Kako pospešiti računalnik?

Kako pospešiti računalnik?

Kako pospešiti računalnik z operacijskim sistemom Windows 7 in Windows 10?

Ali sumite, da računalnik z operacijskim sistemom Windows 7 ali 10 deluje počasi? Katere so možne tehnike za njegovo pospešitev? Zaradi slabe zmogljivosti se lahko počutite nezadovoljni z delom z računalnikom, še posebej, če se je poslabšal od prvotnega stanja. Razlogov za težave z delovanjem je veliko. Če želite izboljšati to situacijo, morate najti možne razloge, ki vplivajo na uspešnost. To so lahko strojni viri, ki ne zadoščajo za zagon najnovejših namestitev sistema Windows ali aplikacijskih programov. Na primer, morda boste morali v svojo napravo dodati dodaten RAM (pomnilnik z naključnim dostopom) ali namestiti trdi disk večje zmogljivosti, SSD (SSD) itd. Poleg strojne opreme je tudi programska oprema odgovorna za delovanje vašega računalnika .

Morda imate preveč nameščenih in zagnanih programov hkrati, s katerimi ne more ravnati niti zmogljiva strojna oprema. Lahko pa boste preprosto morali opraviti vzdrževanje sistema ali spremeniti njegovo konfiguracijo. Predstavljamo nekaj tehnik in orodij za pospešitev računalnikov s sistemoma Windows 7 in 10.kako pospešiti računalnik

Kazalo:

Prenesite orodje za popravilo zlonamerne programske opreme

Priporočljivo je zagnati brezplačno skeniranje z Malwarebytes - orodjem za odkrivanje zlonamerne programske opreme in odpravljanje računalniških napak. Za odstranitev okužb in odpravljanje računalniških napak boste morali kupiti celotno različico. Na voljo brezplačna preizkusna različica.

Poiščite programe, ki porabljajo večino virov v računalniku

Če si želite ogledati podrobnosti o programih, ki porabljajo računalniške vire (vključno z obremenitvijo procesorja, pomnilnikom in diskom), zaženite pripomoček Task Manager s pritiskom na Ctrl + Alt + Del in izberite 'Upravitelj opravil' v meniju. Druga možnost je, da odprete Windows Start in vnesete 'upravitelj opravil' .

poiščite programe, ki porabljajo računalniške vire 1. korak

Če si želite ogledati delovanje računalnika, kliknite »Performance«.

poiščite programe, ki porabljajo računalniške vire 2. korak

[Nazaj na kazalo]

apt erhält Paketinformationen

Uporabite Windows Resource Monitor, če želite izvedeti več o ozkih grlih vašega sistema

Na zavihku Uspešnost upravitelja opravil zaženite 'Nadzornik virov' s pritiskom na 'Odpri nadzornik virov' na dnu okna.

Pregled vira monitorja 1. korak

V oknu Monitorja virov izberite 'CPU' , 'Spomin' , 'Disk' , ali 'Omrežje' zavihki, da odkrijete, kateri programi najbolj obremenjujejo ustrezne vire. Oglejte si na primer, koliko fizičnega pomnilnika porabijo programski procesi in kateri izmed njih porabijo največ pomnilnika. Lokacijske programe lahko poiščete in jih ustavite, da sprostite pomnilnik. Grafikoni na desni strani okna Resources Monitor prikazujejo trende porabe pomnilnika v času. Vpliv zagona in zaustavitve določenih programov na izkoriščenost pomnilnika je mogoče v realnem času videti na teh grafikonih.

