Kako odstraniti ransomware Cadq?

Kako odstraniti Cadq Ransomware - koraki za odstranitev virusa

Navodila za odstranitev izsiljevalske programske opreme Cadq

Kaj je Cadq?

Običajno žrtve napadov z odkupnino ne morejo dostopati do podatkov v svojih računalnikih ali drugih napravah, dokler ne plačajo odkupnine. Ransomware je vrsta zlonamerne programske opreme, ki šifrira datoteke, shranjene v napravi, in ustvari opomin o odkupnini, ki običajno vsebuje podrobnosti, kot so e-poštni naslov za stik z napadalci, cena orodja za dešifriranje itd. Ta ransomware spada v družino ransomware, imenovano Djvu . Vsako šifrirano datoteko preimenuje tako, da doda oznako ' . cadq 'v svoje ime datoteke. Na primer, preimenuje ' 1.jpg 'do' 1.jpg. cadq ',' 2.jpg 'do' 2.jpg.cadq 'in tako naprej in ustvari' _readme.txt 'datoteka (opomba o odkupnini). Cadq ustvari opomin o odkupnini v vseh mapah, ki vsebujejo šifrirane podatke.

Kot je bilo omenjeno v prejšnjem odstavku, opomin o odkupnini, ki ga ustvari ali prikaže ransomware, običajno vsebuje podatke o stikih in plačilih (ali druge podatke). Opomba o odkupnini '_readme.txt' je ustvarjena z namenom obveščanja žrtev, da so vsi njihovi dokumenti, slike, zbirke podatkov in druge datoteke šifrirani z močno kriptografijo, in edini način, da se jim omogoči dostop, je dešifriranje s posebno programsko opremo za dešifriranje in edinstven ključ. Cena teh orodij za dešifriranje je odvisna od tega, kako hitro bodo žrtve napisale e-poštno sporočilo na helpteam@mail.ch, helpmanager@airmail.cc. Natančneje, napadalci zaračunajo 980 ameriških dolarjev za obnovitev datotek in nudijo 50% popust za žrtve, ki bi plačilo opravile v 72 urah po napadu. Kljub temu ni priporočljivo plačati odkupnine vsem razvijalcem izsiljevalske programske opreme, saj ni nobenega zagotovila, da bodo žrtve dobile svoje podatke nazaj (prejele bodo orodje ali orodja za dešifriranje), četudi popolnoma izpolnjujejo zahteve napadalcev.Običajno žrtve ne morejo obnoviti dostopa do šifriranih datotek, ne da bi morali uporabiti posebno orodje za dešifriranje (programsko opremo ali ključ), ki ga lahko zagotovijo samo napadalci. Na žalost na internetu ni nobenega tretjega orodja, ki bi lahko šifriralo Cadqovo šifriranje. V takih primerih obstaja samo en način za obnovitev datotek: obnovitev iz varnostne kopije, narejene pred napadom ransomware. Da ne bi izgubili več datotek, kot jih je nameščena izsiljevalska programska oprema že šifrirala (da prepreči šifriranje novih datotek), jo morate odstraniti iz operacijskega sistema. Omeniti velja, da odstranitev izsiljevalske programske opreme šifriranih datotek ne omogoča dostopnosti. Še naprej ostanejo šifrirani, tudi če ransomware, ki jih je šifriral, ni več nameščen.

Posnetek zaslona sporočila, ki uporabnike spodbuja, da plačajo odkupnino za dešifriranje svojih ogroženih podatkov:

Navodila za dešifriranje Cadq (_readme.txt)

Če povzamemo, žrtve napada z odkupno programsko opremo ne morejo dostopati do svojih datotek in jih uporabljati, poleg tega pa so jim dana navodila, kako stopiti v stik z napadalci, jim plačati odkupnino ali druge podrobnosti. Običajno je edina glavna razlika med napadi ransomware količina kriptovalut (običajno Bitcoin), ki jih napadalci zahtevajo, da jim plačajo za orodja za dešifriranje in kriptografski algoritem ki se uporablja za šifriranje datotek. Včasih je mogoče datoteke dešifrirati, ne da bi plačali za katero koli orodje, vendar le, če ima nameščena ransomware nekaj ranljivosti in je na voljo nekaj brezplačnega orodja za dešifriranje, ki ga lahko prenesete iz interneta. Vendar ni zelo pogosta. Zaradi tega je priporočljivo redno ustvarjati varnostne kopije podatkov in jih hraniti na oddaljenem strežniku, na primer v oblaku ali odklopljeni pomnilniški napravi. Več primerov izsiljevalske programske opreme je LOTUS , Beseda in Ygkz .

Kako je ransomware okužil moj računalnik?

