Kako popraviti napako »Zahtevani vir se uporablja«?

Kako popraviti napako »Zahtevani vir se uporablja«?

Kako popraviti napako v sistemu Windows 10?

Morda ste že doživeli 'Zahtevani vir je v uporabi' večkrat pride do napake, ko poskušate odpreti določen program ali kopirati / premakniti datoteke itd. To je verjetno posledica okužbe operacijskega sistema s trojanskim konjem SmartService.

Trojanec poskuša blokirati nameščeno protivirusno programsko opremo in omogoči dostopnost vašega računalnika drugim virusom in okužbam z zlonamerno programsko opremo. Prav tako lahko namesti programe, ki lahko ukradejo osebne podatke, spremljajo spletno aktivnost in namestijo datoteke ali programe, ki spreminjajo sistem Windows Registry (kar lahko povzroči resne težave in poškoduje računalnik). SmartScreen je zlonamerni rootkit. Rootkite je pogosto težje rešiti, saj so zasnovani tako, da so diskretni in da spremenijo sistem, medtem ko ostanejo neopaženi. Poleg tega SmartService rootkit preprečuje, da bi se končali nekateri procesi, ki bi sicer lahko preprečili izvajanje zlonamerne programske opreme. Preprosto povedano, ta trojanec je zasnovan tako, da je čim bolj uničujoč.Ta trojanski uporabnik lahko v vaš sistem vdre prek priponk, ki so vam poslane po e-pošti, prek zlonamernih oglasov, ki jih kliknete na nezaupnih spletnih mestih, prenesenih in nameščenih datotek itd. Odstranjevanje iz sistema je težko in pogosto je težko ugotoviti, ali je računalnik dejansko okužen . Kljub temu ni nemogoče odstraniti in to morate storiti, preden povzroči kakršno koli škodo (ali nadaljnjo škodo). V tem priročniku prikazujemo, kako odstraniti tega trojanca, zagotoviti varnost vašega sistema in odstraniti 'Zahtevani vir je v uporabi' napaka.

zahtevani vir je v uporabi

Kazalo:

Prenesite orodje za popravilo zlonamerne programske opreme

Priporočljivo je zagnati brezplačno skeniranje z Malwarebytes - orodjem za odkrivanje zlonamerne programske opreme in odpravljanje računalniških napak. Za odstranitev okužb in odpravljanje računalniških napak boste morali kupiti celotno različico. Na voljo brezplačna preizkusna različica.

Zaženite Windows v varnem načinu

Varni način je diagnostični način zagona v operacijskih sistemih Windows, ki se uporablja za omejen dostop do sistema Windows, če se operacijski sistem ne zažene ali deluje normalno. Nasprotno je običajnemu načinu, ki Windows zažene na običajen način. Varni način je na voljo v sistemih Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10 in večini starejših različic sistema Windows.

Eden najpogostejših korakov pri odpravljanju težav z računalnikom je zagon v varnem načinu. Varni način zažene sistem Windows v osnovnem stanju z uporabo omejenega nabora datotek in gonilnikov. Pomaga pri odpravljanju težav v računalniku. Če se težava na primer ne pojavi v varnem načinu, bo to potrdilo, da težave ne povzročajo privzete nastavitve in osnovni gonilniki naprav. Varni način je tudi dober način, da trojancem preprečite, da bi blokirali protivirusno programsko opremo. Windows lahko zaženete v varnem načinu z orodjem za konfiguracijo sistema ali z uporabo enega od načinov, opisanih v ta vodnik .

Če želite zagnati sistem Windows v varnem načinu z orodjem za konfiguracijo sistema (ki se uporablja za konfiguriranje zagona računalnika in programa in naloženih storitev Windows), pritisnite tipko Windows (Win) + R ali vnesite 'teči' v Iskanje in kliknite 'Zaženi' rezultat.

zaženite okna v varnem načinu 1. korak

V pogovorno okno Zaženi vnesite 'msconfig' in kliknite 'V REDU' . To bo odprlo orodje za konfiguracijo sistema. Drug način za odpiranje orodja za konfiguracijo sistema je tipkanje 'konfiguracija sistema' v Iskanje in kliknite 'Konfiguracija sistema' rezultat.

zaženite Windows v varnem načinu 2. korak

Ko je okno System Configuration odprto, kliknite 'Zagon' zavihek. V razdelku Možnosti zagona označite 'Varen zagon' potrdite, izberite 'Omrežje' in kliknite 'V REDU' . To bo Windows zagnalo v varnem načinu z omrežjem.

zaženite Windows v varnem načinu 3. korak

Windows vas bo obvestil, da boste morda morali znova zagnati računalnik, da uveljavite te spremembe. Kliknite 'Ponovni zagon' - Windows bo znova zagnal računalnik in zagnal operacijski sistem v varnem načinu. Tako boste lahko odstranili zlonamerno programsko opremo, ne da bi ta še naprej škodovala vašemu sistemu. Nadaljujte z naslednjim korakom.

