Kako odstraniti ransomware CryptoLocker-v3 iz operacijskega sistema?

Kako odstraniti CryptoLocker-v3 Ransomware - koraki za odstranitev virusa

Navodila za odstranitev odkupne programske opreme CryptoLocker-v3

Kaj je CryptoLocker-v3?

CryptoLocker-v3 je zlonamerni program, ki pripada Družina ransomware CryptoLocker . Zasnovan je za šifriranje podatkov in povpraševanje po odkupninah za orodja za dešifriranje. Med postopkom šifriranja se datoteke dodajo z ' itd 'podaljšanje. Na primer, datoteka, prvotno naslovljena na primer ' 1.jpg 'bi se pojavil kot' 1.jpg.etc ',' 2.jpg 'kot' 2.jpg.itd ',' 3.jpg 'kot' 3.jpg.etc ', in tako naprej. Po končanem postopku se v pojavnem oknu ustvarijo opombe o odkupnini, ' HELP_TO_DECRYPT_YOUR_FILES.txt 'besedilna datoteka in ozadje namizja' HELP_TO_DECRYPT_YOUR_FILES.bmp '. Besedilo, predstavljeno v besedilni datoteki in ozadju, je enako.

Sporočilo, ki zahteva odkupnino v pojavnem oknu, navaja, da so bile osebne datoteke žrtev šifrirane z Kriptografski algoritem RSA-2048 . Uporabniki lahko tudi preverijo, ali so njihovi podatki zaklenjeni, s klikom na gumb 'Pokaži šifrirane datoteke', ki bo razkril celoten seznam ogroženih datotek. Za obnovitev podatkov žrtvam sporočajo, da morajo za ključe za dešifriranje plačati nedoločeno odkupnino (v kriptovaluti Bitcoin). Uporabniki so opozorjeni, da obnovitveni ključi ne bodo shranjeni za nedoločen čas, v pojavnih oknih pa je naveden datum, ko bodo izbrisani. Če je rok zamujen - datotek ne bo mogoče dešifrirati. Za začetek postopka dešifriranja se žrtvam naroči, da obiščejo navedeno spletno mesto prek brskalnika Tor. Uporabniki so opozorjeni, da bo odstranjevanje CryptoLocker-v3 in / ali njegov poskus poškodovanja povzročilo takojšnje brisanje ključev za dešifriranje. Opombe o odkupnini v besedilni datoteki in ozadju namizja - ponavljajo informacije o šifriranih podatkih žrtev in potrebi po šifrirnih ključih za obnovitev datotek. Glavna razlika med sporočili je v tem, da besedilna datoteka / ozadje podrobno opisuje, kako namestiti brskalnik Tor in dostop do spletnega mesta kiber kriminalcev.Na žalost v večini primerov ransomware okužb brez vmešavanja odgovornih posameznikov dešifriranje ni mogoče. Mogoče je, če ima zlonamerna programska oprema napake (napake) in / ali je še v razvoju. Ne glede na okoliščine se toplo odsvetuje plačevanje kiber kriminalcev. Ker žrtve pogosto ne izpolnijo zahtev po odkupnini - žrtve ne dobijo ključev / orodij za dešifriranje. Zato imajo finančno izgubo in njihovi podatki ostajajo šifrirani. Če želite preprečiti nadaljnje šifriranje programske opreme CryptoLocker-v3 - jo je treba odstraniti iz operacijskega sistema. Vendar odstranitev ne bo obnovila že prizadetih datotek. Edina rešitev je obnovitev podatkov iz varnostne kopije, če je bila ta ustvarjena pred okužbo in je bila shranjena na ločenem mestu.

Posnetek zaslona sporočila, ki uporabnike spodbuja, da plačajo odkupnino za dešifriranje svojih ogroženih podatkov:

Navodila za dešifriranje CryptoLocker-v3 (pojavno okno)

Unovčite , Cring , in KUŠKARICA je nekaj primerov drugih programov tipa ransomware. Delujejo s šifriranjem datotek in zahtevajo plačilo za dešifriranje. Med temi programi / okužbami sta dve glavni razliki - kriptografski algoritmi, ki jih uporabljajo ( simetrično ali asimetrično ) in velikost zahtevanega plačila. Da bi se izognili trajni izgubi podatkov, je zelo priporočljivo, da varnostne kopije hranite v oddaljenih strežnikih in / ali izklopljenih napravah za shranjevanje (v najboljšem primeru na več različnih lokacijah).

