Mac je po nadgradnji postal počasnejši, kako popraviti?

Mac je po nadgradnji postal počasnejši, kako popraviti?

Kako popraviti operacijski sistem Mac se je po nadgradnji operacijskega sistema zmanjšal?

macOS High Sierra je bil izdan leta 2017 kot posodobljena različica macOS Sierre. V tej različici je Apple s povečanjem grafične zmogljivosti izboljšal pretakanje videov, upravljanje podatkov in združljivost z različnimi video igrami. Poleg tega so računalniki Mac z operacijskim sistemom macOS 10.13 High Sierra bolj odzivni, sposobni in zanesljivi. Te izboljšave se morda zdijo privlačne, vendar veliko ljudi poroča o težavah, ki so se pojavile po nadgradnji, najpogosteje o zmanjšanju zmogljivosti Maca. To je pomembno vprašanje, saj uporabniki pričakujejo, da bodo posodobitve operacijskega sistema izboljšale učinkovitost.

Na srečo obstaja več rešitev in načinov za povečanje hitrosti Maca. Upoštevajte, da računalniki po posodobitvah pogosto postanejo počasnejši, saj novi operacijski sistem zahteva več virov. Da bi se izognili tej moteči situaciji, morate prilagoditi pomnilnik, predmete za prijavo, aplikacije, ki se izvajajo v ozadju itd. Težave lahko nastanejo tudi s strojno opremo: pomanjkanje fizičnega pomnilnika (RAM) ali pokvarjene ali pregrete komponente. V tem članku opisujemo najpogostejše primere, ki povzročajo zmanjšano delovanje sistema Mac, in najlažje rešitve za obnovitev hitrosti računalnika.uvod

Bestes Linux-Betriebssystem 2018

Kazalo:

Prenesite orodje za popravilo zlonamerne programske opreme

Priporočljivo je zagnati brezplačno skeniranje z Malwarebytes - orodjem za odkrivanje zlonamerne programske opreme in odpravljanje računalniških napak. Za odstranitev okužb in odpravljanje računalniških napak boste morali kupiti celotno različico. Na voljo brezplačna preizkusna različica.

Združljivost vašega Mac-a z macOS High Sierra

Najprej, če razmišljate o nadgradnji operacijskega sistema, zagotovite, da je vaš Mac združljiv z novo macOS High Sierro. Spodaj je seznam minimalnih zahtev za računalnike, ki bodo nemoteno delovali s sistemom High Sierra.

 • iMac (konec leta 2009 in kasneje)
 • MacBook (konec leta 2009 in kasneje)
 • Mac Pro (2010 in novejši)
 • Mac Mini (2010 in novejši)
 • MacBook Air (2010 in novejši)
 • MacBook Pro (2010 in novejši)

Če razmišljate o nadgradnji sistema na High Sierra na Macu, ki ne izpolnjuje teh zahtev, se lahko soočite s številnimi težavami, kot so slaba zmogljivost ali nepravilno delujoče funkcije. Vendar obstaja možnost v tej situaciji: poleg nadgradnje operacijskega sistema lahko razmislite tudi o izboljšanju strojne opreme. Fizični pomnilnik in pomnilnik na trdem disku sta zelo pomembna. Zato razmislite o namestitvi več RAM-a in preklopu trdega diska z običajnega trdega diska (HDD) na pogon SSD. Mnogi uporabniki poročajo, da je nadgradnja operacijskega sistema in strojne opreme povzročila opazno izboljšano delovanje.

[Nazaj na kazalo]

Ustvarite varnostno kopijo trdega diska prek Time Machine

Čeprav je neobičajno, lahko zmanjšana zmogljivost sistema Mac kaže, da strojna oprema ne deluje pravilno. Priporočamo tudi, da redno ustvarjate varnostne kopije, še posebej, če razmišljate o kakršnih koli prilagoditvah sistema. V operacijski sistem Apple je vgrajena funkcija za varnostno kopiranje, imenovana Time Machine, zato za varnostno kopiranje trdega diska ne potrebujete programske opreme drugih proizvajalcev.

