Kako popraviti napako »DNS strežnik se ne odziva«?

Kako popraviti napako »DNS strežnik se ne odziva«?

Kako enostavno odpraviti napako »DNS strežnik se ne odziva« v sistemu Windows 10?

Sistem domenskih imen (DNS) je hierarhičen decentraliziran sistem poimenovanja računalnikov, storitev in drugih virov, povezanih z internetom ali zasebnim omrežjem. Ta sistem prevaja imena gostiteljev v naslove IP. Primer imena gostitelja je www.pcrisk.com. Naslov IP je videti tako: 215.57.216.55. Če DNS ne bi obstajal, brskanje po spletu ne bi bilo enostavno, saj bi morali vnesti naslove IP za vsako spletno mesto, ki ga želimo obiskati. Www.pcrisk.com si je lažje zapomniti kot 215.57.216.55, kar velja za vsako spletno stran.

Uporabljajo se strežniki DNS, saj lažje razumemo in si zapomnimo besede kot številke, pa tudi zato, ker morajo računalniki za dostop do spletnih mest uporabljati naslove IP. DNS strežnik je precej podoben prevajalniku med naslovom IP in imenom gostitelja. Poleg tega računalniki shranjujejo odzive DNS lokalno, zato se zahteva DNS ne zgodi vsakič, ko se povežete z določenim domenskim imenom, ki ste ga že obiskali. Ko bo računalnik določil naslov IP, ki ga poveže z domenskim imenom, si ga bo zapomnil nekaj časa. To omogoča izboljšane hitrosti povezave s preskokom obdobja zahteve za DNS.frei 18.04 vs 20.04

Ko napravo povežete z domačim ali drugim omrežjem z dostopom do interneta, internetna povezava morda ne bo uspela z napako »DNS strežnik se ne odziva«. Razlogov za to je lahko več. Težave z DNS lahko odpravite tako, da odpravite težave s trenutno povezavo, onemogočite dodatne povezave, splaknete predpomnilnik DNS, spremenite privzeti strežnik DNS v računalniku in preprosto ponastavite usmerjevalnik.

V tem članku opisujemo možne rešitve napake »DNS strežnik se ne odziva«, ki jo boste morda lahko uporabili za rešitev težave.

dns strežnik se ne odziva na napako

Kazalo:

Prenesite orodje za popravilo zlonamerne programske opreme

Priporočljivo je zagnati brezplačno skeniranje z Malwarebytes - orodjem za odkrivanje zlonamerne programske opreme in odpravljanje računalniških napak. Za odstranitev okužb in odpravljanje računalniških napak boste morali kupiti celotno različico. Na voljo brezplačna preizkusna različica.

Spremenite strežnik DNS

Če je težava z vašim IP DNS strežnikom, lahko poskusite svoj DNS strežnik spremeniti v Googlov javni DNS, brezplačno storitev alternativnega sistema domenskih imen (DNS), ki je na voljo uporabnikom interneta po vsem svetu. Javno storitev DNS in strežnike vzdržuje in ima Google. Deluje kot rekurzivni imenski strežnik, ki zagotavlja ločljivost domenskega imena za katerega koli gostitelja v internetu. DNS boste morali spremeniti ročno, mi pa vam pokažemo, kako.

Če želite spremeniti strežnik DNS v Googlov strežnik DNS, pojdite v nastavitve omrežnih povezav. Z desno miškino tipko kliknite meni Start in izberite »Omrežne povezave« ali pojdite v Nastavitve in kliknite »Omrežje in internet«. spremenite dns strežnik 2. korak

V oknu z nastavitvami omrežja in interneta v levem podoknu izberite vrsto povezave (v našem primeru 'Ethernet') in v desnem podoknu kliknite 'Spremeni možnosti adapterja'.

spremenite 3. korak dns strežnika

Z desno miškino tipko kliknite povezavo in v spustnem meniju izberite 'Properties'.

spremenite dns strežnik 4. korak

Izberite 'Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)' in kliknite 'Properties'.

spremenite 5. korak dns strežnika

V oknu Lastnosti internetnega protokola različice 4 (TCP / IPv4) izberite »Uporabi naslednje naslove strežnika DNS«, vnesite 8.8.8.8 kot »prednostni strežnik DNS« in 8.8.4.4 kot »nadomestni strežnik DNS«. Kliknite »V redu«, da shranite spremembe in preverite, ali to pomaga odpraviti težavo z napako »DNS strežnik se ne odziva«.

onemogočite ipv6 1. korak

[Nazaj na kazalo]

Onemogoči IPv6

Različica Internet Protocol 6 (IPv6) je najnovejša različica Internet Protocol (IP), komunikacijskega protokola, ki zagotavlja sistem za identifikacijo in lokacijo računalnikov v omrežjih in usmerja promet po internetu. IPv6 je bil razvit za reševanje dolgo pričakovanega problema izčrpanja naslovov IPv4. Če onemogočite funkcijo IPv6, boste morda lahko odpravili napako »DNS strežnik se ne odziva«.

