Sistemske prekinitve, ki povzročajo visoko uporabo procesorja

Sistemske prekinitve, ki povzročajo visoko uporabo procesorja

Sistemske prekinitve, ki povzročajo visoko uporabo procesorja. Kaj so sistemske prekinitve in kako odpraviti težavo z visoko uporabo procesorja

Proces sistemskih prekinitev (znan tudi kot 'prekinitve') je sestavni del operacijskih sistemov Microsoft Windows in je pogosto viden v upravitelju opravil. Ni tako kot mnogi drugi procesi, ki se izvajajo v ozadju - sistemske prekinitve se pojavijo pod nivojem operacijskega sistema in niso povezane z nobenim postopkom.

Čeprav se beseda „prekinitev“ ne zdi primerna za nemoteno komunikacijo, so strojne prekinitve običajen način komunikacije strojne opreme in CPU (centralna procesna enota). Na primer, komponente strojne opreme v računalniku (na primer tipkovnice, tiskalniki itd.) Zahtevajo pozornost in spremljanje (kot pri večini delujočih procesov), vendar niso vsi viri procesorja namenjeni spremljanju signalov katere koli določene komponente strojne opreme. Signali prekinitve se pošljejo na CPU in če ima prekinitev visoko (ali višjo) prednost kot postopek, ki se trenutno servisira, CPU začasno ustavi trenutni postopek, obravnava prekinitev z višjo prioriteto in nato nadaljuje prvotni postopek.To se morda sliši zapleteno, toda z vidika uporabnika je preprosto. Med običajnim delovanjem se hitro zgodi veliko prekinitev. Proces sistemskih prekinitev ne bi smel porabiti preveč moči procesorja (običajno do pet odstotkov), vendar nekateri uporabniki poročajo o prekomerni uporabi CPU v tem postopku. Visoka poraba procesorja, ki jo povzročajo sistemske prekinitve, običajno pomeni, da gonilnik strojne opreme ne deluje pravilno ali pa obstaja težava s samo strojno opremo.

Obstajajo načini za odpravo neobičajnih težav z uporabo CPU, ki jih povzročajo sistemske prekinitve. Za številne možne rešitve preberite spodnji vodnik.

sistem prekine visoko uporabo procesorja

wie installiert man chrom

Kazalo:

Prenesite orodje za popravilo zlonamerne programske opreme

Priporočljivo je zagnati brezplačno skeniranje z Malwarebytes - orodjem za odkrivanje zlonamerne programske opreme in odpravljanje računalniških napak. Za odstranitev okužb in odpravljanje računalniških napak boste morali kupiti celotno različico. Na voljo brezplačna preizkusna različica.

Znova zaženite računalnik

Najprej priporočamo, da preprosto znova zaženete računalnik (če tega še niste storili). Morda se sliši nepomembno, vendar s tem preprostim korakom rešimo številne težave. Poskusite znova zagnati, preden preučite bolj zapletene rešitve. Če ste računalnik znova zagnali in težava z visoko porabo procesorja, ki jo povzročajo sistemske prekinitve, še vedno obstaja, preverite, ali imate nameščene najnovejše posodobitve sistema Windows.

[Nazaj na kazalo]

Preverite, ali so na voljo posodobitve za Windows

Posodobite svojo trenutno različico sistema Windows. Preverjanje posodobitev za celoten operacijski sistem Windows bi lahko pomagalo. Tip 'preveri za posodobitve' v Iskanje in kliknite 'Preveri za posodobitve' rezultat.

preverite posodobitve sistema Windows 1. korak

Samodejno bi morali biti usmerjeni v razdelek Windows Update. Kliknite 'Preveri za posodobitve' . Windows bo začel preverjati posodobitve. Če so na voljo posodobitve, jih namestite in poskusite še enkrat preveriti, ali so na voljo posodobitve (samo zato, da zagotovite najnovejše posodobitve v svojem operacijskem sistemu). Po namestitvi posodobitev (če jih je bilo treba namestiti) znova zaženite računalnik in preverite, ali težava z visoko porabo procesorja, ki jo povzročajo sistemske prekinitve, še vedno obstaja.

preverite posodobitve sistema Windows 2. korak

[Nazaj na kazalo]