Kako je ransomware okužil moj računalnik?

Zlonamerna programska oprema (vključno z odkupno programsko opremo) se pogosto širi prek nezanesljivih virov za prenos (npr. Neuradna in brezplačna spletna mesta za gostovanje datotek, omrežja za izmenjavo med enakovrednimi uporabniki in drugi prenosniki tretjih oseb). Nezakonita orodja za aktivacijo programske opreme ('razpoke') in nelegitimni posodobitelji so glavni primeri vsebine, ki širi zlonamerno programsko opremo, pogosto pridobljene iz dvomljivih kanalov za prenos. Orodja za 'razpokanje' lahko povzročijo okužbe, namesto da bi aktivirali licenčne izdelke. Lažni posodobitelji okužijo sisteme z izkoriščanjem slabosti zastarelih programov in / ali z namestitvijo zlonamerne programske opreme namesto z obljubljenimi posodobitvami.

Kampanje z neželeno pošto so obsežne operacije, med katerimi je poslanih na tisoče zavajajočih / prevaranskih e-poštnih sporočil. Te operacije se uporabljajo za širjenje zlonamerne programske opreme z nalezljivimi datotekami, pritrjenimi na e-poštna sporočila in / ali povezanimi z njimi. Zlonamerne datoteke so lahko v različnih oblikah, npr. Arhivi (RAR, ZIP itd.), Izvršljivi programi (.exe, .run itd.), Dokumenti PDF in Microsoft Office, JavaScript itd. Ko se izvršijo, zaženejo ali kako drugače odprejo - se sproži postopek okužbe (tj. Prenos / namestitev zlonamerne programske opreme).

Povzetek grožnje:
Ime Virus CryptoLocker-v3
Vrsta grožnje Ransomware, kripto virus, omarica datotek
Razširitev šifriranih datotek itd
Odkupno zahtevno sporočilo Besedilo, predstavljeno v pojavnem oknu, HELP_TO_DECRYPT_YOUR_FILES.txt in HELP_TO_DECRYPT_YOUR_FILES.bmp ozadje namizja
Kiber kriminalni stik Spletno mesto v omrežju Tor
Imena zaznavanja Avast (Win32: CryptoLocker-C [Trj]), BitDefender (Gen: Heur.Ransom.REntS.Gen.1), ESET-NOD32 (različica Win32 / Filecoder.TeslaCrypt.A), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32 .Bitman.d), Microsoft (Odkupnina: Win32 / Tescrypt.A), celoten seznam odkritij ( VirusTotal )
Simptomi Datotek, shranjenih v računalniku, ni mogoče odpreti, prej delujoče datoteke imajo zdaj drugo pripono (na primer my.docx.locked). Na namizju se prikaže sporočilo o odkupnini. Kiber kriminalci zahtevajo plačilo odkupnine (običajno v bitcoinih), da odklenejo vaše datoteke.
Metode distribucije Okužene priloge e-pošte (makri), hudourniške spletne strani, zlonamerni oglasi.
Škoda Vse datoteke so šifrirane in jih ni mogoče odpreti brez plačila odkupnine. Dodatne trojanske programe in okužbe z zlonamerno programsko opremo, ki kradejo gesla, je mogoče namestiti skupaj z okužbo z odkupno programsko opremo.
Odstranjevanje zlonamerne programske opreme (Windows)

Da bi odpravili morebitne okužbe z zlonamerno programsko opremo, skenirajte računalnik z zakonito protivirusno programsko opremo. Naši raziskovalci varnosti priporočajo uporabo programske opreme Malwarebytes.
▼ Prenesite malwarebytes
Če želite uporabljati polno predstavljeni izdelek, morate kupiti licenco za Malwarebytes. Na voljo 14-dnevno brezplačno preskusno obdobje.

Kako se zaščititi pred okužbami z odkupno programsko opremo?