 • Če želite začeti ustvarjati varnostne kopije, preprosto priključite zunanji trdi disk na Mac (ali Time Capsule) in samodejno vas bo vprašal, ali želite varnostno kopirati sistem na povezani pogon.
 • Če poziv prezrete ali se ne prikaže, lahko Time Machine ročno nastavite, da uporablja priključeni zunanji pomnilnik.
  • Odprite System Preferences in izberite Time Machine. Nato kliknite Izberi disk.
  • Izberite priključeni zunanji disk (kamor bodo shranjene varnostne kopije trdega diska) in omogočite možnost »Samodejno varnostno kopiraj«.
 • Varnostne kopije samodejnega časovnega stroja se shranjujejo urno zadnjih 24 ur, dnevno zadnji mesec in tedensko vse prejšnje mesece.
 • Če ste pravkar konfigurirali Time Machine ali želite ustvariti varnostno kopijo za določen čas, obstaja možnost 'Back Up Now', ki takoj začne ustvarjati varnostno kopijo.

varnostno kopiranje časovnega stroja

[Nazaj na kazalo]

Za diagnosticiranje težav uporabite Monitor aktivnosti

Activity Monitor je uporabno vgrajeno orodje za Mac, ki vam omogoča preučevanje stanja računalnika v živo. Prikaže tudi informacije o porabi virov za določen postopek. Izkušeni uporabniki Maca nadzornik dejavnosti držijo v priklopni postaji in ga redno preverjajo, saj vsebuje vse informacije o delovanju računalnika in stanju v živo. Zaženite Monitor Activity prek Spotlight s pritiskom na bližnjično tipko na Command in preslednica ali prek Finderja, tako da odprete mapo Utilities pod Applications. Ko vidite glavno okno Monitor Monitor, kliknite zavihek CPU in nato polje% CPU, da razvrstite procese po vrstnem redu uporabe virov. Na seznamu preverite, ali obstajajo aplikacije, ki uporabljajo pomembne vire procesorja. Če najdete neodvisne programe, ki uporabljajo veliko virov CPU, poiščite alternativo in primerjajte uporabo CPU. Razmislite o uporabi aplikacij, ki porabijo manj procesorskih virov, ali celo izbrišite in znova namestite tiste z veliko porabo.

nadzornik dejavnosti

Podobno lahko diagnosticirate programe in procese, ki zajemajo veliko fizičnega pomnilnika. Začnite s klikom na zavihek Pomnilnik in nato polje Pomnilnik, da razvrstite rezultate glede na zasedenost pomnilnika. Če najdete težavne programe, je rešitev enaka. Poskusite uporabiti podobno aplikacijo ali znova namestite težavno aplikacijo - včasih ponastavitev aplikacije reši težave s porabo virov. Še en dober pokazatelj, da ima vaš sistem težave z uporabo CPU ali RAM-a, je čas nedejavnosti, prikazan na dnu Nadzornika dejavnosti. Če opazite, da je stanje mirovanja manj kot 50%, se procesor trudi in se večino časa uporablja, kar ima za posledico manjšo zmogljivost sistema Mac.

dejavnost-monitor-ram

[Nazaj na kazalo]

Omogočite orodja za upravljanje pomnilnika macOS Sierra

Apple je izdal številna vgrajena orodja za optimizacijo in diagnostiko z macOS Sierro. Ti upravljajo shrambo ali diagnosticirajo in rešujejo težave s programsko in strojno opremo. Orodja za shranjevanje vsebujejo „priporočila“ za: iCloud, optimizacijo pomnilnika, samodejno praznjenje smeti in zmanjšanje nereda. Če želite omogočiti katero koli od teh funkcij, kliknite logotip Apple in izberite »About this Mac ..«, nato zavihek Storage in kliknite gumb Manage.

