Kako zaznati in odstraniti viruse v Macu

Kako zaznati in odstraniti viruse v Macu

Mislite, da je vaš Mac okužen? Kako odkriti in odstraniti viruse in zlonamerno programsko opremo v računalnikih Mac

Številni uporabniki računalnikov Mac verjamejo, da so računalniki Apple popolnoma zaščiteni pred kakršno koli zlonamerno programsko opremo ali virusno kodo. Takšno stanje bi lahko veljalo že nekaj časa, vendar se je razširjenost zlonamerne programske opreme povečala z naraščajočo priljubljenostjo izdelkov Apple. Po drugi strani pa so mobilne naprave, kot so iPhone, iPad in iPod touch, še vedno razmeroma varne, saj je večina zlonamerne programske opreme in virusov razvita za okužbo operacijskega sistema macOS. Kljub temu se nekatere od teh okužb prenesejo iz računalnikov Mac v naprave iOS, ko so povezane prek kabla USB.

V primerjavi z operacijskim sistemom Windows ima operacijski sistem Mac vse bolj učinkovit zaščitni sistem. Posodobitve sistema so na voljo z novo različico zbirke podatkov, vključno s seznamom znane zlonamerne programske opreme in virusov. To omogoča računalnikom, da samodejno iščejo in blokirajo te okužbe. V preteklosti so računalniki Mac dolgo časa ostali brez virusov, ker so razvijalci zlonamerne programske opreme pretežno ciljali na računalnike s sistemom Windows. Danes pa bi lahko na računalnike Mac vplivali številni virusi, ki so danes prisotni v internetu. Vgrajena zaščitna orodja se zdaj samodejno spopadajo z grožnjami in pogosto je težje opaziti, ali je vaš sistem Mac okužen, ali je zmogljivost zmanjšana itd. V tem članku opisujemo pogoste primere računalniških okužb, kako se sistem obnaša v odziv nanje in kako diagnosticirati obstoječe grožnje.uvod

Kazalo:

Prenesite orodje za popravilo zlonamerne programske opreme

Priporočljivo je zagnati brezplačno skeniranje z Malwarebytes - orodjem za odkrivanje zlonamerne programske opreme in odpravljanje računalniških napak. Za odstranitev okužb in odpravljanje računalniških napak boste morali kupiti celotno različico. Na voljo brezplačna preizkusna različica.

Kakšna je razlika med virusom in zlonamerno programsko opremo?

Najprej bomo pojasnili definicije zlonamerne programske opreme in virusa. Zlonamerna programska oprema (zlonamerna programska oprema) se ponavadi obnaša kot različne aplikacije in pogosto se zdi, da ob odpiranju ne naredi veliko. Pravzaprav te aplikacije dodajajo dodatne programe, ki bi lahko prikazovali pojavne oglase, ter spreminjajo domačo stran in privzete nastavitve iskalnika. Te okužbe se večinoma uporabljajo za prikazovanje oglasov, včasih pa spremljajo tudi zgodovino brskanja, najpogosteje uporabljene poizvedbe itd. Virusi so majhni deli računalniške kode, zasnovani tako, da ostanejo neopaženi, vendar pogosto zmanjšajo delovanje Mac-a. Če preverite nadzornik aktivnosti, boste videli, kako opravilo jedra porablja obsežne računalniške vire zaradi razširjenosti virusa, saj je zasnovan tako, da ščiti Mac pred pregrevanjem.

[Nazaj na kazalo]

Najpogostejši znaki okuženega računalnika

Simptomov okužbe z Macom je veliko, vendar se lahko razlikujejo glede na vrsto programske opreme, nameščene v računalniku. Tu so opisani najpogostejši scenariji, ki vas opozarjajo na potrebo po preverjanju zlonamerne programske opreme.

pip unter linux installieren
  • Računalniška zmogljivost se je opazno zmanjšala. Postane počasen in monitor aktivnosti prikazuje različne skrivnostne procese, ki se izvajajo v ozadju in porabljajo vire Mac.
  • V spletnem brskalniku opazite novo orodno vrstico, ki je niste namerno namestili. V večini primerov te orodne vrstice spodbujajo k hitrejšemu nakupovanju ali iskanju, tako da vnesete iskalno poizvedbo neposredno v orodno vrstico.
  • Običajno brskanje po internetu naloži nepričakovane rezultate ali preusmeri na nepomembna spletna mesta. Iskalne poizvedbe se pojavijo v neznanem iskalniku.
  • Spletna mesta, ki jih odprete, prikazujejo veliko oglasov, vključno s tistimi, ki bi morali biti brez oglasov (na primer Wikipedia).
  • Vaša najljubša spletna mesta (ki jih običajno obiščete vsak dan) se ne naložijo ali pa ste naključno preusmerjeni na oglaševalske spletne strani.
  • Na namizju se neprestano pojavljajo reklamna okna in ne najdete nobene povezave s spletnimi mesti, ki jih brskate, ali programi, ki jih izvajate.