2. pregled monitorja virov

V operacijskih sistemih Windows 7 in 10 je pomnilniški sistem sestavljen iz fizičnega polprevodniškega pomnilnika DRAM (računalniki so običajno opremljeni s 4 GB, 8 GB, 16 GB itd. Pomnilnika RAM) in datotečnega sistema strani, dodeljenega na trdem disku. Če imate zagnanih več programov, ki potrebujejo več pomnilnika, kot ga dopušča fizični pomnilnik RAM-a, potem začne delovati veliko počasnejši pomnilniški sistem, ki ga gosti trdi disk. To očitno povzroči splošno upočasnitev sistema. Kako pa veste, da za nakup in namestitev v računalnik potrebujete več pomnilnika RAM? Eden od namigov je opazovanje 'Trde napake' stolpec v 'Procesi' tabela zavihka Pomnilnik v Nadzorniku virov. Običajno se zgodi nekaj napak. Ti dejansko kažejo, kako intenzivno se uporablja pomnilnik na vašem trdem disku. Če pa se primeri trdih napak povečajo, tj. Zamenjava podatkov iz fizičnega pomnilnika in pomnilnika na trdem disku poteka veliko pogosteje, potem bi morda morali razmisliti o povečanju fizičnega pomnilnika računalnika. Nasprotno pa majhna količina prostega pomnilnika, ki je na voljo, ne pomeni nujno, da boste imeli koristi od več fizičnega pomnilnika.

[Nazaj na kazalo]

Nadzornik zmogljivosti sistema Windows za izkušene uporabnike

Morda najobsežnejše orodje za ugotavljanje težav z zmogljivostjo računalnika je Nadzornik učinkovitosti sistema Windows 10. Če želite odpreti, poiščite 'Nadzor uspešnosti' v Start in nato kliknite rezultat. V prvem oknu Monitorja učinkovitosti boste videli povzetek podatkov o pomnilniku, omrežni kartici, fizičnem disku in procesorju.

monitor uspešnosti za izkušene uporabnike 1. korak

Sistemsko diagnostiko in zmogljivost sistema (na voljo v zbirkah podatkov in sistem na levi plošči monitorja zmogljivosti) je mogoče zagnati iz spustnega menija. Po zaustavitvi sistemske diagnostike in zmogljivosti sistema bodo ustrezna poročila ustvarjena in postavljena v območje poročil. Raziskovanje poročil bo morda zahtevalo določeno strokovno znanje računalniških sistemov in operacijskih sistemov. Vsebujejo podrobne informacije o zdravstvenem stanju vašega sistema in zmožnosti izvajanja programske opreme na obstoječi strojni opremi, kar je močno povezano z delovanjem vašega sistema in uporabniško izkušnjo.

monitor uspešnosti za izkušene uporabnike 2. korak

[Nazaj na kazalo]

Čiščenje diska

Priporočljivo je redno zagnati pripomoček za čiščenje diska Windows, da se na trdem disku ne nabere preveč začasnih, namestitvenih in drugih datotek. Očistite tudi sistemske datoteke - kliknite gumb za čiščenje sistemskih datotek in počakajte, da se postopek 'Izračun in skeniranje' konča. Ta postopek traja nekaj časa - na primer 15 minut, odvisno od stanja vašega sistema Windows.

[Nazaj na kazalo]

Defragmentirajte trdi disk

Razdrobljenost datotečnih sistemov na trdih diskih je bila včasih močan razlog za zmanjšano delovanje računalnika. V operacijskih sistemih Windows 7 in 10 se defragmentacija izvede v ozadju samodejno enkrat na teden. Če želite preveriti, ali je trdi disk defragmentiran in optimiziran, pojdite na Start, type 'defragmentiraj', in nato izberite 'Defragmentiranje in optimizacija pogonov' . Spodnja slika prikazuje trde diske C: in F:, oba 0% razdrobljena. To pomeni, da so defragmentirani. Če vidite disk z razdrobljenostjo, na primer večjo od 5%, kliknite Optimiziraj, da zaženete defragmentacijo na tem pogonu. Pogoni tipa SSD ne zahtevajo defragmentacije.

defragmentirajte trdi disk

[Nazaj na kazalo]

