Kaj je zlonamerna programska oprema in kako jo odstraniti?

Kaj je zlonamerna programska oprema in kako jo odstraniti?

Kaj je zlonamerna programska oprema in kako jo ročno odstraniti iz računalnika

Zlonamerna programska oprema (Malicious software) je kateri koli program ali datoteka, ki je škodljiva za računalnik in uporabnika. Zlonamerna programska oprema vključuje računalniške viruse, črve, trojanske konje in vohunsko programsko opremo. Ti zlonamerni programi izvajajo številne funkcije, vključno s krajo, šifriranjem ali brisanjem občutljivih podatkov, spreminjanjem ali ugrabitvijo osnovnih računalniških funkcij in nadzorom uporabnikove računalniške dejavnosti brez dovoljenja. Obstajajo različne vrste zlonamerne programske opreme, kot so oglaševalska, vohunska, odkupna programska oprema itd., Od katerih ima vsaka svoje značilnosti in lastnosti.

Kot pri vsakem programu je treba tudi za začetek zlonamernih okužb izvajati svoje funkcije. Obstaja veliko različnih načinov za zagon programa, zato lahko uporabniki te okužbe ročno najdejo. Pravzaprav jih pogosto odkrijejo po naključju pri prenosu programske opreme, ki je priložena zlonamerni aplikaciji.Večino vrst okužb z zlonamerno programsko opremo je enostavno odstraniti s preprostimi koraki. So programi kot katera koli druga zakonita programska oprema, ki jo lahko uporabljate vsak dan. Zato jih lahko kot običajno odstranite iz operacijskega sistema Windows. Vseh vrst zlonamerne programske opreme pa ni mogoče zlahka odstraniti. Nekatere je mogoče odstraniti le ročno. V tem članku ponujamo informacije o različnih vrstah zlonamerne programske opreme in o tem, kako lahko večino teh okužb odstranite iz računalnika.

kaj je zlonamerna programska oprema in kako jo ročno odstraniti

Kazalo:

Wie man ein Shell-Skript unter Linux ausführt

Prenesite orodje za popravilo zlonamerne programske opreme

Priporočljivo je zagnati brezplačno skeniranje z Malwarebytes - orodjem za odkrivanje zlonamerne programske opreme in odpravljanje računalniških napak. Za odstranitev okužb in odpravljanje računalniških napak boste morali kupiti celotno različico. Na voljo brezplačna preizkusna različica.

Kaj je Adware

Adware je katera koli programska aplikacija, v kateri so med izvajanjem programa prikazani oglasni pasovi. Oglasi se prikazujejo skozi pojavna okna ali vrstice, ki se prikažejo v uporabniškem vmesniku programa. Oglasna programska oprema je običajno ustvarjena za računalnike, vendar jo lahko najdemo tudi v mobilnih napravah. Niso vsi programi z oglaševalsko programsko opremo zlonamerni. Obstaja veliko brezplačnih pooblaščenih programov, ki vsebujejo oglaševalsko programsko opremo, in razvijalci pogosto ustvarjajo prihodek. Morda prejmete brezplačen program ali aplikacijo, toda 'cena', ki jo plačate, je, da vsebuje oglase.

primer oglaševalske programske opreme

[Nazaj na kazalo]

Kaj je Ransomware

Ransomware se zelo razlikuje od oglaševalske programske opreme, je lahko zelo škodljiva in je danes ena največjih težav na internetu. Ransomware omejuje dostop do podatkov s šifriranjem datotek ali zaklepanjem računalniških zaslonov. Nato poskuša izsiliti denar od žrtev z zahtevo za plačilo odkupnine, običajno v obliki kriptovalut, kot je Bitcoin, v zameno za dostop do njihovih podatkov. Ta okužba se pogosto začne, ko uporabniki kliknejo nekaj, kar se sprva zdi neškodljivo, na primer prilogo. Nekateri od nas dnevno prejemajo na stotine e-poštnih sporočil, pogosto jih je treba prenesti in odpreti, zato je te priloge včasih mogoče prenesti brez ustrezne previdnosti. Če vodite podjetje, bi to lahko imelo uničujoče posledice. Če vas zlonamerna programska oprema samo za en dan zaklene iz svojih datotek, lahko močno vpliva na prihodek.

primer izsiljevalske programske opreme

[Nazaj na kazalo]