Preverite, ali so na disku napake

Če posodabljanje operacijskega sistema zmanjša veliko porabo procesorja, ki jo povzročajo sistemske prekinitve, preverite, ali so na disku napake (vedno je dobro redno preverjati napake trdih diskov). Vgrajeno orodje Windows preverja celovitost diskov - pregleduje jih in odpravlja številne pogoste napake. To orodje lahko zaženete iz ukazne vrstice ali prek grafičnega vmesnika. V tem priročniku opisujemo, kako ga zagnati prek ukaznega poziva (zaženite ga iz ukazne vrstice). Če želite odpreti ukazni poziv, vnesite 'ukazni poziv' in z desno miškino tipko kliknite 'Ukazni poziv' rezultat. Izberite 'Zaženi kot skrbnik' iz spustnega menija.

1. preverite, ali je na disku napake

V okno ukaznega poziva vnesite 'chkdsk C: / f' in na tipkovnici pritisnite Enter. Zamenjati 'C' s črko trdega diska, če ni pogon C:, ki ga želite optično prebrati (ali je operacijski sistem Windows na drugem pogonu). The 'chkdsk C: / f' ukaz zazna in popravi logične težave, ki vplivajo na vaš pogon. Če želite popraviti fizične težave, zaženite tudi 'chkdsk C: / r' ukaz. Oba ukaza lahko zaženete hkrati s tipkanjem 'chkdsk C: / f / r' (Windows bo moral znova zagnati računalnik, da zaključi optično branje). Postopek preverjanja diska lahko traja nekaj časa, odvisno od moči računalnika in velikosti trdega diska. Bodite potrpežljivi in ​​počakajte, da se konča.

preverite, ali na disku obstajajo napake, 2. korak

OPOMBA: Če se prikaže sporočilo, da Chkdsk ne more zagnati, ker nosilec uporablja drug postopek, in vas vprašajo, ali želite razporediti glasnost, ki jo je treba preveriti ob naslednjem ponovnem zagonu sistema, pritisnite 'Y' tipko na tipkovnici. Po ponovnem zagonu bo disk preverjen glede napak.

Videoeinstellungen konnten nicht aktualisiert werden. Bitte versuchen Sie es später erneut.

[Nazaj na kazalo]

Odklopite zunanje naprave

Kot smo že omenili, so sistemske prekinitve, ki povzročajo veliko porabo procesorja, posledica težav s strojno opremo ali gonilniki. Priporočamo, da zunanje naprave izključite posamezno, medtem ko je upravitelj opravil odprt in prikazuje sistemsko prekinitev uporabe procesorja. Izključite eno za drugo zunanje naprave in zunanje naprave, kot so miška, tipkovnica, mikrofon, spletna kamera itd., In preverite, ali se postopek sistemskih prekinitev začne normalno obnašati. Če se po izklopu določene zunanje naprave normalno vedenje nadaljuje, boste vedeli, katera naprava povzroča težavo.

[Nazaj na kazalo]

Posodobite gonilnike naprav

Če veste, katera naprava povzroča težavo, boste morda morali posodobiti povezani gonilnik. Gonilnik naprave je programska oprema, ki obvešča operacijski sistem in drugo programsko opremo o interakciji z določeno strojno opremo. Prej je kot prevajalec med programsko in strojno opremo, saj jih pogosto ustvarjajo različni proizvajalci, podjetja ali ljudje. Voznik omogoča nemoteno komunikacijo med strojno in programsko opremo. V večini primerov računalniki brez gonilnikov ne morejo pravilno pošiljati in sprejemati podatkov. Če ustrezen gonilnik ni nameščen, naprava morda ne bo delovala pravilno. Če želite posodobiti gonilnike, odprite Device Manager tako, da z desno miškino tipko kliknete gumb Start in izberete 'Upravitelj naprav' rezultat iz kontekstnega menija ali tip 'upravitelj naprav' v Iskanje in kliknite 'Upravitelj naprav' rezultat.

posodobite gonilnike naprav 1. korak

V upravitelju naprav boste videli seznam naprav, povezanih z računalnikom. Če veste, kateri gonilniki strojne opreme povzročajo težavo, posodobite samo te gonilnike. Če niste prepričani, poiščite naprave, označene z rumenimi klicaji, in jih posodobite. Razširite kategorijo naprav, z desno miškino tipko kliknite napravo in izberite 'Posodobi gonilnik' iz spustnega menija.