Običajno se odkupnina in druga zlonamerna programska oprema širi po e-pošti (kampanje z nezaželeno pošto), vprašljivih virih za nalaganje datotek, programov, ponarejenih orodij za posodabljanje programske opreme, trojanskih programskih orodij in neuradnih orodij za aktiviranje programske opreme (orodja za 'cracking'). Uporabniki nameščajo odkupno programsko opremo ali drugo škodljivo programsko opremo po e-pošti, ko odprejo zlonamerno prilogo ali datoteko, ki so jo prejeli prek povezave do spletnega mesta v prejetem e-poštnem sporočilu o nezaželeni pošti. Običajno se taka e-poštna sporočila prejemnike prevarajo, da odprejo zlonamerne dokumente Microsoft Office, ZIP, RAR ali druge arhivske datoteke, dokumente PDF, izvršljive datoteke (npr. EXE) ali datoteke JavaScript. Pomembno je omeniti, da se kiber kriminalci, ki stojijo za kampanjami za nezaželeno pošto, pretvarjajo, da so zakonita podjetja in organizacije. Svojo elektronsko pošto prikrijejo kot pomembno, uradno.

Datoteke, ki jih uporabniki prenesejo prek nezanesljivih virov, so lahko tudi razlog za namestitev zlonamerne programske opreme. Običajno avtorji zlonamerne programske opreme prikrijejo zlonamerne datoteke kot običajne in čakajo, da jih nekdo prenese in odpre. Takšne datoteke okužijo sisteme po odprtju. Primeri nezanesljivih virov za prenos datotek, programi so omrežja Peer-to-Peer (npr. Hudourniški odjemalci), strani za brezplačno gostovanje datotek, strani za prenos brezplačnih programov, neuradne spletne strani. Lažna orodja za posodabljanje programske opreme okužijo računalnike z namestitvijo zlonamerne programske opreme, namesto da bi posodabljala, popravljala nekaj že nameščene programske opreme ali izkoriščala napake, pomanjkljivosti nameščene programske opreme, ki je zastarela. Trojanski program je vrsta zlonamerne programske opreme, ki jo je mogoče namestiti za namestitev druge tovrstne programske opreme. Običajno je zlonamerna programska oprema prikrita kot zakonita programska oprema. Ko je trojanec nameščen, lahko začne povzročati verižne okužbe. Orodja za razbijanje programske opreme so nezakonita orodja, ki aktivirajo licenčno programsko opremo. Vendar kibernetski kriminalci v taka orodja pogosto vbrizgajo zlonamerno kodo za distribucijo zlonamerne programske opreme.

Povzetek grožnje:
Ime Virus Cadq
Vrsta grožnje Ransomware, kripto virus, omarica datotek
Razširitev šifriranih datotek .cadq
Odkupno zahtevno sporočilo _readme.txt
Znesek odkupnine 980 USD / 490 USD
Kiber kriminalni stik helpteam@mail.ch, helpmanager@airmail.cc
Imena zaznavanja Avast (Win32: RansomX-gen [Ransom]), BitDefender (Trojan.GenericKDZ.73052), ESET-NOD32 (Variant Of Win32 / Kryptik.HJMU), Kaspersky (HEUR: Exploit.Win32.Shellcode.gen), Microsoft ( Trojan: Win32 / Glupteba! Ml), celoten seznam zaznav ( VirusTotal )
Simptomi Datotek, shranjenih v računalniku, ni mogoče odpreti, prej delujoče datoteke imajo zdaj drugo pripono (na primer my.docx.locked). Na namizju se prikaže sporočilo o odkupnini. Kiber kriminalci zahtevajo plačilo odkupnine (običajno v bitcoinih), da odklenejo vaše datoteke.
Dodatne informacije Ta zlonamerna programska oprema je zasnovana tako, da prikazuje ponarejeno okno Windows Update in spreminja datoteko gostiteljev sistema Windows, da uporabnikom prepreči dostop do spletnih mest o kibernetski varnosti ( več informacij spodaj ).
Metode distribucije Okužene priloge e-pošte (makri), hudourniške spletne strani, zlonamerni oglasi.
Škoda Vse datoteke so šifrirane in jih ni mogoče odpreti brez plačila odkupnine. Dodatne trojanske programe in okužbe z zlonamerno programsko opremo, ki kradejo gesla, je mogoče namestiti skupaj z okužbo z odkupno programsko opremo.
Odstranjevanje zlonamerne programske opreme (Windows)

Da bi odpravili morebitne okužbe z zlonamerno programsko opremo, skenirajte računalnik z zakonito protivirusno programsko opremo. Naši raziskovalci varnosti priporočajo uporabo programske opreme Malwarebytes.
▼ Prenesite malwarebytes
Če želite uporabljati polno predstavljeni izdelek, morate kupiti licenco za Malwarebytes. Na voljo 14-dnevno brezplačno preskusno obdobje.