Priporočljivo je, da jih vedno prenašate iz uradnih in preverjenih virov. Prav tako je pomembno, da programe aktivirate in posodabljate z orodji / funkcijami legitimnih razvijalcev. Poleg tega se ne sme odpirati sumljivih in / ali nepomembnih e-poštnih sporočil - zlasti nobenih prilog ali povezav, ki so v njih. Za zagotovitev celovitosti naprave in zasebnosti uporabnika je izjemno pomembno, da imamo nameščen in posodobljen zanesljiv paket protivirusne / vohunske programske opreme. To programsko opremo je treba uporabljati za redno pregledovanje sistema in odstranjevanje zaznanih / potencialnih groženj. Če je vaš računalnik že okužen s CryptoLocker-v3, priporočamo, da zaženete pregled z Malwarebytes za Windows za samodejno odpravo te odškodninske programske opreme.

Besedilo, predstavljeno v pojavnem oknu ransomware CryptoLocker-v3:

Vaše osebne datoteke so šifrirane!
V tem računalniku so bile vaše datoteke varno šifrirane: fotografije, videoposnetki, dokumenti itd.
Kliknite gumb »Prikaži šifrirane datoteke«, da si ogledate celoten seznam šifriranih datotek, in to lahko osebno preverite.

Šifriranje je bilo izdelano z uporabo edinstvenega javnega ključa RSA-2048, ustvarjenega za ta računalnik. Za dešifriranje datotek morate dobiti zasebni ključ.

Edina kopija zasebnega ključa, ki vam omogoča dešifriranje datotek, se nahaja na tajnem strežniku v internetu, strežnik pa bo ključ izločil po časovnem obdobju, določenem v tem oknu.
Ko bo to storjeno, nihče več ne bo mogel obnoviti datotek ...

Če želite dešifrirati datoteke, odprite svojo osebno stran na spletnem mestu
hxxp: //34r6hq26q2h4jkzj.tor2web.fi in sledite navodilom
Za vstop na spletno mesto uporabite svoj Bitcoin naslov:
14nxNAFwV8ZC3JRAxifJteBDN19WEqFMzS

[Kliknite, če želite kopirati naslov Bitcoin v odložišče]

če se hxxp: //34r6hq26q2h4jkzj.tor2web.fi ne odpre, sledite korakom:
Ta brskalnik morate namestiti www.torproject.org/projects/torbrowser.html.en
Po namestitvi zaženite brskalnik in vnesite naslov 34r6hq26q2h4jkzj.onion
Sledite navodilom na spletni strani. Opozarjamo vas, da prej ko boste to storili, več možnosti bo ostalo za obnovitev datotek.
Vsak poskus odstranitve ali poškodbe te programske opreme bo povzročil takojšnjo odstranitev zasebnega ključa s strani strežnika.

Vaš zasebni ključ bo uničen:
-

[Pokaži šifrirane datoteke] [Preveri plačilo] [Vnesite ključ za dešifriranje]
[Kliknite za brezplačno dešifriranje na spletnem mestu]

Posnetek zaslona besedilne datoteke CryptoLocker-v3 (' HELP_TO_DECRYPT_YOUR_FILES.txt '):

Besedilna datoteka izsiljevalske programske opreme CryptoLocker-v3 (HELP_TO_DECRYPT_YOUR_FILES.txt)

Posnetek zaslona namizja CryptoLocker-v3 (' HELP_TO_DECRYPT_YOUR_FILES.bmp '):

Ozadje odkupne programske opreme CryptoLocker-v3 (HELP_TO_DECRYPT_YOUR_FILES.bmp)

Besedilo, predstavljeno v besedilni datoteki in ozadju namizja CryptoLocker-v3:

Vaši dokumenti, fotografije, zbirke podatkov in druge pomembne datoteke so šifrirane
z najmočnejšim šifriranjem in edinstvenim ključem, ustvarjenim za ta računalnik.

Zasebni ključ za dešifriranje je shranjen na tajnem internetnem strežniku in ga nihče ne more
dešifrirajte svoje datoteke, dokler ne plačate in pridobite zasebnega ključa.

Če vidite glavno okno omarice, sledite navodilom na omarici.
Poleg tega se zdi, da ste vi ali vaš protivirusni program izbrisali omarico.
Zdaj imate zadnjo priložnost za dešifriranje datotek.

