Kako defragmentirati trdi disk Mac-a?

Kako defragmentirati trdi disk Mac-a?

Kako defragmentirati trdi disk računalnika Mac?

Morda ste opazili upad zmogljivosti Maca in nato iskali možne rešitve v internetu. Predlog, na katerega ste morda naleteli, je, da 'defragmentirate' trdi disk. Poleg tega ljudje, ki so prešli iz sistema Windows, pogosto iščejo navodila za defragmentacijo trdih diskov Mac, saj vgrajena programska oprema v sistemu Windows opazno vpliva na delovanje računalnika. V računalnikih Mac ne boste mogli najti vgrajene programske opreme za defragmentacijo - Apple tega ne nadzira, ampak preprosto zato, ker so operacijski sistemi tega podjetja zasnovani drugače kot Microsoft Windows in vsebujejo tudi vgrajeno zaščito pred drobljenjem.

Pravzaprav imajo trdi diski računalnika Mac lahko razdrobljene datoteke. Na primer med posodobitvijo, nadgradnjo in namestitvijo lahko postopek odstranitve povzroči razdrobljenost. Zato lahko defragmentiranje trdega diska Mac, če tega še niste storili pred kratkim (v zadnjih nekaj letih). Upoštevajte, da je defragmentacija priporočljiva samo na trdih diskih (trdih diskih) - toplo priporočamo, da tega ne izvajate na trdih diskih (SSD). Čeprav v operacijskem sistemu Mac ni programske opreme, povezane z defragmentacijo, v tem članku najdete nekaj možnosti, skupaj z informacijami o prednostih in slabostih postopka defragmentacije.uvod

Kazalo:

Prenesite orodje za popravilo zlonamerne programske opreme

Priporočljivo je zagnati brezplačno skeniranje z Malwarebytes - orodjem za odkrivanje zlonamerne programske opreme in odpravljanje računalniških napak. Za odstranitev okužb in odpravljanje računalniških napak boste morali kupiti celotno različico. Na voljo brezplačna preizkusna različica.

ist linux sicherer als windows

Kakšen je postopek defragmentiranja?

Pogoni trdega diska (trdi diski) so ponavadi najbolj hitri in učinkoviti, kadar se informacije zapisujejo na začetek (zunanji rob) pogona, najpočasneje pa, ko se datoteke zapisujejo do konca. Novi podatki se običajno zapišejo na začetek pogona in tako starejše informacije počasi potiskajo proti koncu (znotraj). Podatki se ne vrnejo navzven, da bi zapolnili razpoložljiv prostor, kar ima za posledico luknje, ki jih ustvari obsežna dejavnost branja / pisanja. Zato se morajo glave za branje / pisanje premikati po velikih površinah pogona, da naložijo datoteke ali programe, kar ima za posledico manjšo zmogljivost sistema. Postopek defragmentacije premakne podatke navzven, da zapolni obstoječe luknje in zmanjša količino datotek, shranjenih proti notranjosti diska.

[Nazaj na kazalo]

Kdaj bi morali razmisliti o defragmentaciji trdega diska Mac?

Maci so običajno učinkoviti pri zaščiti trdega diska pred razdrobljenimi datotekami, saj je Apple ustvaril macOS za samodejno izvajanje defragmentacije. Ta postopek je znan tudi kot prilagodljivo združevanje vročih datotek. Samodejni procesi pa lahko propadejo. To je redko, toda v tem primeru boste morali ročno izvesti defragmentacijo. To bo morda potrebno, če delate z video / filmskimi, zvočnimi in drugimi predstavnostnimi vsebinami, saj bo trdi disk vseboval na stotine datotek, večjih od 1 GB. Postopek defragmentacije izvedite samo, če uporabljate trdi disk (HDD) in ne pogon SSD (SSD), saj imajo trdi diski omejeno število ciklov pisanja / branja. Defragmentiranje SSD-jev lahko vpliva na pomnilnik flash in skrajša življenjsko dobo diska, saj med postopkom defragmentacije računalnik izvede na tisoče operacij pisanja.

[Nazaj na kazalo]

Ročno zmanjšajte luknje pogona

Namesto da uporabite programsko opremo za izvajanje defragmentacije, lahko preizkusite številne preproste korake, ki imajo lahko podobne rezultate:

  • Za začetek očistite zagonski pogon in zmanjšajte obsežne datoteke, na primer filme in druge video datoteke. Poskrbite, da bo prostor, ki ga zavzamejo te datoteke, manjši od 50% velikosti pogona, saj je prva polovica shrambe pogona zaradi velikega obsega sektorjev veliko hitrejša od druge. To pa je samo vprašanje učinkovitosti - računalnik bo še vedno deloval, če bo shramba zapolnila več kot polovico diska. Upoštevajte, da bo zagonski pogon, ki zaseda več kot 80% celotne zmogljivosti diska, deloval slabo ali pa sploh ne bo deloval.
  • Nato klonirajte zagonski pogon na čisti zunanji pogon - pogon lahko klonirate s programsko opremo drugih proizvajalcev, kot je Cloner za kopiranje v ogljiku ali podobno. Ko ustvarite klon zagonskega pogona Mac, znova zaženite računalnik, medtem ko držite tipko Option. To bo poklicalo Startup Manager. Izberite zunanji pogon s klonom trdega diska, da preverite, ali vse deluje pravilno.
  • Ko ste prepričani, da vaš klonirani pogon deluje pravilno, zaženite Mac z zunanjega pogona in z diskom pripomoček izbrišite notranjo zagonsko particijo ali celoten pogon. Ta postopek bo očistil vse sektorje trdega diska. Če obstajajo kakšni slabi sektorji, jih boste lahko preslikali kot neuporabne. V prihodnje jim ne bodo zapisani nobeni podatki. Priporočamo, da preprečite uporabo slabih sektorjev, saj si za branje vzamejo veliko več časa. Opomba: med brisanjem ali nameščanjem trdega diska ne premikajte.
  • Na koncu klonirajte podatke z zunanjega trdega diska nazaj na notranjo particijo. Ko je kloniranje končano, uporabite Disk Utility in na obeh particijah zaženite prvo pomoč (ali dovoljenja za popravilo v starejših različicah operacijskega sistema). Tako boste očistili predpomnilnike.

[Nazaj na kazalo]

Za defragmentacijo trdega diska vašega Mac-a uporabite programsko opremo drugih proizvajalcev

V redkih primerih, kjer je defragmentiranje nujno, lahko uporabite neodplačne (plačljive) aplikacije. Brezplačne alternative lahko iščete tudi po internetu, vendar se zavedajte, da je brezplačna programska oprema pogosto opremljena z dodatno zlonamerno programsko opremo.

iDfrag je plačana programska oprema, ki izvaja postopek defragmentacije in je bila nedavno posodobljena, da je združljiva z vsemi različicami operacijskega sistema Mac. Prenesite iDefrag z njihove spletne strani.

[Nazaj na vrh]