Spotlight - vgrajeni iskalnik v Macu - kako uporabljati?

Spotlight - vgrajeni iskalnik v Macu - kako uporabljati?

Privzeta funkcija iskanja na Macu, imenovana Spotlight - kako uporabljati?

Izkušeni uporabniki računalnikov se zavedajo, da iskalniki ob pravilni uporabi delujejo učinkoviteje. Funkcije, ki izpolnjujejo vaše zahteve, izražene z eno ali dvema besedama, so zelo koristne. Uporabniki operacijskega sistema Windows poznajo funkcijo 'Run', Apple pa v Spotlightu ponuja še več funkcij. V primerjavi z obema orodjema Windows odpre programe in dokumente, ko je pot znana, medtem ko Spotlight niti ne zahteva cilja ali natančnega imena. Funkcija Mac je v bistvu vgrajen iskalnik, besedilna alternativa Siri, ki se odziva na vsako vneseno poizvedbo in išče vse povezane rezultate.

Na primer, lahko začnete tipkati ime svoje aplikacije, ne da bi morali dokončati celotno ime - Spotlight zazna aplikacijo in prikaže informacije o njej, da zažene to aplikacijo. Vse kar morate storiti je, da pritisnete Return. Uporabite ga lahko tudi kot hitri kalkulator. Poleg tega ta iskalnik ne vsebuje le lokalnih zmogljivosti, temveč ponuja tudi obsežno internetno vsebino. Zato vam ni treba zagnati spletnega brskalnika, da preverite vreme ali druge osnovne informacije. Spodaj opisujemo funkcije in bližnjice Spotlight, da ustvarimo jasen pogled na njegovo funkcionalnost.uvod

Kazalo:

woher weiß ich ob ich 32 oder 64 bit windows 10 habe

Prenesite orodje za popravilo zlonamerne programske opreme

Priporočljivo je zagnati brezplačno skeniranje z Malwarebytes - orodjem za odkrivanje zlonamerne programske opreme in odpravljanje računalniških napak. Za odstranitev okužb in odpravljanje računalniških napak boste morali kupiti celotno različico. Na voljo brezplačna preizkusna različica.

Bližnjice na tipkovnici v središču pozornosti

Če želite med delom z Macom in Spotlightom izboljšati svoje spretnosti, so bližnjice ena glavnih lastnosti, s katerimi se morate seznaniti.

Osnovne bližnjice Spotlight

 • Ukaz in preslednica za odpiranje menija Spotlight
 • Command, Option in Space za uporabo žarometa skozi Finder
 • Pobegnite, da počistite iskalno polje Spotlight
 • Dvakrat pobegnite - zaprite meni Spotlight

Bližnjice na tipkovnici za uporabo in navigacijo

 • Vrnitev - odprite prvi element na seznamu
 • Puščica gor in puščica dol za navigacijo med rezultati iskanja
 • Command and Return - odpre mesto prvega elementa v Finderju
 • Command in I - prikazuje informacije o iskalnem elementu
 • Držite ukaz in premaknite miškin kazalec nad rezultat iskanja - prikazuje pot / lokacijo rezultata iskanja
 • Ukažite in puščico gor ali puščico navzdol za preskakovanje med kategorijami v rezultatih iskanja
 • Ukaz in L - skok na definicijo iskalnega elementa
 • Command in B - odpre spletni brskalnik z iskalnim elementom, vnesenim v iskalno polje Spotlight
 • Ukaz in C / V - funkcije kopiranja / lepljenja, enako kot v Finderju

[Nazaj na kazalo]

Osnovna uporaba žarometa

Do vgrajenega iskalnika Mac lahko dostopate na dva načina. Na seznamu bližnjic ste morda opazili, da lahko do Spotlight-a dostopate z bližnjico Command in preslednico. Lahko pa tudi kliknete lupo v menijski vrstici v zgornjem desnem kotu okna. Kot smo že omenili, pa vam bližnjice na tipkovnici omogočajo veliko hitrejše delo.

začetek žarometa

Začnite s takojšnjim zagonom aplikacij. Začnite vnašati ime aplikacije - Spotlight bo zaznal nameščeno programsko opremo in jo prikazal kot prvi element na seznamu za iskanje. Pritisnite Vrni ali dvokliknite element in takoj se bo začel. Koristna lastnost je, da vam ni treba zapreti ali zmanjšati nobenega delujočega programa ali okna, da pridete do bližnjice.