IPv6 v operacijskem sistemu Windows najlažje onemogočite prek centra za omrežja in skupno rabo. Če ga želite odpreti, pojdite na nadzorno ploščo in v razdelku »Omrežje in internet« kliknite »Ogled stanja in nalog omrežja«.

onemogočite ipv6 2. korak

Kliknite povezavo (v našem primeru 'Ethernet').

onemogočite ipv6 4. korak

V oknu stanja povezave kliknite 'Lastnosti'. vnesite naslov Mac ročno 1. korak

V oknu lastnosti povezav poiščite »Internet Protocol Version 6 (IPv6)« in počistite potrditveno polje, da ga onemogočite. Kliknite »V redu«, da shranite spremembe in preverite, ali to pomaga odpraviti napako »DNS strežnik se ne odziva«.

vnesite naslov Mac ročno 2. korak

[Nazaj na kazalo]

Ponastavite usmerjevalnik

Preprost ponovni zagon usmerjevalnika ali modema lahko pomaga odpraviti to težavo. Predlagamo, da najprej preizkusite to možnost. Če je na usmerjevalniku gumb »Vklop / izklop«, ga preprosto pritisnite, da izklopite usmerjevalnik, počakajte nekaj časa in ga znova vklopite. Če na vašem usmerjevalniku ni gumba, ga odklopite od napajanja. Ko se usmerjevalnik znova zažene, poskusite znova zagnati tudi računalnik in preverite, ali to pomaga.

Morda je prišlo do težave s konfiguracijo usmerjevalnika - to lahko povzroči tudi napako »DNS strežnik se ne odziva«. Če ga želite popraviti, ponastavite usmerjevalnik na privzete nastavitve. Odprite konfiguracijsko spletno stran usmerjevalnika in poiščite možnost »Ponastavi«. Če ne morete dostopati do spletne strani za nastavitev usmerjevalnika in želite usmerjevalnik ponastaviti na privzete tovarniške nastavitve, pritisnite in 10 sekund pridržite gumb za ponastavitev. Upoštevajte, da bo ponastavitev usmerjevalnika na privzete tovarniške nastavitve ponastavila tudi geslo usmerjevalnika.

windows 10 action center und startmenü funktionieren nicht

[Nazaj na kazalo]

Ročno vnesite naslov MAC

Naslov za nadzor dostopa do medijev (naslov MAC) naprave je edinstven identifikator, dodeljen omrežnim vmesnikom za komunikacijo na ravni podatkovne povezave v omrežnem segmentu. Naslovi MAC se uporabljajo kot omrežni naslov za večino omrežnih tehnologij IEEE 802, vključno z Ethernetom in Wi-Fi. Naslovi MAC se uporabljajo v podplastu protokola za nadzor dostopa do medijev referenčnega modela OSI. Te naslove MAC pogosto dodeli proizvajalec krmilnika omrežnega vmesnika in jih shrani v svojo strojno opremo, na primer pomnilnik kartice, ki je samo za branje, ali drug mehanizem vdelane programske opreme. Če želite odpraviti napako »DNS strežnik se ne odziva«, boste morali naslov MAC vnesti ročno, vendar ga morate najprej poiskati s povišanim ukaznim pozivom in enim od ukazov.

Ukazni poziv je vnosno polje na besedilnem zaslonu uporabniškega vmesnika, tolmaču ukazne vrstice, ki je na voljo v večini operacijskih sistemov Windows. Uporablja se za izvajanje vnesenih ukazov, ki se večinoma uporabljajo za avtomatizacijo opravil s skripti in paketnimi datotekami, izvajanje naprednih skrbniških funkcij, odpravljanje težav in reševanje nekaterih vrst težav s sistemom Windows. V prvih dneh računalništva je bil ukazni poziv edini način interakcije z računalnikom, zato je bil razvit osnovni nabor ukazov s togo sintakso za izvajanje vseh sistemskih funkcij. Uradno ime ukaznega poziva je Windows Command Processor, vendar ga včasih imenujejo tudi ukazna lupina ali ukaz cmd ali pa ga celo imenuje datoteka cmd.exe.