zaženite okna v varnem načinu 4. korak

[Nazaj na kazalo]

Optično preberite sistem s pomočjo protivirusne programske opreme drugih proizvajalcev

Vsa protivirusna programska oprema ne more zaznati in odstraniti trojanca SmartScreen. Zato morate uporabiti napredno programsko opremo za odstranjevanje zlonamerne programske opreme. Če želite, na našem seznamu Top anti-malware izberite optični bralnik virusov in zlonamerne programske opreme. Seznam vsebuje dobro znane odstranjevalce vohunske programske opreme in vam bo pomagal izbrati pravo programsko opremo za zaščito vašega računalnika. Pojdite na seznam s klikom to povezavo . Na seznamu je protivirusna programska oprema, kot so Malwarebytes, SpyHunter itd. Za uporabo vseh razpoložljivih funkcij boste morali kupiti licenco. Obstaja pa brezplačna preskusna različica, ki omogoča skeniranje računalnika na okužbe.

Če nakup protivirusne programske opreme ni mogoč, boste morda morali ročno odstraniti zlonamerno programsko opremo iz računalnika. To je lahko dolg postopek, za nekatere uporabnike pa precej težaven in lahko vodi do še večje škode. Če vas še vedno zanimajo metode, ki zahtevajo ročno delo, preberite spodaj opisane rešitve.

[Nazaj na kazalo]

Odstranite škodljivo programsko opremo s čarovnikom za Windows

S čarovnikom za aplikacije Windows lahko odstranite vso programsko opremo, nameščeno v računalniku. V tem primeru vam priporočamo, da ga uporabljate, ko se Windows zažene v varnem načinu. V vsakem primeru morate vedeti, katere programe ste namestili sami in katere je morda namestila zlonamerna programska oprema SmartScreen Trojan. Če želite odpreti čarovnika za aplikacije Windows, odprite pogovorno okno Zaženi (s pritiskom tipke Windows + R ali z desno tipko miške kliknite meni Start in izberite rezultat Zaženi) in vnesite 'appwiz.cpl' .

odstranite zlonamerno programsko opremo s pomočjo čarovnika za program Windows 1. korak

V oknu Programi in funkcije boste videli seznam nameščenih programov. Preučite seznam in poiščite sumljivo programsko opremo, ki se je ne spomnite namestiti. Z desno miškino tipko kliknite sumljivo programsko opremo in v spustnem meniju izberite »Odstrani«. Ta korak uporabite za vse sumljive programe.

odstranite zlonamerno programsko opremo s pomočjo čarovnika za Windows 3. korak

Če iz nekega razloga niste mogli odstraniti sumljive programske opreme, poskusite uporabiti CCleaner. CCleaner, majhen, učinkovit pripomoček za računalnike z operacijskim sistemom Microsoft Windows. Čisti smeti in težave, ki se sčasoma kopičijo: začasne datoteke, pokvarjene bližnjice in druge težave. Ščiti zasebnost, čisti zgodovino brskanja in začasne internetne datoteke, kar vam omogoča, da ste bolj samozavestni uporabnik interneta in manj dovzetni za krajo identitete. CCleaner lahko očisti odvečne datoteke iz različnih programov, s čimer prihrani prostor na trdem disku, odstrani nepotrebne vnose v registru sistema Windows, pomaga odstraniti programsko opremo in izbere, kateri programi se zaženejo v sistemu Windows. Lahko prenesete CCleaner od tod .

Ko ga prenesete, namestite CCleaner in ga odprite. Najti 'Orodja' v levem podoknu in ga kliknite. Zdaj poiščite in izberite sumljivo programsko opremo s seznama in kliknite 'Odstrani' na desnem podoknu.

odstranite zlonamerno programsko opremo s pomočjo čarovnika za Windows 4. korak

[Nazaj na kazalo]

Zaustavite izvajanje zlonamerne programske opreme ob zagonu

Večina zlonamerne programske opreme se zažene ob zagonu operacijskega sistema Windows (zakaj je težko zaznati). To velja za 'Zahtevani vir je v uporabi' Trojan. Če želite preprečiti, da bi se zlonamerna programska oprema zagnala ob zagonu sistema Windows, zaženite Windows v varnem načinu in uporabite orodje za konfiguracijo sistema. Tip 'msconfig' v pogovornem oknu Zaženi in kliknite 'V REDU' . Ko je orodje za konfiguracijo sistema odprto, izberite 'Začeti' in kliknite ' Odpri upravitelja opravil ' .

preprečite izvajanje zlonamerne programske opreme ob zagonu 1. koraka

Na zavihku Zagon upravitelja opravil boste videli seznam programov, ki se zaženejo, ko zaženete Windows. Poiščite sumljive programe - založnik zlonamerne programske opreme bo verjetno naveden kot »Neznan«. Poiščite neznano založniško (ali sumljivo) programsko opremo, jih izberite in kliknite 'Onemogoči' v spodnjem desnem kotu okna upravitelja opravil.

ustavite zlonamerno programsko opremo pri zagonu 2. koraka

Če sumljive programske opreme niste mogli odstraniti s čarovnikom za aplikacije Windows ali CCleaner, jo odstranite z urejevalnikom registra Windows. Najprej pokažemo, kako preveriti, ali zlonamerna programska oprema uporablja zlonamerne naslove IP.

