Kako najti in upravljati shranjena gesla v brskalniku Safari?

Kako najti in upravljati shranjena gesla v brskalniku Safari?

Kako razkriti in spremeniti podrobnosti shranjenih dnevnikov v računalnikih Mac in napravah iOS?

Danes večina spletnih mest za izboljšanje izkušnje brskanja uporablja „uporabniške račune“ - programska oprema brskalnika vas lahko prosi za konfiguracijo ali prijavo z različnimi računi. Na ta način lahko uporabniki dostopajo do svojih priljubljenih spletnih mest in podatkov prek vseh računalnikov ali naprav. Svetujemo pa vam, da za vsako registracijo uporabite ločena gesla. Seveda se nato pojavi vprašanje: kako si zapomnite vsa ta gesla? Gesla si lahko zabeležite, vendar to ni zelo varno in lahko predstavlja glavobol pri vsakodnevnem obisku številnih spletnih mest. Na srečo lahko Safari tej situaciji pomaga tako, da si zapomni podrobnosti o spletnih mestih, ki ste jih obiskali.

Če se odločite za 'zapomniti', podrobnosti naslednjič ni treba znova vnašati. Če ste omogočili iCloud Keychain, se bodo sinhronizirale tudi vse naprave, povezane z istim računom iCloud. Zato vam pri dostopu do istih spletnih mest z drugimi napravami (npr. IPhone ali iPad) ni treba večkrat vnašati enakih podatkov za prijavo. Ker se gesla sinhronizirajo prek iCloud Keychain, lahko vsa gesla najdete v aplikaciji Mac, imenovani Keychain Access. Bodite prepričani, da so vsi podatki zaščiteni, saj morate za razkritje gesel najprej odobriti dostop z vnosom gesla za Keychain ali skrbniški račun. Brez teh podrobnosti bo dostop zavrnjen zaradi šifriranja (datoteka, ki shranjuje vsa gesla in uporabniška imena, je popolnoma zaščitena). Poleg tega lahko preverite seznam gesel prek Keychain, kar je koristno, ko morate za dostop do svojih osebnih podatkov za določena spletna mesta uporabiti drug računalnik ali napravo z internetno povezavo. V tem članku bomo opisali, kako omogočiti in onemogočiti te funkcije, vključno s tem, kako preveriti in upravljati gesla, ki jih shrani aplikacija Safari.Raspberry Pi einschalten

uvod

Kazalo:

Prenesite orodje za popravilo zlonamerne programske opreme

Priporočljivo je zagnati brezplačno skeniranje z Malwarebytes - orodjem za odkrivanje zlonamerne programske opreme in odpravljanje računalniških napak. Za odstranitev okužb in odpravljanje računalniških napak boste morali kupiti celotno različico. Na voljo brezplačna preizkusna različica.

Kako najti in upravljati shranjena gesla za Safari v Macu

Preko aplikacije Safari lahko odobrite popoln dostop do shranjenih podatkov za prijavo. To vam bo omogočilo dodajanje, brisanje, urejanje shranjenih podrobnosti ter omogočanje in onemogočanje obrazcev. Za začetek zaženite brskalnik in v menijski vrstici na vrhu zaslona kliknite Safari. Nato izberite Preferences. Izberite zavihek Samodejno izpolnjevanje, da izberete ustrezne obrazce, ali zavihek Gesla za upravljanje shranjenih informacij.

samodejno izpolnjevanje-nastavitve-safari

Na zavihku Gesla in nad seznamom spletnih mest in podrobnosti računa boste našli možnost »Samodejno izpolni uporabniška imena in gesla« in kljukico ob njej. Če omogočite kljukico, boste Safariju naročili, naj uporablja shranjene podrobnosti in izpolni razpoložljiva polja. Nekatera spletna mesta blokirajo to funkcijo. Poleg tega lahko to možnost najdete na zavihku Samodejno izpolnjevanje.

geslo-za-dostop-podrobnosti-safari

Razvrsti shranjene podatke za prijavo

Shranjene podatke lahko tudi razvrstite s klikom na naslove stolpcev. Če želite na primer elemente na seznamu razvrstiti po imenu domene spletnega mesta, kliknite Spletno mesto. Na ta način lahko rezultate razvrstite po uporabniškem imenu ali celo po geslu. Razvrstite lahko tudi po naraščajočem (A-Z) ali padajočem (Z-A) vrstnem redu.

podrobnosti-seznam-safari

Ročno dodajte podatke za prijavo

Ko je funkcija samodejnega izpolnjevanja omogočena, vas Safari samodejno povabi, da shranite podatke za prijavo, lahko pa tudi ročno priložite podatke za prijavo na določeno spletno mesto. Na zavihku Gesla kliknite gumb Dodaj in vnesite naslov spletnega mesta, uporabniško ime in geslo. Za lažjo navigacijo lahko pritisnete Tab na tipkovnici, da preskočite polja.

add-details-safari

Izbrišite nekatere / vse shranjene podrobnosti

Na podoben način lahko izbrišete shranjene podatke za prijavo. Na zavihku Gesla izberite obstoječi vnos in kliknite gumb Odstrani. Pojavi se pogovorno okno z zahtevo, da potrdite svoje dejanje (da preprečite dejanje z nenamernimi kliki). Če ste prepričani, da želite odstraniti ta vnos, kliknite gumb Odstrani v pogovornem oknu. Poleg tega lahko na istem zavihku odstranite več podatkov za prijavo - preprosto držite tipko Command ali Shift na tipkovnici in izberite vnose, ki jih želite izbrisati. Če želite odstraniti vse vnose, z bližnjico na tipkovnici Command in A izberite vse elemente na seznamu, nato kliknite gumb Odstrani in potrdite svoje dejanje s ponovnim klikom na Odstrani. Upoštevajte, da bodo izbrisani vnosi odstranjeni tako iz Mac Keychain kot iCloud Keychain, zato bodo ti podatki za prijavo odstranjeni iz vseh naprav.