Odprite hxxp: //34r6hq26q2h4jkzj.tor2web.fi ali hxxp: //34r6hq26q2h4jkzj.onion.cab
v brskalniku. So javna vrata do skrivnega strežnika.

sudo apt-get install update

Če imate težave z vrati, uporabite neposredno povezavo:
1. Prenesite brskalnik Tor s spletnega mesta hxxp: //torproject.org
2. V brskalniku Tor odprite hxxp: //34r6hq26q2h4jkzj.onion/
Upoštevajte, da je ta strežnik na voljo samo prek brskalnika Tor.
Poskusite čez 1 uro, če spletnega mesta ni mogoče doseči.
Kopirajte in prilepite naslednji Bitcoin naslov v vnosni obrazec na strežnik. Izogibajte se napakam.
14nxNAFwV8ZC3JRAxifJteBDN19WEqFMzS
Sledite navodilom na strežniku.

Posnetek zaslona datotek, ki jih šifrira CryptoLocker-v3 (' itd 'razširitev):

Datoteke, šifrirane z odkupno programsko opremo CryptoLocker-v3 (razširitev .ecc)

Odstranjevanje odkupne programske opreme CryptoLocker-v3:

Takojšnje samodejno odstranjevanje zlonamerne programske opreme: Ročno odstranjevanje groženj je lahko dolgotrajen in zapleten postopek, ki zahteva napredno računalniško znanje. Malwarebytes je profesionalno orodje za samodejno odstranjevanje zlonamerne programske opreme, ki je priporočljivo, da se znebite zlonamerne programske opreme. Prenesite ga s klikom na spodnji gumb:
▼ PRENESI Malwarebytes S prenosom katere koli programske opreme, navedene na tem spletnem mestu, se strinjate z našo Politika zasebnosti in Pogoji uporabe . Če želite uporabljati polno predstavljeni izdelek, morate kupiti licenco za Malwarebytes. Na voljo 14-dnevno brezplačno preskusno obdobje.

Hitri meni:

Prijavljanje odkupne programske opreme oblastem:

Če ste žrtev napada ransomware, priporočamo, da ta incident prijavite oblastem. Z zagotavljanjem informacij organom kazenskega pregona boste pomagali slediti kibernetski kriminaliteti in morda pomagali pri pregonu napadalcev. Tu je seznam organov, pri katerih bi morali prijaviti napad izsiljevalske programske opreme. Za celoten seznam lokalnih centrov za kibernetsko varnost in informacije o tem, zakaj bi morali prijaviti napade ransomware, preberite ta članek .

Seznam lokalnih oblasti, kjer je treba poročati o napadih izsiljevalske programske opreme (izberite enega, odvisno od vašega prebivališča):

Osamitev okužene naprave:

Nekatere okužbe tipa odškodninske programske opreme so zasnovane tako, da šifrirajo datoteke v zunanjih pomnilniških napravah, jih okužijo in celo širijo po celotnem lokalnem omrežju. Iz tega razloga je zelo pomembno, da okuženo napravo (računalnik) čim prej izoliramo.

Korak 1: Prekinite povezavo z internetom.

Najlažji način, da računalnik odklopite iz interneta, je, da Ethernet kabel odklopite z matične plošče, vendar so nekatere naprave povezane prek brezžičnega omrežja in nekaterim uporabnikom (zlasti tistim, ki niso posebej tehnično podkovani) se morda zdijo odklopni kabli težavno. Zato lahko sistem prek nadzorne plošče odklopite tudi ročno:

Pomaknite se do Nadzorna plošča ', kliknite iskalno vrstico v zgornjem desnem kotu zaslona, ​​vnesite' Center za omrežja in skupno rabo 'in izberite rezultat iskanja: Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (1. korak)

Kliknite » Spremenite nastavitve adapterja 'v zgornjem levem kotu okna: Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (2. korak)

Z desno miškino tipko kliknite vsako povezavo in izberite ' Onemogoči '. Ko je sistem onemogočen, ne bo več povezan z internetom. Če želite znova omogočiti povezovalne točke, preprosto znova kliknite znova in izberite ' Omogoči '. Ugotovite okužbo z ransomware (3. korak)

2. korak: Izključite vse naprave za shranjevanje.

