Kako počistiti predpomnilnik in piškotke brskalnika Safari?

Kako počistiti predpomnilnik in piškotke brskalnika Safari?

Kako počistiti predpomnilnik brskalnika Safari in izboljšati delovanje

Danes je programska oprema pogosto zasnovana za poenostavitev nalog, vključno z različnimi samodejnimi izpolnjevanji in predlogi. To se ponavadi izvede z zbiranjem vaših brskalnih navad in podatkov v sistemu. Čeprav se podatki, shranjeni v vašem zasebnem območju, morda zdijo varni, obstaja več zlonamernih programov, katerih glavni namen je pridobiti ali slediti osebnim informacijam o brskanju. Druga težava pri shranjenih informacijah o brskanju je zmanjšana zmogljivost brskalnika ali celo neuspešno nalaganje slik, objav ali virov novic iz socialnih omrežij, kot so Facebook, Twitter itd.

Ta težava je pogosto povezana s poškodovanimi datotekami predpomnilnika brskalnika. Na srečo so razvijalci, vključno z Appleom in Googlom, ponudili funkcije za brisanje shranjenih podatkov iz svojih spletnih brskalnikov. To je dobra zaščita pred prihajajočimi težavami ali zlonamerno programsko opremo. Safari ponuja različne funkcije za brisanje podatkov, na primer brisanje piškotkov in datotek predpomnilnika za posamezna spletna mesta ali celotno shrambo. Poleg tega lahko z enim dejanjem izbrišete shranjene podatke za prijavo ali vse podatke. V tem članku opisujemo vse razpoložljive metode za čiščenje podatkov, shranjenih v brskalniku Safari.uvod

Kazalo:

Prenesite orodje za popravilo zlonamerne programske opreme

Priporočljivo je zagnati brezplačno skeniranje z Malwarebytes - orodjem za odkrivanje zlonamerne programske opreme in odpravljanje računalniških napak. Za odstranitev okužb in odpravljanje računalniških napak boste morali kupiti celotno različico. Na voljo brezplačna preizkusna različica.

Počistite piškotke in datoteke predpomnilnika za določeno spletno mesto

Prva metoda izbriše shranjene podatke, ki se nanašajo na določeno spletno mesto. To je koristno pri težavah z določeno spletno stranjo, medtem ko druge delujejo popolnoma. Če želite očistiti podatke spletnega mesta, začnite z odpiranjem nastavitev Safari. V menijski vrstici na vrhu zaslona kliknite Safari in nato izberite zavihek Zasebnost. Tukaj boste videli gumb z naslovom Upravljanje podatkov spletnega mesta ... Kliknite ga. Prikaže se seznam s shranjenimi informacijami.

upravljanje-spletnih-podatkov

Odstranite lahko vse shranjene podatke ali samo izbrane elemente. V tem primeru lahko z iskalnim poljem hitro poiščete določeno spletno mesto. Upoštevajte, da lahko odstranitev piškotkov povzroči izgubo podatkov za prijavo in bo verjetno ponastavila možnost samodejne prijave ob vsakem obisku tega spletnega mesta.

remove-web.-data

[Nazaj na kazalo]

Odstranite predpomnilnik iz brskalnika Safari

Razvijalci so vključili funkcijo samo za brisanje datotek iz predpomnilnika, pri čemer piškotki ostanejo nespremenjeni, vendar je to orodje postavljeno v meni za razvijalce, ki je privzeto onemogočen. Odstranjevanje samo datotek iz predpomnilnika je koristen korak pri poskusu diagnosticiranja težav z brskanjem. Če želite dostopati do menija za razvijalce, ga morate omogočiti v nastavitvah Safarija. V menijski vrstici na vrhu zaslona kliknite Safari ali pa uporabite bližnjico Command in Comma (,). Izberite zavihek Dodatno pod nastavitvami in poglejte na dno potrditveno polje poleg menija Pokaži razvoj v menijski vrstici. Omogočite jo in meni za razvijalce se bo prikazal v menijski vrstici na vrhu zaslona med zaznamki in oknom.

show-develoepr-menu

Če želite podatke iz predpomnilnika počistiti iz brskalnika, v menijski vrstici kliknite novo možnost Razvijalec in izberite Izprazni predpomnilnike. To dejanje se izvede brez opozorilnih ali potrditvenih sporočil.

meni clear-caches-developers-menu

[Nazaj na kazalo]

Izbriši shranjene podatke iz samodejnega izpolnjevanja

Safarijevo orodje za samodejno izpolnjevanje hrani podatke, kot so stiki, uporabniška imena, gesla, kreditne kartice in drugi obrazci. To je lahko neprijetno, če ste vnesli in shranili nekatere napačne podatke - Safari nato izpolni obrazce s temi (nepravilnimi) podatki. Informacije lahko odstranite tako, da odprete nastavitve Safari in obiščete zavihek Samodejno izpolnjevanje. Tu lahko omogočite ali onemogočite shranjene obrazce in po želji izbrišete obstoječe shranjene podatke. Kliknite Uredi. Prikaže se seznam z vsemi shranjenimi podrobnostmi - izberite spletno mesto, ki vas zanima, in kliknite Odstrani.

clear-auto-fill-data

[Nazaj na kazalo]

Odstranite podatke za prijavo, povezane z določenim spletnim mestom, prek dostopa do ključa

Keychain Access je aplikacija macOS, ki samodejno shrani vaše podatke za prijavo, ko vnesete spletno mesto, e-poštni račun ali omrežni strežnik. Z aplikacijo Keychain lahko preprečite prijavo vseh programov in druge programske opreme z določenimi podatki za prijavo ali povezanim spletnim mestom. Zaženite Keychain prek Finderja, tako da odprete Applications in nato Utilities. Druga možnost je, da za zagon Keychain uporabite Spotlight. Ko se aplikacija zažene, na seznamu izberite Vsi elementi in v polju za iskanje v zgornjem desnem kotu poiščite vse vnose, povezane z določenim spletnim mestom. Z desno miškino tipko kliknite vnose, ki vas zanimajo, in izberite Delete.

obesek za ključe

[Nazaj na kazalo]

Video, ki prikazuje brisanje piškotkov in predpomnilnika v brskalniku Safari:

[Nazaj na vrh]