Spremenite shranjene podatke za prijavo

Če želite urediti obstoječe podatke, preprosto dvokliknite vnos in odobrite dostop za spremembo izpolnjenih podatkov. Stanje 'Nikoli ni shranjeno' pomeni, da ste, ko vas je Safari povabil, da si zapomnite geslo, izbrali zavrnitev. Za izboljšanje izkušnje brskanja pa si brskalnik še vedno zapomni naslov URL spletne strani in uporabniško ime, ki ste ga vnesli. Zato se pod stolpcem za geslo prikaže stanje 'nikoli shranjeno'. Če se odločite za shranjevanje gesla za ta račun, imate dve možnosti: zbrišite celoten vnos ali uredite geslo tako, da dvokliknete »nikoli shranjeno« in vnesete posodobljeno geslo.

WLAN hat keine IP-Adresse und kann sich nicht mit dem Internet verbinden

uredi-podrobnosti-safari

Funkcija iskanja

Druga uporabna funkcija na zavihku Gesla v nastavitvah Safarija je funkcija iskanja. Tako lahko prihranite čas, če vaš brskalnik shrani veliko podatkov za prijavo in želite poiskati določen vnos. V nekaterih primerih lahko isto spletno mesto vsebuje več podobnih URL-jev ali pa ste se prijavili s številnimi ločenimi podatki o računu. Ročno pomikanje, da najdete te podrobnosti, lahko traja nekaj časa, zato je uporaba funkcije iskanja z natančno poizvedbo veliko bolj učinkovita.

[Nazaj na kazalo]

Kako najti in upravljati shranjene podatke za prijavo v napravi iOS

Dostop do shranjenih podatkov za prijavo v napravah iOS (kot so iPhone, iPad in iPod touch) je nekoliko drugačen kot pri napravah macOS, vendar je enostaven. Če želite preveriti shranjene podatke za prijavo, pojdite v Nastavitve naprave, izberite Račun in geslo in vnesite gesla za aplikacije in spletna mesta. Če želite dostopati do podatkov samodejnega izpolnjevanja, vnesite geslo naprave ali se overite z Touch ID. Postavitev seznama, ki vsebuje shranjene podatke za prijavo, je drugačna kot pri napravi macOs. V napravi iOS so elementi razvrščeni po uporabniškem imenu in geslu. Zato boste videli število spletnih mest, ki uporabljajo te podatke za prijavo. Dotaknite se katerega koli vnosa, da poiščete določeno uporabniško ime in geslo ter tudi seznam spletnih mest, na katerih ste se prijavili z enakimi podrobnostmi. Če ne najdete nobenih shranjenih podrobnosti, je funkcija samodejnega izpolnjevanja morda onemogočena v vaši napravi. Če želite to preveriti, pojdite v Nastavitve naprave, poiščite Safari in tapnite Samodejno izpolnjevanje. Prepričajte se, da so imena in gesla omogočena.

podrobnosti-seznam-ios

Priložite podatke za prijavo

Če želite dodati dodatne podatke za prijavo, preprosto tapnite Dodaj geslo in vnesite naslov domene, uporabniško ime in geslo. Na koncu tapnite Končano v zgornjem desnem kotu.

add-details-ios

Če želite dodati podrobnosti samodejnega izpolnjevanja v starejši različici sistema iOS, lahko naletite na težavo: gumba za dodajanje ni. Mobilne naprave ne omogočajo te funkcije. Obiščite izbrano spletno mesto in vnesite podatke za prijavo z omogočeno funkcijo samodejnega izpolnjevanja. Nato sprejmite, da si 'zapomnite geslo'. Vsakič, ko boste pozneje obiskali to spletno mesto, se boste samodejno prijavili z navedenim računom (razen če spletno mesto blokira to funkcijo).

Odstranite shranjene podatke za prijavo

Če želite izbrisati shranjene podatke za prijavo, obiščite seznam obstoječih podrobnosti in tapnite gumb Uredi v zgornjem desnem kotu zaslona. Nato lahko izberete eno ali več podrobnosti. Na koncu tapnite Delete v zgornjem levem kotu zaslona. Odprlo se bo pogovorno okno, v katerem boste morali potrditi svoje dejanje. Tapnite izbriši, če želite odstraniti vse izbrane vnose. Če želite s seznama podrobnosti za prijavo izbrisati samo en element, preprosto povlecite levo, da se prikaže skriti gumb Delete. Dotaknite se ga, da potrdite svoje dejanje. Upoštevajte, da bodo ti podatki za prijavo odstranjeni iz vseh naprav, povezanih z istim iCloud Keychain.

Upravljajte obstoječe podatke za prijavo

Poleg tega lahko upravljate obstoječe vnose. Tapnite vnos, ki ga želite upravljati, in odprli boste okno s podrobnostmi za prijavo in seznamom spletnih mest, za katera se te podrobnosti uporabljajo. V tem meniju lahko prilagodite podrobnosti ali odstranite določena spletna mesta. Na ta način bo samodejno izpolnjevanje prenehalo uporabljati shranjene podatke za tista spletna mesta, ki ste jih pred kratkim odstranili (vsi drugi še naprej izpolnjujejo obrazce). Iskalno polje na vrhu okna bo seznam razvrstilo po vaši poizvedbi - naprava bo preverila URL spletnega mesta in uporabniško ime, da se ujemata s poizvedbo.

edit-details-ios

[Nazaj na kazalo]

Video, ki prikazuje, kako najti in upravljati shranjena gesla v brskalniku Safari

[Nazaj na vrh]