Če ste opazili katerega od teh simptomov, brez panike - zmogljivost je pogosto zmanjšana iz več razlogov in morda ni posledica virusa ali zlonamerne programske opreme v sistemu. Poleg tega nekateri razvijalci na svojo programsko opremo priložijo oglase z namenom, da vam predstavijo svoje druge izdelke. Kljub temu je vedno varneje skenirati računalnik za morebitne grožnje. Upoštevajte pa, da če preprosto vnesete poizvedbo, ki opisuje vašo težavo, in prenesete rezultat, gre morda za zlonamerno programsko opremo ali lažno aplikacijo.

[Nazaj na kazalo]

Najpogostejše metode računalniške okužbe

Če boste vedeli, kako zlonamerna programska oprema in virusi okužijo vaš računalnik, boste lažje diagnosticirali ali preprečili morebitne grožnje. Metode se razlikujejo glede na vrsto grožnje, vendar obstaja več pogostih načinov, kako lahko neželena programska oprema prodre v vaš računalnik. Preverite spodnji seznam in se prepričajte, da grožnje niso vdrle v vaš Mac.

Zlonamerna programska oprema

Kot smo že omenili, sta zlonamerna in zlonamerna programska oprema zgolj sinonimi za grožnjo tipa, ki je uvedena kot „brezplačna“ (ali včasih plačljiva) programska oprema, ki domnevno čisti ali ščiti vaš računalnik pred virusi. V najpogostejših primerih se ta programska oprema prikaže, ko iskalna poizvedba vsebuje ključne besede o hitrem, enostavnem in brezplačnem odstranjevanju virusov. Če se želite izogniti tem grožnjam zlonamerne programske opreme, preverite neodvisne preglede programov ali prosite za osebna priporočila drugih uporabnikov. Te grožnje se širijo s prenosi, e-poštnimi sporočili ali celo takojšnjimi sporočili.

Lažne datoteke

Zlonamerna programska oprema in virusi so pogosto skriti v običajnih datotekah, kot so slike in dokumenti Word ali PDF. Številni uporabniki računalnikov se zavedajo nevarnosti odpiranja izvršljivih datotek, kot sta .dmg v računalnikih Mac in .exe v sistemu Windows, vendar le redki verjamejo, da lahko preproste slikovne ali dokumentne datoteke vsebujejo tudi grožnje. Najboljši previdnostni ukrep je odpiranje datotek samo iz zaupanja vrednih ali znanih virov in izogibanje naključnemu odpiranju podatkov, ki se pojavijo na namizju, ali namestitvi nezaupljive programske opreme.

Lažne posodobitve ali sistemska orodja

Druga priljubljena in zmedena metoda, ki se uporablja za širjenje zlonamerne programske opreme, je v različnih pojavnih pogovornih oknih. Ti vas spodbujajo k nadgradnji programske opreme in uporabi dodatnih orodij za dostop do vsebine. Vtičnik brskalnika Adobe Flash Player je priljubljen način za skrivanje groženj v namestitvenih datotekah. Priporočamo, da ta vtičnik dodate in posodobite samo na njihovem uradnem spletnem mestu.

So entfernen Sie SlimCleaner Plus von Windows 10

Naključno poklical 'tehnična pomoč'

Občasno so primeri, ko uporabniki prejemajo klice ljudi, ki trdijo, da so Appleovi ali Microsoftovi 'tehniki'. Pogosto navajajo, da je vaš računalnik verjetno okužen, zato ga morate očistiti. Po njihovih navodilih boste v vaš sistem dodali zlonamerno programsko opremo.

[Nazaj na kazalo]

Vgrajena zaščitna orodja

Apple skupaj s sistemskimi posodobitvami vključuje orodja, ki delujejo v ozadju in ščitijo uporabnike pred zlonamerno programsko opremo in virusi. Svetujemo vam, da preverite, kako se prikličejo in katera dejanja izvajajo.