orodij za upravljanje

Shranjujte v orodjih iCloud in Optimize Storage

Ključni vir za pravilno delo z računalnikom je upravljanje shrambe. Če trdi disk vsebuje manj kot 10% prostega prostora, boste morda videli različna opozorila in poslabšali delovanje. Funkciji Store (v iCloud) in Optimize Storage prihranita prostor s samodejnim premikanjem datotek in fotografij v iCloud ali odstranjevanjem filmov, TV oddaj in e-poštnih prilog, kadar je potreben prostor za shranjevanje. Datoteke in predstavnostne vsebine ne bodo prenesene v iCloud ali odstranjene, dokler trdi disk ne vsebuje več kot 10% prostega prostora.

icloud-shramba

Samodejno izprazni koš

Smetnjak lahko pogosto skrije veliko neželenih datotek, shranjenih z namenom izbrisa, vendar so bile morda pozabljene. Pomembne datoteke se pogosto ne shranjujejo v smetnjaku, zato je omogočanje samodejnega praznjenja smeti dobra rešitev, saj odstrani datoteke, ki so v mapi prisotne več kot 30 dni. Če niste prepričani, ali morate to orodje omogočiti, odprite Smetnjak in pritisnite kombinacijo Command in I. Ko so datoteke izbrane (označene), preverite, koliko prostora porabijo vse datoteke v smetnjaku.

prazno smeti

net use Systemfehler 5 ist aufgetreten

Zmanjšajte nered

To orodje prepozna velike datoteke - prenose in druge -, ki so morda odvečne. Ko kliknete Pregled datotek, se prikaže novo okno s seznamom datotek in tremi zavihki. Preverite vse kategorije in razmislite, katere datoteke ne uporabljate več in jih je mogoče izbrisati. V nekaterih kategorijah lahko datoteke neposredno in trajno izbrišete tako, da kliknete znak »x« poleg imena datoteke.

zmanjšanje nereda

[Nazaj na kazalo]

Zaženite Mac v varnem načinu

Varni način ali varen zagon je dober način, da preizkusite, ali nameščene programe drugih proizvajalcev vplivajo na delovanje sistema Mac. Varni način pomaga tudi, ko se sistem bori za zagon. Varni način popravi težave z imenikom, zažene samo potrebna jedra, prepreči samodejni zagon zagonskih elementov in odstrani datoteke predpomnilnika, kot so predpomnilniki aplikacij in pisav. Če želite zagnati Mac v varnem načinu, najprej zaustavite, nato pridržite tipko Shift in vklopite. Ko se prikaže logotip Apple, lahko spustite gumb za prestavljanje. Na zaslonu za prijavo boste v zgornjem desnem kotu videli varni zagon. Če ste se prijavili, ne da bi opazili, lahko preverite tako, da odprete Sistemske informacije - zraven Varni zagon se prikaže Varno. Iz varnega načina lahko izstopite tako, da znova zaženete Mac na običajen način ali pritisnete katero koli tipko med zagonom računalnika. Zagon v varnem načinu pogosto reši različna vprašanja, povezana z zmanjšano zmogljivostjo. Če je ta korak pomagal izboljšati delovanje sistema Mac, je bila težava verjetno povezana z datotekami imenika ali predpomnilnika.

varni način

[Nazaj na kazalo]

Preverite prijavne elemente

Če je zgornji korak nakazal, da je težava morda povezana s prijavnimi elementi, poskusite onemogočiti vsakega od njih. Najprej odprite sistemske nastavitve in nato izberite Uporabniki in skupine. Izberite ime računa, ki ga uporabljate, in kliknite na Login items. Videli boste seznam aplikacij, ki se bodo samodejno zagnale. Če jih potrebujete, ustvarite seznam in ga shranite nekam, preden nadaljujete. Izberite vse in kliknite Odstrani. Nato znova zaženite Mac. Če je odstranjevanje prijavnih elementov rešilo težavo z zmogljivostjo, se vrnite v podokno Uporabniki in skupine in jih dodajte enega za drugim ter znova zaženite računalnik po vsaki dodani aplikaciji. Na ta način lahko diagnosticirate, katere aplikacije povzročajo težave z zmogljivostjo.