Kako se zaščititi pred okužbami z odkupno programsko opremo?

Izogibajte se odpiranju prenosov z vprašljivih spletnih mest, različnih omrežij Peer-to-Peer, prenosnikov tretjih oseb, strani za brezplačno gostovanje datotek in tako naprej: datoteke, programsko opremo prenašajte samo z uradnih, zaupanja vrednih spletnih mest in prek neposrednih povezav. Ne odpirajte prilog ali povezav v e-poštnih sporočilih, ki niso ustrezna in so poslana z neznanih, sumljivih naslovov. Poskrbite, da bodo nameščeni operacijski sistem in programska oprema posodobljeni. Posodobite ali aktivirajte nameščeno programsko opremo z izvedenimi funkcijami ali orodji, ki jih ponujajo njeni uradni razvijalci. Nikoli ne uporabljajte neuradnih tujih orodij niti za posodabljanje ali aktiviranje katere koli programske opreme. Takšna orodja se zelo pogosto uporabljajo za distribucijo zlonamerne programske opreme. Prav tako se šteje, da je razbijanje programske opreme nezakonita dejavnost. In nazadnje, redno pregledujte operacijski sistem za viruse in druge grožnje in to z uglednim protivirusnim programom ali programom za zaščito pred vohunsko programsko opremo. Če je vaš računalnik že okužen s Cadqom, priporočamo, da zaženete pregled z Malwarebytes za Windows za samodejno odpravo te odškodninske programske opreme.

Eclipse Oxygen Dark Theme

Besedilo, predstavljeno v besedilni datoteki Cadq ransomware:

POZOR!

Ne skrbite, vse datoteke lahko vrnete!
Vse vaše datoteke, kot so slike, zbirke podatkov, dokumenti in drugo pomembno, so šifrirane z najmočnejšim šifriranjem in edinstvenim ključem.
Edini način za obnovitev datotek je nakup orodja za dešifriranje in edinstvenega ključa za vas.
Ta programska oprema bo dešifrirala vse vaše šifrirane datoteke.
Kakšna jamstva imate?
Eno od svojih šifriranih datotek lahko pošljete iz računalnika in mi jo brezplačno dešifriramo.
Lahko pa brezplačno dešifriramo samo 1 datoteko. Datoteka ne sme vsebovati dragocenih informacij.
Dobite in si oglejte orodje za dešifriranje videoposnetka:
hxxps: //we.tl/t-9tWwjPzDLY
Cena zasebnega ključa in programske opreme za dešifriranje je 980 USD.
Popust 50% na voljo, če nas kontaktirate prvih 72 ur, to je cena za vas 490 USD.
Upoštevajte, da podatkov nikoli ne boste obnovili brez plačila.
Če ne dobite odgovora več kot 6 ur, preverite svojo e-poštno mapo »Vsiljena pošta« ali »Neželena pošta«.


Če želite dobiti to programsko opremo, nam pišite na naš e-naslov:
helpteam@mail.ch

Rezervirajte e-poštni naslov, da nas kontaktirate:
helpmanager@airmail.cc

Vaš osebni dokument:
-

Posnetek zaslona datotek, ki jih je šifriral Cadq (' .cadq 'razširitev):

Datoteke, šifrirane s Cadq ransomware (razširitev .cadq)

Posnetek zaslona ponarejenega pojavnega okna za posodobitev sistema Windows, prikazanega med šifriranjem:

Lažno pojavno okno sistema Windows, ki ga med šifriranjem prikaže Cadq

POMEMBNO! - Poleg šifriranja podatkov, okužb tipa ransomware iz Družina zlonamerne programske opreme Djvu dodajte tudi številne vnose v datoteko Windows 'hosts'. Vnosi vsebujejo URL-je različnih spletnih mest, ki so večinoma povezani z odstranjevanjem zlonamerne programske opreme. To se naredi, da se uporabnikom prepreči dostop do spletnih mest o zaščiti pred zlonamerno programsko opremo in iskanje pomoči. Na seznamu je tudi naša spletna stran (PCrisk.com). Odstranjevanje teh vnosov pa je preprosto - najdete podrobna navodila v tem članku (upoštevajte, da so postopki, čeprav so prikazani v okolju Windows 10, v vseh različicah operacijskega sistema Microsoft Windows praktično enaki).

