Kako odstraniti ransomware PSAFE iz operacijskega sistema

Kako odstraniti PSAFE Ransomware - koraki za odstranitev virusa (posodobljeno)

Navodila za odstranjevanje izsiljevalske programske opreme PSAFE

Kaj je PSAFE?

Odkril dnwls0719 , PSAFE je zlonamerna programska oprema, ki pripada Matrix ransomware družina. Zasnovan je za šifriranje podatkov okuženih sistemov in za odkritje zahteva plačilo odkupnine. Med postopkom šifriranja se vse prizadete datoteke preimenujejo po naslednjem vzorcu: ' [SafeGman@protonmail.com]. [Random_string] - [random-string] .PSAFE '. Datoteka, na primer ' 1.jpg 'bi se pojavil kot nekaj podobnega' [SafeGman@protonmail.com] .6GyvnBEa-UdjWfxv3.PSAFE 'po šifriranju. Poleg tega ta odškodninska programska oprema naloži žrtvine namizje na naključne datoteke. Poleg tega se sporočilo o odkupnini v obliki datoteke RTF (Rich Text Format) (' # PSAFE_README # .rtf ') se ustvari v vsaki ogroženi mapi.

Sporočilo o odkupnini obvešča žrtve, da so njihovi podatki šifrirani z AES-128 + RSA-2048 kriptografski algoritmi. Za obnovitev datotek uporabnike pozivajo, da od kiber kriminalcev, ki stojijo za PSAFE, kupijo programsko opremo za dešifriranje in ključe. Samo edinstveni ključ, ki je shranjen na strežnikih zločincev, lahko dešifrira prizadete datoteke. Drugi načini dešifriranja (ročni in / ali z orodji tretjih oseb) bodo trajno poškodovali podatke. Stroški potrebnih orodij / ključev za dešifriranje niso omenjeni, vendar jih je treba plačati v kriptovaluti Bitcoin. Po plačilu se uporabnikom obljubi, da bodo prejeli programsko opremo in ključe za samodejno obnovitev šifriranih datotek. Za nadaljnja navodila morajo poslati sporočilo na navedene elektronske naslove. Ti morajo vključevati enolične ID-je, ki so jim bili dodeljeni v polju za zadevo / naslov. Telo sporočila mora biti v angleščini. Uporabniki naj vzpostavijo stik z glavnim e-poštnim naslovom, in če v 24 urah ne bo nobenega odgovora (tudi preverjanje e-poštnih map »Neželena / neželena«), lahko uporabijo sekundarne naslove. Žrtev lahko svojim sporočilom priloži tudi do tri majhne, ​​nepomembne šifrirane datoteke (skupaj manj kot 5 MB) - to je za preizkus dešifriranja. V večini primerov okužb z odkupno programsko opremo dešifriranje ni mogoče brez sodelovanja razvijalcev zlonamerne programske opreme, razen če zlonamerni program vsebuje pomembne napake / napake ali je še v razvoju. V vsakem primeru vam toplo priporočamo, da ne komunicirate ali izpolnjujete zahtev po odkupnini. Kljub plačilu žrtve ne prejmejo nobenega od obljubljenih orodij / programske opreme za dešifriranje. Njihovi podatki zato ostajajo šifrirani, v bistvu neuporabni in imajo tudi finančno izgubo. Da preprečite nadaljnje šifriranje PSAFE, ga morate odstraniti iz operacijskega sistema. Žal odstranitev ne bo obnovila že ogroženih datotek. Edina rešitev je, da jih obnovite iz varnostne kopije, če je bila ta ustvarjena pred okužbo in je bila shranjena na ločenem mestu (da PSAFE ne bi vplival nanjo).Posnetek zaslona sporočila, ki uporabnike spodbuja, da plačajo odkupnino za dešifriranje svojih ogroženih podatkov:

Navodila za dešifriranje PSAFE (# PSAFE_README # .rtf)

