Kako odstraniti bančni trojanec Cerberus

Kako odstraniti trojanski program Cerberus Banking (Android) - navodila za odstranitev virusa (posodobljeno)

Vodnik za odstranjevanje zlonamerne programske opreme Cerberus

Kaj je Cerberus?

Cerberus je bančni trojanec za Android, ki ga lahko najamete na hekerskih forumih. Ustvarjen je bil leta 2019 in se uporablja za krajo občutljivih zaupnih informacij. Cerberus se lahko uporablja tudi za pošiljanje ukazov uporabniškim napravam in izvajanje nevarnih dejanj. Običajno kiber kriminalci, ki stojijo za bančnimi trojanci, kot je Cerberus, poskušajo pridobiti dostop do informacij, ki bi jih lahko zlorabili za ustvarjanje prihodkov.

cerberus bančniški trojanski ponaredekCerberus je prikrit kot aplikacija Flash Player ali storitev, ki se ne prikaže v predalu z aplikacijami. Uporabnike poskuša zavajati pri zagotavljanju povečanih privilegijev prek storitve za dostopnost. Če so ti privilegiji odobreni, je Cerberus povezan z botnetom in lahko prejema ukaze od strežnika Command & Control (C2). Kiber kriminalci, ki stojijo za Cerberusom, ga lahko uporabljajo za izvajanje različnih dejanj na napravi žrtve. Na primer, kot zapisovalnik tipk, za pridobitev seznama nameščenih aplikacij, dostop do stikov (imen in številk), omogočanje preusmeritve klicev na določeno številko, prikaz potisnih obvestil, ki ob kliku zaženejo določeno aplikacijo, zaženejo programe, jih izbrišejo pošiljanje besedilnih sporočil, odpiranje naslovov v programu WebView, zaklepanje zaslona in druga nevarna opravila. Poleg tega je ta bančni trojanski program sposoben izvajati 'prekrivne napade', s katerimi je mogoče žrtve prevarati pri zagotavljanju zaupnih informacij, kot so podatki o kreditni kartici, bančništvo, poverilnice in druge občutljive podrobnosti. Če povzamemo, Cerberus lahko deluje kot kradec poverilnic in grabež kreditnih kartic. Zaupne informacije so ukradene, ko žrtve vnesejo svoje poverilnice za prijavo ali podatke o kreditni kartici na prosojnice, ki se morda zdijo zakonita spletna mesta za prijavo in bančništvo. Podrobnosti se nato pošljejo na strežnik C2 napadalca. Raziskave kažejo, da se lahko v času raziskav Cerberus uporablja za prekrivanje več francoskih, ameriških in ene japonske bančne aplikacije ter petnajst nebančnih aplikacij.

Povzetek grožnje:
Ime Cerberusova bančna zlonamerna programska oprema
Vrsta grožnje Zlonamerna programska oprema Android, zlonamerna aplikacija, bančni trojanski program.
Imena zaznavanja Avast (Android: Cerberus-L [banka]), AVG (Android: Cerberus-L [banka]), ESET-NOD32 (različica Android / TrojanDropper.Agent.EQH), Kaspersky (HEUR: Trojan-Dropper.AndroidOS. Hqwar.bz), celoten seznam ( VirusTotal )
Povezana domena coronavirus-informations [.] na spletu, canada-alert-covid19 [.] com
Simptomi Naprava deluje počasi, sistemske nastavitve se spremenijo brez dovoljenja uporabnika, pojavijo se dvomljivi programi, poraba podatkov in poraba baterije se bistveno poveča, brskalniki preusmerijo na prevarantska spletna mesta, prihajajo vsiljivi oglasi.
Metode distribucije Okužene priloge e-pošte, zlonamerni spletni oglasi, socialni inženiring, zavajajoče aplikacije, spletna mesta s prevarami.
Škoda Ukradeni osebni podatki (zasebna sporočila, prijave / gesla itd.), Zmanjšana zmogljivost naprave, baterija se hitro izprazni, zmanjšana hitrost internetne povezave, velike izgube podatkov, denarne izgube, ukradena identiteta (zlonamerne aplikacije lahko zlorabljajo komunikacijske aplikacije).
Odstranjevanje zlonamerne programske opreme (Windows) Da bi odpravili okužbe z zlonamerno programsko opremo, naši raziskovalci varnosti priporočajo optično branje naprave Android z zakonito programsko opremo proti zlonamerni programski opremi. Priporočamo Avast , Bitdefender , OVITEK ali Malwarebytes .

