Kako pospešiti zagon sistema Windows?

Kako pospešiti zagon sistema Windows?

Kako lažje pospešiti zagon / zagon sistema Windows 10 (večina metod velja tudi za starejše različice sistema Windows)

Nov računalnik ali prenosni računalnik se pogosto zažene (zažene) hitro in je na splošno hiter, vendar sčasoma postanejo ti računalniki počasnejši s povečevanjem zagonskih časov. Več kot je nameščenih aplikacij in programov ter več dokumentov in datotek na trdem disku, počasnejši zagon računalnika. Obstaja veliko dejavnikov, ki lahko povzročijo počasen zagon sistema Windows, pa tudi številni načini za hitrejši zagon sistema Windows 10 (ali starejše različice).

Najpogostejši vzrok te težave je, da imamo pri večini nameščenih preveč programov, ki se zaženejo ob zagonu računalnika. Pogosto se namestijo in zaženejo, ne da bi se o tem zavedali in jih morda niti ne bi uporabljali. Morda ste jih namestili vi ali proizvajalec računalnika. Mnogi proizvajalci pakirajo nove računalnike s programi, ki jih niste naročili - to so običajno preizkusne različice ali različice z omejeno izdajo.Pretirani zagonski programi, nameščeni v osebnem računalniku, niso edini razlog, da se računalnik počasi zažene. Morda boste morali defragmentirati trdi disk, ga očistiti, izklopiti vizualne učinke sistema Windows 10, hkrati zagnati manj programov, skenirati sistem za viruse, vohunsko programsko opremo in zlonamerno programsko opremo, upravljati zagonske programe, zagnati preverjanje sistemskih datotek, zagnati orodje za odpravljanje težav z zmogljivostjo, posodobiti operacijskega sistema, preverite, ali je omogočena funkcija hitrega zagona itd. V spodnjem priročniku opisujemo različne načine za hitrejši zagon operacijskega sistema Windows.

kako pospešiti zagon računalnika

Kazalo:

Prenesite orodje za popravilo zlonamerne programske opreme

Priporočljivo je zagnati brezplačno skeniranje z Malwarebytes - orodjem za odkrivanje zlonamerne programske opreme in odpravljanje računalniških napak. Za odstranitev okužb in odpravljanje računalniških napak boste morali kupiti celotno različico. Na voljo brezplačna preizkusna različica.

Zaženite orodje za odpravljanje težav z zmogljivostjo

Najprej zaženite orodje za odpravljanje težav z Windows. Windows vključuje številne odpravnike težav, namenjene hitri diagnostiki in samodejnemu odpravljanju različnih težav z računalnikom. Odpravljavci težav ne morejo odpraviti vseh težav, so pa dobro mesto za začetek, če naletite na težave z računalnikom, operacijskim sistemom ali povezanimi napravami. Orodje za odpravljanje težav z zmogljivostjo preverja težave, ki bi lahko vplivale na delovanje računalnika. Če želite zagnati to orodje za odpravljanje težav, odprite pogovorno okno Zaženi tako, da v Iskanje vnesete »zaženi« in kliknete rezultat »Zaženi« ali preprosto z desnim klikom na meni Start in v kontekstnem meniju izberete »Zaženi«.

zaženite orodje za odpravljanje težav z zmogljivostjo 1. korak

Zdaj vnesite 'msdt.exe -id PerformanceDiagnostic' , pritisnite Enter na tipkovnici ali kliknite 'V REDU' da ga zaženete.

zaženite orodje za odpravljanje težav z zmogljivostjo 2. korak

Najti 'Napredno' in kliknite. Prepričajte se, da 'Samodejno uporabi popravila' potrditveno polje je označeno in kliknite 'Zaženi kot skrbnik' . Sledite navodilom, zaprite orodje za odpravljanje težav in nadaljujte z naslednjim korakom.

zaženite 3. korak orodja za odpravljanje težav z zmogljivostjo

[Nazaj na kazalo]

Onemogočite zagonske programe

Možno je, da obstajajo nekateri programi, ki se izvajajo ob zagonu in upočasnjujejo postopek zagona sistema Windows. Številni programi so zasnovani za samodejni zagon ob zagonu operacijskega sistema. To je v redu, če te programe uporabljate pogosto, če pa se neuporabljeni programi zaženejo ob zagonu, bo Windows trajal dlje.