Kot smo že omenili, lahko izsiljevalska programska oprema šifrira podatke in prodre v vse naprave za shranjevanje, ki so povezane z računalnikom. Zaradi tega je treba vse zunanje pomnilniške naprave (bliskovne pogone, prenosne trde diske itd.) Takoj odklopiti, vendar vam toplo priporočamo, da vsako napravo pred odklopom odstranite, da preprečite poškodbe podatkov:

Pomaknite se do Moj računalnik ', z desno miškino tipko kliknite vsako povezano napravo in izberite' Izmet ': Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (4. korak)

3. korak: Odjava iz računov za shranjevanje v oblaku.

Nekateri izsiljevalski programi bi lahko ugrabili programsko opremo, ki obdeluje podatke, shranjene v ' oblak '. Zato bi lahko bili podatki poškodovani / šifrirani. Iz tega razloga se morate odjaviti iz vseh računov za shranjevanje v oblaku v brskalnikih in drugi sorodni programski opremi. Razmislite tudi o začasni odstranitvi programske opreme za upravljanje v oblaku, dokler okužba ni popolnoma odstranjena.

Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo:

Za pravilno ravnanje z okužbo jo je treba najprej prepoznati. Nekatere okužbe z odkupno programsko opremo kot uvod uporabljajo sporočila o odkupnini (glejte spodnjo besedilno datoteko za odkupnino WALDO).

Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (5. korak)

To pa je redko. V večini primerov okužbe z odkupno programsko opremo pošiljajo bolj neposredna sporočila, v katerih preprosto navajajo, da so podatki šifrirani in da morajo žrtve plačati nekakšno odkupnino. Upoštevajte, da okužbe tipa ransomware običajno generirajo sporočila z različnimi imeni datotek (na primer ' _readme.txt ',' PREBERI ME.txt ',' DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt ',' DECRYPT_FILES.html 'itd.). Zato se zdi, da je uporaba imena odkupnega sporočila dober način za prepoznavanje okužbe. Težava je v tem, da je večina teh imen generičnih in nekatere okužbe uporabljajo ista imena, čeprav so dostavljena sporočila drugačna in okužbe same niso povezane. Zato je lahko samo uporaba datoteke s sporočilom neučinkovita in celo povzroči trajno izgubo podatkov (na primer s poskusom dešifriranja podatkov z orodji, zasnovanimi za različne okužbe z izsiljevalsko programsko opremo, bodo uporabniki verjetno trajno poškodovali datoteke in dešifriranje ne bo več mogoče tudi s pravilnim orodjem).

Drug način prepoznavanja okužbe z izsiljevalsko programsko opremo je preverjanje končnice datoteke, ki je dodana vsaki šifrirani datoteki. Okužbe z odkupno programsko opremo pogosto imenujejo razširitve, ki jih dodajo (glejte datoteke, ki jih šifrira Qewe ransomware spodaj).

Iskanje orodij za dešifriranje ransomware na spletnem mestu nomoreransom.org

Ta metoda pa je učinkovita le, če je dodana razširitev edinstvena - številne okužbe z izsiljevalsko programsko opremo dodajo generično razširitev (na primer ' .šifrirano ',' .enc ',' .šifrirano ',' .zaklenjeno 'itd.). V teh primerih prepoznavanje odkupne programske opreme po njeni priloženi razširitvi postane nemogoče.

Eden najlažjih in najhitrejših načinov za prepoznavanje okužbe z izsiljevalsko programsko opremo je uporaba Spletno mesto ID Ransomware . Ta storitev podpira večino obstoječih okužb z odkupno programsko opremo. Žrtve preprosto naložijo odkupno sporočilo in / ali eno šifrirano datoteko (svetujemo vam, da naložite oboje, če je mogoče).

Čarovnik za orodje za obnovitev podatkov Recuva

Odkupna programska oprema bo prepoznana v nekaj sekundah in dobili boste različne podrobnosti, na primer ime družine zlonamerne programske opreme, ki ji okužba pripada, ali jo je mogoče dešifrirati itd.