Kaj je vohunska programska oprema

Vohunska programska oprema je vrsta zlonamerne programske opreme, ki jo je pogosto težko zaznati. Zbira podatke o vaših brskalnih navadah v internetu, zgodovino brskanja ali osebne podatke (na primer številke kreditnih kartic) in internet pogosto uporablja za posredovanje teh podatkov tretjim osebam brez vaše vednosti. Vohunska programska oprema je pogosto povezana z drugo programsko opremo ali prenosi na spletnih mestih za izmenjavo datotek. Na primer brezplačna mesta za prenos glasbe ali filmov. Namestite ga lahko tudi pri odpiranju priloge e-pošte. Zaradi svoje tajne narave lahko vohunska programska oprema ostane neopažena - večina ljudi se ne zaveda, da je vohunska programska oprema v njihovih sistemih, še posebej, če ni zaščitena s protivohunskim programom. Če v opravilni vrstici na dnu zaslona vidite nove ali neznane ikone, ste med iskanjem preusmerjeni na drug iskalnik ali pa se med izvajanjem različnih operacij (ki so prej delovale) pojavijo naključna sporočila o napaki, potem je vaš računalnik verjetno okužen z vohunsko programsko opremo.

primer vohunske programske opreme

[Nazaj na kazalo]

Kaj je trojanski

Pri računalništvu je trojanski konj (ali trojanski konj) kateri koli zlonamerni računalniški program, ki zavaja uporabnike glede njegove resnične namere. Trojance lahko uporabljajo kiber-tatovi in ​​hekerji, ki poskušajo pridobiti dostop do uporabniških sistemov. Ko so trojanci aktivirani, lahko kiber kriminalcem omogočijo, da vas vohunijo, ukradejo vaše občutljive podatke in pridobijo 'backdoor' dostop do vašega sistema. Ta dejanja lahko vključujejo brisanje podatkov, njihovo blokiranje, spreminjanje in kopiranje, motenje delovanja računalnika ali celotnih računalniških omrežij. Trojanci niso samo težave samo za prenosne in namizne stroje - lahko vplivajo tudi na vaše mobilne naprave. Na splošno so Trojanci povezani z nekaterimi zakonitimi programi. Pravzaprav gre za lažne različice, naložene z zlonamerno programsko opremo.

trojanski primer

[Nazaj na kazalo]

Kaj je črv

Računalniški črv je vrsta zlonamerne programske opreme, katere glavna naloga je okužiti druge računalnike tako, da se podvaja, hkrati pa ostane aktiven na okuženih sistemih. Lahko se širi po drugih računalnikih, ne da bi ga uporabniki aktivirali. Nekatere vrste črvov se širijo tako, da se pošljejo vsakemu stiku v vašem e-poštnem imeniku in nato vsem stikom v imenikih prejemnikov. Tako se lahko črvi v nekaj urah razmnožijo na številne računalnike. Črvi se skrivajo na področjih operacijskega sistema, ki so običajnim uporabnikom pogosto nevidna. Postane očitno, da je v vašem računalniku črv, ko začne porabljati znatne sistemske vire - začel bo upočasnjevati ali začasno ustaviti različna opravila. Če so na namizju nove ikone ali bližnjice ali če redno prejemate pojavna okna, lahko to pomeni tudi, da je vaš operacijski sistem okužen z računalniškim črvom.

[Nazaj na kazalo]

Kaj je virus

Računalniški virus je zlonamerna programska oprema, ki se razmnoži tako, da se kopira v drug program, računalniški zagonski sektor ali dokument in nato spremeni način delovanja računalnika. Virusi se nikoli ne pojavijo naravno, vedno jih povzročijo ljudje. Vsi računalniški virusi niso uničujoči, vendar večina izvaja dejanja zlonamerne narave, na primer uničevanje / brisanje podatkov, prepisovanje informacij in prikaz sporočil. Virusi fizično ne škodujejo računalniškemu sistemu ali strojni opremi. Računalnik lahko okuži virus z nalaganjem datotek iz neznanih ali nezaupljivih virov. Prenos e-poštnih prilog z neznanih pošiljateljev lahko tudi okuži vaš računalnik z virusi.

[Nazaj na kazalo]

Kaj je prevara s tehnično podporo

Prevara s tehnično podporo se nanaša na dejavnosti telefonskih goljufij, pri katerih prevaranti trdijo, da ponujajo zakonite storitve tehnične podpore, pogosto s hladnimi klici nič hudega slutečih uporabnikov. Ti hladni klici so večinoma namenjeni uporabnikom sistema Microsoft Windows, pri čemer klicatelj trdi, da predstavlja Microsoftov oddelek za tehnično podporo. Običajno se začnejo z lažnim opozorilom, ki navaja, da je težava z računalnikom. Nato grozijo, da vas bodo zaprli iz operacijskega sistema, dokler ne pokličete telefonske številke. Ko pokličete številko, vam prevaranti poskušajo prodati storitve in programsko opremo za tehnično podporo na daljavo.

primer prevare s tehnično podporo

[Nazaj na kazalo]