Ransomware je zasnovan za šifriranje podatkov okuženih sistemov in zahteva plačilo odkupnin za orodja / programsko opremo za dešifriranje. CARLOS , zdravnik666 , BlueCheeser , in Dewar je nekaj primerov podobnih programov. Razlike vključujejo kriptografski algoritem, ki ga uporabljajo ( simetrično ali asimetrično ) in velikost plačila (odkupnina). Slednje se ponavadi giblje od treh do štirih števk (v USD). Kiber kriminalci pogosto zahtevajo digitalne valute (predvsem kriptovalute), saj je te transakcije težko / nemogoče uporabiti. Za zagotovitev varnosti podatkov priporočamo, da varnostne kopije hranite na oddaljenih strežnikih in / ali odklopljenih napravah za shranjevanje. V idealnem primeru bi bilo treba varnostne kopije hraniti na več različnih lokacijah.

Kako je ransomware okužil moj računalnik?

Zlonamerna programska oprema (vključno z odkupno programsko opremo) se navadno širi prek trojanskih programov, neželenih kampanj, orodij za nezakonito aktivacijo ('cracking'), lažnih posodobitvenih programov in nezanesljivih kanalov za prenos. Trojanci so zlonamerni programi z nevarnimi zmožnostmi, ki lahko vključujejo prenos / namestitev dodatne zlonamerne programske opreme. Kampanje z vsiljeno pošto se uporabljajo za množično pošiljanje zavajajočih e-poštnih sporočil. Ta sporočila so pogosto predstavljena kot „uradna“, „pomembna“, „nujna“, „prednostna“ ali kako drugače prikrita. Priložene so nalezljive datoteke (ali vsebujejo povezave do njih). Priloge so v različnih oblikah (npr. Arhiv in izvedljive datoteke, dokumenti PDF in Microsoft Office, JavaScript itd.). Ko se odpre, se začne postopek okužbe. Nezakonita orodja za aktiviranje ('cracks') lahko prenesejo / namestijo zlonamerno programsko opremo. Lažni posodobitelji okužijo sisteme z izkoriščanjem slabosti zastarelih programov in / ali s prenosom / namestitvijo zlonamerne programske opreme in ne z obljubljenimi posodobitvami. Nezanesljivi viri za prenos (npr. Omrežja za izmenjavo med enakovrednimi uporabniki, spletna mesta za brezplačno gostovanje datotek in drugi prenosniki tretjih oseb) lahko ponujajo zlonamerno vsebino za prenos.

Povzetek grožnje:
Ime Virus PSAFE
Vrsta grožnje Ransomware, kripto virus, omarica datotek.
Razširitev šifriranih datotek .PSAFE (datoteke se preimenujejo tudi z elektronskim naslovom kiber kriminalcev in naključnimi nizi znakov).
Sporočilo o odkupnini # PSAFE_README # .rtf
Kiber kriminalni stik SafeGman@protonmail.com, SafeGman@tutanota.com in SafeGman@firemail.cc
Imena zaznavanja Avast (drugo: Malware-gen [Trj]), BitDefender (Trojan.GenericKD.32727036), ESET-NOD32 (Win32 / Filecoder.NYJ), Kaspersky (Trojan.Win32.DelShad.blq), celoten seznam odkritij ( VirusTotal )
Simptomi Datotek, shranjenih v računalniku, ni mogoče odpreti, prej delujoče datoteke imajo zdaj drugo pripono (na primer my.docx.locked). Na namizju se prikaže sporočilo o odkupnini. Kiber kriminalci zahtevajo plačilo odkupnine (običajno v bitcoinih), da odklenejo vaše datoteke.
Dodatne informacije Ta zlonamerna programska oprema tudi pusti naključne datoteke na namizje.
Metode distribucije Okužene priloge e-pošte (makri), hudourniške spletne strani, zlonamerni oglasi.
Škoda Vse datoteke so šifrirane in jih ni mogoče odpreti brez plačila odkupnine. Dodatne trojanske programe in okužbe z zlonamerno programsko opremo, ki kradejo gesla, je mogoče namestiti skupaj z okužbo z odkupno programsko opremo.
Odstranjevanje zlonamerne programske opreme (Windows)

Da bi odpravili morebitne okužbe z zlonamerno programsko opremo, skenirajte računalnik z zakonito protivirusno programsko opremo. Naši raziskovalci varnosti priporočajo uporabo programske opreme Malwarebytes.
▼ Prenesite malwarebytes
Če želite uporabljati polno predstavljeni izdelek, morate kupiti licenco za Malwarebytes. Na voljo 14-dnevno brezplačno preskusno obdobje.

