Zaščitite sisteme pred napadi ransomware .cmd

Kako odstraniti .cmd Ransomware - koraki za odstranitev virusa (posodobljeno)

Navodila za odstranjevanje izsiljevalske programske opreme .cmd

Kaj je .cmd ransomware?

Odkril Jakub Kroustek in pripadajo Dharma odkupljiva programska oprema družina, .cmd je eden izmed mnogih programov vrste odkupnih programov na internetu. Šifrira podatke, shranjene v sistemu, in blokira dostop do njih, dokler orodje za dešifriranje ni kupljeno od kiber kriminalcev, ki so razvili ransomware .cmd. Šele potem lahko žrtve obnovijo svoje datoteke. Ta zlonamerna programska oprema preimenuje vse šifrirane datoteke s spreminjanjem razširitev na ' .cmd 'in imen datotek doda e-poštni naslov in enolični ID. Na primer, ' 1.jpg 'se lahko preimenuje v' 1.jpg.id-1E857D00. [Jsmith1974@mail.fr] .cmd '. Upoštevajte pa, da je .cmd veljavna pripona za paketne datoteke, ki jih uporablja OS Windows. Zato obstaja velika verjetnost, da razvijalci iz nekega razloga poskušajo prikriti šifriranje. Ustvari tudi odkupno sporočilo v besedilni datoteki z imenom ' VRATI DATOTEKE.txt '. Ker je .cmd resnična razširitev operacijskih sistemov Windows, je zelo verjetno, da ljudje, ki so razvili to izsiljevalsko programsko opremo, želijo na tak način prikriti svoje datoteke. Posodobljene različice te odškodninske programske opreme uporabljajo ' . [fox5sec@aol.com] .cmd 'pripona za šifrirane datoteke.

Ta ransomware šifrira podatke z RSA-1024 algoritem šifriranja. Če želite dobiti navodila o tem, kako plačati odkupnino, se morajo žrtve obrniti na razvijalce .cmd, tako da pošljejo e-poštno sporočilo na jsmith1974@mail.fr ali jsmith1974@airmail.cc, ki mora vsebovati enoličen ID, ki je določen za vsako žrtev. Žrtve lahko tudi priložijo eno datoteko (največ 1 MB), ki ne sme vsebovati nobenih dragocenih informacij. Kot »dokaz«, da imajo kiber kriminalci veljavno programsko opremo in ključe za dešifriranje, ponujajo brezplačno dešifriranje datoteke in vrnitev z navodili o načinu plačila za programsko opremo / ključe. Žrtev je treba takoj plačati odkupnino, saj bodo ključi za dešifriranje po enem tednu šifriranja morda prepisani. Ko je transakcija opravljena, menda pošljejo program za dešifriranje, ključ in navodila, kako jih uporabiti. Pravzaprav kiber kriminalci pogosto ne pošljejo ničesar. V mnogih primerih ljudje zaupajo razvijalcem odkupne programske opreme, plačajo odkupnino in so nato prevarani. Na žalost ni drugih orodij, ki bi lahko šifrirala datoteke, šifrirane z .cmd. Zagotovijo jih lahko samo kiber kriminalci, ki so razvili to izsiljevalsko programsko opremo. Ker ni priporočljivo, da tem ljudem zaupate, svetujemo, da obnovite vse datoteke iz varnostne kopije.Posnetek zaslona sporočila, ki uporabnike spodbuja, da plačajo odkupnino za dešifriranje svojih ogroženih podatkov:

Navodila za dešifriranje .cmd

Obstaja veliko drugih programov tipa izsiljevalec, podobnih .cmd, vključno z na primer Zemljevid , Shariz , in Seto . Večina datotek šifrira in zagotavlja, da jih je mogoče dekodirati le s posebnimi orodji. Glavne razlike med temi programi so običajno kriptografski algoritem, ki se uporablja za šifriranje, in znesek kriptovalut, ki ga je treba plačati. Na žalost šifriranja, ki jih povzročajo ti programi, na splošno ni mogoče dešifrirati brez sodelovanja razvijalcev. Običajno je najvarnejša možnost za obnovitev datotek uporaba varnostnih kopij. Zato vzdržujte redne varnostne kopije in jih hranite na oddaljenem strežniku ali v odklopljeni pomnilniški napravi.

