranjeni. Upravljanje particij je zelo preprosto in na njem lahko najdete vse potrebne informacije Microsoftova spletna stran z dokumentacijo .

Varnostne kopije podatkov: Eden izmed najbolj zanesljivih načinov varnostnega kopiranja je uporaba zunanje naprave za shranjevanje in njeno izklop. Kopirajte podatke na zunanji trdi disk, bliskovni (palčni) pogon, SSD, HDD ali katero koli drugo pomnilniško napravo, jih odklopite in shranite na suhem, stran od sonca in ekstremnih temperatur. Ta metoda pa je precej neučinkovita, saj je treba redno varnostno kopirati in posodabljati podatke. Uporabite lahko tudi storitev v oblaku ali oddaljeni strežnik. Tukaj je potrebna internetna povezava in vedno obstaja možnost kršitve varnosti, čeprav je to res redka priložnost.

Priporočamo uporabo Microsoft OneDrive za varnostno kopiranje datotek. OneDrive vam omogoča shranjevanje osebnih datotek in podatkov v oblaku, sinhronizacijo datotek v računalnikih in mobilnih napravah ter dostop do datotek in urejanje datotek iz vseh naprav Windows. OneDrive vam omogoča shranjevanje, skupno rabo in predogled datotek, dostop do zgodovine prenosov, premikanje, brisanje in preimenovanje datotek, ustvarjanje novih map in še veliko več.

V računalniku lahko varnostno kopirate svoje najpomembnejše mape in datoteke (mape na namizju, dokumentih in slikah). Nekatere opaznejše funkcije OneDrive vključujejo različico datotek, ki starejše različice datotek hrani do 30 dni. OneDrive vsebuje koš za recikliranje, v katerem so vse izbrisane datoteke shranjene za omejen čas. Izbrisane datoteke se ne štejejo kot del uporabnikove dodelitve.

Storitev je zgrajena z uporabo tehnologij HTML5 in omogoča nalaganje datotek do 300 MB s povleci in spusti v spletni brskalnik ali do 10 GB prek Namizna aplikacija OneDrive . Z OneDrive lahko prenesete celotne mape kot eno datoteko ZIP z do 10.000 datotekami, čeprav ne sme presegati 15 GB na en prenos.

OneDrive ima na voljo 5 GB brezplačnega prostora za shranjevanje, za naročnino pa je na voljo dodatnih 100 GB, 1 TB in 6 TB možnosti za shranjevanje. Enega od teh načrtov za shranjevanje lahko dobite bodisi z nakupom dodatnega prostora za shranjevanje bodisi z naročnino na Office 365.

Ustvarjanje varnostne kopije podatkov:

Postopek varnostnega kopiranja je enak za vse vrste datotek in map. Tukaj je opisano, kako lahko varnostno kopirate datoteke z Microsoft OneDrive

Korak 1: Izberite datoteke / mape, ki jih želite varnostno kopirati.

Izberite datoteko ročno in jo kopirajte

Kliknite Ikona oblaka OneDrive odpreti Meni OneDrive . V tem meniju lahko prilagodite nastavitve varnostne kopije datotek.

Kopirano datoteko prilepite v mapo OneDrive, da ustvarite varnostno kopijo

Kliknite Pomoč in nastavitve in nato izberite Nastavitve iz spustnega menija.

Stanja datotek v mapi OneDrive

Pojdi na Zavihek varnostne kopije in kliknite Upravljanje varnostne kopije .

Kliknite Pomoč in nastavitve in nato Poglej v spletu

V tem meniju lahko izberete varnostno kopijo Namizje in vse datoteke na njem in Dokumenti in Slike znova z vsemi datotekami. Kliknite Začni varnostno kopiranje .

Ko dodate datoteko ali mapo v mape Namizje in Dokumenti in slike, bodo samodejno varnostno kopirane v OneDrive.

Če želite dodati mape in datoteke, ne na zgoraj prikazanih mestih, jih morate dodati ročno.

Kliknite gumb Nastavitve in nato Možnosti

Odprite File Explorer in se pomaknite do lokacije mape / datoteke, ki jo želite varnostno kopirati. Izberite element in ga kliknite z desno miškino tipko in kliknite Kopirati .

restore-your-onedrive

windows 10 schwarzer bildschirm beim booten mit mauszeiger

Potem, pomaknite se do OneDrive, z desno miškino tipko kliknite kjer koli v oknu in kliknite Prilepi . Datoteko lahko preprosto povlečete in spustite v OneDrive. OneDrive bo samodejno ustvaril varnostno kopijo mape / datoteke.

Vse datoteke, dodane v mapo OneDrive, so samodejno varnostno kopirane v oblaku. Zeleni krog s kljukico označuje, da je datoteka na voljo lokalno in v storitvi OneDrive ter da je različica datoteke na obeh enaka. Modra ikona oblaka pomeni, da datoteka ni bila sinhronizirana in je na voljo samo v storitvi OneDrive. Ikona sinhronizacije označuje, da se datoteka trenutno sinhronizira.

Če želite dostopati do datotek, ki se nahajajo samo na spletnem mestu OneDrive, pojdite na Pomoč in nastavitve spustnega menija in izberite Ogled v spletu .

2. korak: Obnovite poškodovane datoteke.

OneDrive skrbi, da se datoteke sinhronizirajo, zato je različica datoteke v računalniku enaka v oblaku. Če pa je ransomware vaše datoteke šifriral, lahko to izkoristite Zgodovina različic OneDrive funkcija, ki vam bo omogočila obnovite različice datoteke pred šifriranjem .

Microsoft 365 ima funkcijo odkrivanja odkupne programske opreme, ki vas obvesti, ko so bile datoteke OneDrive napadjene, in vas vodi skozi postopek obnovitve datotek. Upoštevati pa je treba, da če nimate plačane naročnine na Microsoft 365, dobite samo eno zaznavanje in obnovitev datotek brezplačno.

Če se datoteke OneDrive zbrišejo, poškodujejo ali okužijo z zlonamerno programsko opremo, lahko celotno OneDrive obnovite v prejšnje stanje. Evo, kako lahko obnovite celoten OneDrive:

1. Če ste prijavljeni z osebnim računom, kliknite Nastavitve cog na vrhu strani. Nato kliknite Opcije in izberite Obnovite svoj OneDrive .

Če ste prijavljeni s službenim ali šolskim računom, kliknite Nastavitve cog na vrhu strani. Nato kliknite Obnovite svoj OneDrive .

2. Na strani Restore your OneDrive: na spustnem seznamu izberite datum . Če obnavljate datoteke po samodejnem zaznavanju izsiljevalske programske opreme, bo za vas izbran datum obnovitve.

3. Po konfiguraciji vseh možnosti obnove datotek kliknite Obnovi da razveljavite vse izbrane dejavnosti.

Najboljši način za preprečitev škode zaradi okužb z izsiljevalsko programsko opremo je redno vzdrževanje varnostnih kopij.