Onemogoči ali prilagodi iskanje indeksiranja

Windows 7 in 10 izvajata indeksiranje datotek za pospešitev iskalnih funkcij. Včasih pa je samo indeksiranje lahko razlog za zmanjšanje zmogljivosti računalnika. Razmislite o možnosti onemogočenja indeksiranja in nato preverite, ali se zmogljivost računalnika izboljša. Če želite to narediti, odprite Windows Explorer, z desno miškino tipko kliknite pogon, ki vas zanima, in kliknite 'Lastnosti' v spustnem meniju izbranega pogona. Na zavihku Splošno počistite polje 'Dovoli datotekam na tem pogonu, da se poleg lastnosti datotek indeksira tudi vsebina' .

onemogočite ali nastavite indeksiranje iskanja 1. korak

Ko kliknete 'Uporabi' , se prikaže opozorilno okno. Izberite možnost, 'Uporabi spremembe za pogon C: , podmape in datoteke' .

onemogočite ali nastavite indeksiranje iskanja 2. korak

Do več možnosti za nastavitev storitve indeksiranja sistema Windows lahko dostopate s tipkanjem 'indeksiranje' v polju Začni iskanje in izberite 'Možnosti indeksiranja' .

Wie kann ich meinen Computer über die Eingabeaufforderung auf die Werkseinstellungen zurücksetzen?

onemogočite ali nastavite indeksiranje iskanja 3. korak

Pritisnite tipko 'Spremeni' gumb, da odprete 'Indeksirane lokacije' okno za konfiguracijo. Izberite, katere lokacije diska želite indeksirati za hitrejše iskanje in katere onemogočiti za indeksiranje.

onemogočite ali nastavite indeksiranje iskanja 4. korak

Vključite vrste datotek za indeksiranje v 'Vrste datotek' zavihek 'Napredne možnosti' okno, ki se odpre s klikom na 'Napredno' v gumbu 'Možnosti indeksiranja' okno.

onemogočite ali nastavite korak indeksiranja iskanja

[Nazaj na kazalo]

Ročno odstranjevanje nepotrebnih programov

Neželena in nepotrebna programska oprema, ki je v vašem računalniku pogosto nameščena in aktivirana brez vaše vednosti, se imenuje bloatware, zlonamerna programska oprema, oglaševalska programska oprema itd. Ne glede na to, kaj delajo ti programi, porabijo računalniške vire in ostanejo za vaše delo ali zabavo. Zato bo odstranjevanje vse neželene in nepotrebne programske opreme izboljšalo zmogljivost in splošno izkušnjo uporabe računalnika. Do celotnega seznama programov, nameščenih v sistemu Windows, lahko dostopate tako, da se pomaknete do Start / Nadzorna plošča / Programi in funkcije in izberete 'Odstrani' v spustnem meniju elementa, ki ga želite odstraniti. Morda bo treba znova zagnati računalnik, da dokončate postopek odstranitve nekaterih programov.

ročno odstranite neželene ali nepotrebne programe

[Nazaj na kazalo]

Odstranite programe za zagon in sistemski pladenj

Priporočljivo je pregledati zagonske programe sistema Windows in trajno onemogočiti vse, ki niso potrebni. Drugo področje, ki razkriva delujoče programe, ki porabljajo tudi računalniške vire, je sistemski pladenj. Do programov v sistemski vrstici je mogoče dostopati s klikom na ikono puščice v orodni vrstici sistema Windows. Izbrani program lahko pogosto raztovorite z izbiro 'Prenehati' (ali podoben) element v spustnem meniju. Spustni meni se prikaže, ko postavite miško nad ikono programa in kliknete levi gumb miške. Spodnja slika prikazuje, kako se ustaviti 'Odjemalec Cisco VPN' iz sistemskega pladnja.

wie lauten meine zugangsdaten windows 10

odstranite zagonske programe in programe v sistemski vrstici

[Nazaj na kazalo]

Odstranjevanje zlonamerne programske opreme, oglaševalske programske opreme itd.