Kako je ransomware okužil moj računalnik?

V večini primerov kibernetski kriminalci širijo škodljivo programsko opremo z neželeno programsko opremo, trojanskimi programi, neuradnimi orodji za posodabljanje in aktiviranje programske opreme ali nezanesljivimi kanali / orodji za prenos programske opreme. Vsiljene kampanje se uporabljajo za širjenje zlonamerne programske opreme prek e-poštnih sporočil, ki vsebujejo zlonamerne priloge. Običajno so priložene datoteke dokumenti Microsoft Office, arhivske datoteke, kot so RAR, ZIP, dokumenti PDF, izvršljive datoteke (.exe in druge datoteke te vrste), datoteke JavaScript itd. Če jih odprete, okužijo računalnike z odkupno programsko opremo ali drugo zlonamerno programsko opremo. Ljudje z računalniki, okuženimi s trojanci, običajno doživijo več namestitev zlonamerne programske opreme. Trojanci povzročajo verižne okužbe z namestitvijo dodatne zlonamerne programske opreme. Za razširjanje teh programov se lahko uporabljajo tudi ponarejena orodja za posodabljanje programske opreme - sisteme okužijo s prenosom in namestitvijo zlonamernih programov namesto s posodobitvami ali z izkoriščanjem napak / napak zastarele programske opreme. Orodja za 'razbijanje' programske opreme uporabljajo ljudje, ki želijo zaobiti plačljivo aktivacijo nameščene programske opreme, vendar pogosto naložijo in namestijo odkupno programsko opremo ali drugo zlonamerno programsko opremo, namesto da bi programe brezplačno aktivirali. Računalniki so z zlonamernimi programi okuženi tudi pri uporabi dvomljivih virov za prenos, kot so brezplačno gostovanje datotek, brezplačna spletna mesta za nalaganje, omrežja Peer-to-Peer (hudourniški odjemalci, eMule itd.), Neuradna spletna mesta in drugi podobni kanali. Ljudje, ki uporabljajo te kanale, tvegajo prenos zlonamernih datotek, ki so prikrite kot zakonite ali neškodljive. Ko pa se odprejo, namestijo zlonamerno programsko opremo z visokim tveganjem.

So aktivieren Sie ssh auf dem Raspberry Pi
Povzetek grožnje:
Ime virus .cmd
Vrsta grožnje Ransomware, kripto virus, omarica datotek
Razširitev šifriranih datotek .cmd (kiber kriminalci uporabljajo to razširitev, ki je tudi resnična razširitev v sistemih Windows).
Odkupno zahtevno sporočilo pojavno okno in datoteka RETURN FILES.txt.
Kiber kriminalni stik jsmith1974@mail.fr, jsmith1974@airmail.cc
Imena zaznavanja Avast (Win32: RansomX-gen [Ransom]), BitDefender (Trojan.Ransom.Crysis.E), ESET-NOD32 (Različica Win32 / Filecoder.Crysis.P), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Crusis.to ), Celoten seznam zaznav ( VirusTotal )
Simptomi Datotek, shranjenih v računalniku, ni mogoče odpreti, prej delujoče datoteke imajo zdaj drugo pripono (na primer my.docx.locked). Na namizju se prikaže sporočilo o odkupnini. Kiber kriminalci zahtevajo plačilo odkupnine (običajno v bitcoinih), da odklenejo vaše datoteke.
Metode distribucije Okužene e-poštne priloge (makri), hudourniške spletne strani, zlonamerni oglasi.
Škoda Vse datoteke so šifrirane in jih ni mogoče odpreti brez plačila odkupnine. Dodatne trojanske programe in okužbe z zlonamerno programsko opremo, ki kradejo gesla, je mogoče namestiti skupaj z okužbo z odkupno programsko opremo.
Odstranjevanje zlonamerne programske opreme (Windows)

Če želite odpraviti morebitne okužbe z zlonamerno programsko opremo, preglejte računalnik z zakonito protivirusno programsko opremo. Naši raziskovalci varnosti priporočajo uporabo programske opreme Malwarebytes.
▼ Prenesite malwarebytes
Če želite uporabljati polno predstavljeni izdelek, morate kupiti licenco za Malwarebytes. Na voljo 14-dnevno brezplačno preskusno obdobje.

