Kako odpraviti pogoste težave z DNS

Kako odpraviti pogoste težave z DNS

Kako odpraviti pogoste težave z DNS v sistemu Windows 10

DNS (sistem domenskih imen) je analogen telefonskemu imeniku za internet. Za dostop do spletnih mest uporabljamo imena domen, kot so pcrisk.com, google.com itd., Spletni brskalniki pa sodelujejo prek povezanih naslovov IP (Internet Protocol). DNS prevede imena domen v naslove IP, ki jih brskalniki uporabljajo za nalaganje spletnih strani. Brez DNS bi si morali zapomniti naslove IP in ne naslovov, ki jih je mogoče brati. Na primer, v naslovno vrstico bi morali namesto google.com vnesti 172.217.0.142

DNS strežniki imena domen ujemajo z njihovimi naslovi IP. Ko v naslovno vrstico brskalnika vnesete ime domene, računalnik vzpostavi stik s trenutnim strežnikom DNS in zahteva, kateri naslov internetnega protokola (IP) je povezan z določenim imenom domene. Na koncu se računalnik poveže z naslovom IP in odpre pravilno spletno mesto. Za dostop do interneta mora DNS pravilno delovati. Če pa v sistemu Windows obstajajo težave z nastavitvami DNS, boste morda imeli težave z dostopom do interneta in različnih spletnih mest. V tem primeru boste morda morali s pomočjo ukaznega poziva splakniti in obnoviti DNS, uporabiti drug strežnik DNS (na primer Googlov javni strežnik DNS), opraviti čisti zagon in preveriti, ali nameščena programska oprema preprečuje dostop do interneta, spremeniti MAC naslov omrežni vmesnik itd. V spodnjem priročniku opisujemo, kako izvesti ta različna dejanja za odpravljanje pogostih težav z DNS.kako popraviti pogoste težave z dns

Kazalo:

Prenesite orodje za popravilo zlonamerne programske opreme

Priporočljivo je zagnati brezplačno skeniranje z Malwarebytes - orodjem za odkrivanje zlonamerne programske opreme in odpravljanje računalniških napak. Za odstranitev okužb in odpravljanje računalniških napak boste morali kupiti celotno različico. Na voljo brezplačna preizkusna različica.

Izperite DNS in ponastavite Winsock

Če želite ponastaviti omrežne nastavitve, morate z ukaznim pozivom izvesti več ukazov. Ta metoda vključuje vnos in izvrševanje 'ipcofig' in 'netsh' ukazi. Ipconfig je orodje ukazne vrstice, ki prikazuje trenutno konfiguracijo nameščenega sklada IP v omrežnem računalniku. S tem orodjem lahko splaknemo in ponastavimo vsebino predpomnilnika razreševalnika DNS in obnovimo konfiguracijo DHCP. Netsh je pripomoček za skriptiranje ukazne vrstice, ki vam omogoča, da bodisi lokalno bodisi na daljavo prikažete ali spremenite omrežno konfiguracijo računalnika, ki se trenutno izvaja. Netsh ponuja tudi skriptno funkcijo, ki omogoča zagon skupine ukazov v paketnem načinu proti določenemu računalniku.

Za ukaze je potreben povišan ukazni poziv, odprt s skrbniškimi pravicami. Če želite odpreti povišan ukazni poziv, vnesite 'ukazni poziv' v Iskanju in z desno miškino tipko kliknite 'Ukazni poziv' rezultat. Izberite 'Zaženi kot skrbnik' da ga zaženete s skrbniškimi pravicami. Ko izberete 'Zaženi kot skrbnik' , se bo pojavil poziv za nadzor uporabniškega računa z vprašanjem, ali dovolite, da ukazni poziv spreminja vaš računalnik. Kliknite 'Da' .

flush dns in winsock 1. korak

Zdaj vnesite te ukaze in pritisnite Enter za vsakim:

ipconfig / flushdns
ipconfig / registerdns
ipconfig / javnost
ipconfig / podaljšaj
netsh katalog za ponastavitev winsocka
netsh int ipv4 ponastavi reset.log
netsh int ipv6 ponastavi reset.log

flush dns in winsock korak 2

Zaprite ukazni poziv in preverite, ali imate še vedno težave z DNS pri poskusu dostopa do interneta.