Posnetek zaslona spletnih mest, dodanih v datoteko gostiteljev sistema Windows:

Tro Ransomware dodaja spletna mesta v datoteko Windows Hosts

Trenutno obstajata dve različici okužb z Djvu ransomware: stara in nova. Stare različice so bile zasnovane za šifriranje podatkov s pomočjo trdo kodiranega 'ključa brez povezave', kadar okuženi računalnik ni imel internetne povezave ali če je strežnik potekel ali se ni odzival. Zato so nekatere žrtve lahko dešifrirale podatke z orodjem, ki ga je razvil raziskovalec kibernetske varnosti, Michael Gillespie ker pa je bil šifrirni mehanizem nekoliko spremenjen (torej nova različica, izdana avgusta 2019), dešifrirnik ne deluje več in ni več podprt. Če je vaše podatke šifrirala starejša različica, jih boste morda lahko obnovili z drugim orodjem, ki sta ga razvila Emsisoft in Michael Gillespie. Podpira skupno 148 različic Djvu, več informacij ter povezave za prenos in navodila za dešifriranje najdete v Uradna stran Emsisofta .

Posnetek zaslona orodja za dešifriranje Djvu, ki sta ga izvedla Emsisoft in Michael Gillespie:

Djvu ransomware dešifriranje Michael Gillespie in Emsisoft

Poleg tega Emsisoft zdaj ponuja storitev, ki omogoča dešifriranje podatkov (spet le, če so jih šifrirale različice Djvu, izdane pred avgustom 2019) za tiste žrtve, ki imajo par iste datoteke pred in po šifriranju. Vse, kar morajo storiti žrtve, je naložiti par izvirnih in šifriranih datotek na Emsisoftov Djvu stran za dešifriranje in naložite zgoraj omenjeno orodje za dešifriranje (povezava za prenos bo na voljo po nalaganju datotek). Upoštevajte, da lahko obdelava datotek traja nekaj časa, zato bodite potrpežljivi. Omeniti velja tudi, da mora imeti sistem med celotnim postopkom dešifriranja internetno povezavo, sicer ne bo uspel.

Posnetek zaslona strani storitve dešifriranja Djvu podjetja Emsisoft:

Storitev dešifriranja Djvu ransomware s strani Emsisoft

Nekatere žrtve trdijo, da so z uporabo orodja PhotoRec, ki ga je razvilo podjetje, uspešno obnovili del šifriranih podatkov CGSecurity (Christophe Grenier) . To orodje lahko prenesete iz Uradna spletna stran CGSecurity .

Posnetek zaslona aplikacije PhotoRec:

Orodje za obnovo PhotoRec za ransomware Stop / Djvu

Odstranjevanje programske opreme Cadq:

Zdaj je treba omeniti, da Djvu ransomware ne šifrira celotne datoteke. Namesto tega šifrira le del (začetek) datoteke in s tem postane neuporaben. Na srečo je v nekaterih primerih mogoče obnoviti drugi del datoteke, ki ni šifriran. To je koristno, ko gre za avdio / video datoteke, ker čeprav se začetek ne bo obnovil, boste večino še vedno lahko uporabili. Za obnovitev avdio / video podatkov svetujemo uporabo orodja Media_Repair, ki ga je razvilo podjetje DiskTuna. To orodje je izjemno preprosto in popolnoma brezplačno. Lahko najdete uporabniški priročnik in orodje prenesete neposredno iz Spletno mesto DiskTuna .

Posnetek zaslona aplikacije Media_Repair, ki jo je razvil DiskTuna:

Aplikacija Media_Repair s strani DiskTura za obnovo avdio / video datotek, šifriranih z ransomware Stop / Djvu

Takojšnje samodejno odstranjevanje zlonamerne programske opreme: Ročno odstranjevanje groženj je lahko dolgotrajen in zapleten postopek, ki zahteva napredno računalniško znanje. Malwarebytes je profesionalno orodje za samodejno odstranjevanje zlonamerne programske opreme, ki je priporočljivo, da se znebite zlonamerne programske opreme. Prenesite ga s klikom na spodnji gumb:
▼ PRENESI Malwarebytes S prenosom katere koli programske opreme, navedene na tem spletnem mestu, se strinjate z našo Politika zasebnosti in Pogoji uporabe . Če želite uporabljati polno predstavljeni izdelek, morate kupiti licenco za Malwarebytes. Na voljo 14-dnevno brezplačno preskusno obdobje.

Hitri meni:

Prijavljanje odkupne programske opreme oblastem:

Če ste žrtev napada ransomware, priporočamo, da ta incident prijavite oblastem. Z zagotavljanjem informacij organom kazenskega pregona boste pomagali slediti kibernetski kriminaliteti in morda pomagali pri pregonu napadalcev. Tu je seznam organov, pri katerih bi morali prijaviti napad izsiljevalske programske opreme. Za celoten seznam lokalnih centrov za kibernetsko varnost in informacije o tem, zakaj bi morali prijaviti napade ransomware, preberite ta članek .