Če želite onemogočiti izvajanje programov in storitev ob zagonu sistema Windows, vnesite 'konfiguracija sistema' v Iskanje in kliknite 'Konfiguracija sistema' rezultat ali pa odprite pogovorno okno Zaženi in vnesite 'msconfig'. Pritisnite Enter ali kliknite 'V REDU' .

onemogočite zagonske programe 1. korak

Zdaj pa pojdi na 'Storitve' in označite 'Skrij vse Microsoftove storitve' potrditveno polje. S tem bodo skrite Microsoftove aplikacije in storitve (ker moramo onemogočiti samo programe drugih ponudnikov). V našem primeru ostaneta le dve storitvi. Kliknite 'Onemogoči vse' če želite onemogočiti vse storitve ali počistite polja poleg tistih storitev, ki jih ne želite zagnati.

onemogočite zagonske programe 2. korak

Nato pojdite na 'Začeti' zavihek in kliknite 'Odpri upravitelja opravil'. Tako boste lahko upravljali zagonske programe z upraviteljem opravil.

zaženite 4. korak orodja za odpravljanje težav z zmogljivostjo

V oknu upravitelja opravil boste videli seznam zagonskih aplikacij. Z desno miškino tipko kliknite vsako omogočeno aplikacijo, ki je ne želite zagnati ob zagonu sistema, in jo onemogočite. Uporabite lahko tudi 'Onemogoči' v spodnjem desnem kotu.

zaženite 5. korak orodja za odpravljanje težav z zmogljivostjo

Ko so vse zagonske aplikacije onemogočene, zaprite upravitelja opravil in kliknite 'Uporabi' in 'V REDU' v oknu System Configuration. Nato znova zaženite računalnik, da spremembe začnejo veljati, in nadaljujte z naslednjo metodo.

[Nazaj na kazalo]

Odstranite programe, ki jih ne uporabljate

Ni slaba ideja, da odstranite vse programe, ki jih ne nameravate uporabljati ali jih ne uporabljate več. To so lahko programi, ki ste jih namestili namerno, ali vnaprej nameščeni programi, ki ste jih dobili z računalnikom iz novega. Če želite odstraniti nepotrebne programe, odprite pogovorno okno Zaženi in vnesite 'appwiz.cpl' .

odstranite programe, ki jih ne

V oknu Programi in funkcije poiščite nepotrebne programe in jih odstranite tako, da z desno miškino tipko kliknete vsak program in izberete 'Odstrani' iz spustnega menija.

odstranite programe, ki jih ne

[Nazaj na kazalo]

Izklopite vizualne učinke

Onemogočanje vizualnih učinkov bi lahko izboljšalo delovanje računalnika. Videz sistema Windows morda ni tako privlačen, vendar se morate odločiti, ali želite Windows zagnati hitreje ali pa bo videti prijetno. Izberete lahko, katere vizualne učinke želite omogočiti in katere onemogočiti. Če želite prilagoditi vizualne učinke, vnesite 'napredne sistemske nastavitve' v Iskanje in kliknite 'Ogled naprednih sistemskih nastavitev' rezultat, da ga odprete.

izklopite vizualne učinke 1. korak

V oknu System Properties pod 'Napredno' zavihek, kliknite 'Nastavitve ...'. Odprlo se bo okno Performance Options.

2. korak izklopite vizualne učinke

V oknu Performance Options boste videli seznam vizualnih učinkov, ki so na voljo v operacijskem sistemu Windows 10. Poiščite neželene vizualne učinke in jih počistite ali preprosto izberite 'Prilagodi za najboljšo zmogljivost' možnost. Kliknite 'Uporabi' da shranite spremembe in nadaljujete z naslednjo metodo.