Kako se zaščititi pred okužbami z odkupno programsko opremo

Odsvetujemo vam odpiranje sumljivih ali nepomembnih e-poštnih sporočil, zlasti tistih, ki jih prejmete od neznanih pošiljateljev. Poleg tega lahko odpiranje kakršnih koli prilog ali povezav v dvomljivi pošti povzroči okužbo. Uporabljajte samo uradne in preverjene kanale za prenos. Programe je treba aktivirati in posodabljati z uporabo orodij / funkcij, ki jih nudijo resnični razvijalci, v nasprotju z orodji za nezakonito aktivacijo ('cracking') in posodobitvami tretjih oseb (lahko namestijo zlonamerno programsko opremo). Namestite ugleden program za zaščito pred virusi / vohunsko programsko opremo. To programsko opremo je treba redno posodabljati, uporabljati jo za redno pregledovanje sistema in za odstranjevanje zaznanih / potencialnih groženj. Če je vaš računalnik že okužen s PSAFE, priporočamo, da zaženete pregled z Malwarebytes za Windows za samodejno odpravo te odškodninske programske opreme.

Besedilo je predstavljeno v odkupninskem sporočilu PSAFE (' # PSAFE_README # .rtf '):

KAKO OBNOVITI SVOJE DATOTEKE?
MORAMO VAS OBVESTITI, DA SO VSE VAŠE DATOTEKE ŠIFRIRANE!

PROSIMO, DA VAŠE DATOTEKE NISO Zlomljene!
Datoteke so bile šifrirane s kripto algoritmi AES-128 + RSA-2048.
* Upoštevajte, da datotek ni mogoče dešifrirati brez edinstvenega ključa za dešifriranje in posebne programske opreme. Vaš edinstveni ključ za dešifriranje je varno shranjen na našem strežniku.
* Upoštevajte, da bodo vsi poskusi obnovitve datotek sami ali z uporabo orodij tretjih oseb povzročili samo nepreklicno izgubo vaših podatkov!
* Upoštevajte, da lahko datoteke obnovite samo z vašim edinstvenim ključem za dešifriranje, ki je shranjen na našem strežniku.

KAKO OBNOVITI DATOTEKE?
Prosimo, pišite nam na e-pošto, poslali vam bomo navodila za obnovitev vaših podatkov.
Naš glavni e-naslov: SafeGman@protonmail.com

Naš sekundarni e-naslov: SafeGman@tutanota.com
Naš sekundarni e-naslov: SafeGman@firemail.cc

Prosimo, pišite na naš glavni e-naslov. Če v 24 urah ne boste prejeli odgovora, nam pišite na sekundarna e-poštna sporočila! Vedno preverite mapo SPAM!
* Pišite v angleščini ali uporabite profesionalnega prevajalca

V vrstico z zadevo napišite osebni dokument: -

Za vaše zagotovilo lahko svojemu sporočilu priložite do 3 majhne šifrirane datoteke. Dešifrirali bomo datoteke in vam jih poslali brezplačno.
* Upoštevajte, da datoteke ne smejo vsebovati nobenih dragocenih informacij, njihova skupna velikost pa mora biti manjša od 5 MB.

Ne skrbite, lahko vam pomagamo, da obnovite strežnik na izvirnik
hitro in varno dešifrirajte vse svoje datoteke!

NAŠA POMOČ!
Za našo pomoč v kriptovaluti Bitcoin morate plačati.
Takoj po plačilu vam bomo po e-pošti poslali orodje za samodejno dešifriranje in vaš edinstveni ključ za dešifriranje. Na svojem strežniku morate zagnati orodje za dešifriranje in vse datoteke bodo samodejno dešifrirane. Obnovljena bodo tudi vsa izvirna imena datotek.