Kiber kriminalci, ki stojijo za bančnimi trojanci, kot je Cerberus, poskušajo ukrasti podatke, ki bi jih lahko uporabili za goljufive nakupe, transakcije, ugrabitev različnih računov, pošiljanje goljufivih besedilnih sporočil itd. Ljudje z napravami, okuženimi s Cerberusom, lahko postanejo žrtve kraje identitete in denarne izgube. , izkušnje s težavami v zvezi z zasebnostjo v spletu in druge resne težave.

Kako se je Cerberus vdrl v mojo napravo?

Raziskave kažejo, da je bila zlonamerna programska oprema za bančništvo Cereberus nedavno promovirana s ponarejenimi predvajalniki Flash (namestitveni programi) in domenami, povezanimi s koronavirusom (zlonamerna spletna mesta, kot so informacije o koronavirusu [.] V spletu). Kiber kriminalci pogosto prikrijejo zlonamerne programe z imeni zakonitih aplikacij, kot je Adobe Flash Player. Običajno se oglašujejo na neuradnih, zavajajočih straneh (v tem primeru na straneh z domenami, povezanimi s koronavirusom) in niso povezane z uradnimi različicami. Upoštevajte, da zavajajoče spletne strani skušajo obiskovalce zvabiti, da uporabijo ponarejene namestitvene programe Adobe Flash Player (in druge), če trdijo, da je nameščena različica zastarela.

Kako se izogniti namestitvi zlonamerne programske opreme

Programsko opremo in datoteke je treba prenesti z uradnih spletnih strani in prek neposrednih povezav. Drugi kanali, kot so neuradna, dvomljiva spletna mesta, prenosi tretjih oseb, omrežja Peer-to-Peer, strani za prenos brezplačnih programov, spletna mesta za brezplačno gostovanje datotek itd., Lahko razmnožujejo zlonamerne programe. Lažni namestitelji tretjih oseb pogosto širijo zlonamerno programsko opremo. Poleg tega prilog in povezav do spletnih mest v nepomembnih e-poštnih sporočilih, ki jih prejmejo neznani, sumljivi naslovi, ne bi smeli odpirati, ne da bi bili prepričani, da je to varno. Nameščeno programsko opremo je treba posodobiti in aktivirati (če je potrebno) z orodji / funkcijami, ki jih nudijo uradni razvijalci. Z različnimi orodji za razbijanje (neuradni aktivacijski programi) lahko namestite zlonamerno programsko opremo. Poleg tega je nezakonito aktiviranje licenčnih programov s temi orodji. Redno pregledujte operacijske sisteme z ugledno protivirusno ali protivohunsko programsko opremo.

Še ena zavajajoča spletna stran ( canada-alert-covid19 [.] com ), ki se je uporabljal za širjenje trojanskega Cerberusa:

Zlonamerna spletna stran je nekoč širila trojanski Cerberus

Še eno zavajajoče spletno mesto ( chromedownload [.] klub ), ki se je uporabljal za distribucijo Cerberusa, tako da ga je predstavil kot posodobitev za Google Chrome:

Spletno mesto za distribucijo trojanskih virusov Cerberus - chromedownload.club

Še eno zavajajoče spletno mesto ( spletno mesto chromedownload [.] ), ki se je uporabljal za distribucijo Cerberusa, tako da ga je predstavil kot posodobitev za Google Chrome:

chromedownload.website, ki promovira Cerberusov bančni trojanski program

Posnetek zaslona zlonamernega spletnega mesta (bigbitwallet [.] Com), ki promovira bančni trojanski program Cerberus:

Spletno mesto za širjenje trojanskih virusov Cerberus - bigbitwallet.com

Še eno zlonamerno spletno mesto ( cdph-ca [.] nas ), ki se je uporabljal za širjenje bankovnega trojanca Cerberus:

Zlonamerna spletna stran, ki širi Cerberusov trojan

Drugo spletno mesto (' varnostne smernice [.] na spletu '), ki se uporablja za promocijo bančnega trojanca Cerberus, tako da ga predstavlja kot posodobitelja Adobe Flash Player:

security-guidelines.online spletna stran, ki širi bančni trojan Cerberus

Seznam aplikacij, na katere cilja zlonamerna programska oprema Cerberus (lahko se razširi):