Protivirusni programi in programi proti zlonamerni programski opremi

Danes je v vašem sistemu Windows nujno nameščena protivirusna ali protivirusna programska oprema. Poleg tega se prepričajte, da imate nameščeno in posodobljeno programsko opremo z najnovejšimi definicijami. Če v računalniku ni nameščen protivirusni program ali program proti zlonamerni programski opremi ali če želite preizkusiti nadomestno programsko opremo, da se zaščitite pred zlonamerno programsko opremo, je seznam programov, ki jih priporočamo:

Orodje za popravilo računalnika Restoro

Restoro je podjetje, ki hitro postaja vodilna na svetu v IT sektorju. Ključ do njihovih ambicij je njihov vodilni izdelek Restoro PC Repair Solution, ki je bil prvič na voljo javnosti leta 2007. Program se oglašuje kot 'Reševanje težav s sistemom Windows' in je zasnovan predvsem za skeniranje, oceno in popravilo datotek v operacijskem sistemu . Poleg tega se datoteke, ki so zaradi različnih okužb z zlonamerno programsko opremo poškodovane, obnovijo v prvotno stanje, kar zagotavlja stabilnost in vrnitev v učinkovito delovanje sistema. Restoro je izhajal iz ideje, da bi lahko z namensko skupino strokovnjakov ustvarili programsko opremo, ki ne ponuja zgoraj navedenih funkcij, temveč je tudi dostopna in enostavna za uporabo. Od leta 2007 je podjetje prejelo številne nagrade. Kljub že prejetim nagradam in priznanjem ostajajo posvečeni zagotavljanju trdnega, zanesljivega izdelka, njihova ekipa za raziskave in razvoj pa si nenehno prizadeva zagotoviti združljivost z vsako novo zgradbo sistema Windows in Microsoftovim varnostnim popravkom. Lahko ga prenesete tukaj .

Bullguard

BullGuard poenostavlja zaščito vsega v vašem digitalnem življenju - od vaših podatkov, vaše identitete do vašega pametnega doma. Kot edino varnostno podjetje, ki se osredotoča izključno na potrošnika, BullGuard združuje tehnično strokovno znanje z resničnim razumevanjem vaših potreb, da zagotovi popolno zaščito vseh povezanih naprav. BullGuard je vaš zasebni telesni stražar - sledenje in reševanje varnostnih groženj, tako da se lahko samozavestno povežete, enostavno nadzirate in prosto potujete po svojem digitalnem svetu. Lahko prenesete BullGuard tukaj .

Bitdefender

Bitdefender vodi vizija, da je najbolj zaupanja vreden ponudnik tehnologije kibernetske varnosti na svetu, kar pomeni, da nenehno pričakuje, je inovativen in gre še več. Bitdefender zagotavlja zanesljivo varnost, na katero se lahko zanesete. Z globalno infrastrukturo za varnostno zaščito, ki ščiti pol milijarde uporabnikov, vizionarskimi rešitvami in obilico nagrad, je Bitdefender zanesljiv ponudnik varnosti od leta 2001. Sodeluje z vladnimi organizacijami, velikimi podjetji, MSP in zasebniki v več kot 150 državah in so namenjeni zagotavljanju rešitev za vsak njihov izziv in potrebo - in njihova predanost se izkaže za uspešno. Lahko prenesete Bitdefender tukaj .

ESET NOD32

ESET je začel delovati kot pionir protivirusne zaščite in ustvaril nagrajeno programsko opremo za odkrivanje groženj. Cilj ESET-a je zdaj zagotoviti, da bodo vsi lahko uživali v osupljivih priložnostih, ki jih ponuja tehnologija. ESET-ove varnostne rešitve omogočajo podjetjem in potrošnikom v več kot 200 državah in ozemljih, da kar najbolje izkoristijo digitalni svet. Lahko prenesete ESET NOD32 Antivirus tukaj .

Kaspersky

Kaspersky Antivirus je odstranjeni varnostni paket, ki se osredotoča na bistvene varnostne osnove: spletno filtriranje blokira nevarne URL-je, natančen protivirusni mehanizem zazna in odstrani grožnje, pametne nadzorne tehnologije pa sledijo in obračajo zlonamerna dejanja. Kaspersky spada med najboljše programe za blokiranje zlonamerne programske opreme in njeno odstranjevanje iz okuženega sistema. Lahko ga prenesete tukaj .