Posnetek zaslona datotek, ki jih šifrira PSAFE (' .PSAFE 'razširitev):

Datoteke, šifrirane z izsiljevalsko programsko opremo PSAFE (razširitev .PSAFE)

Odstranitev odkupne programske opreme PSAFE:

Takojšnje samodejno odstranjevanje zlonamerne programske opreme: Ročno odstranjevanje groženj je lahko dolgotrajen in zapleten postopek, ki zahteva napredno računalniško znanje. Malwarebytes je profesionalno orodje za samodejno odstranjevanje zlonamerne programske opreme, ki je priporočljivo, da se znebite zlonamerne programske opreme. Prenesite ga s klikom na spodnji gumb:
▼ PRENESI Malwarebytes S prenosom katere koli programske opreme, navedene na tem spletnem mestu, se strinjate z našo Politika zasebnosti in Pogoji uporabe . Če želite uporabljati polno predstavljeni izdelek, morate kupiti licenco za Malwarebytes. Na voljo 14-dnevno brezplačno preskusno obdobje.

Hitri meni:

Prijavljanje odkupne programske opreme oblastem:

Če ste žrtev napada ransomware, priporočamo, da ta incident prijavite oblastem. Z zagotavljanjem informacij organom kazenskega pregona boste pomagali slediti kibernetski kriminaliteti in morda pomagali pri pregonu napadalcev. Tu je seznam organov, pri katerih bi morali prijaviti napad izsiljevalske programske opreme. Za celoten seznam lokalnih centrov za kibernetsko varnost in informacije o tem, zakaj bi morali prijaviti napade ransomware, preberite ta članek .

Seznam lokalnih oblasti, kjer je treba poročati o napadih izsiljevalske programske opreme (izberite enega, odvisno od vašega prebivališča):

Osamitev okužene naprave:

Nekatere okužbe tipa odškodninske programske opreme so zasnovane tako, da šifrirajo datoteke v zunanjih pomnilniških napravah, jih okužijo in celo širijo po celotnem lokalnem omrežju. Iz tega razloga je zelo pomembno, da okuženo napravo (računalnik) čim prej izoliramo.

Korak 1: Prekinite povezavo z internetom.

Najlažji način, da računalnik odklopite iz interneta, je, da Ethernet kabel odklopite z matične plošče, vendar so nekatere naprave povezane prek brezžičnega omrežja in nekaterim uporabnikom (zlasti tistim, ki niso posebej tehnično podkovani) se morda zdijo odklopni kabli težavno. Zato lahko sistem prek nadzorne plošče odklopite tudi ročno:

Linux-Befehlszeilen-Spickzettel pdf

Pomaknite se do Nadzorna plošča ', kliknite iskalno vrstico v zgornjem desnem kotu zaslona, ​​vnesite' Center za omrežja in skupno rabo 'in izberite rezultat iskanja: Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (1. korak)

Kliknite » Spremenite nastavitve adapterja 'v zgornjem levem kotu okna: Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (2. korak)

Z desno miškino tipko kliknite vsako povezavo in izberite ' Onemogoči '. Ko je sistem onemogočen, ne bo več povezan z internetom. Če želite znova omogočiti povezovalne točke, preprosto znova kliknite znova in izberite ' Omogoči '. Ugotovite okužbo z ransomware (3. korak)

2. korak: Izključite vse naprave za shranjevanje.

Kot smo že omenili, lahko izsiljevalska programska oprema šifrira podatke in prodre v vse naprave za shranjevanje, ki so povezane z računalnikom. Zaradi tega je treba vse zunanje pomnilniške naprave (bliskovne pogone, prenosne trde diske itd.) Takoj odklopiti, vendar vam toplo priporočamo, da vsako napravo pred odklopom odstranite, da preprečite poškodbe podatkov:

Pomaknite se do Moj računalnik ', z desno miškino tipko kliknite vsako povezano napravo in izberite' Izmet ': Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (4. korak)

3. korak: Odjava iz računov za shranjevanje v oblaku.

