Kako odstraniti zaklenjene datoteke in mape?

Kako odstraniti zaklenjene datoteke in mape?

Kako enostavno odstraniti zaklenjene datoteke in mape v sistemu Windows 10?

Zaklenjene datoteke so lahko moteče, saj pogosto ni jasno, zakaj so zaklenjene in nedostopne. Zaklenjena datoteka ali mapa je računalniška datoteka, ki jo lahko hkrati uporablja samo en program ali postopek. Večina operacijskih sistemov uporablja zaklenjene datoteke. Namen zaklepanja datoteke je zagotoviti, da je med uporabo trenutno uporabnik ali drug računalniški postopek ne more premikati, urejati ali brisati.

Bestes Betriebssystem für alte Laptops

Obstaja več razlogov, zakaj je datoteka ali mapa morda zaklenjena. Lahko bi ga odprl drug uporabnik v istem omrežju, ker je datoteka del mape v skupni rabi v vašem sistemu. Datoteko lahko odpre in zaklene aplikacija, ki je še vedno aktivna v ozadju, čeprav je bila zaprta. Datoteke ne boste mogli urejati, premikati ali brisati, če je zaklenjena (šifrirana) ali odprta v drugem programu. Če prejmete sporočilo, na primer 'Dejanja ni mogoče dokončati, ker je datoteka odprta v drugem programu', preberite Ta članek , ki vključuje več načinov za rešitev težave.Za brisanje, premikanje ali urejanje zaklenjenih datotek boste morda morali različno ukrepati (opisano v zgoraj omenjenem članku). Sem spadajo uporaba Raziskovalca procesov, zagon v varnem načinu, uporaba ukazov ukaznega poziva itd. V tem članku opisujemo več načinov odstranjevanja zaklenjenih datotek in map.

odstranite zaklenjene datoteke

Kazalo:

Prenesite orodje za popravilo zlonamerne programske opreme

Priporočljivo je zagnati brezplačno skeniranje z Malwarebytes - orodjem za odkrivanje zlonamerne programske opreme in odpravljanje računalniških napak. Za odstranitev okužb in odpravljanje računalniških napak boste morali kupiti celotno različico. Na voljo brezplačna preizkusna različica.

Znova zaženite računalnik

Zaklenjeno datoteko lahko odklenete po ponovnem zagonu računalnika. Ponovni zagon računalnika ne bo pomagal, če je program, ki je zaklenil datoteko, zagonski program (ki zaklene datoteke takoj, ko se prijavite v sistem Windows). Če imate zaklenjeno datoteko ali mapo in ne želite uporabljati bolj zapletenih metod, opisanih spodaj, lahko preprosto poskusite znova zagnati računalnik. Nato bi morali datoteko izbrisati, premakniti ali preimenovati. Če to ne pomaga, poskusite z naslednjimi rešitvami.

[Nazaj na kazalo]

Odklenite datoteke s pomočjo raziskovalca procesov

Process Explorer je brezplačen upravitelj opravil in sistemski monitor za Microsoft Windows, ki ga je ustvaril Winternals Software, ki ga je pridobil Microsoft. Ponuja funkcionalnost upravitelja opravil sistema Windows z bogatim naborom funkcij za zbiranje informacij o procesih, ki se izvajajo v sistemu.

Za raziskovanje težav je mogoče uporabiti Process Explorer. Na primer, ponuja način za seznam ali iskanje imenovanih virov, ki jih ima proces ali vsi procesi. To lahko uporabite za sledenje razlogov za držanje datotek odprtih in za preprečevanje uporabe drugih programov. Prav tako lahko prikaže ukazne vrstice, ki se uporabljajo za zagon programa, kar omogoča razlikovanje drugačnih procesov. Raziskovalec procesov lahko prenesete z Microsoftovega spletnega mesta tukaj .

Ko prenesete namestitvene datoteke Process Explorer, boste videli, da obstajata dve vrsti datotek .exe: 'procexp.exe' in 'procexp64.exe' . Ena je namenjena uporabnikom z 32-bitno različico sistema Windows, druga pa za 64-bitno. Če niste prepričani o svoji vrsti sistema Windows, preberite Ta članek .

Dvokliknite desno različico datoteke .exe, da zaženete Process Explorer.

odstranite datoteke in mape z uporabo 1. koraka raziskovalca procesov

V Raziskovalcu procesov kliknite 'Mapa' in izberite 'Prikaži podrobnosti za vse procese' iz spustnega menija.

odstranite datoteke in mape s pomočjo 2. koraka raziskovalca procesov

Zdaj kliknite 'Najti' in izberite 'Find Handle ali DLL ...' iz spustnega menija.

odstranite datoteke in mape s 3. korakom raziskovalca procesov

Vnesite ime zaklenjene datoteke in kliknite 'Iskanje' . Našel bo postopek, v katerem je vaša datoteka.

odstranite datoteke in mape s pomočjo 4. koraka raziskovalca procesov

Izberite rezultat v oknu za iskanje in z desno miškino tipko kliknite v Process Explorer, izberite 'Zapri ročaj' iz spustnega menija. Označen bo z rdečo in datoteka bo odklenjena. Če datoteko uporablja več kot en postopek, ponovite korake z vsemi programi, da zaprete vse ročice.

odstranite datoteke in mape s 5. korakom raziskovalec procesov

Zdaj lahko svojo datoteko izbrišete, odstranite ali uredite, saj ni več zaklenjena.