 • Bank of America, mobilno bančništvo
 • Banka
 • Banque Populaire
 • Boursorama Bank
 • Capital One® Mobile
 • Chase Mobile
 • Povežite se za Hotmail
 • Peto tretje mobilno bančništvo
 • Gmail
 • imo brezplačne video klice in klepet
 • ING
 • Instagram
 • Aplikacija Societe Generale
 • Moja banka
 • Pošta (Android)
 • Moji računi BNP Paribas
 • Microsoft Outlook
 • Play Market
 • Snapchat
 • Telegram
 • Twitter
 • Ameriška banka - navdih stranke
 • USAA Mobile
 • Uber
 • Viber
 • Wechat
 • Wells Fargo Mobile
 • Whatsapp
 • Yahoo Mail - organizirana e-pošta

Hitri meni:

root passwort linux zurücksetzen

Izbrišite zgodovino brskanja iz spletnega brskalnika Chrome:

Brisanje zgodovine brskanja po spletu iz Chroma v operacijskem sistemu Android (1. korak)

Dotaknite se Meni '(tri pike v desnem zgornjem kotu zaslona) in izberite' Zgodovina 'v odprtem spustnem meniju.

Brisanje zgodovine brskanja po spletu iz Chroma v operacijskem sistemu Android (2. korak)

Dotaknite se Izbriši podatke brskanja ', izberite' NAPREJ 'zavihek, izberite časovno obdobje in vrste podatkov, ki jih želite izbrisati, in tapnite' Počisti podatke '.

[Nazaj na kazalo]

Onemogočite obvestila brskalnika v spletnem brskalniku Chrome:

Onemogočanje obvestil brskalnika v brskalniku Chrome v operacijskem sistemu Android (1. korak)

Dotaknite se Meni '(tri pike v desnem zgornjem kotu zaslona) in izberite' Nastavitve 'v odprtem spustnem meniju.

Onemogočanje obvestil brskalnika v brskalniku Chrome v operacijskem sistemu Android (2. korak)

Pomaknite se navzdol, dokler ne vidite ' Nastavitve spletnega mesta in tapnite. Pomaknite se navzdol, dokler ne vidite ' Obvestila in tapnite.

Linux Lite gegen Lubuntu

Onemogočanje obvestil brskalnika v brskalniku Chrome v operacijskem sistemu Android (3. korak)

Poiščite spletna mesta, ki prinašajo obvestila brskalnika, se jih dotaknite in kliknite ' Počisti in ponastavi '. S tem boste odstranili dovoljenja, ki so bila tem spletnim mestom podeljena z obvestili, če pa znova obiščete isto spletno mesto, bo morda znova zaprosil za dovoljenje. Izberete lahko, ali boste ta dovoljenja dali ali ne (če zavrnete, bo spletno mesto odprlo Blokirano 'in ne bo več zahteval dovoljenja).

[Nazaj na kazalo]

Ponastavite spletni brskalnik Chrome:

Ponastavitev brskalnika Chrome na privzeti v operacijskem sistemu Android (1. korak)

Pojdi do ' Nastavitve ', pomaknite se navzdol, dokler ne vidite' Aplikacije 'in tapnite.

Ponastavitev brskalnika Chrome na privzeto v operacijskem sistemu Android (2. korak)

Pomaknite se navzdol, dokler ne najdete Chrome 'program, izberite ga in tapnite' Skladiščenje možnost.

Ponastavitev brskalnika Chrome na privzeto v operacijskem sistemu Android (3. korak)

Dotaknite se UPRAVLJAJTE SKLADIŠČENJE ', potem' POČISTI VSE PODATKE 'in potrdite dejanje s snemanjem' v redu '. Upoštevajte, da bo ponastavitev brskalnika odpravila vse podatke, shranjene v njem. Zato bodo izbrisana vsa shranjena prijava / gesla, zgodovina brskanja, neprivzete nastavitve in drugi podatki. Prav tako se boste morali znova prijaviti na vsa spletna mesta.

[Nazaj na kazalo]

Izbrišite zgodovino brskanja iz spletnega brskalnika Firefox:

Izbrišite zgodovino brskanja iz Firefoxa v operacijskem sistemu Android (1. korak)

Dotaknite se Meni '(tri pike v desnem zgornjem kotu zaslona) in izberite' Zgodovina 'v odprtem spustnem meniju.

Izbrišite zgodovino brskanja iz Firefoxa v operacijskem sistemu Android (2. korak)

Pomaknite se navzdol, dokler ne vidite ' Izbriši zasebne podatke 'in tapnite. Izberite vrste podatkov, ki jih želite odstraniti, in tapnite ' POČISTI PODATKE '.