Nekateri izsiljevalski programi bi lahko ugrabili programsko opremo, ki obdeluje podatke, shranjene v ' oblak '. Zato bi lahko bili podatki poškodovani / šifrirani. Iz tega razloga se morate odjaviti iz vseh računov za shranjevanje v oblaku v brskalnikih in drugi sorodni programski opremi. Razmislite tudi o začasni odstranitvi programske opreme za upravljanje v oblaku, dokler okužba ni popolnoma odstranjena.

Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo:

Za pravilno ravnanje z okužbo jo je treba najprej prepoznati. Nekatere okužbe z odkupno programsko opremo kot uvod uporabljajo sporočila o odkupnini (glejte spodnjo besedilno datoteko za odkupnino WALDO).

Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (5. korak)

To pa je redko. V večini primerov okužbe z odkupno programsko opremo pošiljajo bolj neposredna sporočila, v katerih preprosto navajajo, da so podatki šifrirani in da morajo žrtve plačati nekakšno odkupnino. Upoštevajte, da okužbe tipa ransomware običajno generirajo sporočila z različnimi imeni datotek (na primer ' _readme.txt ',' PREBERI ME.txt ',' DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt ',' DECRYPT_FILES.html 'itd.). Zato se zdi, da je uporaba imena odkupnega sporočila dober način za prepoznavanje okužbe. Težava je v tem, da je večina teh imen generičnih in nekatere okužbe uporabljajo ista imena, čeprav so dostavljena sporočila drugačna in okužbe same niso povezane. Zato je lahko samo uporaba datoteke s sporočilom neučinkovita in celo povzroči trajno izgubo podatkov (na primer s poskusom dešifriranja podatkov z orodji, zasnovanimi za različne okužbe z izsiljevalsko programsko opremo, bodo uporabniki verjetno trajno poškodovali datoteke in dešifriranje ne bo več mogoče tudi s pravilnim orodjem).

Drug način prepoznavanja okužbe z izsiljevalsko programsko opremo je preverjanje končnice datoteke, ki je dodana vsaki šifrirani datoteki. Okužbe z odkupno programsko opremo pogosto imenujejo razširitve, ki jih dodajo (glejte datoteke, ki jih šifrira Qewe ransomware spodaj).

Iskanje orodij za dešifriranje ransomware na spletnem mestu nomoreransom.org

Ta metoda pa je učinkovita le, če je dodana razširitev edinstvena - številne okužbe z izsiljevalsko programsko opremo dodajo generično razširitev (na primer ' .šifrirano ',' .enc ',' .šifrirano ',' .zaklenjeno 'itd.). V teh primerih prepoznavanje odkupne programske opreme po njeni priloženi razširitvi postane nemogoče.

Eden najlažjih in najhitrejših načinov za prepoznavanje okužbe z izsiljevalsko programsko opremo je uporaba Spletno mesto ID Ransomware . Ta storitev podpira večino obstoječih okužb z odkupno programsko opremo. Žrtve preprosto naložijo odkupno sporočilo in / ali eno šifrirano datoteko (svetujemo vam, da naložite oboje, če je mogoče).

Čarovnik za orodje za obnovitev podatkov Recuva

Odkupna programska oprema bo prepoznana v nekaj sekundah in dobili boste različne podrobnosti, na primer ime družine zlonamerne programske opreme, ki ji okužba pripada, ali jo je mogoče dešifrirati itd.

Primer 1 (Qewe [Stop / Djvu] ransomware):

Čas skeniranja orodja za obnovitev podatkov Recuva

Primer 2 (izsiljevalska programska oprema .iso [Phobos]):

Orodje za obnovitev podatkov Recuva za obnovitev podatkov

Če so vaši podatki šifrirani z odkupno programsko opremo, ki je ID Ransomware ne podpira, lahko vedno poskusite iskati po internetu z določenimi ključnimi besedami (na primer naslov sporočila o odkupnini, končnica datoteke, navedena e-poštna sporočila za stike, naslovi kripto denarnice itd.) ).