Če želite uporabiti ukazni poziv, morate vnesti veljaven ukaz skupaj z vsemi neobveznimi parametri. Nato izvede ukaz, kot je bil vnesen, in izvede svojo specifično nalogo ali funkcijo Windows. Nekateri ukazi, ki so na voljo v operacijskem sistemu Windows, zahtevajo, da jih zaženete iz povišanega ukaznega poziva, tj. S privilegiji na ravni skrbnika. Za ukaz, ki ga moramo uporabiti, je treba s skrbniškimi pravicami odpreti povišan ukazni poziv. Če želite odpreti povišan ukazni poziv, v iskalno polje vnesite »ukazni poziv« in z desno miškino tipko kliknite rezultat »Ukazni poziv«. Izberite 'Zaženi kot skrbnik', da ga zaženete s skrbniškimi pravicami.

vnesite naslov Mac ročno 3. korak

Ko izberete »Zaženi kot skrbnik«, se prikaže poziv za nadzor uporabniškega računa z vprašanjem, ali dovolite, da ukazni poziv spreminja vaš računalnik. Kliknite 'Da'.

vnesite naslov Mac ročno 4. korak

Prikaže se povišan ukazni poziv. V odprto okno ukaznega poziva vnesite ukaz ipconfig / all in na tipkovnici pritisnite Enter. Videli boste seznam informacij o konfiguraciji. Poiščite »Fizični naslov« in si ga nekje zapišite - potrebovali ga boste za nadaljevanje do naslednjega koraka.

vnesite naslov Mac ročno 5. korak

Zdaj, ko imate svoj naslov MAC, lahko omrežno povezavo konfigurirate ročno. To naredite tako, da z desno miškino tipko kliknete meni Start in izberete »Omrežne povezave« ali pojdite v Nastavitve in kliknete »Omrežje in internet«.

vnesite naslov Mac ročno 6. korak

V oknu z nastavitvami za omrežje in internet izberite vrsto povezave (v našem primeru 'Ethernet') v levem podoknu in nato na desnem podoknu kliknite 'Spremeni možnosti adapterja'.

vnesite naslov Mac ročno 7. korak

Z desno miškino tipko kliknite povezavo in v spustnem meniju izberite 'Properties'.

sicherste Suchmaschine

vnesite naslov Mac ročno 8. korak

V oknu Properties izberite 'Client for Microsoft Networks' (izbrati ga je treba samodejno) in kliknite 'Configure'.

ponastavite ip in počistite predpomnilnik dns 1. korak

Zdaj izberite zavihek »Napredno« in nato v razdelku »Lastnost« izberite »Omrežni naslov« in v desnem podoknu izberite »Vrednost:« in vnesite svoj naslov MAC (fizični naslov), ki ste ga prejeli, ko ste vnesli »ipconfig / all«. ukaz v ukaznem pozivu.

ponastavite ip in počistite predpomnilnik dns 2. korak

Kliknite »V redu«, da shranite spremembe in preverite, ali to pomaga odpraviti napako »DNS strežnik se ne odziva«. Večja je verjetnost, da bo odpravljeno, če ste pred ročnim vnosom naslova MAC uporabljali Google DNS.

[Nazaj na kazalo]

Ponastavite svoj IP in počistite predpomnilnik DNS

Ta metoda vključuje vnos in izvajanje ukazov 'netsh' in 'ipcofig' v ukazni poziv.

Netsh je pripomoček za skriptiranje ukazne vrstice, ki vam omogoča, da bodisi lokalno bodisi na daljavo prikažete ali spremenite omrežno konfiguracijo računalnika, ki se trenutno izvaja. Netsh ponuja tudi skriptno funkcijo, ki omogoča zagon skupine ukazov v paketnem načinu proti določenemu računalniku.

Ipconfig je orodje ukazne vrstice, ki prikazuje trenutno konfiguracijo nameščenega sklada IP v omrežnem računalniku. Z orodjem lahko splaknemo in ponastavimo vsebino predpomnilnika razreševalnika DNS in obnovimo konfiguracijo DHCP.