Seznam lokalnih oblasti, kjer je treba poročati o napadih izsiljevalske programske opreme (izberite enega, odvisno od vašega prebivališča):

Osamitev okužene naprave:

Nekatere okužbe tipa odškodninske programske opreme so zasnovane tako, da šifrirajo datoteke v zunanjih pomnilniških napravah, jih okužijo in celo širijo po celotnem lokalnem omrežju. Iz tega razloga je zelo pomembno, da okuženo napravo (računalnik) čim prej izoliramo.

Korak 1: Prekinite povezavo z internetom.

Najlažji način, da računalnik odklopite iz interneta, je, da Ethernet kabel odklopite z matične plošče, vendar so nekatere naprave povezane prek brezžičnega omrežja in nekaterim uporabnikom (zlasti tistim, ki niso posebej tehnično podkovani) se morda zdijo odklopni kabli težavno. Zato lahko sistem prek nadzorne plošče odklopite tudi ročno:

Pomaknite se do Nadzorna plošča ', kliknite iskalno vrstico v zgornjem desnem kotu zaslona, ​​vnesite' Center za omrežja in skupno rabo 'in izberite rezultat iskanja: Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (1. korak)

Kliknite » Spremenite nastavitve adapterja 'v zgornjem levem kotu okna: Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (2. korak)

Z desno miškino tipko kliknite vsako povezavo in izberite ' Onemogoči '. Ko je sistem onemogočen, ne bo več povezan z internetom. Če želite znova omogočiti povezovalne točke, preprosto znova kliknite znova in izberite ' Omogoči '. Ugotovite okužbo z ransomware (3. korak)

2. korak: Izključite vse naprave za shranjevanje.

Kot smo že omenili, lahko izsiljevalska programska oprema šifrira podatke in prodre v vse naprave za shranjevanje, ki so povezane z računalnikom. Zaradi tega je treba vse zunanje pomnilniške naprave (bliskovne pogone, prenosne trde diske itd.) Takoj odklopiti, vendar vam toplo priporočamo, da vsako napravo pred odklopom odstranite, da preprečite poškodbe podatkov:

Pomaknite se do Moj računalnik ', z desno miškino tipko kliknite vsako povezano napravo in izberite' Izmet ': Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (4. korak)

3. korak: Odjava iz računov za shranjevanje v oblaku.

Nekateri izsiljevalski programi bi lahko ugrabili programsko opremo, ki obdeluje podatke, shranjene v ' oblak '. Zato bi lahko bili podatki poškodovani / šifrirani. Iz tega razloga se morate odjaviti iz vseh računov za shranjevanje v oblaku v brskalnikih in drugi sorodni programski opremi. Razmislite tudi o začasni odstranitvi programske opreme za upravljanje v oblaku, dokler okužba ni popolnoma odstranjena.

Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo:

Za pravilno ravnanje z okužbo jo je treba najprej prepoznati. Nekatere okužbe z odkupno programsko opremo kot uvod uporabljajo sporočila o odkupnini (glejte spodnjo besedilno datoteko za odkupnino WALDO).

Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (5. korak)

To pa je redko. V večini primerov okužbe z odkupno programsko opremo pošiljajo bolj neposredna sporočila, v katerih preprosto navajajo, da so podatki šifrirani in da morajo žrtve plačati nekakšno odkupnino. Upoštevajte, da okužbe tipa ransomware običajno generirajo sporočila z različnimi imeni datotek (na primer ' _readme.txt ',' PREBERI ME.txt ',' DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt ',' DECRYPT_FILES.html 'itd.). Zato se zdi, da je uporaba imena odkupnega sporočila dober način za prepoznavanje okužbe. Težava je v tem, da je večina teh imen generičnih in nekatere okužbe uporabljajo ista imena, čeprav so dostavljena sporočila drugačna in okužbe same niso povezane. Zato je lahko samo uporaba datoteke s sporočilom neučinkovita in celo povzroči trajno izgubo podatkov (na primer s poskusom dešifriranja podatkov z orodji, zasnovanimi za različne okužbe z izsiljevalsko programsko opremo, bodo uporabniki verjetno trajno poškodovali datoteke in dešifriranje ne bo več mogoče tudi s pravilnim orodjem).

Drug način prepoznavanja okužbe z izsiljevalsko programsko opremo je preverjanje končnice datoteke, ki je dodana vsaki šifrirani datoteki. Okužbe z odkupno programsko opremo pogosto imenujejo razširitve, ki jih dodajo (glejte datoteke, ki jih šifrira Qewe ransomware spodaj).