posodobite gonilnike naprav 2. korak

Vprašani boste, ali želite samodejno poiskati posodobljeno programsko opremo gonilnikov ali v računalniku poiskati programsko opremo gonilnikov. Če izberete prvo možnost, bo Windows v računalniku in internetu poiskal najnovejšo programsko opremo gonilnikov za vašo napravo. Če izberete drugo možnost, morate ročno poiskati in namestiti gonilnike. Za uporabo te možnosti je treba predhodno prenesti gonilnik v računalnik ali na bliskovni pogon USB in je daljši postopek, saj morate najnovejše gonilnike za vse naprave prenesti ročno, tako da obiščete uradna spletna mesta proizvajalcev naprav. Priporočamo, da izberete prvo možnost in sledite navodilom.

posodobite gonilnike naprav 3. korak

Če posodobitev gonilnikov ne reši težave z veliko uporabo CPU, ki jo povzročajo sistemske prekinitve, jih znova namestite. Sledite enakim korakom kot zgoraj, vendar izberite 'Odstrani napravo' raje kot 'Posodobi gonilnik' . Prepričajte se, da ste preverili 'Izbriši gonilniško programsko opremo za to napravo' potrditveno polje (če obstaja). Znova zaženite računalnik. Windows bo samodejno namestil vse manjkajoče gonilnike ob naslednjem zagonu sistema Windows.

Za samodejno posodabljanje gonilnikov lahko uporabite tudi programsko opremo drugih proizvajalcev. V tem primeru priporočamo Snappy Driver Installer (SDI), zmogljivo brezplačno orodje za posodobitev gonilnikov za Windows, ki lahko celotno zbirko gonilnikov shrani brez povezave. Gonilniki brez povezave omogočajo Snappy Driver Installerju dostop do hitrih posodobitev gonilnikov, tudi če v računalniku ni aktivne internetne povezave. Snappy Driver deluje tako z 32-bitno kot s 64-bitno različico operacijskega sistema Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista in deluje tudi z operacijskim sistemom Windows XP. Gonilnike lahko prenesete s programom Snappy Driver Installer v 'driverpacks', ki so preprosto zbirke (paketi) gonilnikov za različno strojno opremo, kot so zvočne naprave, grafične kartice, omrežni vmesniki itd. Prikažejo lahko tudi podvojene gonilnike in neveljavne gonilnike. Ločuje posodobitve, ki zahtevajo vnovični zagon računalnika, da jih je lažje prepoznati. Snappy Driver Installer lahko prenesete s spletnega mesta tukaj .

[Nazaj na kazalo]

Onemogoči izboljšave zvoka

Obstaja veliko različnih zvočnih gonilnikov, od katerih nekateri uporabljajo izboljšave programske opreme, namenjene izboljšanju kakovosti zvoka. Če pa ne delujejo pravilno, lahko povzročijo veliko porabo procesorja. Če želite onemogočiti izboljšave zvoka, z desno miškino tipko kliknite ikono zvočnika v opravilni vrstici in izberite 'Naprave za predvajanje' iz kontekstnega menija.

onemogočite zvočne izboljšave 1. korak

Displaytreiber stürzt windows 10 nvidia ab

Pojavi se okno Zvok in samodejno boste preusmerjeni na zavihek Predvajanje. Izberite privzeto zvočno napravo, ki jo uporabljate za predvajanje zvoka, in kliknite 'Lastnosti' .

onemogočite zvočne izboljšave 2. korak

V oknu Lastnosti zvočnikov izberite 'Izboljšave' in se prepričajte, da nobena izboljšava ni omogočena, ali preprosto označite 'Onemogoči vse izboljšave' potrdite in kliknite 'Uporabi' da shranite spremembe.

onemogočite zvočne izboljšave 3. korak

[Nazaj na kazalo]