Za ukaze je potreben povišan ukazni poziv, odprt s skrbniškimi pravicami. Če želite odpreti povišan ukazni poziv, vnesite »ukazni poziv« v Iskanje in z desno miškino tipko kliknite rezultat »Ukazni poziv«. Izberite 'Zaženi kot skrbnik', da ga zaženete s skrbniškimi pravicami.

posodobite gonilnike z namestitvenim gonilnikom

Ko izberete »Zaženi kot skrbnik«, se prikaže poziv za nadzor uporabniškega računa z vprašanjem, ali dovolite, da ukazni poziv spreminja vaš računalnik. Kliknite 'Da'.

posodobite gonilnike 2. korak

Prikaže se povišan ukazni poziv. V okno ukaznega poziva vnesite te ukaze:

netsh int ip ponastavi
netsh winsock ponastavi
ipconfig / flushdns
ipconfig / podaljšaj

Po vnosu vsakega ukaza pritisnite tipko Enter na tipkovnici. Ko se izvedejo vsi ukazi, znova zaženite računalnik in preverite, ali to pomaga odpraviti napako »DNS strežnik se ne odziva«.

[Nazaj na kazalo]

Zaženite računalnik v varnem načinu

Varni način je diagnostični način zagona v operacijskih sistemih Windows, ki se uporablja za omejen dostop do sistema Windows, če se operacijski sistem ne zažene ali deluje normalno. Nasprotno je običajnemu načinu, ki Windows zažene na običajen način. Varni način je na voljo v sistemih Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10 in večini starejših različic sistema Windows.

Eden najpogostejših korakov pri odpravljanju težav z računalnikom je zagon v varnem načinu. Varni način zažene sistem Windows v osnovnem stanju z uporabo omejenega nabora datotek in gonilnikov. Pomaga pri odpravljanju težav v računalniku. Preberite ta članek o tem, kako zagnati sistem Windows 10 v varnem načinu.

Preverite, ali imate še vedno težave z omrežno povezavo, ko se Windows zažene v varnem načinu. Če z omrežno povezavo ni težav, imate v sistemu verjetno nameščeno programsko opremo drugih proizvajalcev, ki povzroča težavo. Aplikacije drugih proizvajalcev lahko vplivajo na DNS - skoraj katera koli omrežna ali varnostna aplikacija lahko moti vaš DNS, zato poiščite problematično programsko opremo in jo odstranite (ali znova namestite).

[Nazaj na kazalo]

Posodobite svoje gonilnike

S posodobitvijo mislimo, da morate v računalnik namestiti najnovejše gonilnike omrežnih vmesnikov. Vzrok za to težavo je lahko star ali nepravilen gonilnik. V tem primeru morate dobiti posodobljen / nov gonilnik za omrežni vmesnik. To lahko preprosto storite samodejno z namestitvenim programom Snappy Driver. Za prenos potrebujete računalnik z delujočo internetno povezavo.

Snappy Driver Installer (SDI) je zmogljivo brezplačno orodje za posodabljanje gonilnikov za Windows, ki lahko celotno zbirko gonilnikov shrani brez povezave. Gonilniki brez povezave omogočajo Snappy Driver Installerju dostop do hitrih posodobitev gonilnikov, tudi če ni aktivne internetne povezave. Snappy Driver deluje tako z 32-bitno kot s 64-bitno različico operacijskega sistema Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista in Windows XP. Gonilnike lahko prenesete prek namestitvenega programa Snappy Driver Installer v tako imenovanih vozniških paketih, ki so samo zbirke (paketi) gonilnikov za različno strojno opremo, kot so zvočne naprave, grafične kartice, omrežni vmesniki itd. Lahko tudi prikaže podvojene gonilnike in neveljavne gonilnike ter ločuje posodobitve za katere morate znova zagnati računalnik, da jih boste lažje ločili od ostalih. Snappy Driver Installer lahko prenesete s spletnega mesta tukaj .

posodobite gonilnike 3. korak

Ko končate s posodabljanjem in namestitvijo gonilnikov, znova zaženite Windows 10, da začnejo veljati, in poskusite vzpostaviti povezavo z internetom, da preverite, ali deluje.