Iskanje orodij za dešifriranje ransomware na spletnem mestu nomoreransom.org

Ta metoda pa je učinkovita le, če je dodana razširitev edinstvena - številne okužbe z izsiljevalsko programsko opremo dodajo generično razširitev (na primer ' .šifrirano ',' .enc ',' .šifrirano ',' .zaklenjeno 'itd.). V teh primerih prepoznavanje odkupne programske opreme po njeni priloženi razširitvi postane nemogoče.

Eden najlažjih in najhitrejših načinov za prepoznavanje okužbe z izsiljevalsko programsko opremo je uporaba Spletno mesto ID Ransomware . Ta storitev podpira večino obstoječih okužb z odkupno programsko opremo. Žrtve preprosto naložijo odkupno sporočilo in / ali eno šifrirano datoteko (svetujemo vam, da naložite oboje, če je mogoče).

Čarovnik za orodje za obnovitev podatkov Recuva

Odkupna programska oprema bo prepoznana v nekaj sekundah in dobili boste različne podrobnosti, na primer ime družine zlonamerne programske opreme, ki ji okužba pripada, ali jo je mogoče dešifrirati itd.

Primer 1 (Qewe [Stop / Djvu] ransomware):

Čas skeniranja orodja za obnovitev podatkov Recuva

Primer 2 (izsiljevalska programska oprema .iso [Phobos]):

Orodje za obnovitev podatkov Recuva za obnovitev podatkov

Če so vaši podatki šifrirani z odkupno programsko opremo, ki je ID Ransomware ne podpira, lahko vedno poskusite iskati po internetu z določenimi ključnimi besedami (na primer naslov sporočila o odkupnini, končnica datoteke, navedena e-poštna sporočila za stike, naslovi kripto denarnice itd.) ).

wie man windows durch linux ersetzt

Poiščite orodja za dešifriranje odškodninske programske opreme:

Šifrirni algoritmi, ki jih uporablja večina okužb z ransomware-jem, so izjemno dovršeni in če je šifriranje pravilno izvedeno, lahko samo razvijalec obnovi podatke. To je zato, ker za dešifriranje potrebujete določen ključ, ki se ustvari med šifriranjem. Obnovitev podatkov brez ključa je nemogoča. V večini primerov kiber kriminalci shranjujejo ključe na oddaljenem strežniku, namesto da bi okuženi računalnik uporabljali kot gostitelja. Dharma (CrySis), Phobos in druge družine vrhunskih okužb z odkupno programsko opremo so tako rekoč brezhibne, zato je obnova šifriranih podatkov brez sodelovanja razvijalcev preprosto nemogoča. Kljub temu obstaja na desetine okužb tipa odkupnih programov, ki so slabo razvite in vsebujejo številne pomanjkljivosti (na primer uporaba enakih ključev za šifriranje / dešifriranje za vsako žrtev, ključe, shranjene lokalno itd.). Zato vedno preverite, ali so na voljo orodja za dešifriranje kakršne koli odškodninske programske opreme, ki vdre v vaš računalnik.

Iskanje ustreznega orodja za dešifriranje v internetu je lahko zelo moteče. Zaradi tega vam priporočamo, da uporabite Nič več projekta odkupnine in tu je prepoznavanje okužbe z odkupno programsko opremo je koristno. Spletno mesto projekta No More Ransom Project vsebuje Orodja za dešifriranje 'z iskalno vrstico. Vnesite ime identificirane odkupne programske opreme in navedeni bodo vsi razpoložljivi dešifrirniki (če obstajajo).

V opravilni vrstici kliknite ikono OneDrive

Obnovite datoteke z orodji za obnovitev podatkov:

Glede na situacijo (kakovost okužbe z izsiljevalsko programsko opremo, vrsta uporabljenega algoritma šifriranja itd.) Bo morda mogoče obnoviti podatke z določenimi orodji drugih proizvajalcev. Zato vam svetujemo, da uporabite Orodje Recuva, ki ga je razvil CCleaner . To orodje podpira več kot tisoč podatkovnih vrst (grafika, video, zvok, dokumenti itd.) In je zelo intuitivno (za obnovo podatkov je potrebno malo znanja). Poleg tega je funkcija obnovitve popolnoma brezplačna.

Korak 1: Izvedite skeniranje.

Zaženite aplikacijo Recuva in sledite čarovniku. Pozvano bo z več okni, ki vam omogočajo, da izberete, katere vrste datotek želite iskati, katere lokacije je treba pregledati itd. Vse, kar morate storiti, je, da izberete možnosti, ki jih iščete, in zaženete skeniranje. Svetujemo vam, da omogočite Globoko skeniranje 'pred zagonom, sicer bodo možnosti skeniranja aplikacije omejene.