Kako se zaščititi pred okužbami z odkupno programsko opremo

Ne zaupajte prilogam ali spletnim povezavam, predstavljenim v nepomembnih e-poštnih sporočilih, poslanih z neznanih, sumljivih naslovov. Običajno so ta e-poštna sporočila prikrita kot uradna ali pomembna, vendar ko se priložene datoteke pogosto odprejo, pogosto namestijo zlonamerno programsko opremo. Poleg tega naložite vso programsko opremo z uporabo povezav za neposreden prenos in uradnih spletnih mest. Zgoraj omenjenih orodij se ne sme uporabljati. Posodobite nameščeno programsko opremo (in operacijske sisteme) z uporabo orodij ali implementiranih funkcij, ki jih nudijo uradni razvijalci programske opreme. Za distribucijo zlonamernih programov je mogoče uporabiti druga (tretja) orodja. Enako velja za orodja za aktivacijo (cracking) tretjih oseb - pogosto namestijo zlonamerno programsko opremo. Poleg tega je nezakonito aktiviranje programov s temi orodji. Priporočamo tudi, da operacijski sistem optično preberete z ugledno protivirusno ali protivohunsko programsko opremo. Če zaznate kakršne koli grožnje, jih takoj odstranite. Če je vaš računalnik že okužen s .cmd, priporočamo, da zaženete pregled z Malwarebytes za Windows za samodejno odpravo te odškodninske programske opreme.

Besedilo, predstavljeno v pojavnem oknu .cmd ransomware:

Vse DATOTEKE ŠIFRIRANE 'RSA1024'
VSE VAŠE DATOTEKE SO ŠIFRIRANE !!! Če jih želite obnoviti, nam pišite na e-pošto jsmith1974@mail.fr
V PISMU NAPIŠITE ID, VAŠE ID 1E857D00
ČE NISTE ODGOVORILI, PIŠITE NA E-POŠTE: jsmith1974@airmail.cc
TVOJ TAJNI KLJUČ BO V SKLADU S STORITVOM 7 DNI, PO 7 DNIH LAHKO PREPISEJO DRUGI KLJUČI, NE ČEKAJTE ČASA
BREZPLAČNO ZGODBO ZA DOKAZ
Pošljete nam lahko do 1 datoteko za brezplačno dešifriranje. Skupna velikost datotek mora biti manjša od 1 MB (ne arhivirana) in datoteke ne smejo vsebovati dragocenih informacij. (baze podatkov, varnostne kopije, veliki excel listi itd.)
POSTOPEK DEKRIPACIJE:
Ko se prepričate o možnosti dešifriranja, denar prenesite na našo Bitcoin denarnico. Takoj ko prejmemo denar, vam bomo poslali:
1. Program za dešifriranje.
2. Podrobna navodila za dešifriranje.
3. In posamezne tipke za dešifriranje datotek.
!OPOZORILO!
Ne preimenujte šifriranih datotek.
Ne poskušajte dešifrirati podatkov s programsko opremo drugih proizvajalcev, saj lahko povzroči trajno izgubo podatkov.
Dešifriranje vaših datotek s pomočjo tretjih oseb lahko povzroči zvišanje cene (dodajo nam svojo pristojbino) ali pa postanete žrtev prevare.