Primer 1 (Qewe [Stop / Djvu] ransomware):

Čas skeniranja orodja za obnovitev podatkov Recuva

Primer 2 (izsiljevalska programska oprema .iso [Phobos]):

Orodje za obnovitev podatkov Recuva za obnovitev podatkov

Če so vaši podatki šifrirani z odkupno programsko opremo, ki je ID Ransomware ne podpira, lahko vedno poskusite iskati po internetu z določenimi ključnimi besedami (na primer naslov sporočila o odkupnini, končnica datoteke, navedena e-poštna sporočila za stike, naslovi kripto denarnice itd.) ).

Poiščite orodja za dešifriranje odškodninske programske opreme:

Šifrirni algoritmi, ki jih uporablja večina okužb z ransomware-jem, so izjemno dovršeni in če je šifriranje pravilno izvedeno, lahko samo razvijalec obnovi podatke. To je zato, ker za dešifriranje potrebujete določen ključ, ki se ustvari med šifriranjem. Obnovitev podatkov brez ključa je nemogoča. V večini primerov kiber kriminalci shranjujejo ključe na oddaljenem strežniku, namesto da bi okuženi računalnik uporabljali kot gostitelja. Dharma (CrySis), Phobos in druge družine vrhunskih okužb z odkupno programsko opremo so tako rekoč brezhibne, zato je obnova šifriranih podatkov brez sodelovanja razvijalcev preprosto nemogoča. Kljub temu obstaja na desetine okužb tipa odkupnih programov, ki so slabo razvite in vsebujejo številne pomanjkljivosti (na primer uporaba enakih ključev za šifriranje / dešifriranje za vsako žrtev, ključe, shranjene lokalno itd.). Zato vedno preverite, ali so na voljo orodja za dešifriranje kakršne koli odškodninske programske opreme, ki vdre v vaš računalnik.

Iskanje ustreznega orodja za dešifriranje v internetu je lahko zelo moteče. Zaradi tega vam priporočamo, da uporabite Nič več projekta odkupnine in tu je prepoznavanje okužbe z odkupno programsko opremo je koristno. Spletno mesto projekta No More Ransom Project vsebuje Orodja za dešifriranje 'z iskalno vrstico. Vnesite ime identificirane odkupne programske opreme in navedeni bodo vsi razpoložljivi dešifrirniki (če obstajajo).

V opravilni vrstici kliknite ikono OneDrive

Obnovite datoteke z orodji za obnovitev podatkov:

Glede na situacijo (kakovost okužbe z izsiljevalsko programsko opremo, vrsta uporabljenega algoritma šifriranja itd.) Bo morda mogoče obnoviti podatke z določenimi orodji drugih proizvajalcev. Zato vam svetujemo, da uporabite Orodje Recuva, ki ga je razvil CCleaner . To orodje podpira več kot tisoč podatkovnih vrst (grafika, video, zvok, dokumenti itd.) In je zelo intuitivno (za obnovo podatkov je potrebno malo znanja). Poleg tega je funkcija obnovitve popolnoma brezplačna.

Korak 1: Izvedite skeniranje.

Zaženite aplikacijo Recuva in sledite čarovniku. Pozvano bo z več okni, ki vam omogočajo, da izberete, katere vrste datotek želite iskati, katere lokacije je treba pregledati itd. Vse, kar morate storiti, je, da izberete možnosti, ki jih iščete, in zaženete skeniranje. Svetujemo vam, da omogočite Globoko skeniranje 'pred zagonom, sicer bodo možnosti skeniranja aplikacije omejene.

Izberite Pomoč in nastavitve in kliknite Nastavitve

Počakajte, da Recuva zaključi pregled. Trajanje optičnega branja je odvisno od količine datotek (tako po količini kot velikosti), ki jih optično berete (na primer nekaj sto gigabajtov lahko traja več kot eno uro). Zato bodite potrpežljivi med postopkom skeniranja. Odsvetujemo tudi spreminjanje ali brisanje obstoječih datotek, ker bi to lahko vplivalo na optično branje. Če med optičnim branjem dodate dodatne podatke (na primer prenos datotek / vsebine), bo to podaljšalo postopek:

Izberite zavihek Varnostno kopiranje in kliknite Upravljanje varnostnih kopij

2. korak: Obnovite podatke.