prijavni predmeti

[Nazaj na kazalo]

was bedeutet andere in mac speicher

Ustvari začasni skrbniški račun

Ustvarjanje novega začasnega skrbniškega uporabniškega računa je še en preprost način za odpravljanje težav z zmogljivostjo. Novi uporabnik bo navedel, ali je težava povezana z datotekami in programsko opremo ali s strojno opremo in operacijskim sistemom. Če želite ustvariti drug uporabniški račun, odprite System Preferences in izberite Users & Groups. Kliknite ikono ključavnice in potrdite svoja dovoljenja z vnosom imena in gesla skrbniškega računa. Nato kliknite gumb Dodaj (+). V spustnem meniju v novem oknu računa izberite Administrator, izpolnite zahtevane podrobnosti, kot so ime, ime računa in geslo, namig itd., In kliknite V redu. Ko ustvarite nov skrbniški račun, se odjavite iz obstoječega in se prijavite v novo ustvarjenega. Preverite delovanje Mac-a pri vsakodnevni uporabi. Če deluje učinkovito, je težava z datotekami in nastavitvami prejšnjega računa. Diagnostična orodja bodo morda lahko rešila poškodovane težave z računom. Če želite izbrisati novo ustvarjeni račun, se preprosto odjavite, prijavite se z glavnim skrbniškim računom, se vrnite v podokno Uporabniki in skupine, izberite novo ustvarjeno ime računa in kliknite Odstrani.

začasno-skrbnik-skladno

[Nazaj na kazalo]

Uporabite možnost Zmanjšaj prosojnost in Zmanjšaj gibanje

Grafični učinki, kot so prozorna okna in prosojnice, se morda zdijo privlačni, vendar pogosto porabijo velike sistemske vire (ki se povečajo z vsakim novim oknom). Poleg tega macOS vključuje številne učinke gibanja znotraj programa Mission Control in drugje. Če imate slabšo zmogljivost, lahko te učinke onemogočite in normalno delate. Odprite sistemske nastavitve sistema Mac in izberite Dostopnost. Na seznamu na levi strani okna izberite Prikaži, poiščite možnosti z imenom Zmanjšaj gibanje in Zmanjšaj prosojnost ter omogočite potrditvena polja ob njih. Na koncu preverite, ali se je zmogljivost izboljšala.

zmanjšanje gibljivosti-preglednost

[Nazaj na kazalo]

Ponastavite SMC in PRAM / NVRAM

Krmilnik za upravljanje sistema (SMC) in RAM parametrov sta odgovorna za različne funkcije na nizki ravni, kot so ventilatorji, luči, moč, glasnost sistema itd. Sčasoma (ali včasih po posodobitvah sistema) se lahko poškodujejo. Rešitev pa je preprosta. Ponastavite te krmilnike in Mac se bo izboljšal.

Ponastavite SMC na MacBook

Začnite z zaustavitvijo računalnika. Nato odklopite napajalni kabel in počakajte približno 15-20 sekund. Ponovno pritrdite napajalni kabel, pridržite tipko Shift, Option, Control in Power približno 10 sekund. Nato spustite vse tipke in vklopite računalnik na običajen način. Podrobnosti o ponastavitvi SMC v drugih računalnikih Mac najdete v ta podroben vodnik.

reset-smc-retina

Ponastavite PRAM / NVRAM

Začnite z zaustavitvijo računalnika Mac. Vklopite računalnik. Takoj, ko zaslišite zvok ob zagonu, pritisnite in držite tipko Option, Command, P in R skupaj. Držite te gumbe, dokler se Mac ne zažene znova.

nvram-reset

Video, ki prikazuje, kako popraviti zmanjšano zmogljivost sistema Mac po nadgradnji sistema:

[Nazaj na vrh]