3. korak izklopite vizualne učinke

[Nazaj na kazalo]

Linux unter Windows 7 installieren

Zaženite preverjanje sistemskih datotek

Preverjevalnik sistemskih datotek (SFC) je pripomoček v sistemu Windows, ki uporabnikom omogoča, da v sistemskih datotekah Windows poiščejo napake in jih obnovijo. Ta priročnik opisuje, kako zagnati orodje za preverjanje sistemskih datotek (SFC.exe) za skeniranje sistemskih datotek in za popravilo manjkajočih ali poškodovanih sistemskih datotek (vključno z datotekami DLL). Če datoteka Windows Resource Protection (WRP) manjka ali je poškodovana, se Windows morda ne bo obnašal po pričakovanjih. Na primer, nekatere funkcije sistema Windows morda ne bodo delovale ali pa se bo sistem Windows zrušil. ' sfc scannow 'je eno od številnih posebnih stikal, ki so na voljo z ukazom sfc, ukazom ukaznega poziva, ki se uporablja za zagon preverjalnika sistemskih datotek. Če ga želite zagnati, najprej odprite ukazni poziv, tako da vnesete ' ukazni poziv 'v Iskanju z desno miškino tipko kliknite' Ukazni poziv 'in nato izberite' Zaženi kot skrbnik 'iz spustnega menija za zagon ukaznega poziva s skrbniškimi pravicami. Če želite izvajati skeniranje SFC, morate zagnati povišan ukazni poziv.

zaženite preverjanje sistemskih datotek 1. korak

Zdaj vnesite 'sfc / scannow' in pritisnite Enter. Začel se bo preveriti sistemske datoteke in trajalo bo nekaj časa, da se skeniranje zaključi (približno 15 minut). Počakajte, da postopek optičnega branja zaključi in znova zaženite računalnik. Nadaljujte z naslednjo metodo

zaženite preverjanje sistemskih datotek 2. korak

[Nazaj na kazalo]

Preglejte sistem za zlonamerno programsko opremo

Zlonamerna programska oprema in drugi različni virusi lahko poškodujejo sistem, med drugim na splošno zmanjšajo hitrost računalnika ali upočasnijo postopek zagona. Možno je, da v vašem računalniku prebivajo okužbe z zlonamerno programsko opremo ali virusi. Priporočamo, da izvedete popolno pregledovanje sistema in preverite, ali zazna škodljivo programsko opremo v vašem računalniku. Uporabite lahko Windows Defender (vgrajeni protivirusni program), ki ščiti računalnike pred virusi, vohunsko programsko opremo in drugo zlonamerno programsko opremo. Če želite zagnati celotno skeniranje sistema s programom Windows Defender, vnesite 'virus' v Iskanje in kliknite „Zaščita pred virusi in grožnjami“ rezultat.

skenirajte sistem, ali je v njem 1. korak

V oknu za zaščito pred virusi in grožnjami kliknite 'Napredno skeniranje' .

optično preberite sistem, ali je v 2. koraku zlonamerna programska oprema

Izberite 'Celotno skeniranje' in kliknite 'Skeniranje zdaj' . S tem bo sistem začel iskati zlonamerno programsko opremo. Če najdete viruse, jih izbrišite.

3. skenirajte sistem za zlonamerno programsko opremo

Če želite, lahko na našem seznamu Top anti-malware izberete optični bralnik virusov in zlonamerne programske opreme. Seznam je sestavljen iz dobro znanih odstranjevalcev vohunske programske opreme in vam bo pomagal izbrati pravo programsko opremo za zaščito vašega računalnika. Poiščite seznam s klikom to povezavo.

[Nazaj na kazalo]

Defragmentirajte trdi disk

Obstaja vgrajena funkcija sistema Windows, imenovana 'Defragmentiranje in optimizacija pogonov' , ki optimizira pogone, s čimer sistem pomaga pri učinkovitejšem delovanju (ali jih analizira, da ugotovi, ali potrebujejo optimizacijo). Če želite zagnati orodje za defragmentacijo, v Iskanje vnesite »defragmentiraj« in kliknite 'Defragmentiranje in optimizacija pogonov' rezultat.

defragmentirajte trdi disk 1. korak

Videli boste seznam pogonov, povezanih z računalnikom. Izberite trdi disk, ki ga želite defragmentirati, in kliknite 'Optimiziraj' . Postopek optimizacije naj traja nekaj časa. Počakajte, da se konča. Nato znova zaženite računalnik in nadaljujte z naslednjo metodo.