Posnetek zaslona besedilne datoteke .cmd (' VRATI DATOTEKE.txt '):

besedilna datoteka .cmd

Besedilo v tej datoteki:

Vsi vaši podatki so šifrirani!
za vrnitev pišite na mail:
jsmith1974@mail.fr ali jsmith1974@airmail.cc

Posnetek zaslona datotek, ki jih šifrira .cmd (' .cmd 'razširitev):

Datoteke, šifrirane s .cmd

Odstranitev programske opreme .cmd:

Takojšnje samodejno odstranjevanje zlonamerne programske opreme: Ročno odstranjevanje groženj je lahko dolgotrajen in zapleten postopek, ki zahteva napredno računalniško znanje. Malwarebytes je profesionalno orodje za samodejno odstranjevanje zlonamerne programske opreme, ki je priporočljivo, da se znebite zlonamerne programske opreme. Prenesite ga s klikom na spodnji gumb:
▼ PRENESI Malwarebytes S prenosom katere koli programske opreme, navedene na tem spletnem mestu, se strinjate z našo Politika zasebnosti in Pogoji uporabe . Če želite uporabljati polno predstavljeni izdelek, morate kupiti licenco za Malwarebytes. Na voljo 14-dnevno brezplačno preskusno obdobje.

Hitri meni:

Prijavljanje odkupne programske opreme oblastem:

Če ste žrtev napada ransomware, priporočamo, da ta incident prijavite oblastem. Z zagotavljanjem informacij organom kazenskega pregona boste pomagali slediti kibernetski kriminaliteti in morda pomagali pri pregonu napadalcev. Tu je seznam organov, pri katerih bi morali prijaviti napad ransomware. Za celoten seznam lokalnih centrov za kibernetsko varnost in informacije o tem, zakaj bi morali prijaviti napade ransomware, preberite ta članek .

Seznam lokalnih oblasti, kjer je treba poročati o napadih izsiljevalske programske opreme (izberite enega, odvisno od vašega prebivališča):

Osamitev okužene naprave:

Nekatere okužbe tipa odškodninske programske opreme so namenjene šifriranju datotek v zunanjih pomnilniških napravah, okužbi in celo širjenju po celotnem lokalnem omrežju. Iz tega razloga je zelo pomembno, da okuženo napravo (računalnik) čim prej izoliramo.

Korak 1: Prekinite povezavo z internetom.

Najlažji način, da računalnik odklopite iz interneta, je, da Ethernet kabel odklopite z matične plošče, vendar pa so nekatere naprave povezane prek brezžičnega omrežja in nekaterim uporabnikom (zlasti tistim, ki niso posebej tehnično podkovani) se morda zdijo odklopni kabli težavno. Zato lahko sistem prek nadzorne plošče odklopite tudi ročno:

Pomaknite se do Nadzorna plošča ', kliknite iskalno vrstico v zgornjem desnem kotu zaslona, ​​vnesite' Center za omrežja in skupno rabo 'in izberite rezultat iskanja: Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (1. korak)

Kliknite » Spremenite nastavitve adapterja v zgornjem levem kotu okna: Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (2. korak)

Z desno miškino tipko kliknite vsako povezavo in izberite ' Onemogoči '. Ko je sistem onemogočen, sistem ne bo več povezan z internetom. Če želite znova omogočiti priključne točke, preprosto znova kliknite znova in izberite ' Omogoči '. Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (3. korak)

2. korak: Izključite vse naprave za shranjevanje.

Kot smo že omenili, lahko izsiljevalska programska oprema šifrira podatke in prodre v vse naprave za shranjevanje, ki so povezane z računalnikom. Zaradi tega je treba vse zunanje pomnilniške naprave (bliskovne pogone, prenosne trde diske itd.) Takoj odklopiti, vendar vam toplo priporočamo, da vsako napravo pred odklopom odstranite, da preprečite poškodbe podatkov:

Pomaknite se do Moj računalnik ', z desno miškino tipko kliknite vsako povezano napravo in izberite' Izmet ': Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (4. korak)

3. korak: Odjava iz računov za shranjevanje v oblaku.