[Nazaj na kazalo]

Preverite, ali obstajajo zlonamerni naslovi IP

Če želite preveriti, ali so v sistemskih datotekah nameščeni zlonamerni naslovi IP, odprite pogovorno okno Zaženi in vnesite ta ukaz (lahko ga kopirate in prilepite iz tega članka): 'notepad c: windows system32 drivers etc hosts' in nato pritisnite Enter ali kliknite 'V REDU' .

preverite zlonamerne naslove ip 1. korak

Dva naslova IP na dnu (kot v našem primeru) sta naslova lokalnega gostitelja ali računalnika. Če pod njimi obstajajo še kakšni dodatni naslovi IP, se obrnite na osebo, ki je specializirana za kibernetsko varnost, ki vam bo svetovala, ali je bil vaš računalnik vdran, in vam pomagala odstraniti neželene naslove IP.

preverite zlonamerne naslove ip 2. korak

[Nazaj na kazalo]

Odstranite zlonamerne vnose z urejevalnikom registra

Windows Registry, ki ga običajno imenujemo le register, je zbirka baz podatkov o konfiguracijskih nastavitvah v operacijskih sistemih Microsoft Windows. Uporablja se za shranjevanje večine informacij in nastavitev za programe, strojne naprave, uporabniške nastavitve, konfiguracije operacijskega sistema in še veliko več. Številne možnosti, ki so izpostavljene v registru, niso dostopne drugje v sistemu Windows. Če želite urediti svoj register in odstraniti zlonamerne vnose, morate uporabiti urejevalnik registra Windows. Če želite odpreti urejevalnik registra, odprite pogovorno okno Zaženi (pritisnite Windows, tipko Windows + R ali z desno tipko miške kliknite Start in izberite 'Zaženi' ) in tip 'regedit' . Pritisnite Enter ali kliknite 'V REDU' .

OPOMBA: Urejanje registra je lahko tvegano - brisanje napačnih vnosov v registru lahko povzroči resne težave, kot so okvare računalnika itd.

odstranite zlonamerne vnose z 1. korakom urejevalnika registra

Zlonamerne vnose je najlažje najti z orodjem za iskanje urejevalnika registra. Odprite ga s klikom 'Uredi' in izbiranje 'Najti...' ali s preprostim pritiskom tipk Ctrl (Control) + F na tipkovnici. Tip 'SmartService' , kliknite 'Najdi naslednje' in preverite, ali najde sumljive vnose v register, povezane z njim. Če se vam zdi sumljivo in ste prepričani, da gre za vnos, ki ga je zasadila zlonamerna programska oprema, z desno miškino tipko kliknite vnos in ga izbrišite. Opomba: pred brisanjem vnosov v registru morate biti prepričani.

odstranite zlonamerne vnose z 2. korakom urejevalnika registra

Če poznate druga trojanska imena ali ste za označevanje okužb z zlonamerno programsko opremo uporabljali neodvisno protivirusno programsko opremo, jih lahko poiščete z orodjem za iskanje urejevalnika registra.

logitech g502 tastenbelegung

Drug način iskanja sumljivih vnosov zlonamerne programske opreme je slediti tej poti, 'HKEY_ LOCAL_MACHINE SOFTWARE Microsoft Windows CurrentVersion' in najti 'Zaženi' , 'RunOnce' in druge mape, ki vsebujejo besedo 'Zaženi' v naslovu. Kliknite vsako mapo, ki jo ima 'Zaženi' v naslovu in preverite, ali vsebuje sumljive vnose. Če niste prepričani, ali gre za zlonamerno programsko opremo, poiščite imena z Googlom in preverite, ali obstajajo podatki, ki kažejo na zlonamerno programsko opremo.

odstranite zlonamerne vnose z 3. korakom urejevalnika registra

Upamo, da je bil ta vodnik koristen in ste lahko odkrili in odstranili zlonamerno programsko opremo, ki povzroča 'Zahtevani vir je v uporabi' napaka. Če poznate druge rešitve te težave, ki niso omenjene v našem vodniku, jih delite z nami, tako da pustite komentar v spodnjem oddelku.

[Nazaj na kazalo]

Video, ki prikazuje, kako popraviti 'Zahtevani vir se uporablja' Napaka:

[Nazaj na vrh]