[Nazaj na kazalo]

Onemogočite obvestila brskalnika v spletnem brskalniku Firefox:

Onemogočite obvestila brskalnika v spletnem brskalniku Firefox v operacijskem sistemu Android (1. korak)

Obiščite spletno mesto, ki prinaša obvestila brskalnika, tapnite ikono, prikazano levo od vrstice URL (ikona ne bo nujno » Zakleni ') in izberite' Uredi nastavitve spletnega mesta '.

Onemogočite obvestila brskalnika v spletnem brskalniku Firefox v operacijskem sistemu Android (2. korak)

V odprtem pojavnem oknu se prijavite na Obvestila 'možnost in tap' JASNO '.

[Nazaj na kazalo]

Ponastavite spletni brskalnik Firefox:

Ponastavitev brskalnika Firefox v operacijskem sistemu Android (1. korak)

Pojdi do ' Nastavitve ', pomaknite se navzdol, dokler ne vidite' Aplikacije 'in tapnite.

Ponastavitev brskalnika Firefox v operacijskem sistemu Android (2. korak)

Pomaknite se navzdol, dokler ne najdete Firefox 'program, izberite ga in tapnite' Skladiščenje možnost.

Ponastavitev brskalnika Firefox v operacijskem sistemu Android (3. korak)

Dotaknite se POČISTI PODATKE 'in potrdite dejanje s snemanjem' IZBRIŠI '. Upoštevajte, da bo ponastavitev brskalnika odpravila vse podatke, shranjene v njem. Zato bodo izbrisana vsa shranjena prijava / gesla, zgodovina brskanja, neprivzete nastavitve in drugi podatki. Prav tako se boste morali znova prijaviti na vsa spletna mesta.

[Nazaj na kazalo]

Odstranite potencialno neželene in / ali zlonamerne programe:

Odstranjevanje neželenih / zlonamernih aplikacij iz operacijskega sistema Android (1. korak)

Pojdi do ' Nastavitve ', pomaknite se navzdol, dokler ne vidite' Aplikacije 'in tapnite.

Odstranjevanje neželenih / zlonamernih aplikacij iz operacijskega sistema Android (2. korak)

Pomaknite se navzdol, dokler ne vidite potencialno neželene in / ali zlonamerne aplikacije, jo izberite in tapnite ' Odstrani '. Če iz nekega razloga ne morete odstraniti izbrane aplikacije (npr. Vas bo pozvalo sporočilo o napaki), poskusite uporabiti ' Varni način '.

[Nazaj na kazalo]

Zaženite napravo Android v 'varnem načinu':

' Varni način 'v operacijskem sistemu Android začasno onemogoči izvajanje vseh programov drugih proizvajalcev. Uporaba tega načina je dober način za diagnosticiranje in reševanje različnih težav (npr. Odstranite zlonamerne programe, ki vam to preprečujejo, ko naprava deluje normalno).

Zagon naprave Android v varnem načinu

Pritisnite Moč 'in pridržite, dokler ne vidite' Ugasniti 'zaslon. Dotaknite se Ugasniti in jo pridržite. Po nekaj sekundah Varni način se prikaže možnost in jo boste lahko zagnali s ponovnim zagonom naprave.

wie man zu transparentem gimp löscht

[Nazaj na kazalo]

Preverite porabo baterije različnih aplikacij:

Preverjanje porabe baterije različnih aplikacij v operacijskem sistemu Android (1. korak)

Pojdi do ' Nastavitve ', pomaknite se navzdol, dokler ne vidite' Vzdrževanje naprave 'in tapnite.

Preverjanje porabe baterije različnih aplikacij v operacijskem sistemu Android (2. korak)

Dotaknite se Baterija 'in preverite uporabo vsake aplikacije. Zakonite / pristne aplikacije so zasnovane tako, da porabijo čim manj energije za najboljšo uporabniško izkušnjo in varčevanje z energijo. Zato lahko velika poraba baterije pomeni, da je aplikacija zlonamerna.

[Nazaj na kazalo]

Preverite porabo podatkov različnih aplikacij:

Preverjanje uporabe podatkov različnih aplikacij v operacijskem sistemu Android (1. korak)

Pojdi do ' Nastavitve ', pomaknite se navzdol, dokler ne vidite' Povezave 'in tapnite.