Nekateri izsiljevalski programi lahko ugrabijo programsko opremo, ki obdeluje podatke, shranjene v ' oblak '. Zato bi lahko bili podatki poškodovani / šifrirani. Iz tega razloga se morate odjaviti iz vseh računov za shranjevanje v oblaku v brskalnikih in drugi sorodni programski opremi. Razmislite tudi o začasni odstranitvi programske opreme za upravljanje v oblaku, dokler okužba ni popolnoma odstranjena.

Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo:

Za pravilno ravnanje z okužbo jo je treba najprej prepoznati. Nekatere okužbe z odkupno programsko opremo kot uvod uporabljajo sporočila o odkupnini (glejte spodnjo besedilno datoteko za odkupnino WALDO).

Ugotovite okužbo z odkupno programsko opremo (5. korak)

warum kann ich microsoft edge nicht öffnen

To pa je redko. V večini primerov okužbe z odkupno programsko opremo pošiljajo bolj neposredna sporočila, v katerih preprosto navajajo, da so podatki šifrirani in da morajo žrtve plačati neke vrste odkupnino. Upoštevajte, da okužbe tipa ransomware običajno generirajo sporočila z različnimi imeni datotek (na primer ' _readme.txt ',' PREBERI ME.txt ',' DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt ',' DECRYPT_FILES.html 'itd.). Zato se zdi, da je uporaba imena odkupnega sporočila dober način za prepoznavanje okužbe. Težava je v tem, da je večina teh imen generičnih in nekatere okužbe uporabljajo ista imena, čeprav so dostavljena sporočila drugačna in okužbe same niso povezane. Zato je samo ime datoteke s sporočili lahko neučinkovito in celo povzroči trajno izgubo podatkov (na primer s poskusom dešifriranja podatkov z orodji, zasnovanimi za različne okužbe z izsiljevalsko programsko opremo, bodo uporabniki verjetno na koncu trajno poškodovali datoteke in dešifriranje ne bo več mogoče tudi s pravilnim orodjem).

Drug način za prepoznavanje okužbe z odkupno programsko opremo je preverjanje končnice datoteke, ki je dodana vsaki šifrirani datoteki. Okužbe z odkupno programsko opremo pogosto imenujejo razširitve, ki jih dodajo (glejte datoteke, ki jih šifrira Qewe ransomware spodaj).

Iskanje orodij za dešifriranje odškodninske programske opreme na spletnem mestu nomoreransom.org

Ta metoda pa je učinkovita le, če je dodana razširitev edinstvena - številne okužbe z izsiljevalsko programsko opremo dodajo generično pripono (na primer ' .šifrirano ',' .enc ',' .šifrirano ',' .zaklenjeno 'itd.). V teh primerih prepoznavanje odkupne programske opreme s priloženo razširitvijo postane nemogoče.

Eden najlažjih in najhitrejših načinov za prepoznavanje okužbe z odkupno programsko opremo je uporaba Spletno mesto ID Ransomware . Ta storitev podpira večino obstoječih okužb z odkupno programsko opremo. Žrtve preprosto naložijo odkupno sporočilo in / ali eno šifrirano datoteko (po možnosti svetujemo, da naložite obe).

Čarovnik za orodje za obnovitev podatkov Recuva

Odkupna programska oprema bo prepoznana v nekaj sekundah in dobili boste različne podrobnosti, na primer ime družine zlonamerne programske opreme, ki ji okužba pripada, ali jo je mogoče dešifrirati itd.

Primer 1 (Qewe [Stop / Djvu] ransomware):

Čas skeniranja orodja za obnovitev podatkov Recuva

Primer 2 (izsiljevalska programska oprema .iso [Phobos]):

Orodje za obnovitev podatkov Recuva za obnovitev podatkov

Če so vaši podatki šifrirani z odkupno programsko opremo, ki je ID Ransomware ne podpira, lahko vedno poskusite iskati po internetu z določenimi ključnimi besedami (na primer naslov sporočila o odkupnini, končnica datoteke, navedena e-poštna sporočila za stike, naslovi kripto denarnice itd.) ).