Izberite Pomoč in nastavitve in kliknite Nastavitve

Počakajte, da Recuva zaključi pregled. Trajanje optičnega branja je odvisno od količine datotek (tako po količini kot velikosti), ki jih optično berete (na primer nekaj sto gigabajtov lahko traja več kot eno uro). Zato bodite potrpežljivi med postopkom skeniranja. Odsvetujemo tudi spreminjanje ali brisanje obstoječih datotek, ker bi to lahko vplivalo na optično branje. Če med optičnim branjem dodate dodatne podatke (na primer prenos datotek / vsebine), bo to podaljšalo postopek:

Izberite zavihek Varnostno kopiranje in kliknite Upravljanje varnostnih kopij

2. korak: Obnovite podatke.

Ko je postopek končan, izberite mape / datoteke, ki jih želite obnoviti, in preprosto kliknite 'Obnovi'. Upoštevajte, da je za obnovitev podatkov potrebno nekaj prostega prostora na pomnilniškem pogonu:

Izberite mape za varnostno kopiranje in kliknite Zaženi varnostno kopijo

Ustvari varnostne kopije podatkov:

Pravilno upravljanje datotek in ustvarjanje varnostnih kopij sta bistvenega pomena za varnost podatkov. Zato bodite vedno zelo previdni in razmišljajte naprej.

Upravljanje particij: Priporočamo, da podatke shranjujete na več particijah in se izogibajte shranjevanju pomembnih datotek znotraj particije, ki vsebuje celoten operacijski sistem. Če zaidete v situacijo, ko sistema ne morete zagnati in ste prisiljeni formatirati disk, na katerem je nameščen operacijski sistem (v večini primerov se tu skrivajo okužbe z zlonamerno programsko opremo), boste izgubili vse podatke, shranjene v tem pogonu. To je prednost več particij: če imate celotno pomnilniško napravo dodeljeno eni particiji, boste morali vse izbrisati, vendar pa lahko ustvarjanje več particij in pravilna razporeditev podatkov preprečite takšne težave. Eno particijo lahko enostavno formatirate, ne da bi to vplivalo na druge - zato bo ena očiščena, druge pa nedotaknjene in vaši podatki bodo shranjeni. Upravljanje particij je zelo preprosto in na njem lahko najdete vse potrebne informacije Microsoftova spletna stran z dokumentacijo .

Varnostne kopije podatkov: Eden najzanesljivejših načinov varnostnega kopiranja je uporaba zunanje naprave za shranjevanje in njeno izklop. Kopirajte podatke na zunanji trdi disk, bliskovni (palčni) pogon, SSD, HDD ali katero koli drugo pomnilniško napravo, jih izključite in shranite na suhem, stran od sonca in ekstremnih temperatur. Ta metoda pa je precej neučinkovita, saj je treba redno varnostno kopirati in posodabljati podatke. Uporabite lahko tudi storitev v oblaku ali oddaljeni strežnik. Tukaj je potrebna internetna povezava in vedno obstaja možnost kršitve varnosti, čeprav je to res redka priložnost.

Priporočamo uporabo Microsoft OneDrive za varnostno kopiranje datotek. OneDrive vam omogoča shranjevanje osebnih datotek in podatkov v oblaku, sinhronizacijo datotek v računalnikih in mobilnih napravah ter dostop do datotek in urejanje datotek iz vseh naprav Windows. OneDrive vam omogoča shranjevanje, skupno rabo in predogled datotek, dostop do zgodovine prenosov, premikanje, brisanje in preimenovanje datotek, ustvarjanje novih map in še veliko več.

V računalniku lahko varnostno kopirate svoje najpomembnejše mape in datoteke (mape na namizju, dokumentih in slikah). Nekatere opaznejše funkcije OneDrive vključujejo različico datotek, ki starejše različice datotek hrani do 30 dni. OneDrive vsebuje koš za recikliranje, v katerem so vse izbrisane datoteke shranjene za omejen čas. Izbrisane datoteke se ne štejejo kot del uporabnikove dodelitve.

Storitev je zgrajena z uporabo tehnologij HTML5 in omogoča nalaganje datotek do 300 MB s povleci in spusti v spletni brskalnik ali do 10 GB prek Namizna aplikacija OneDrive . Z OneDrive lahko prenesete celotne mape kot eno datoteko ZIP z do 10.000 datotekami, vendar ne sme presegati 15 GB na en prenos.