Poiščite orodja za dešifriranje odškodninske programske opreme:

Šifrirni algoritmi, ki jih uporablja večina okužb z ransomware-jem, so izjemno dovršeni in če je šifriranje pravilno izvedeno, lahko samo razvijalec obnovi podatke. To je zato, ker za dešifriranje potrebujete določen ključ, ki se ustvari med šifriranjem. Obnovitev podatkov brez ključa je nemogoča. V večini primerov kiber kriminalci shranjujejo ključe na oddaljenem strežniku, namesto da bi okuženi računalnik uporabljali kot gostitelja. Dharma (CrySis), Phobos in druge družine vrhunskih okužb z odkupno programsko opremo so tako rekoč brezhibne, zato je obnova šifriranih podatkov brez sodelovanja razvijalcev preprosto nemogoča. Kljub temu obstaja na desetine okužb tipa odkupnih programov, ki so slabo razvite in vsebujejo številne pomanjkljivosti (na primer uporaba enakih ključev za šifriranje / dešifriranje za vsako žrtev, ključe, shranjene lokalno itd.). Zato vedno preverite, ali so na voljo orodja za dešifriranje kakršne koli odškodninske programske opreme, ki vdre v vaš računalnik.

Iskanje ustreznega orodja za dešifriranje v internetu je lahko zelo moteče. Zaradi tega vam priporočamo, da uporabite Nič več projekta odkupnine in tu je prepoznavanje okužbe z odkupno programsko opremo je koristno. Spletno mesto projekta No More Ransom Project vsebuje Orodja za dešifriranje 'z iskalno vrstico. Vnesite ime identificirane odkupne programske opreme in navedeni bodo vsi razpoložljivi dešifrirniki (če obstajajo).

V opravilni vrstici kliknite ikono OneDrive

Obnovite datoteke z orodji za obnovitev podatkov:

Glede na situacijo (kakovost okužbe z izsiljevalsko programsko opremo, vrsta uporabljenega algoritma šifriranja itd.) Bo morda mogoče obnoviti podatke z določenimi orodji drugih proizvajalcev. Zato vam svetujemo, da uporabite Orodje Recuva, ki ga je razvil CCleaner . To orodje podpira več kot tisoč podatkovnih vrst (grafika, video, zvok, dokumenti itd.) In je zelo intuitivno (za obnovo podatkov je potrebno malo znanja). Poleg tega je funkcija obnovitve popolnoma brezplačna.

Korak 1: Izvedite skeniranje.

Zaženite aplikacijo Recuva in sledite čarovniku. Pozvano bo z več okni, ki vam omogočajo, da izberete, katere vrste datotek želite iskati, katere lokacije je treba pregledati itd. Vse, kar morate storiti, je, da izberete možnosti, ki jih iščete, in zaženete skeniranje. Svetujemo vam, da omogočite Globoko skeniranje 'pred zagonom, sicer bodo možnosti skeniranja aplikacije omejene.

Izberite Pomoč in nastavitve in kliknite Nastavitve

Počakajte, da Recuva zaključi pregled. Trajanje optičnega branja je odvisno od količine datotek (tako po količini kot velikosti), ki jih optično berete (na primer nekaj sto gigabajtov lahko traja več kot eno uro). Zato bodite potrpežljivi med postopkom skeniranja. Odsvetujemo tudi spreminjanje ali brisanje obstoječih datotek, ker bi to lahko vplivalo na optično branje. Če med optičnim branjem dodate dodatne podatke (na primer prenos datotek / vsebine), bo to podaljšalo postopek:

Izberite zavihek Varnostno kopiranje in kliknite Upravljanje varnostnih kopij

2. korak: Obnovite podatke.

Ko je postopek končan, izberite mape / datoteke, ki jih želite obnoviti, in preprosto kliknite 'Obnovi'. Upoštevajte, da je za obnovitev podatkov potrebno nekaj prostega prostora na pomnilniškem pogonu:

Izberite mape za varnostno kopiranje in kliknite Zaženi varnostno kopijo

Ustvari varnostne kopije podatkov:

Pravilno upravljanje datotek in ustvarjanje varnostnih kopij sta bistvenega pomena za varnost podatkov. Zato bodite vedno zelo previdni in razmišljajte naprej.