Poiščite orodja za dešifriranje odškodninske programske opreme:

Šifrirni algoritmi, ki jih uporablja večina okužb z ransomware-jem, so izjemno dovršeni in če je šifriranje pravilno izvedeno, lahko samo razvijalec obnovi podatke. To je zato, ker za dešifriranje potrebujete poseben ključ, ki se ustvari med šifriranjem. Obnovitev podatkov brez ključa je nemogoča. V večini primerov kiber kriminalci shranjujejo ključe na oddaljenem strežniku, namesto da bi okuženi računalnik uporabljali kot gostitelja. Dharma (CrySis), Phobos in druge družine vrhunskih okužb z odkupno programsko opremo so tako rekoč brezhibne, zato je obnavljanje šifriranih podatkov brez sodelovanja razvijalcev preprosto nemogoče. Kljub temu obstaja na desetine okužb tipa odkupnih programov, ki so slabo razvite in vsebujejo številne pomanjkljivosti (na primer uporaba enakih ključev za šifriranje / dešifriranje za vsako žrtev, ključe, shranjene lokalno itd.). Zato vedno preverite, ali so na voljo orodja za dešifriranje kakršne koli odškodninske programske opreme, ki vdre v vaš računalnik.

Iskanje ustreznega orodja za dešifriranje v internetu je lahko zelo moteče. Zaradi tega vam priporočamo, da uporabite Ni več projekta odkupnine in tu je prepoznavanje okužbe z odkupno programsko opremo je koristno. Spletno mesto projekta No More Ransom Project vsebuje Orodja za dešifriranje 'z iskalno vrstico. Vnesite ime identificirane odkupne programske opreme in navedeni bodo vsi razpoložljivi dešifrirniki (če obstajajo).

V opravilni vrstici kliknite ikono OneDrive

Obnovite datoteke z orodji za obnovitev podatkov:

Glede na situacijo (kakovost okužbe z odškodninsko programsko opremo, vrsta uporabljenega algoritma za šifriranje itd.) Bo morda mogoče obnoviti podatke z določenimi orodji drugih proizvajalcev. Zato vam svetujemo, da uporabite Orodje Recuva, ki ga je razvil CCleaner . To orodje podpira več kot tisoč podatkovnih vrst (grafika, video, zvok, dokumenti itd.) In je zelo intuitivno (za obnovo podatkov je potrebno malo znanja). Poleg tega je funkcija obnovitve popolnoma brezplačna.

Korak 1: Izvedite skeniranje.

Zaženite aplikacijo Recuva in sledite čarovniku. Pozvano bo z več okni, ki vam omogočajo, da izberete, katere vrste datotek želite iskati, katere lokacije je treba pregledati itd. Vse, kar morate storiti, je, da izberete želene možnosti in začnete skeniranje. Svetujemo vam, da omogočite Globoko skeniranje 'pred zagonom, sicer bodo možnosti skeniranja aplikacije omejene.

Izberite Pomoč in nastavitve in kliknite Nastavitve

Počakajte, da Recuva zaključi pregled. Trajanje optičnega branja je odvisno od količine datotek (tako po količini kot po velikosti), ki jih optično berete (na primer nekaj sto gigabajtov lahko traja več kot eno uro). Zato bodite potrpežljivi med postopkom skeniranja. Odsvetujemo tudi spreminjanje ali brisanje obstoječih datotek, ker bi to lahko vplivalo na optično branje. Če med optičnim branjem dodate dodatne podatke (na primer prenos datotek / vsebine), bo to podaljšalo postopek:

Izberite zavihek Varnostno kopiranje in kliknite Upravljanje varnostne kopije

2. korak: Obnovite podatke.

Ko je postopek končan, izberite mape / datoteke, ki jih želite obnoviti, in preprosto kliknite 'Obnovi'. Upoštevajte, da je za obnovitev podatkov potrebno nekaj prostora na pomnilniškem pogonu:

Izberite mape za varnostno kopiranje in kliknite Zaženi varnostno kopijo

Ustvari varnostne kopije podatkov:

Pravilno upravljanje datotek in ustvarjanje varnostnih kopij sta bistvenega pomena za varnost podatkov. Zato bodite vedno zelo previdni in razmišljajte v naprej.