Preverjanje uporabe podatkov različnih aplikacij v operacijskem sistemu Android (2. korak)

Pomaknite se navzdol, dokler ne vidite ' Uporaba podatkov 'in izberite to možnost. Tako kot pri bateriji so zakonite / originalne aplikacije zasnovane tako, da čim bolj zmanjšajo porabo podatkov. Zato lahko velika uporaba podatkov kaže na prisotnost zlonamerne aplikacije. Upoštevajte, da so nekatere zlonamerne aplikacije morda zasnovane za delovanje, ko je naprava priključena samo na brezžično omrežje. Iz tega razloga preverite porabo podatkov za mobilne naprave in Wi-Fi.

Preverjanje uporabe podatkov različnih aplikacij v operacijskem sistemu Android (3. korak)

Če najdete aplikacijo, ki uporablja pomembne podatke, čeprav je nikoli ne uporabljate, vam toplo priporočamo, da jo takoj odstranite.

[Nazaj na kazalo]

Namestite najnovejše posodobitve programske opreme:

Posodabljanje programske opreme je dobra praksa za varnost naprave. Proizvajalci naprav nenehno izdajajo različne varnostne popravke in posodobitve za Android, da odpravijo napake in napake, ki jih kiber kriminalci lahko zlorabijo. Zastareli sistem je veliko bolj ranljiv, zato morate vedno zagotoviti, da je programska oprema vaše naprave posodobljena.

Nameščanje posodobitev programske opreme v operacijski sistem Android (1. korak)

Pojdi do ' Nastavitve ', pomaknite se navzdol, dokler ne vidite' Posodobitev programske opreme 'in tapnite.

Nameščanje posodobitev programske opreme v operacijski sistem Android (2. korak)

Dotaknite se Prenesite posodobitve ročno 'in preverite, ali so na voljo posodobitve. Če je tako, jih takoj namestite. Priporočamo tudi, da omogočite Prenesite posodobitve samodejno možnost - to vam bo omogočilo, da vas sistem obvesti, ko bo posodobitev izdana, in / ali jo samodejno namesti.

[Nazaj na kazalo]

Ponastavite sistem na privzeto stanje:

Izvajanje ' Tovarniška ponastavitev 'je dober način za odstranitev vseh neželenih aplikacij, obnovitev sistemskih nastavitev na privzete vrednosti in čiščenje naprave na splošno. Upoštevajte tudi, da bodo izbrisani vsi podatki v napravi, vključno s fotografijami, video / zvočnimi datotekami, telefonskimi številkami (shranjenimi v napravi, ne na kartici SIM), sporočili SMS itd. Tj. Naprava bo obnovljena v prvotno / tovarniško stanje.

Obnovite lahko tudi osnovne sistemske nastavitve ali preprosto omrežne nastavitve.

Ponastavitev operacijskega sistema Android na privzeto (1. korak)

Pojdi do ' Nastavitve ', pomaknite se navzdol, dokler ne vidite' O telefonu 'in tapnite.

Ponastavitev operacijskega sistema Android na privzeto (2. korak)

Pomaknite se navzdol, dokler ne vidite ' Ponastaviti 'in tapnite. Zdaj izberite dejanje, ki ga želite izvesti:
' Ponastavite nastavitve '- obnovi vse sistemske nastavitve na privzete
' Ponastavite omrežne nastavitve '- obnovi vse omrežne nastavitve na privzete
' Ponastavitev na tovarniške podatke '- ponastavi celoten sistem in v celoti izbriši vse shranjene podatke

[Nazaj na kazalo]

Onemogočite aplikacije s skrbniškimi pravicami:

Če zlonamerna aplikacija prejme privilegije na ravni skrbnika, lahko resno poškoduje sistem. Da bo naprava čim bolj varna, morate vedno preveriti, katere aplikacije imajo take privilegije, in onemogočiti tiste, ki jih ne bi smele.

Onemogočanje aplikacij Android s skrbniškimi pravicami (1. korak)

windows 10 microsoft edge lässt sich nicht öffnen

Pojdi do ' Nastavitve ', pomaknite se navzdol, dokler ne vidite' Zaklenjen zaslon in varnost 'in tapnite.

Onemogočanje aplikacij Android s skrbniškimi pravicami (2. korak)

Pomaknite se navzdol, dokler ne vidite ' Druge varnostne nastavitve ', tapnite ga in nato tapnite' Aplikacije za skrbnike naprave '.

Onemogočanje aplikacij Android s skrbniškimi pravicami (3. korak)

Določite programe, ki ne bi smeli imeti skrbniških pravic, tapnite jih in nato tapnite ' DEAKTIVIRAJ '.