defragmentirajte trdi disk 2. korak

[Nazaj na kazalo]

Preverite, ali je omogočen hitri zagon

Hiter zagon je funkcija v sistemu Windows 10 (in tudi Windows 8), ki omogoča hitrejši čas zagona med zagonom računalnika. Je uporabna lastnost, ki jo mnogi uporabljajo, ne da bi vedeli. Nekateri pa jo takoj onemogočijo, ko prejmejo nov računalnik z operacijskim sistemom Windows. Če je omogočena funkcija hitrega zagona, se morda zdi, da zaustavitev računalnika popolnoma izklapljate, vendar to ni povsem res, saj preide v stanje med mirovanjem in zaustavitvijo. Če želite preveriti, ali je omogočen hitri zagon, s tipkanjem odprite nadzorno ploščo 'Nadzorna plošča' v Iskanje in kliknite 'Nadzorna plošča' rezultat.

preverite, ali je omogočen hiter zagon 1. korak

Na nadzorni plošči nastavite 'Ogled po:' do 'Majhne ikone' , najti 'Napajalne možnosti' in kliknite.

preverite, ali je omogočen hiter zagon 2. korak

V oknu Možnosti porabe kliknite 'Izberite, kaj počne gumb za vklop' .

preverite, ali je omogočen hiter zagon 3. korak

Kliknite 'Spremeni nastavitve, ki trenutno niso na voljo' in nato omogočite 'Vklopi hiter zagon (priporočeno)' možnost, če je bila onemogočena. Kliknite 'Shrani spremembe' shranite opravljene spremembe in znova zaženite računalnik. Nato nadaljujte z naslednjo metodo.

preverite, ali je omogočen hiter zagon 4. korak

[Nazaj na kazalo]

Uporabite visoko zmogljiv načrt napajanja

Funkcija načrta porabe energije v sistemu Windows 10 ni nova, saj je bila na voljo tudi v starejših različicah operacijskega sistema. Power Plan je zbirka nastavitev strojne opreme in sistema, ki urejajo način porabe energije računalnika, prav tako pa vam pomaga pri upravljanju življenjske dobe baterije prenosnika. Obstajajo trije glavni načrti: 'Uravnoteženo' , 'Varčevanje z energijo' , in 'Visokozmogljivo' . Vsak ima različne uporabe in nastavitve za prilagajanje različnim situacijam. Preklapljanje med načrti povzroča spremembe, ki vplivajo na zmogljivost in porabo energije. V tem primeru priporočamo načrt za visoko zmogljivo napajanje, ki najbolje izkoristi vaš računalnik, tako da omogoča, da CPU deluje v celoti. Če želite omogočiti visoko zmogljiv načrt napajanja, vnesite 'načrt moči' v Iskanje in kliknite 'Izberite načrt porabe' rezultat.

uporabite visoko zmogljiv načrt napajanja 1. korak

Zdaj izberite 'Visokozmogljivo' kot trenutni načrt moči. Če tega načrta ne vidite, kliknite 'Prikaži dodatne načrte' .

uporabite visoko zmogljiv načrt napajanja 2. korak

Če ni 'Visokozmogljivo' v nastavitvah načrta za Windows Power ali če načrt za porabo spremenite v High performance, vendar se po zaprtju nastavitev vrne na prejšnji načrt, morate ustvariti nov načrt porabe. Če želite to narediti, kliknite 'Ustvari načrt porabe' in izberite 'Visokozmogljivo' možnost za izdelavo visoko zmogljivega načrta napajanja.

[Nazaj na kazalo]

Uporabite orodje za čiščenje diska

Neželene ali začasne datoteke lahko pogosto povzročijo različne težave s sistemom Windows 10. Najenostavnejši in najhitrejši način brisanja začasnih datotek in map iz sistema Windows je uporaba čiščenja diska. Čiščenje diska se uporablja za zmanjšanje števila nepotrebnih datotek na pogonih, kar lahko pomaga računalniku hitreje delovati. Lahko izbriše začasne in sistemske datoteke, izprazni koš in odstrani številne druge predmete, ki jih morda ne potrebujete več. Te neželene datoteke lahko vplivajo na hitrost obdelave računalnika, zaradi česar se aplikacije počasi odzivajo ali jim celo preprečujejo zagon. Če želite zagnati čiščenje diska, vnesite 'čiščenje diska' v Iskanje in kliknite 'Čiščenje diska' rezultat.

