Kako najti velike datoteke na Macu?

Kako najti velike datoteke na Macu?

Kako najti in izbrisati velike in stare datoteke iz računalnika Mac?

Morda ste opazili, da je vaš Mac počasnejši, zlasti pri delu z datotekami. Activity Monitor lahko prikazuje tudi veliko porabo diska in na trdi disk ne morete dodati novih podatkov. To se zgodi, ko je zmogljivost trdega diska presežena, vendar morda ne veste, kaj želite izbrisati. Čeprav se vam zdi, da je večina podatkov v vašem sistemu pomembna, je to le redko. Ljudje pozabijo, kaj so prenesli in shranili v različne mape ali celo v smetnjak. Popoln trdi disk vas bo morda prisilil k razmisleku o zamenjavi trdega diska, vendar ne hitite s tem pristopom - pred zamenjavo strojne opreme morate poskusiti nekaj korakov.

Najprej preverite seznam velikih datotek, shranjenih v računalniku. To je preprost postopek, če Mac uporablja Mac OS X ali macOS. Poleg tega je za preverjanje strojne opreme mogoče uporabiti različno programsko opremo z vgrajenimi diagnostičnimi orodji. Vsaj mesečno preverjanje in brisanje velikih datotek s trdega diska je dobra preventiva pred zmanjšanjem zmogljivosti. Ta postopek lahko uporabite tudi za preverjanje operacijskega sistema glede morebitne zlonamerne programske opreme ali manjkajočih datotek. V tem članku opisujemo različne načine za enostavno iskanje velikih datotek na trdem disku Mac.predstavitev velikih datotek

Kazalo:

Prenesite orodje za popravilo zlonamerne programske opreme

Priporočljivo je zagnati brezplačno skeniranje z Malwarebytes - orodjem za odkrivanje zlonamerne programske opreme in odpravljanje računalniških napak. Za odstranitev okužb in odpravljanje računalniških napak boste morali kupiti celotno različico. Na voljo brezplačna preizkusna različica.

So ändern Sie das Windows 8-Design

Poiščite velike datoteke v macOS Sierra in novejših različicah

Apple je skupaj z novo različico operacijskega sistema, imenovano macOS Sierra, predstavil novo funkcijo, imenovano Hard Disk Management. To orodje ponuja različne funkcije, kot so optimizacija pomnilnika, prenos podatkov v iCloud, samodejno čiščenje smeti in zmanjšanje nereda. Ta zadnja funkcija omogoča iskanje velikih datotek, prenesenih datotek in drugih podatkov. Za dostop do orodij za upravljanje pomnilnika kliknite logotip Apple v menijski vrstici na vrhu zaslona in izberite About this Mac. Izberite zavihek Shranjevanje in poiščite gumb z naslovom Upravljanje ... v zgornjem desnem kotu novega okna.

orodja za upravljanje

V novem pojavnem oknu poiščite funkcijo Zmanjšaj nered in kliknite Pregled datotek. Tu boste našli seznam največjih datotek in starejših datotek, ki že nekaj časa niso bile uporabljene.

nered z velikimi datotekami

V levi stranski vrstici lahko izberete kategorijo podatkov, ki jih želite upravljati, na primer iTunes, Dokumenti, Smetnjak itd. V tem oknu lahko datoteke takoj izbrišete - preprosto premaknite miškin kazalec nad datoteko in kliknite ikono X. Upoštevajte pa, da ta funkcija ne deluje v vseh kategorijah. Večina kategorij prikazuje določeno velikost datoteke, nekatere pa celotno velikost projekta. Poleg tega razmislite o uporabi drugih orodij za upravljanje pomnilnika, da preprečite prekomerno polnjenje trdega diska in zagotovite, da pogon vedno vsebuje 10 GB prostega prostora, kar je potrebno za učinkovito delo s sistemom Mac.

Ubuntu statische IP-Adresse festlegen

remove-large-files-clutter

[Nazaj na kazalo]

Poiščite velike datoteke v kateri koli različici operacijskega sistema Mac

Finder vsebuje številne skrite funkcije, povezane z natančnejšimi rezultati iskanja. Ustvarite lahko tudi lastne filtre, tako da dodate toliko iskalnih kriterijev, kot jih potrebujete. Če želite začeti iskanje velikih datotek v Macu, najprej odprite novo okno Finder in pritisnite bližnjično tipko na Command in F. Ko se filter prikaže, kliknite Kind in izberite Other. Tu boste našli vse možne kriterije filtriranja. Izberite Velikost datoteke.

filter-možnost

V drugem polju lahko izberete parametre, po katerih boste razvrstili rezultate. Če želite poiskati samo velike datoteke, izberite 'je večje od'.

filter-opt2

Tretja vrsta polja je najmanjša velikost datoteke, ki jo želite najti. Na primer 100. V zadnjem polju izberite enote velikosti datoteke. Če ste vtipkali najmanj 100 datotek, izberite MB. Spodnji seznam bo samodejno posodobil vaše iskalne poizvedbe, vendar, če niso prikazani vsi rezultati, poskrbite, da je kot vir izbran »Ta Mac« in ne namizje, skupna raba ali drugo. To uporabno iskanje lahko uporabite za določene mape. Najprej odprite ustrezno mapo in ponovite postopek. Če je ta metoda uporabna in jo boste v prihodnje morda uporabili še enkrat, lahko celotno iskalno poizvedbo shranite s klikom na Shrani pod poljem za iskanje. Na levi strani se prikaže nova pametna mapa. Ko odprete to novo mapo, bo samodejno uporabila filtre, kot so bili predhodno konfigurirani.

save-search-filter

[Nazaj na kazalo]

Poiščite velike datoteke prek terminala

Nekateri izkušeni uporabniki Maca za večino nalog priporočajo vgrajen ukaz. Ukazi, vneseni v Terminal, omogočajo skoraj neomejen dostop do večine datotek, shranjenih v sistemu. Za začetek zaženite Terminal z bližnjico na tipkovnici Spotlight za Command in preslednico ali pa pojdite v mapo Utilities v razdelku Applications preko Finder. V terminalu kopirajte in prilepite (če je mogoče) ali previdno vnesite naslednji ukaz:

  • sudo find / -type f -size + 100000k -exec ls -lh {} | awk '{print $ 9': '$ 5}'

Po izvedbi bo ta ukaz prikazal vse poti datotek, povezane z velikostmi datotek, ki so enake ali večje od 100 MB. Pritisnite Return, da izvršite ukaz. Ker zahtevate dovoljenja za super uporabnike, morate svoja dejanja potrditi z vnosom gesla skrbniškega računa. Če želite datoteke izbrisati, uporabite ukaz rm 'path' ('path' zamenjajte s potjo datoteke, ki jo želite izbrisati).

itunes spielt keine musik auf pc

terminala

[Nazaj na kazalo]

Uporabite Combo Cleaner za odkrivanje in odstranjevanje velikih datotek

Ta neodvisna programska oprema ponuja funkcije, kot so čistilec diskov, detektor velikih datotek in dvojnikov, protivirusni program in druge. Lahko prenesete Kombinirano čistilo s spletne strani - ponuja brezplačno različico in plačljive naročnine. Ta programska oprema bo očistila Mac in ga ohranila v prihodnosti.

combo-cleaner-big-files

[Nazaj na kazalo]

Video, ki prikazuje, kako najti velike datoteke v Macu

[Nazaj na vrh]