Windows Defender Zeus-Virenwarnung Betrug

spotlight-app

Na ta način lahko dostopate ne samo do aplikacij, temveč tudi do plošč iz sistemskih nastavitev, ne da bi odprli določeno mapo. Do datotek je mogoče dostopati tudi prek Spotlight-a - samo vnesite ime datoteke. Če obstajajo datoteke vrste slik, boste med pomikanjem po fotografijah na desni videli sličico.

slika žarometa

Največja prednost iskanja Spotlight je, da datoteke ne prepoznamo samo po imenu, temveč tudi po iskanju po podatkih vrste dokumenta za frazo, ki je bila vnesena v iskanje. Ta funkcija pomaga pri iskanju dokumentov, ko se ne morete spomniti imena ali kje so bili shranjeni. Preprosto kliknite Pokaži vse v Finderju ali uporabite bližnjico Command and Return in v Finderju boste videli poudarjen rezultat. Druga uporabna funkcija je hitri kalkulator - preprosto vnesete matematični pogoj / formulo in Spotlight prikaže odgovor.

wie kann man musik von youtube rippen

spotlight-text-in-doc

[Nazaj na kazalo]

Iščite datoteke z uporabo naravnega jezika

Ker je Spotlight besedilna alternativa Siri, lahko med iskanjem uporabljate naravni jezik. Z drugimi besedami, lahko vnesete določene poizvedbe in dosežete ustrezne rezultate. Na primer, vnesite »dokumenti od marca 2018« in v tem mesecu boste v pomnilniku diska videli vse besedilne datoteke. To deluje z različnimi vrstami datotek, vključno z aplikacijami, slikami, videoposnetki itd.

naravni jezik

[Nazaj na kazalo]

Odprite datoteko v Finderju skozi Spotlight

Omenili smo možnost odpiranja datotek v Finderju skozi Spotlight. Bližnjica Command and Return bo odprla označeni element v Finderju, medtem ko bo možnost na samem dnu seznama odprla vse ustrezne elemente v enem oknu Finderja. Lahko pa uporabite bližnjico na tipkovnici Command, Option in Space, ki bo v iskalniku uporabila enako funkcijo kot »Prikaži vse«.

show-all-in-finder

Rezultate, prikazane v Finderju, je mogoče filtrirati s filtri, tako da preprosto kliknete gumb (+) v zgornjem desnem kotu okna. Od tu lahko izberete ne samo možnosti filtriranja, ampak tudi dodate dodatne poizvedbe. Druga uporabna funkcija je možnost shranjevanja, ki omogoča dodajanje te kategorije v stransko vrstico Finderja. S tem lahko še hitreje dosežete rezultate.

Windows 10 Audio knallt und klickt

iskalnik rezultatov

[Nazaj na kazalo]

Dostop do internetnih vsebin prek Spotlight

Kot že omenjeno, tudi Spotlight deluje podobno kot spletni brskalniki. Prejšnji koraki so se nanašali na lokalne zmogljivosti, zdaj pa opisujemo nekatere možnosti, povezane z internetom. Prvič, Spotlight lahko preveri vreme na vaši izbrani lokaciji. Preprosto vnesite »Vreme«, da omogočite lokacijske storitve na Macu - videli boste poročilo o obstoječem vremenu in napovedih za vaše območje. Če želite preveriti vreme na drugih lokacijah, preprosto vnesite natančnejšo poizvedbo, na primer »vreme v bivolih v New Yorku«.

vreme žarometi

Spotlight lahko po internetu najde informacije v zvezi s številnimi drugimi poizvedbami. Na primer športni rezultati. Vtipkajte 'NHL scores' in videli boste trenutni urnik ter več rezultatov z zadnjih tekem. Spotlight lahko prosite, da kar koli opredeli, tako da začnete iskalno poizvedbo z besedo 'define', ki ji sledi katera koli beseda, da preverite hitro definicijo iz spleta. V Spotlightu se skrivajo številne druge funkcije, kot so cene delnic, pretvorba valut, spletni videoposnetki in celo rezultati iz Zemljevidov. Na primer, če iščete lokacijo bližnjega podjetja. Spotlight se morda zdi nekoliko bolj zapleten kot Siri v macOS-u, vendar vsebuje veliko podobnih funkcij in lahko izboljša vaše računalniške sposobnosti. Poleg tega Apple z vsako izdajo doda nove in zmogljivejše funkcije.

nhl-rezultati

[Nazaj na kazalo]

Prilagodite rezultate Spotlight in vrstni red

Če potrebujete natančnejše rezultate Spotlight, lahko prilagodite vsebino, prikazano v tem orodju. Če želite upravljati rezultate, odprite sistemske nastavitve sistema Mac in izberite Spotlight. Na zavihku Rezultati iskanja lahko omogočite ali onemogočite prikazane kategorije. Na zavihku Zasebnost lahko dodate izjeme za določene mape.

content-filter-spotlight

Na ta način lahko zaščitite različne zbirke pred drugimi uporabniki računalnika in tudi preprečite, da bi predmeti, kot so e-knjige, pretrgali rezultate. Ko se seznanite s Spotlightom, boste verjetno opazili, da e-knjige prevladujejo pri večini rezultatov (ključne besede se zaznajo v vsebini). Če težavo odpravite z dodajanjem celotne mape, v kateri shranjujete e-knjige.

izvzete mape

[Nazaj na kazalo]

dell xps 13 kaby lake test

Video, ki prikazuje, kako uporabljati Spotlight na Macu

[Nazaj na vrh]