[Nazaj na kazalo]

Uporabite Googlov javni DNS

Googlov javni DNS je brezplačna storitev sistema domenskih imen (DNS), ki se ponuja uporabnikom interneta po vsem svetu. Javno storitev DNS in strežnike vzdržuje in ima Google. Deluje kot rekurzivni imenski strežnik, ki zagotavlja ločljivost domenskega imena za katerega koli gostitelja v internetu. Priporočamo, da za hitrejšo in varnejšo povezavo uporabite Google DNS. Poleg tega lahko uporaba Googlovega DNS reši nekatere pogoste težave z DNS. DNS morate spremeniti ročno, kot je opisano spodaj.

Če želite svoj strežnik DNS spremeniti v Googlov strežnik DNS, pojdite v nastavitve omrežnih povezav. Z desno tipko miške kliknite meni Start in izberite 'Omrežne povezave' ali pojdite v Nastavitve in kliknite 'Omrežje in internet' .

uporabite google

V oknu z nastavitvami omrežja in interneta izberite vrsto povezave (v našem primeru 'Ethernet' ) v levem podoknu in nato kliknite 'Spremeni možnosti adapterja' na desnem podoknu.

uporabite google

Z desno miškino tipko kliknite povezavo in izberite 'Lastnosti' iz spustnega menija.

uporabite google

Izberite „Različica internetnega protokola 4 (TCP / IPv4)“ in kliknite 'Lastnosti' .

uporabite google

V oknu Lastnosti internetnega protokola različice 4 (TCP / IPv4) izberite 'Uporabi naslednje naslove strežnika DNS' , vnesite 8.8.8.8 kot 'Prednostni strežnik DNS' in 8.8.4.4 kot 'Nadomestni strežnik DNS' . Kliknite 'V REDU' da shranite spremembe. Znova zaženite računalnik in preverite, ali so težave z DNS odpravljene in ali imate dostop do interneta brez težav, povezanih z DNS.

uporabite google

[Nazaj na kazalo]

Izvedite čisti zagon

Ko zaženete Windows z običajnim zagonskim postopkom, se več aplikacij in storitev samodejno zažene in se nato izvaja v ozadju. Ti programi vključujejo osnovne sistemske procese, protivirusno programsko opremo, sistemske uporabne programe in drugo predhodno nameščeno programsko opremo. Te aplikacije in storitve lahko povzročijo konflikte v programski opremi. Za zagon sistema Windows se uporabi minimalen nabor gonilnikov in zagonskih programov. To pomaga odpraviti konflikte s programsko opremo, ki se pojavijo, ko namestite program ali posodobitev. Nekateri uporabniki poročajo, da nameščena programska oprema drugih proizvajalcev moti DNS. Zato bo čisti zagon ugotovil, ali programska oprema povzroča težave z DNS. Za čist zagon vnesite 'konfiguracija sistema' v Iskanje in kliknite na 'Konfiguracija sistema' rezultat.

izvedite čisti korak 1

V oknu za konfiguracijo sistema kliknite 'Storitve' in nato označite 'Skrij vse Microsoftove storitve' potrditveno polje. Nato kliknite 'Onemogoči vse' .

izvedite čisti korak 2

Kliknite 'Začeti' zavihek in kliknite 'Odpri upravitelja opravil' .

izvedite čisti korak 3

Na zavihku Zagon upravitelja opravil izberite prvo aplikacijo in kliknite 'Onemogoči' da ga onemogočite. Onemogočite vse programe enega za drugim, ponovite ta korak. Ko so vsi programi onemogočeni, zaprite upravitelja opravil in kliknite 'V REDU' na zavihku System Configuration Startup. Znova zaženite računalnik in preverite, ali težava z DNS še vedno obstaja. Če lahko med čistim zagonom dostopate do interneta, veste, da težavo povzroča eden od programov, zagnanih ob zagonu sistema.