Upravljanje particij: Priporočamo, da podatke shranjujete na več particijah in se izogibajte shranjevanju pomembnih datotek znotraj particije, ki vsebuje celoten operacijski sistem. Če zaidete v situacijo, ko sistema ne morete zagnati in ste prisiljeni formatirati disk, na katerem je nameščen operacijski sistem (v večini primerov se tu skrivajo okužbe z zlonamerno programsko opremo), boste izgubili vse podatke, shranjene v tem pogonu. To je prednost več particij: če imate celotno pomnilniško napravo dodeljeno eni particiji, boste morali vse izbrisati, vendar pa lahko ustvarjanje več particij in pravilna razporeditev podatkov preprečite takšne težave. Eno particijo lahko enostavno formatirate, ne da bi to vplivalo na druge - zato bo ena očiščena, druge pa nedotaknjene in vaši podatki bodo shranjeni. Upravljanje particij je zelo preprosto in na njem lahko najdete vse potrebne informacije Microsoftova spletna stran z dokumentacijo .

Varnostne kopije podatkov: Eden najzanesljivejših načinov varnostnega kopiranja je uporaba zunanje naprave za shranjevanje in njeno izklop. Kopirajte podatke na zunanji trdi disk, bliskovni (palčni) pogon, SSD, HDD ali katero koli drugo pomnilniško napravo, jih izključite in shranite na suhem, stran od sonca in ekstremnih temperatur. Ta metoda pa je precej neučinkovita, saj je treba redno varnostno kopirati in posodabljati podatke. Uporabite lahko tudi storitev v oblaku ali oddaljeni strežnik. Tukaj je potrebna internetna povezava in vedno obstaja možnost kršitve varnosti, čeprav je to res redka priložnost.

Priporočamo uporabo Microsoft OneDrive za varnostno kopiranje datotek. OneDrive vam omogoča shranjevanje osebnih datotek in podatkov v oblaku, sinhronizacijo datotek v računalnikih in mobilnih napravah ter dostop do datotek in urejanje datotek iz vseh naprav Windows. OneDrive vam omogoča shranjevanje, skupno rabo in predogled datotek, dostop do zgodovine prenosov, premikanje, brisanje in preimenovanje datotek, ustvarjanje novih map in še veliko več.

V računalniku lahko varnostno kopirate svoje najpomembnejše mape in datoteke (mape na namizju, dokumentih in slikah). Nekatere opaznejše funkcije OneDrive vključujejo različico datotek, ki starejše različice datotek hrani do 30 dni. OneDrive vsebuje koš za recikliranje, v katerem so vse izbrisane datoteke shranjene za omejen čas. Izbrisane datoteke se ne štejejo kot del uporabnikove dodelitve.

Storitev je zgrajena z uporabo tehnologij HTML5 in omogoča nalaganje datotek do 300 MB s povleci in spusti v spletni brskalnik ali do 10 GB prek Namizna aplikacija OneDrive . Z OneDrive lahko prenesete celotne mape kot eno datoteko ZIP z do 10.000 datotekami, vendar ne sme presegati 15 GB na en prenos.

OneDrive ima na voljo 5 GB brezplačnega prostora za shranjevanje, za naročnino pa je na voljo dodatnih 100 GB, 1 TB in 6 TB možnosti shranjevanja. Enega od teh načrtov za shranjevanje lahko dobite bodisi z nakupom dodatnega prostora za shranjevanje bodisi z naročnino na Office 365.

Ustvarjanje varnostne kopije podatkov:

Postopek varnostnega kopiranja je enak za vse vrste datotek in map. Tukaj je opisano, kako lahko varnostno kopirate datoteke s programom Microsoft OneDrive

So finden Sie den Produktschlüssel von MS Office

Korak 1: Izberite datoteke / mape, ki jih želite varnostno kopirati.