Upravljanje particij: Priporočamo, da podatke shranjujete na več particijah in se izogibajte shranjevanju pomembnih datotek znotraj particije, ki vsebuje celoten operacijski sistem. Če se znajdete v položaju, ko sistema ne morete zagnati in ste prisiljeni formatirati disk, na katerem je nameščen operacijski sistem (v večini primerov se tu skrivajo okužbe z zlonamerno programsko opremo), boste izgubili vse podatke, shranjene v tem pogonu. To je prednost več particij: če imate celotno pomnilniško napravo dodeljeno eni particiji, boste morali vse izbrisati, vendar pa lahko ustvarjanje več particij in pravilna razporeditev podatkov preprečite takšne težave. Eno particijo lahko enostavno formatirate, ne da bi to vplivalo na druge - zato se bo ena očistila, druge pa bodo ostale nedotaknjene in vaši podatki bodo shranjeni. Upravljanje particij je zelo preprosto in na njem lahko najdete vse potrebne informacije Microsoftova spletna stran z dokumentacijo .

Varnostne kopije podatkov: Eden izmed najbolj zanesljivih načinov varnostnega kopiranja je uporaba zunanje naprave za shranjevanje in njeno izklop. Kopirajte podatke na zunanji trdi disk, bliskovni (palčni) pogon, SSD, HDD ali katero koli drugo pomnilniško napravo, jih odklopite in shranite na suhem, stran od sonca in ekstremnih temperatur. Ta metoda pa je precej neučinkovita, saj je treba redno varnostno kopirati in posodabljati podatke. Uporabite lahko tudi storitev v oblaku ali oddaljeni strežnik. Tukaj je potrebna internetna povezava in vedno obstaja možnost kršitve varnosti, čeprav je to res redka priložnost.

Priporočamo uporabo Microsoft OneDrive za varnostno kopiranje datotek. OneDrive vam omogoča shranjevanje osebnih datotek in podatkov v oblaku, sinhronizacijo datotek v računalnikih in mobilnih napravah ter dostop do datotek in urejanje datotek iz vseh naprav Windows. OneDrive vam omogoča shranjevanje, skupno rabo in predogled datotek, dostop do zgodovine prenosov, premikanje, brisanje in preimenovanje datotek, ustvarjanje novih map in še veliko več.

V računalniku lahko varnostno kopirate svoje najpomembnejše mape in datoteke (mape na namizju, dokumentih in slikah). Nekatere opaznejše funkcije OneDrive vključujejo različico datotek, ki starejše različice datotek hrani do 30 dni. OneDrive vsebuje koš za recikliranje, v katerem so vse izbrisane datoteke shranjene za omejen čas. Izbrisane datoteke se ne štejejo kot del uporabnikove dodelitve.

Storitev je zgrajena z uporabo tehnologij HTML5 in omogoča nalaganje datotek do 300 MB s povleci in spusti v spletni brskalnik ali do 10 GB prek Namizna aplikacija OneDrive . Z OneDrive lahko prenesete celotne mape kot eno datoteko ZIP z do 10.000 datotekami, čeprav ne sme presegati 15 GB na en prenos.

OneDrive ima na voljo 5 GB brezplačnega prostora za shranjevanje, za naročnino pa je na voljo dodatnih 100 GB, 1 TB in 6 TB možnosti za shranjevanje. Enega od teh načrtov za shranjevanje lahko dobite bodisi z nakupom dodatnega prostora za shranjevanje bodisi z naročnino na Office 365.

Ustvarjanje varnostne kopije podatkov:

Windows und Linux doppelt booten

Postopek varnostnega kopiranja je enak za vse vrste datotek in map. Tukaj je opisano, kako lahko varnostno kopirate datoteke z Microsoft OneDrive

Korak 1: Izberite datoteke / mape, ki jih želite varnostno kopirati.