izvedite čisti korak 4

[Nazaj na kazalo]

Onemogočite funkcijo Windows Update Peer-to-Peer

Windows 10 ima novo funkcijo, ki pomaga prihraniti pasovno širino prenosa. Gre za nov mehanizem za posodobitev dostave med enakovrednimi (P2P). Z možnostjo P2P lahko enkrat prenesete posodobitev sistema Windows in nato s to napravo razširite posodobitev na vse računalnike v lokalnem omrežju. Posodobitve sistema Windows lahko prenesete tudi od drugih uporabnikov na vašem območju. Ta funkcija lahko moti DNS in tako onemogoči težave z DNS. Če želite onemogočiti to funkcijo, pojdite v Nastavitve in izberite 'Posodobitev in varnost' .

Onemogoči Windows Update Peer to Peer funkcijo korak 1

Poiščite 'Napredne možnosti' Spodaj 'Posodobi nastavitve' in kliknite.

onemogoči Windows Update Peer to Peer funkcijo korak 2

V oknu Napredne možnosti kliknite 'Optimizacija dostave' .

onemogoči Windows Update Peer to Peer funkcijo korak 3

V oknu za optimizacijo dostave izklopite 'Dovoli prenose iz drugih osebnih računalnikov' možnost s preklopom stikala. Preverite, ali težava z DNS še vedno obstaja.

onemogoči Windows Update Peer to Peer funkcijo korak 4

[Nazaj na kazalo]

Ročno vnesite naslov MAC

Naslov za nadzor dostopa do medijev (naslov MAC) naprave je edinstven identifikator, dodeljen omrežnim vmesnikom za komunikacijo na ravni podatkovne povezave v omrežnem segmentu. Naslovi MAC se uporabljajo kot omrežni naslov za večino omrežnih tehnologij IEEE 802, vključno z Ethernetom in Wi-Fi. Naslovi MAC se uporabljajo v podplastu protokola za nadzor dostopa do medijev referenčnega modela OSI. Te naslove MAC pogosto dodeli proizvajalec krmilnika omrežnega vmesnika in jih shrani v svojo strojno opremo, na primer pomnilnik kartice, ki je samo za branje, ali drug mehanizem vdelane programske opreme. Če želite vnesti naslov MAC, ga morate najprej identificirati. Zaženite ukazni poziv kot skrbnik in vnesite 'ipconfig / vse' in pritisnite Enter, da ga izvedete. Videli boste seznam informacij o konfiguraciji. Najti 'Fizični naslov' in si zabeležite - to boste potrebovali v naslednjih korakih.

ročno vnesite naslov MAC 1. korak

Zdaj, ko imate svoj naslov MAC, lahko omrežno povezavo konfigurirate ročno. Z desno tipko miške kliknite meni Start in izberite 'Omrežne povezave' .

ročno vnesite naslov MAC 2. korak

V oknu z nastavitvami omrežja in interneta izberite vrsto povezave (v našem primeru 'Ethernet' ) v levem podoknu in nato kliknite 'Spremeni možnosti adapterja' na desnem podoknu.

3. korak ročno vnesite naslov MAC

Z desno miškino tipko kliknite povezavo in izberite 'Lastnosti' iz spustnega menija.

ročno vnesite naslov MAC 4. korak

V oknu Lastnosti izberite 'Naročnik za Microsoftova omrežja' (izbrati ga je treba samodejno) in kliknite 'Konfiguriraj' . OPOMBA: Prepričajte se, da je 'Gonilnik protokola LLDP' potrditveno polje je označeno. Če onemogočite ta element povezave, lahko povzroči tudi težave z DNS.

ročno vnesite naslov MAC 5. korak

Zdaj izberite 'Napredno' in nato izberite 'Omrežni naslov' Spodaj 'Lastnost:' Izberite 'Vrednost:' v desnem podoknu in vnesite svoj naslov MAC (fizični naslov), ki ste ga prejeli ob vnosu 'ipconfig / vse' ukaz v ukaznem pozivu. Ne uporabljajte pomišljajev med črkami in številkami.

ročno vnesite naslov MAC 6. korak

Kliknite 'V REDU' da shranite spremembe in preverite, ali je s tem odpravljena težava z DNS. Upoštevajte, da obstaja večja verjetnost, da bo težava odpravljena, če ste pred ročnim vnosom naslova MAC uporabljali Google DNS.