Ko je postopek končan, izberite mape / datoteke, ki jih želite obnoviti, in preprosto kliknite 'Obnovi'. Upoštevajte, da je za obnovitev podatkov potrebno nekaj prostega prostora na pomnilniškem pogonu:

Izberite mape za varnostno kopiranje in kliknite Zaženi varnostno kopijo

Ustvari varnostne kopije podatkov:

Pravilno upravljanje datotek in ustvarjanje varnostnih kopij sta bistvenega pomena za varnost podatkov. Zato bodite vedno zelo previdni in razmišljajte naprej.

Upravljanje particij: Priporočamo, da podatke shranjujete na več particijah in se izogibajte shranjevanju pomembnih datotek znotraj particije, ki vsebuje celoten operacijski sistem. Če zaidete v situacijo, ko sistema ne morete zagnati in ste prisiljeni formatirati disk, na katerem je nameščen operacijski sistem (v večini primerov se tu skrivajo okužbe z zlonamerno programsko opremo), boste izgubili vse podatke, shranjene v tem pogonu. To je prednost več particij: če imate celotno pomnilniško napravo dodeljeno eni particiji, boste morali vse izbrisati, vendar pa lahko ustvarjanje več particij in pravilna razporeditev podatkov preprečite takšne težave. Eno particijo lahko enostavno formatirate, ne da bi to vplivalo na druge - zato bo ena očiščena, druge pa nedotaknjene in vaši podatki bodo shranjeni. Upravljanje particij je zelo preprosto in na njem lahko najdete vse potrebne informacije Microsoftova spletna stran z dokumentacijo .

Varnostne kopije podatkov: Eden najzanesljivejših načinov varnostnega kopiranja je uporaba zunanje naprave za shranjevanje in njeno izklop. Kopirajte podatke na zunanji trdi disk, bliskovni (palčni) pogon, SSD, HDD ali katero koli drugo pomnilniško napravo, jih izključite in shranite na suhem, stran od sonca in ekstremnih temperatur. Ta metoda pa je precej neučinkovita, saj je treba redno varnostno kopirati in posodabljati podatke. Uporabite lahko tudi storitev v oblaku ali oddaljeni strežnik. Tukaj je potrebna internetna povezava in vedno obstaja možnost kršitve varnosti, čeprav je to res redka priložnost.

Priporočamo uporabo Microsoft OneDrive za varnostno kopiranje datotek. OneDrive vam omogoča shranjevanje osebnih datotek in podatkov v oblaku, sinhronizacijo datotek v računalnikih in mobilnih napravah ter dostop do datotek in urejanje datotek iz vseh naprav Windows. OneDrive vam omogoča shranjevanje, skupno rabo in predogled datotek, dostop do zgodovine prenosov, premikanje, brisanje in preimenovanje datotek, ustvarjanje novih map in še veliko več.

V računalniku lahko varnostno kopirate svoje najpomembnejše mape in datoteke (mape na namizju, dokumentih in slikah). Nekatere opaznejše funkcije OneDrive vključujejo različico datotek, ki starejše različice datotek hrani do 30 dni. OneDrive vsebuje koš za recikliranje, v katerem so vse izbrisane datoteke shranjene za omejen čas. Izbrisane datoteke se ne štejejo kot del uporabnikove dodelitve.

Storitev je zgrajena z uporabo tehnologij HTML5 in omogoča nalaganje datotek do 300 MB s povleci in spusti v spletni brskalnik ali do 10 GB prek Namizna aplikacija OneDrive . Z OneDrive lahko prenesete celotne mape kot eno datoteko ZIP z do 10.000 datotekami, vendar ne sme presegati 15 GB na en prenos.

OneDrive ima na voljo 5 GB brezplačnega prostora za shranjevanje, za naročnino pa je na voljo dodatnih 100 GB, 1 TB in 6 TB možnosti shranjevanja. Enega od teh načrtov za shranjevanje lahko dobite bodisi z nakupom dodatnega prostora za shranjevanje bodisi z naročnino na Office 365.

Ustvarjanje varnostne kopije podatkov:

Postopek varnostnega kopiranja je enak za vse vrste datotek in map. Tukaj je opisano, kako lahko varnostno kopirate datoteke s programom Microsoft OneDrive

Korak 1: Izberite datoteke / mape, ki jih želite varnostno kopirati.