Izberite datoteko ročno in jo kopirajte

Kliknite Ikona oblaka OneDrive odpreti Meni OneDrive . V tem meniju lahko prilagodite nastavitve varnostne kopije datotek.

Kopirano datoteko prilepite v mapo OneDrive, da ustvarite varnostno kopijo

Kliknite Pomoč in nastavitve in nato izberite Nastavitve iz spustnega menija.

Stanja datotek v mapi OneDrive

Pojdi na Zavihek varnostne kopije in kliknite Upravljanje varnostne kopije .

Kliknite Pomoč in nastavitve in nato Poglej v spletu

V tem meniju lahko izberete varnostno kopijo Namizje in vse datoteke na njem in Dokumenti in Slike znova z vsemi datotekami. Kliknite Začni varnostno kopiranje .

Ko dodate datoteko ali mapo v mape Namizje in Dokumenti in slike, bodo samodejno varnostno kopirane v OneDrive.

Če želite dodati mape in datoteke, ne na zgoraj prikazanih mestih, jih morate dodati ročno.

Kliknite gumb Nastavitve in nato Možnosti

Odprite File Explorer in se pomaknite do lokacije mape / datoteke, ki jo želite varnostno kopirati. Izberite element in ga kliknite z desno miškino tipko in kliknite Kopirati .

restore-your-onedrive

Potem, pomaknite se do OneDrive, z desno miškino tipko kliknite kjer koli v oknu in kliknite Prilepi . Datoteko lahko preprosto povlečete in spustite v OneDrive. OneDrive bo samodejno ustvaril varnostno kopijo mape / datoteke.

Vse datoteke, dodane v mapo OneDrive, so samodejno varnostno kopirane v oblaku. Zeleni krog s kljukico označuje, da je datoteka na voljo lokalno in v storitvi OneDrive ter da je različica datoteke na obeh enaka. Modra ikona v oblaku pomeni, da datoteka ni bila sinhronizirana in je na voljo samo v storitvi OneDrive. Ikona sinhronizacije označuje, da se datoteka trenutno sinhronizira.

Če želite dostopati do datotek, ki se nahajajo samo na spletnem mestu OneDrive, pojdite na Pomoč in nastavitve spustnega menija in izberite Ogled v spletu .

2. korak: Obnovite poškodovane datoteke.

OneDrive skrbi, da se datoteke sinhronizirajo, zato je različica datoteke v računalniku enaka v oblaku. Če pa je ransomware šifriral vaše datoteke, lahko to izkoristite Zgodovina različic OneDrive funkcija, ki vam bo omogočila obnovite različice datoteke pred šifriranjem .

Microsoft 365 ima funkcijo odkrivanja odkupne programske opreme, ki vas obvesti, ko so bile datoteke OneDrive napadjene, in vas vodi skozi postopek obnovitve datotek. Upoštevati pa je treba, da če nimate plačane naročnine na Microsoft 365, dobite samo eno zaznavanje in obnovitev datotek brezplačno.

Če se datoteke OneDrive zbrišejo, poškodujejo ali okužijo z zlonamerno programsko opremo, lahko celotno OneDrive obnovite v prejšnje stanje. Evo, kako lahko obnovite celoten OneDrive:

1. Če ste prijavljeni z osebnim računom, kliknite Nastavitve cog na vrhu strani. Nato kliknite Opcije in izberite Obnovite svoj OneDrive .

Če ste prijavljeni s službenim ali šolskim računom, kliknite Nastavitve cog na vrhu strani. Nato kliknite Obnovite svoj OneDrive .

2. Na strani Restore your OneDrive: na spustnem seznamu izberite datum . Upoštevajte, da če obnavljate datoteke po samodejnem zaznavanju izsiljevalske programske opreme, bo za vas izbran datum obnovitve.

3. Po konfiguraciji vseh možnosti obnove datotek kliknite Obnovi da razveljavite vse izbrane dejavnosti.

Najboljši način, da se izognete škodi zaradi okužb z izsiljevalsko programsko opremo, je redno vzdrževanje varnostnih kopij.