Kako formatirati pogon za Mac in Windows

Kako formatirati pogon za Mac in Windows

Kako formatirati notranji in / ali zunanji pogon za pravilno delovanje v računalnikih Mac in Windows?

Zunanje naprave za shranjevanje podatkov, kot so bliskovni pogoni USB, zunanji trdi diski in trdi diski (SSD), zagotavljajo enega najlažjih načinov za prenos datotek med ločenimi računalniki brez dostopa do interneta. Ta možnost se pogosto uporablja pri poskusu premikanja zelo velikih datotek. Metodo izberejo tudi ljudje, ki delajo z medijskimi podatki, ki nalagajo različne omejitve in samodejne optimizacije pri prenosu prek interneta. Kljub prednostim uporabe zunanjega pomnilnika podatkov za prenos vsebine nekateri izkušeni uporabniki naletijo na težave, ki jih povzroča razlika med operacijskimi sistemi. Ta članek obravnava ta vprašanja.

Pogosto vprašanje, o katerem uporabniki razpravljajo na različnih forumih za tehnično podporo, je vprašanje pogonov USB, ki ne delujejo v njihovih računalnikih. To je težava med različnimi platformami, s katero se pogosto srečujejo uporabniki sistema Windows in macOS. Fotograf vam lahko na primer priskrbi bliskovni pogon USB s shranjenimi fotografijami in videoposnetki z rojstnega dne, vendar do njih ne morete dostopati v sistemu. To je posledica razlik med operacijskimi sistemi v računalnikih. Windows in macOS uporabljata ločene formate datotečnega sistema. Računalniki z operacijskimi sistemi Windows uporabljajo datotečni sistem New Technology (NTFS), Mac z operacijskim sistemom macOS pa hierarhični datotečni sistem (HFS +). Pogon USB in zunanji pomnilnik so privzeto formatirani z datotečnim sistemom NTFS - to deluje brezhibno na osebnih računalnikih, medtem ko računalniki Mac lahko berejo podatke v tej obliki, vendar se s pisanjem s to vrsto pomnilnika borijo. Na srečo obstaja preprosta rešitev: formatirajte zunanji pomnilnik z datotečnim sistemom File Allocation Table (FAT32) ali Extended File Allocation Table (exFAT). V tem članku opisujemo razlike med tema datotekama in način formatiranja zunanjega pomnilnika z računalnikom Mac.Arch-Linux-Installationspaket

uvod

Kazalo:

Prenesite orodje za popravilo zlonamerne programske opreme

Priporočljivo je zagnati brezplačno skeniranje z Malwarebytes - orodjem za odkrivanje zlonamerne programske opreme in odpravljanje računalniških napak. Za odstranitev okužb in odpravljanje računalniških napak boste morali kupiti celotno različico. Na voljo brezplačna preizkusna različica.

Kateri datotečni sistem izbrati - FAT32 ali exFAT?

Kot smo že omenili, sta oba datotečna sistema združljiva z operacijskima sistemoma Windows ali macOS / OS X. Seveda je vprašanje: koga izbrati? Za lažjo izbiro spodaj opisujemo tako datotečni sistem kot tudi njihove funkcije.

Začenši s FAT32 [na Macu, imenovanem MS-DOS (FAT)], je ta datotečni sistem popolnoma združljiv z vsemi različicami operacijskih sistemov Windows in Mac. Zato so združljive tudi najstarejše različice operacijskih sistemov, kot sta Windows XP SP1 in OS x 10.5 Leopard. Poleg računalnikov tudi datotečni sistem FAT32 podpirajo PlayStation 3, Xbox 360 in večina kamer. Ta poseben datotečni sistem vsebuje omejitve velikosti datotek. Na primer, največja velikost podprtih datotek je 4 GB (datotek, večjih od 4 GB, ne morete pisati). Prav tako ne morete ustvariti zagonskega pogona za računalnike Mac v pomnilniškem mediju, ki uporablja datotečni sistem FAT32. Če pa ne nameravate uporabiti zunanjega pomnilnika za prenos velikih datotek ali ustvarjanje izvršljivih particij (kot je zagonski pogon Mac), je morda na voljo datotečni sistem FAT32, saj je ta oblika podprta v vseh različicah operacijskega sistema. .

exFAT je novejša oblika datotečnega sistema in ima največjo prednost v primerjavi z FAT32: ni omejitev glede velikosti datotek ali particij. Zato lahko napišete datoteko na primer velikosti 1TB in v napravi ustvarite particije 5TB. Kljub izboljšanju razpoložljive velikosti podatkov nekatere starejše različice operacijskih sistemov niso več združljive s to obliko datotečnega sistema. Najstarejše različice operacijskih sistemov, združljivih z exFAT, so navedene spodaj:

  • Mac OS X Snow Leopard 10.6.5 ali novejši
  • OS X Lion
  • Windows XP SP2 ali novejši (z dodatno posodobitvijo za podporo exFAT)
  • Windows Vista SP1 ali novejši
  • Windows 7

Žal, tako kot nekatere stare različice operacijskih sistemov, tudi format datotek exFAT ne podpirajo različne kamere, konzole za video igre in druge naprave, ki lahko berejo in / ali zapisujejo v zunanji pomnilnik. Če boste s katerim koli od njih uporabljali bliskovni pogon USB ali zunanjo pomnilniško napravo, je zahtevana oblika zapisa FAT32. V nasprotnem primeru, če naj se naprava uporablja samo z računalniki s sodobnimi različicami operacijskih sistemov, je priporočena oblika exFAT.

[Nazaj na kazalo]

Pogon formatirajte z računalnikom Mac

Najprej ne pozabite, da bo formatiranje pogona izbrisalo vso vsebino, shranjeno na njem. Računalniki Mac lahko formatirajo katero koli pomnilniško napravo (notranjo ali zunanjo), na primer HDD / SSD, bliskovni pogon USB in zunanji pomnilnik. Tudi če Mac ne more namestiti pomnilnika, boste po tej metodi lahko formatirali pomnilnik. Začnite tako, da napravo za shranjevanje povežete z računalnikom Mac, nato pa s programom Spotlight zaženite Disk Utility. Preprosto uporabite bližnjico na tipkovnici Command in preslednica, vnesite Disk Utility in nato pritisnite return. Druga možnost je, da odprete Finder in odprete Applications, odprete Utilities in nato zaženete Disk Utility. Na seznamu v levi stranski vrstici okna Disk Utility izberite pogon, ki ga želite formatirati.

select-drive-disk-util

Nato kliknite gumb Zbriši na vrhu okna v novem pojavnem oknu in vnesite ime pogona. Nato kliknite spustni meni poleg Oblika in izberite MS-DOS (FAT) - format datoteke FAT32 - ali exFAT. Ti formati so opisani zgoraj.

izberite-format-disk-util

Če tega pogona ne nameravate uporabljati kot zagonski disk sistema Windows ali ga uporabljate z najstarejšo različico operacijskega sistema, sheme ne spreminjajte. Izberite Master Boot Record.

diagram-disk-util

Ko so nastavljene vse nastavitve, kliknite gumb Zbriši. Trajanje postopka formatiranja je odvisno od velikosti in vrste pogona. Trdi disk bo formatiran dlje kot bliskovni pogon. OPOMBA: formatiranje bo izbrisalo vse obstoječe podatke na pogonu.

Video, ki prikazuje, kako formatirati pogon za računalnike Mac in Windows

windows 10 system und komprimierter speicher deaktivieren

[Nazaj na vrh]