[Nazaj na kazalo]

Odstranite datoteke v varnem načinu

Varni način je diagnostični način zagona v operacijskih sistemih Windows, ki se uporablja za omejen dostop do sistema Windows, če se operacijski sistem ne zažene ali deluje normalno. Nasprotno je običajnemu načinu, ki Windows zažene na običajen način. Varni način je na voljo v sistemih Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10 in večini starejših različic sistema Windows.

Eden najpogostejših korakov pri odpravljanju težav z računalnikom je zagon v varnem načinu. Varni način zažene sistem Windows v osnovnem stanju z uporabo omejenega nabora datotek in gonilnikov. Pomaga pri odpravljanju težav v računalniku. Če se težava na primer ne pojavi v varnem načinu, bo to potrdilo, da težave ne povzročajo privzete nastavitve in osnovni gonilniki naprav.

Če imate težave z računalnikom ali obstajajo razlogi, da želite naložiti okna v varnem načinu, lahko to dosežete na več načinov. Eden izmed njih je uporaba možnosti obnovitve v nastavitvah. Odprite Nastavitve in kliknite 'Posodobitev in varnost' .

odstranite datoteke s 1. korakom v varnem načinu

Nato kliknite 'Obnovitev' na levem podoknu. Poišči 'Znova zaženi zdaj' gumb pod 'Napredni zagon' in kliknite nanjo.

Wir konnten die Aktualisierungen nicht abschließen und Änderungen rückgängig machen, die hängen geblieben sind

odstranite datoteke z 2. korakom v varnem načinu

Računalnik se bo znova zagnal in na modrem zaslonu boste videli meni. Dobili boste tri možnosti. Izberite 'Odpravljanje težav' .

odstranite datoteke s 3. korakom v varnem načinu

V razdelku Odpravljanje težav kliknite 'Napredne možnosti' .

odstranite datoteke s 4. korakom v varnem načinu

V možnosti Napredne možnosti kliknite 'Nastavitve zagona' .

odstranite datoteke s 5. korakom v varnem načinu

So entfernen Sie die Palikan-Suche aus Chrome

V nastavitvah zagona kliknite 'Ponovni zagon' . Po ponovnem zagonu boste lahko omogočili video način z nizko ločljivostjo, način za odpravljanje napak, zapisovanje zagona, varen način, onemogočili zaščito pred zlonamerno programsko opremo pred zgodnjim zagonom in samodejni ponovni zagon ob okvari sistema.

odstranite datoteke s 6. korakom v varnem načinu

Dobili boste seznam možnosti. Za izbiro možnosti pritisnite njeno številko na tipkovnici ali uporabite funkcijske tipke od F1 do F9. Pritisnite 4 ali F4, da omogočite varni način. Če morate omogočiti varni način z omrežjem, pritisnite 5. Če želite omogočiti tudi varni način z ukaznim pozivom, pritisnite 6. Če si premislite in ne želite več zagnati sistema Windows v varnem načinu, pritisnite Enter, da zaprete nastavitve zagona.

odstranite datoteke s pomočjo koraka 7 v varnem načinu

Vaš računalnik se bo zagnal v varnem načinu. Poiščite ustrezno datoteko in jo izbrišite. Znova zaženite računalnik, da zapustite varni način. Če na ta način ne morete zagnati varnega načina, preberite Ta članek za več načinov tudi zagon v varnem načinu v sistemu Windows 10.

[Nazaj na kazalo]

Odklenite datoteke z IObit Unlockerjem

V internetu je na voljo več orodij za obravnavo zaklenjenih datotek, vključno z IObit Unlocker. Če se z uporabo programske opreme drugih proizvajalcev počutite prijetno, bi jo bilo vredno razmisliti.

IObit Unlocker odklene datoteke in mape, ki jih Windows ne bo dovolil izbrisati, ker so zaklenjene ali odprte v drugem programu. IObit Unlocker odklepa datoteke in mape iz kontekstnih menijev sistema Windows s povleci in spusti ali z brskanjem in dodajanjem. Lahko prenesete IObit Unlocker tukaj .

Odprite IObit Unlocker, preprosto povlecite in spustite zaklenjeno datoteko v okno IObit Unlocker in kliknite 'Odkleni' . Vaša datoteka bo odklenjena in jo boste lahko izbrisali, premaknili ali uredili.

odklenite datoteke s korakom 1 za odklepanje iobit

Opozorilo lahko z desno miškino tipko kliknete na datoteko, ki jo želite odkleniti, in jo izberete 'IObit Unlocker' iz spustnega menija. S tem boste zaklenjeno datoteko dodali v okno IObit Unlocker in jo lahko odklenete s klikom 'Odkleni', kot pri zgoraj opisani metodi.

odklenite datoteke s korakom iobit unlocker 2. korak

Upamo, da vam ti načini pomagajo odkleniti zaklenjene datoteke in jih lahko brez težav odstranite, uredite in premaknete.

[Nazaj na kazalo]

Video prikazuje odstranitev zaklenjenih datotek in map:

[Nazaj na vrh]