[Nazaj na kazalo]

Prilagodite možnosti napajanja

Funkcija načrta porabe energije v sistemu Windows 10 ni nova, saj je bila na voljo tudi v starejših različicah operacijskega sistema. Načrt porabe je zbirka nastavitev strojne opreme in sistema, ki urejajo način porabe energije v računalniku. V tem primeru bomo spremenili napredne nastavitve napajanja in vaš brezžični adapter nastavili na največjo zmogljivost. Tip 'uredi načrt porabe' v Iskanje in kliknite 'Uredi načrt porabe' rezultat.

prilagodite možnosti napajanja 1. korak

V oknu Urejanje nastavitev načrta lahko uredite nastavitve načrta porabe, ki ga trenutno uporabljate. V naslednjem oknu lahko uredite druge načrte. Poiščite in kliknite 'Spremeni napredne nastavitve napajanja' .

mikrofon nimmt sprache nicht auf windows 10

2. prilagodite možnosti porabe

V oknu Možnosti porabe poiščite 'Nastavitve brezžičnega vmesnika' in jo razširite tako, da jo dvokliknete ali kliknete '+' . Nato razširite 'Način varčevanja z energijo' nastavitev in nastavitev 'Na bateriji' in 'Priključen' do 'Največja zmogljivost' . Kliknite 'Uporabi' da shranite spremembe in preverite, ali imate še vedno težave z DNS.

3. prilagodite možnosti porabe

[Nazaj na kazalo]

Posodobite gonilnik omrežne kartice

Gonilnik naprave je programska oprema, ki obvešča operacijski sistem in drugo programsko opremo o interakciji z določeno strojno opremo. Prej je kot prevajalec med programsko in strojno opremo, saj jih pogosto ustvarjajo različni proizvajalci, podjetja ali ljudje. Voznik omogoča nemoteno komunikacijo med strojno in programsko opremo. V večini primerov računalniki brez gonilnikov ne morejo pravilno pošiljati in sprejemati podatkov. Če ustrezen gonilnik ni nameščen, naprava morda ne bo delovala pravilno. Če želite posodobiti gonilnik omrežne kartice, boste morali uporabiti upravitelja naprav. Če želite odpreti upravitelja naprav, z desno miškino tipko kliknite gumb Start in izberite 'Upravitelj naprav' rezultat iz kontekstnega menija ali vrste 'upravitelj naprav' v Iskanje in kliknite 'Upravitelj naprav' rezultat.

posodobite omrežni vmesnik

V upravitelju naprav boste videli seznam naprav, povezanih z računalnikom. Najti 'Omrežni vmesniki' , jo razširite in z desno miškino tipko kliknite omrežno napravo. Nato izberite 'Posodobi gonilnik' iz kontekstnega menija.

posodobite omrežni vmesnik

Vprašani boste, ali želite samodejno poiskati posodobljeno programsko opremo gonilnikov ali v računalniku poiskati programsko opremo gonilnikov. Če izberete prvo možnost, bo Windows v računalniku in internetu poiskal najnovejšo programsko opremo gonilnikov za vašo napravo. Druga možnost zahteva predhodno naložene gonilnike v računalnik ali pogon USB. Če želite posodobiti gonilnike na ta način, morate obiskati spletna mesta proizvajalcev in prenesti ustrezne gonilnike. Izberite želeno možnost in sledite navodilom.

posodobite omrežni vmesnik

Zgornje metode običajno rešujejo pogoste težave z DNS. Če poznate druge rešitve te težave, ki niso omenjene v našem vodniku, jih delite z nami, tako da pustite komentar v spodnjem oddelku.

[Nazaj na kazalo]

Video, ki prikazuje, kako odpraviti pogoste težave z DNS:

[Nazaj na vrh]