Onemogoči Wake on Magic Packet

Wake on Magic Packet je funkcija sistema Windows, ki omrežnemu adapterju daje privilegij, da ob prenosu podatkov 'zbudi' računalnik. Ta podatkovni paket je znan kot Wake on Magic Packet. Funkcija uporablja prekinitve, ki lahko povzročijo veliko porabo procesorja. Če želite onemogočiti to funkcijo, odprite Device Manager in izberite omrežni vmesnik Ethernet ali Wi-Fi, z desno miškino tipko kliknite in izberite 'Lastnosti' . V oknu Lastnosti poiščite 'Napredno' zavihek in ga izberite. Videli boste seznam lastnosti, ki so na voljo za omrežni vmesnik. Če želite spremeniti nastavitve Wake on Magic Packet, se pomaknite navzdol, dokler ne najdete te funkcije in jo izberite. Nato nastavite njegovo vrednost na 'Onemogočeno' na desni strani okna Properties. Shranite spremembe in znova zaženite računalnik. Preverite, ali to odpravlja težavo in ali sistemska prekinitev uporabe procesorja povrne normalno.

[Nazaj na kazalo]

Posodobite BIOS

BIOS (Basic Input Output System) je programska oprema, shranjena v majhnem pomnilniškem čipu na matični plošči. Morda boste morali dostopati do BIOS-a, če želite spremeniti način delovanja naprave ali pomagati pri odpravljanju težav. Posodobitev BIOS-a lahko pomaga rešiti težavo, če ne najdete drugih vzrokov. Možno je, da ima strojna oprema, ki je odgovorna za prekinitve, težave, zato bi lahko težavo odpravila posodobitev BIOS-a. Upoštevajte, da je posodobitev BIOS-a postopek za napredne uporabnike in lahko, če se ne izvede pravilno, povzroči trajno škodo na strojni opremi.

Če želite posodobiti BIOS, pojdite na spletno mesto proizvajalca matične plošče in prenesite najnovejšo različico BIOS-a za matično ploščo. Obstajati mora priročnik, ki opisuje, kako posodobiti BIOS - poskrbite, da boste to natančno prebrali. Če ne veste, kako posodobiti BIOS, poiščite strokovnjaka, da se izognete poškodbam računalnika.

[Nazaj na kazalo]

Onemogoči hitri zagon

Hiter zagon je funkcija v sistemu Windows 10 (in tudi Windows 8), ki omogoča hitrejši čas zagona med zagonom računalnika. Je uporabna lastnost, ki jo večina ljudi uporablja, ne da bi vedela. Nekateri funkcijo onemogočijo takoj, ko prejmejo nov računalnik z operacijskim sistemom Windows. Če je omogočen hitri zagon, se vam morda zdi, da zaustavite računalnik, kot da ga popolnoma izklopite, vendar to ni povsem res, saj preide v stanje med mirovanjem in zaustavitvijo. Če omogočite hitri zagon, to ne bi smelo škodovati vašemu računalniku, saj gre za funkcijo Windows, vendar je to lahko razlog, da sistemske prekinitve povzročajo veliko porabo CPU. Če želite onemogočiti hitri zagon, pojdite na Iskanje in vnesite 'moč' . Kliknite na 'Izberite načrt porabe' rezultat, da ga odprete.

onemogočite hitri zagon 1. korak

V oknu Možnosti porabe kliknite 'Izberite, kaj naj počne gumb za vklop' .

onemogočite hitri zagon 2. koraka

Kliknite na 'Spremeni nastavitve, ki trenutno niso na voljo' in nato počistite polje 'Vklopi hiter zagon (priporočeno)' možnost, če je omogočena. Kliknite 'Shrani spremembe' če želite shraniti opravljene spremembe, znova zaženite računalnik in preverite, ali sistemske prekinitve še vedno povzročajo veliko porabo procesorja. Če težava ni odpravljena, lahko po potrebi znova omogočite hitri zagon.

3. korak onemogočite hitri zagon

Linux-Betriebssystem für Android

Upamo, da je bil ta priročnik koristen in da ste lahko zmanjšali veliko porabo procesorja, ki jo povzročajo sistemske prekinitve, in je zdaj spet normalno. Če poznate druge rešitve te težave, ki niso omenjene v našem vodniku, jih delite z nami, tako da pustite komentar v spodnjem oddelku.

[Nazaj na kazalo]

Video, ki prikazuje, kako popraviti visoko uporabo procesorja, ki jo povzročajo sistemske prekinitve:

[Nazaj na vrh]