uporabite orodje za čiščenje diska 1. korak

Izberite datoteke, ki jih želite izbrisati (to orodje prikazuje tudi količino prostora, ki ga lahko sprostite z brisanjem nekaterih datotek in map) in kliknite 'Počisti sistemske datoteke' .

uporabite orodje za čiščenje diska 2. korak

[Nazaj na kazalo]

Popravi in ​​očisti register

Windows Registry je zapletena in pomembna komponenta operacijskega sistema. Sčasoma pa se lahko napolni z nepotrebnimi in zastarelimi nastavitvami, kar vodi v počasnejši sistem. Ko na primer odstranite program, je mogoče, da ga ne odstranite v celoti, ostanek pa ostane v registru sistema Windows. Priporočamo, da registra očistite s pomočjo CCleaner.

CCleaner je majhen, učinkovit pripomoček za računalnike z operacijskim sistemom Microsoft Windows. Čisti neželeno pošto in težave, ki se kopičijo skozi čas: začasne datoteke, pokvarjene bližnjice in druge težave. Ščiti zasebnost, čisti zgodovino brskanja in začasne internetne datoteke, kar vam omogoča, da ste bolj samozavestni uporabnik interneta in manj dovzetni za krajo identitete. CCleaner očisti odvečne datoteke iz različnih programov, s čimer prihrani prostor na trdem disku, odstrani nepotrebne vnose v registru sistema Windows, pomaga odstraniti programsko opremo in izbere, kateri programi se začnejo z operacijskim sistemom Windows. CCleaner lahko prenesete s spletnega mesta tukaj.

Ko ga prenesete, namestite CCleaner in ga odprite. Izberite 'Register' v levem podoknu in kliknite 'Iskanje težav' . V računalniku bo našel različne težave z registrom. Če želite te težave očistiti ali odpraviti, kliknite 'Popravi izbrane težave ...' . CCleaner lahko uporabljate za upravljanje zagonskih programov in odstranjevanje programov. Kliknite »Orodja« in izberite orodje, ki ga želite uporabiti.

popraviti in očistiti register

[Nazaj na kazalo]

Zaženite manj programov hkrati

Spreminjanje načina uporabe računalnika bi lahko vplivalo tudi na delovanje sistema. Če hkrati uporabljate več programov, priporočamo, da to situacijo pregledate in imate na voljo samo tiste programe, ki jih resnično potrebujete. Prepričajte se tudi, da ne izvajate več protivirusnih programov - tovrstna programska oprema običajno zaseda veliko računalniških virov. Če preprosto zapiranje programa ne pomaga, uporabite upravitelja opravil, da zaprete vse nepotrebne programe. Upravitelj opravil je sistemski nadzorni program, ki se uporablja za zagotavljanje informacij o procesih in programih, ki se izvajajo v računalniku, ter splošnem stanju sistema. Nekatere izvedbe lahko uporabimo tudi za zaključevanje procesov in programov ter spreminjanje prioritet procesov.

Če želite odpreti upravitelja opravil, pritisnite tipki Ctrl + Shift + Esc na tipkovnici ali preprosto z desno miškino tipko kliknite meni Start in izberite 'Upravitelj opravil' iz kontekstnega menija. Ko je okno upravitelja opravil odprto, poiščite nepotrebne programe, ki se izvajajo pod 'Procesi' zavihek in prisilno zaprete vsakega, tako da jih izberete in kliknete 'Končaj opravilo' v spodnjem desnem kotu.

zaženite manj programov hkrati

Upamo, da je bil ta članek koristen in da ste lahko pospešili zagon sistema Windows. Če obstajajo druge metode, ki so vam pomagale izboljšati hitrost zagona računalnika in niso omenjene v našem vodniku, jih delite z nami, tako da pustite komentar v spodnjem oddelku.

[Nazaj na kazalo]

Video, ki prikazuje, kako naj se Windows hitreje zažene:

[Nazaj na vrh]