Izberite datoteko ročno in jo kopirajte

Kliknite Ikona oblaka OneDrive odpreti Meni OneDrive . V tem meniju lahko prilagodite nastavitve varnostne kopije datotek.

Kopirano datoteko prilepite v mapo OneDrive, da ustvarite varnostno kopijo

Kliknite Pomoč in nastavitve in nato izberite Nastavitve iz spustnega menija.

Stanja datotek v mapi OneDrive

Pojdi na Zavihek varnostne kopije in kliknite Upravljanje varnostne kopije .

Kliknite Pomoč in nastavitve in nato Poglej v spletu

V tem meniju lahko izberete varnostno kopijo Namizje in vse datoteke na njem in Dokumenti in Slike znova z vsemi datotekami. Kliknite Začni varnostno kopiranje .

Ko dodate datoteko ali mapo v mape Namizje in Dokumenti in slike, bodo samodejno varnostno kopirane v OneDrive.

Če želite dodati mape in datoteke, ne na zgoraj prikazanih mestih, jih morate dodati ročno.

Kliknite gumb Nastavitve in nato Možnosti

Odprite File Explorer in se pomaknite do lokacije mape / datoteke, ki jo želite varnostno kopirati. Izberite element in ga kliknite z desno miškino tipko in kliknite Kopirati .

restore-your-onedrive

Potem, pomaknite se do OneDrive, z desno miškino tipko kliknite kjer koli v oknu in kliknite Prilepi . Datoteko lahko preprosto povlečete in spustite v OneDrive. OneDrive bo samodejno ustvaril varnostno kopijo mape / datoteke.

Vse datoteke, dodane v mapo OneDrive, so samodejno varnostno kopirane v oblaku. Zeleni krog s kljukico označuje, da je datoteka na voljo lokalno in v storitvi OneDrive ter da je različica datoteke na obeh enaka. Modra ikona v oblaku pomeni, da datoteka ni bila sinhronizirana in je na voljo samo v storitvi OneDrive. Ikona sinhronizacije označuje, da se datoteka trenutno sinhronizira.

Če želite dostopati do datotek, ki se nahajajo samo na spletnem mestu OneDrive, pojdite na Pomoč in nastavitve spustnega menija in izberite Ogled v spletu .

2. korak: Obnovite poškodovane datoteke.

OneDrive skrbi, da se datoteke sinhronizirajo, zato je različica datoteke v računalniku enaka v oblaku. Če pa je ransomware šifriral vaše datoteke, lahko to izkoristite Zgodovina različic OneDrive funkcija, ki vam bo omogočila obnovite različice datoteke pred šifriranjem .

Microsoft 365 ima funkcijo odkrivanja odkupne programske opreme, ki vas obvesti, ko so bile datoteke OneDrive napadjene, in vas vodi skozi postopek obnovitve datotek. Upoštevati pa je treba, da če nimate plačane naročnine na Microsoft 365, dobite samo eno zaznavanje in obnovitev datotek brezplačno.

Če se datoteke OneDrive zbrišejo, poškodujejo ali okužijo z zlonamerno programsko opremo, lahko celotno OneDrive obnovite v prejšnje stanje. Evo, kako lahko obnovite celoten OneDrive:

Wie erstelle ich ein animiertes gif in gimp

1. Če ste prijavljeni z osebnim računom, kliknite Nastavitve cog na vrhu strani. Nato kliknite Opcije in izberite Obnovite svoj OneDrive .

Če ste prijavljeni s službenim ali šolskim računom, kliknite Nastavitve cog na vrhu strani. Nato kliknite Obnovite svoj OneDrive .

2. Na strani Restore your OneDrive: na spustnem seznamu izberite datum . Upoštevajte, da če obnavljate datoteke po samodejnem zaznavanju izsiljevalske programske opreme, bo za vas izbran datum obnovitve.

3. Po konfiguraciji vseh možnosti obnove datotek kliknite Obnovi da razveljavite vse izbrane dejavnosti.

Najboljši način, da se izognete škodi zaradi okužb z izsiljevalsko programsko opremo, je redno vzdrževanje varnostnih kopij.