Datoteka karantena ali vratar

Večina uporabnikov Maca pozna to orodje, vendar se vsi ne zavedajo, kako se prikliče in kakšno funkcijo dejansko opravlja. Ko poskušate odpreti aplikacijo, ki ste jo prenesli ali namestili iz zunanjega pomnilnika, boste videli opozorilno sporočilo, ki prikazuje informacije o viru, iz katerega je bil prenesen. Datoteko morate odpreti ročno, razen če je aplikacija prenesena iz trgovine Mac App Store, saj so te aplikacije pridobljene iz zaupanja vrednega Appleovega vira. Če poskušate zagnati aplikacijo, ki je ni razvijal digitalno podpisan s strani razvijalca (pogoj, ki ga uveljavlja Apple), bo orodje za karanteno datotek / vratar blokiralo dostop do te aplikacije.

file-gatekeeper-mac

Xprotect

To orodje vsebuje nekoliko bolj agresivno politiko preprečevanja datotek, ki so prepoznane kot možne okužbe z zlonamerno programsko opremo ali virusi. Ko poskušate datoteke odpreti prvič po prenosu, to orodje preveri celoten paket in ga primerja z bazo podatkov znane zlonamerne programske opreme ali virusov. Če najde kakšno ujemanje, se prikaže sporočilo, da so datoteke okužene ali poškodovane, edina ponujena možnost pa je, da datoteko premaknete v koš. Orodje Xprotect deluje zelo uspešno in je eden glavnih razlogov, zakaj so okuženi računalniki Mac redki. To orodje lahko včasih blokira starejše različice zakonite programske opreme, na primer vtičnika Java ali Flash, saj je bilo dokazano, da so ti vtičniki ranljivi za napade zlonamerne programske opreme.

xprotect

[Nazaj na kazalo]

Uporabite Combo Cleaner, da počistite svoj Mac

Kombinirano čistilo vsebuje dva motorja za iskanje virusov. Prvi preverja okužbe z zlonamerno programsko opremo, ki temeljijo na Macu, drugi pa išče splošne varnostne grožnje za osebne računalnike. Ta programska oprema pregleduje Mac in preverja tudi spletne brskalnike za morebitne neželene vtičnike in okužena e-poštna sporočila. Čeprav okužena e-pošta neposredno ne povzroča sistemskih težav, ta možnost preprečuje morebitne grožnje, ki se širijo po e-poštnih sporočilih. Najprej obiščite Spletno mesto razvijalcev Combo Cleaner in pridobite programsko opremo. Nato ga zaženite in na levi stranski plošči izberite Antivirus. Izberite Quick Scan, Full Scan ali Custom Scan. Hitro skeniranje je najboljša možnost, če sumite, da imate v računalniku grožnje, vendar nimate časa za popolno skeniranje. Full Scan bo skeniral vse datoteke, shranjene na trdem disku Mac. Ta možnost lahko traja nekaj časa, odvisno od količine datotek, ki jih vsebuje vaš prostor za shranjevanje. Pregled po meri je morda najboljša možnost, če želite preveriti določene datoteke ali mape.

skener-kombinirano čistilo

[Nazaj na kazalo]

Priporočeni ukrepi, ko je Mac okužen

Po spodnjih korakih lahko zmanjšate tveganje za težave, ki jih povzroča zlonamerna programska oprema. Prav tako boste lahko odpravili grožnje za Mac.

Izogibajte se vnašanju gesel

Če sumite, da bi lahko računalnik okužil virus ali zlonamerna programska oprema, ne vnašajte nobenega gesla ali podrobnosti za prijavo, ker se v ozadju izvaja skriti dnevnik. Ta programska oprema se pogosto uporablja z zlonamerno programsko opremo in virusi. Upoštevajte, da nekatere od teh okužb beležijo občasne posnetke zaslona, ​​zato se izogibajte razkrivanju gesel pri kopiranju in lepljenju iz dokumenta ali kliku možnosti Pokaži geslo.