Gonilnike lahko posodobite tudi ročno, vendar potrebujete računalnik z delujočo internetno povezavo. Pojdite na spletno mesto proizvajalca omrežnih adapterjev in prenesite najnovejši gonilnik ter ga kopirajte na pogon USB. Pojdite v Upravitelj naprav (v Iskanje vnesite »upravitelj naprav« in ga odprite). Razširite razdelek »Omrežni vmesniki«, izberite omrežni vmesnik, z desno miškino tipko kliknite nanj in nato izberite »Posodobi gonilnik«.

onemogočite sekundarne povezave 1. korak

Vprašani boste, kako želite iskati gonilnike, in vam na voljo dve možnosti: 1) samodejno iskanje posodobljene programske opreme gonilnikov in 2) brskanje po programski opremi gonilnikov. Prva možnost zahteva internetno povezavo. Ker imate težave z internetno povezavo, izberite drugo možnost. Na gonilniku USB poiščite gonilnik in sledite navodilom.

onemogočite sekundarne povezave 2. korak

Windows kann den Aktivierungsdienst Ihres Unternehmens nicht erreichen

Ko končate z namestitvijo novega / posodobljenega gonilnika, znova zaženite računalnik, da začnejo spremembe veljati, in preverite, ali je težava z omrežno povezavo odpravljena.

[Nazaj na kazalo]

Onemogočite protivirusni program

Napaka »DNS strežnik se ne odziva« se lahko pojavi zaradi nameščene protivirusne programske opreme. Začasno onemogočanje lahko pomaga odpraviti težavo. Če težavo odpravite z onemogočenjem protivirusne programske opreme, boste morda želeli preklopiti na drug protivirusni program. Ta napaka se ponavadi pojavi, ko namestite protivirusno programsko opremo drugih proizvajalcev, vendar vas vaša varnost ne sme skrbeti, saj mora biti vgrajena programska oprema Windows Defender ustrezna.

[Nazaj na kazalo]

Diensthost lokales System Netzwerk eingeschränkt 12 hohe Festplattennutzung

Onemogoči sekundarne povezave

Če je v računalniku na voljo več omrežnih povezav, poskusite onemogočiti druge povezave in pustite omogočeno samo trenutno povezavo. Pojdite na Nastavitve omrežne povezave. Z desno miškino tipko kliknite meni Start in izberite »Omrežne povezave« ali pojdite v Nastavitve in kliknite »Omrežje in internet«.

Onemogoči Windows Update Peer to Peer funkcijo korak 1

V oknu z nastavitvami omrežja in interneta v levem podoknu izberite vrsto povezave (v našem primeru 'Ethernet') in v desnem podoknu kliknite 'Spremeni možnosti adapterja'.

onemogoči Windows Update Peer to Peer funkcijo korak 2

Z desno miškino tipko kliknite drugo povezavo in v spustnem meniju izberite »Onemogoči«. Uporabite to za vse sekundarne povezave. onemogoči Windows Update Peer to Peer funkcijo korak 3

[Nazaj na kazalo]

Onemogočite funkcijo Windows Update Peer-to-Peer

Windows 10 ima novo funkcijo, ki pomaga prihraniti pasovno širino prenosa. Gre za nov mehanizem za posodobitev dostave med enakovrednimi (P2P). Z možnostjo P2P lahko enkrat prenesete posodobitev sistema Windows in nato s to napravo razširite posodobitev na vse računalnike v lokalnem omrežju, posodobitve sistema Windows pa lahko prenesete tudi od drugih uporabnikov na vašem območju. Ta funkcija lahko moti DNS in če jo onemogočite, lahko odpravite napako »DNS strežnik se ne odziva«. Če želite onemogočiti to funkcijo, pojdite v Nastavitve in izberite »Posodobitev in varnost«.

posodobite gonilnike 4. korak

Poiščite »Napredne možnosti« v razdelku »Posodobi nastavitve« in jo kliknite.

V oknu Napredne možnosti kliknite »Optimizacija dostave«.

V oknu za optimizacijo dostave s stikalom izklopite možnost »Dovoli prenose iz drugih računalnikov«. Preverite, ali napaka »DNS strežnik se ne odziva« še vedno obstaja.

Upamo, da so vam zgoraj opisani načini pomagali odpraviti napako »DNS strežnik se ne odziva« in se lahko zdaj brez težav povežete z internetom. Če nobena od zgornjih rešitev ni delovala, je napako morda povzročil vaš ponudnik internetnih storitev. Počakajte, da ponudnik internetnih storitev odpravi tehnične težave, in se po nekaj urah poskusite povezati z internetom.

[Nazaj na kazalo]

Video, ki prikazuje, kako popraviti napako »DNS se ne odziva«:

[Nazaj na vrh]