Izberite datoteko ročno in jo kopirajte

Kliknite Ikona oblaka OneDrive odpreti Meni OneDrive . V tem meniju lahko prilagodite nastavitve varnostne kopije datotek.

Kopirano datoteko prilepite v mapo OneDrive, da ustvarite varnostno kopijo

Kliknite Pomoč in nastavitve in nato izberite Nastavitve iz spustnega menija.

Stanja datotek v mapi OneDrive

Pojdi na Zavihek varnostne kopije in kliknite Upravljanje varnostne kopije .

Kliknite Pomoč in nastavitve in nato Poglej v spletu

V tem meniju lahko izberete varnostno kopijo Namizje in vse datoteke na njem in Dokumenti in Slike znova z vsemi datotekami. Kliknite Začni varnostno kopiranje .

Ko dodate datoteko ali mapo v mape Namizje in Dokumenti in slike, bodo samodejno varnostno kopirane v OneDrive.

Če želite dodati mape in datoteke, ne na zgoraj prikazanih mestih, jih morate dodati ročno.

Kliknite gumb Nastavitve in nato Možnosti

Odprite File Explorer in se pomaknite do lokacije mape / datoteke, ki jo želite varnostno kopirati. Izberite element in ga kliknite z desno miškino tipko in kliknite Kopirati .

restore-your-onedrive

Potem, pomaknite se do OneDrive, z desno miškino tipko kliknite kjer koli v oknu in kliknite Prilepi . Datoteko lahko preprosto povlečete in spustite v OneDrive. OneDrive bo samodejno ustvaril varnostno kopijo mape / datoteke.

Vse datoteke, dodane v mapo OneDrive, so samodejno varnostno kopirane v oblaku. Zeleni krog s kljukico označuje, da je datoteka na voljo lokalno in v storitvi OneDrive ter da je različica datoteke na obeh enaka. Modra ikona oblaka pomeni, da datoteka ni bila sinhronizirana in je na voljo samo v storitvi OneDrive. Ikona sinhronizacije označuje, da se datoteka trenutno sinhronizira.

Če želite dostopati do datotek, ki se nahajajo samo na spletnem mestu OneDrive, pojdite na Pomoč in nastavitve spustnega menija in izberite Ogled v spletu .

2. korak: Obnovite poškodovane datoteke.

OneDrive skrbi, da se datoteke sinhronizirajo, zato je različica datoteke v računalniku enaka v oblaku. Če pa je ransomware vaše datoteke šifriral, lahko to izkoristite Zgodovina različic OneDrive funkcija, ki vam bo omogočila obnovite različice datoteke pred šifriranjem .

Microsoft 365 ima funkcijo odkrivanja odkupne programske opreme, ki vas obvesti, ko so bile datoteke OneDrive napadjene, in vas vodi skozi postopek obnovitve datotek. Upoštevati pa je treba, da če nimate plačane naročnine na Microsoft 365, dobite samo eno zaznavanje in obnovitev datotek brezplačno.

Če se datoteke OneDrive zbrišejo, poškodujejo ali okužijo z zlonamerno programsko opremo, lahko celotno OneDrive obnovite v prejšnje stanje. Evo, kako lahko obnovite celoten OneDrive:

1. Če ste prijavljeni z osebnim računom, kliknite Nastavitve cog na vrhu strani. Nato kliknite Opcije in izberite Obnovite svoj OneDrive .

Če ste prijavljeni s službenim ali šolskim računom, kliknite Nastavitve cog na vrhu strani. Nato kliknite Obnovite svoj OneDrive .

2. Na strani Restore your OneDrive: na spustnem seznamu izberite datum . Če obnavljate datoteke po samodejnem zaznavanju izsiljevalske programske opreme, bo za vas izbran datum obnovitve.

3. Po konfiguraciji vseh možnosti obnove datotek kliknite Obnovi da razveljavite vse izbrane dejavnosti.

Najboljši način za preprečitev škode zaradi okužb z izsiljevalsko programsko opremo je redno vzdrževanje varnostnih kopij.