OneDrive ima na voljo 5 GB brezplačnega prostora za shranjevanje, za naročnino pa je na voljo dodatnih 100 GB, 1 TB in 6 TB možnosti shranjevanja. Enega od teh načrtov za shranjevanje lahko dobite bodisi z nakupom dodatnega prostora za shranjevanje bodisi z naročnino na Office 365.

Ustvarjanje varnostne kopije podatkov:

Postopek varnostnega kopiranja je enak za vse vrste datotek in map. Tukaj je opisano, kako lahko varnostno kopirate datoteke s programom Microsoft OneDrive

Korak 1: Izberite datoteke / mape, ki jih želite varnostno kopirati.

Izberite datoteko ročno in jo kopirajte

Kliknite Ikona oblaka OneDrive odpreti Meni OneDrive . V tem meniju lahko prilagodite nastavitve varnostne kopije datotek.

Kopirano datoteko prilepite v mapo OneDrive, da ustvarite varnostno kopijo

mac adresse ändern windows 7

Kliknite Pomoč in nastavitve in nato izberite Nastavitve iz spustnega menija.

Stanja datotek v mapi OneDrive

Pojdi na Zavihek varnostne kopije in kliknite Upravljanje varnostne kopije .

Kliknite Pomoč in nastavitve in nato Poglej v spletu

V tem meniju lahko izberete varnostno kopijo Namizje in vse datoteke na njem in Dokumenti in Slike znova z vsemi datotekami. Kliknite Začni varnostno kopiranje .

Ko dodate datoteko ali mapo v mape Namizje in Dokumenti in slike, bodo samodejno varnostno kopirane v OneDrive.

Če želite dodati mape in datoteke, ne na zgoraj prikazanih mestih, jih morate dodati ročno.

Kliknite gumb Nastavitve in nato Možnosti

Odprite File Explorer in se pomaknite do lokacije mape / datoteke, ki jo želite varnostno kopirati. Izberite element in ga kliknite z desno miškino tipko in kliknite Kopirati .

restore-your-onedrive

Potem, pomaknite se do OneDrive, z desno miškino tipko kliknite kjer koli v oknu in kliknite Prilepi . Datoteko lahko preprosto povlečete in spustite v OneDrive. OneDrive bo samodejno ustvaril varnostno kopijo mape / datoteke.

Vse datoteke, dodane v mapo OneDrive, so samodejno varnostno kopirane v oblaku. Zeleni krog s kljukico označuje, da je datoteka na voljo lokalno in v storitvi OneDrive ter da je različica datoteke na obeh enaka. Modra ikona v oblaku pomeni, da datoteka ni bila sinhronizirana in je na voljo samo v storitvi OneDrive. Ikona sinhronizacije označuje, da se datoteka trenutno sinhronizira.

Če želite dostopati do datotek, ki se nahajajo samo na spletnem mestu OneDrive, pojdite na Pomoč in nastavitve spustnega menija in izberite Ogled v spletu .

2. korak: Obnovite poškodovane datoteke.

OneDrive skrbi, da se datoteke sinhronizirajo, zato je različica datoteke v računalniku enaka v oblaku. Če pa je ransomware šifriral vaše datoteke, lahko to izkoristite Zgodovina različic OneDrive funkcija, ki vam bo omogočila obnovite različice datoteke pred šifriranjem .

Microsoft 365 ima funkcijo odkrivanja odkupne programske opreme, ki vas obvesti, ko so bile datoteke OneDrive napadjene, in vas vodi skozi postopek obnovitve datotek. Upoštevati pa je treba, da če nimate plačane naročnine na Microsoft 365, dobite samo eno zaznavanje in obnovitev datotek brezplačno.

Če se datoteke OneDrive zbrišejo, poškodujejo ali okužijo z zlonamerno programsko opremo, lahko celotno OneDrive obnovite v prejšnje stanje. Evo, kako lahko obnovite celoten OneDrive:

1. Če ste prijavljeni z osebnim računom, kliknite Nastavitve cog na vrhu strani. Nato kliknite Opcije in izberite Obnovite svoj OneDrive .

Če ste prijavljeni s službenim ali šolskim računom, kliknite Nastavitve cog na vrhu strani. Nato kliknite Obnovite svoj OneDrive .

2. Na strani Restore your OneDrive: na spustnem seznamu izberite datum . Upoštevajte, da če obnavljate datoteke po samodejnem zaznavanju izsiljevalske programske opreme, bo za vas izbran datum obnovitve.

3. Po konfiguraciji vseh možnosti obnove datotek kliknite Obnovi da razveljavite vse izbrane dejavnosti.

Najboljši način, da se izognete škodi zaradi okužb z izsiljevalsko programsko opremo, je redno vzdrževanje varnostnih kopij.