Virus blockiert Internetzugriff windows 8

Ostanite brez povezave

Dober previdnostni ukrep je tudi prekinitev povezave z internetom. Izklopite Wi-Fi in / ali odklopite ethernetni kabel iz računalnika, dokler se ne prepričate, da je računalnik na varnem. To bo vaše zasebne podatke zaščitilo pred tretjimi osebami, saj se večina podatkov, ki jih zbere zlonamerna programska oprema, pošlje strežnikom, kjer imajo razvijalci dostop do njih.

brez povezave

Monitor aktivnosti

Če so vam zgornje informacije pomagale razmisliti o nedavnih datotekah, ki ste jih prenesli ali namestili v računalnik, si zapomnite njihovo ime. Če se aplikacija izvaja, jo izklopite z bližnjico na tipkovnici Command in Q ali preprosto kliknite gumb Zapri v zgornjem levem kotu okna. Nato odprite Activity Monitor s pomočjo Spotlight ali pojdite na Applications in nato mapo Utilities prek Finderja. Ko se zažene Activity Monitor, poiščite iskalno polje v zgornjem desnem kotu okna in vnesite ime zlonamerne programske opreme. Pogosto boste ugotovili, da se aplikacija še vedno izvaja v ozadju, čeprav ste jo pred kratkim zaprli. Izberite zagnano aplikacijo in v zgornjem levem kotu orodne vrstice kliknite ikono X in kliknite Prisilno zapusti. Večina razvijalcev zlonamerne programske opreme se zaveda te situacije in tako posreduje naključna, neuporabljena imena, da bi težko našli določen postopek na ta način.

nadzornik dejavnosti

Zaustavite in obnovite

Če je mogoče, izklopite računalnik in vstopite v način za obnovitev, tako da med pritiskom gumba za vklop držite tipki Command in R - pridržite te tipke, dokler ne vidite logotipa Apple. Obnovite svoj Mac iz nedavne varnostne kopije, na primer Time Machine ali druge aplikacije. Upoštevajte, da morate izbrati varnostno kopijo, ustvarjeno pred točko, ko menite, da je bil Mac okužen. Ko se postopek obnovitve konča in se računalnik ponovno zažene, zagotovite, da zunanji pomnilnik ni povezan z računalnikom Mac (če je bil prej v stiku z okuženo napravo). Bodite tudi pozorni in ne odpirajte ponarejenih aplikacij, e-poštnih sporočil ali datotek, ki vsebujejo grožnje. Najboljša možnost je, da zunanji pomnilnik povežete z računalnikom z operacijskim sistemom Windows, v katerem je nameščen protivirusni program (čeprav okužba temelji na operacijskem sistemu Mac, bi ga morali ti programi zaznati in odstraniti).

Zaščitite podatke o kreditni kartici

Če menite, da je bil računalnik okužen z eno od zgoraj naštetih metod, datoteke takoj izbrišite. Če ste vendarle izvedli kakršna koli nakazila ali nakupe s kreditne kartice, zlasti za programsko opremo, ki se je zdela ponarejena, se takoj obrnite na izdajatelja kreditne kartice ali banko in pojasnite situacijo, da zagotovite, da vaše poverilnice ne bodo uporabljene drugje. Za lažna nakazila boste morda prejeli vračila.

Počisti neželene datoteke

Če želite zagotoviti popolno odpravo okužbe, počistite tudi vse neželene datoteke. Ročno počistite predpomnilnik internetnega brskalnika. Odprite Safari in v menijski vrstici na vrhu zaslona kliknite Safari, nato izberite Počisti zgodovino. V novem pojavnem oknu na spustnem seznamu izberite Vsa zgodovina in na koncu kliknite Počisti zgodovino. Nato izbrišite celotno mapo za prenos. Odprite to mapo s programom Finder, izberite vse datoteke znotraj in povlecite v smetnjak ali z desno miškino tipko kliknite in izberite Premakni v smetnjak. Na koncu odprite koš in izberite možnost Izprazni smetnjak.

Izbriši zgodovino

Spremenite gesla

Zadnja možnost je zaščititi vse prijave. Ko se prepričate, da je računalnik popolnoma brez okužb, spremenite vsa gesla, vključno z gesli spletnih mest, storitev v oblaku, aplikacij itd. Svetujemo vam, da se obrnete na izdajatelja kreditne kartice ali banko in jih obvestite o trenutnem stanju - morda bodo potem povečajte pozornost za prihodnje poskuse dostopa do vašega računa.

Znova namestite macOS

Če ste že velikokrat neuspešno poskušali očistiti Mac, obstaja v večini primerov še ena možnost: razmislite o popolni ponovni namestitvi operacijskega sistema Mac. Podrobna navodila so v ta vodnik .

Video, ki prikazuje, kako Mac očistiti pred virusi in zlonamerno programsko opremo

[Nazaj na vrh]

Ubuntu läuft als root