Morda boste videli nameščene in zagnane programe, vendar je težko vedeti, ali jih sistem zahteva ali pa (na primer) predstavljajo zlonamerno programsko opremo. V tem primeru je priporočljivo zagnati orodja za odstranjevanje adware / malware. Začnite z vgrajenim Windows Defenderjem v sistemu Windows 10. V meniju Start zaženite 'Varnostni center Windows Defender' in izberite 'Hitro' ali 'Napredno skeniranje' . Windows Defender bo skeniral vaš sistem in odstranil zlonamerno programsko opremo. Pametno je tudi zagnati nadomestni pripomoček za zaščito pred zlonamerno programsko opremo.

Odstrani zlonamerno programsko opremo

[Nazaj na kazalo]

Izberite ustrezen načrt napajanja

izberite ustrezen načrt napajanja 1. korak

Izberite 'Visokozmogljivo' ali 'Uravnotežen načrt' dati prednost zmogljivosti računalnika pred varčevanjem z baterijo.

Diensthost lokales System Netzwerk eingeschränkt 10 hohe Festplattennutzung

izberite ustrezen načrt napajanja 2. korak

Kliknite 'Spremeni nastavitve načrta' za urejanje nastavitev načrta.

izberite ustrezen načrt napajanja 3. korak

V Urejanje nastavitev načrta kliknite 'Spremeni napredne nastavitve napajanja' . V oknu Power Options raziščite različne nastavitve. Večina možnosti ima dve podmožnosti: 1) napajanje iz akumulatorja [na bateriji] 2) napajanje iz električne energije [priključeno]. Nekatere od teh možnosti so povezane samo s težavami s sistemskim varčevanjem z energijo. Na primer, kdaj izklopiti zaslon (kar ne vpliva na delovanje računalnika), nekateri pa so namenjeni opredelitvi izkoriščenosti strojne opreme, odvisno od priključenega napajanja računalnika ali prenosnika (baterija ali omrežje). Včasih lahko opazite, da je zmogljivost slabša, če se napaja iz akumulatorja. Zato priporočamo, da za doseganje višjih zmogljivosti računalnika tečete iz omrežja.

izberite ustrezen načrt napajanja, 4. korak

[Nazaj na kazalo]

Zmanjšajte prikaz Windows Animations

Windows uporablja nekatere vizualne učinke, na primer animacije, ki lahko nekoliko vplivajo na delovanje vašega računalnika. Če želite izbrati, katero od teh možnosti onemogočiti, pojdite na Start in Nadzorna plošča ter vnesite 'Sistem' v iskalno polje. Izberite 'Ogled naprednih sistemskih nastavitev' pod sistemskim menijem.

zmanjšanje prikaza Windows animacij 1. korak

V oknu Lastnosti sistema izberite 'Zavihek Dodatno in kliknite Nastavitve ...' na plošči Performance.

zmanjšanje animacije okna prikaz 2. korak

V oknu Performance Options izberite 'Vizualni učinki' zavihek in preverite 'Prilagodi za najboljšo zmogljivost' možnost. Svojo izbiro potrdite s klikom na V redu ali na gumb Uporabi.

zmanjšanje animacije okna prikaz koraka 3

[Nazaj na kazalo]

Prekinite Tipping

Če želite izklopiti nasvete za sistem Windows 10, pojdite na Start / Nastavitve / Sistem / Obvestila in dejanja in izberite 'Izklopljeno' za „Pri uporabi sistema Windows poiščite nasvete, trike in predloge“ možnost. Če onemogočite to možnost, lahko nekoliko povečate zmogljivost sistema.

onemogoči odlaganje

[Nazaj na kazalo]

Video, kako prikazujemo uporabo pripomočka za čiščenje diska Windows v sistemu Windows 10:

[Nazaj na vrh]