Norton

Norton Antivirus je vrhunski lovec na zlonamerno programsko opremo, ki lahko samodejno zaščiti vaš računalnik. Ponuja tudi veliko sprememb, možnosti in nastavitev, zaradi česar je eden najboljših trenutno na voljo paketov protivirusne programske opreme. Je enostaven za uporabo, ima možnosti konfiguracije za napredne uporabnike, preskusni laboratoriji ga visoko ocenjujejo in je skrbno zasnovan tako, da ima čim manjši vpliv na delovanje sistema. Lahko ga prenesete tukaj .

Windows Defender

Ne smemo pozabiti na Windows Defender, protivirusni program, ki je popolnoma integriran del sistema Windows 10. Ponuja sprotno zaščito pred različnimi grožnjami, kot so oglaševalska programska oprema, vohunska programska oprema in virusi. Windows Defender je hiter in lahek ter ne porablja preveč sistemskih virov.

Windows Defender je eden najpogosteje uporabljanih protivirusnih programov. Za zaščito vašega računalnika uporablja skeniranje z ujemanjem podpisov za primerjavo potencialnih virusov z bazo podatkov o znanih grožnjah. Uporablja tudi analizo, ki spremlja programsko opremo in druge atribute za odkrivanje nove zlonamerne programske opreme ali zlonamerne programske opreme, ki hitro spreminja kodo, da se izogne ​​zaznavanju. Vse, kar se zdi sumljivo, se pošlje Microsoftu v nadaljnjo analizo. Priporočamo, da uporabljate vse ponujene funkcije, da ostanete popolnoma zaščiteni. Ta je dobra rešitev za tiste, ki imajo raje brezplačne varnostne rešitve.

Priporočamo tudi, da računalnik namestite in skenirate s programi proti zlonamerni programski opremi. Njihova posodobitev traja manj časa, poleg tega pa programi proti zlonamerni programski opremi ciljajo na več oglaševalske in neželene programe kot protivirusna programska oprema. Priporočamo naslednje programe proti zlonamerni programski opremi:

Malwarebytes

Malwarebytes je ameriško podjetje za internetno varnost. Do leta 2015 je Malwarebytes po vsem svetu popravil več kot 250 milijonov računalnikov in več kot pet milijard groženj z zlonamerno programsko opremo. Malwarebytes Anti-Malware je na voljo v dveh različnih različicah, eno za brezplačen prenos za domače računalnike, druga pa profesionalno, z 14-dnevnim brezplačnim preskusom vnaprej. Lahko ga prenesete tukaj .

Spybot

Spybot - Search & Destroy je brezplačen program za internetno varnost, ki ga ponuja podjetje Safer-Networking Ltd, specializirano za odstranjevanje zlonamerne, vohunske in oglaševalske programske opreme, s čimer zagotavlja, da so datoteke in podatki varni in zasebni. S tisoči prenosov na dan je Spybot postal eden najbolj priljubljenih programov za boj proti zlonamerni programski opremi na internetu. Lahko prenesete Spybot tukaj .

Emsisoft

Emsisoft Anti-Malware se osredotoča na temeljno nalogo, da računalnik ne vsebuje zlonamerne programske opreme. Dobro se obnese in s čistim, preprostim vmesnikom je videti tudi dobro. Ponujajo inovativne rešitve proti zlonamerni programski opremi, ki so učinkovite, zmogljive, nevsiljive in minimalistične. Lahko ga prenesete tukaj .

[Nazaj na kazalo]

Kako ročno odstraniti okužbe

Če ste preizkusili protivirusne programe ali programe proti zlonamerni programski opremi, menite, da zlonamerna programska oprema ostaja v vašem računalniku in je nobeno od orodij proti zlonamerni programski opremi ne zazna, jo poskusite odstraniti ročno. V tem priročniku prikazujemo, kako odstraniti programe, za katere sumite, da so okuženi z zlonamerno programsko opremo. Najprej prenesite program Autoruns in ga ekstrahirajte v C: Autoruns. Lahko prenesete Autoruns tukaj .

kako ročno odstraniti zlonamerno programsko opremo 1. korak

Znova zaženite Windows v varnem načinu. To bo preprečilo, da bi se zlonamerna programska oprema začela izvajati skozi te korake. Številne okužbe z zlonamerno programsko opremo spremljajo tipke, ki jim omogočajo zagon. Če ugotovijo, da so bili odstranjeni, bodo samodejno zamenjali zagonski ključ. V varnem načinu pojdite na 'C: Autoruns' mapo, ki ste jo ustvarili prej, in dvokliknite 'Autoruns' .

kako ročno odstraniti zlonamerno programsko opremo 2. korak

Ko se program zažene, kliknite 'Opcije' meni in ga onemogočite 'Skrij prazne lokacije' , omogoči 'Skrij Microsoftove vnose', in omogočite 'Preveri podpise kod' (v 'Opcije optičnega branja ...' pod možnostmi), tako da jih kliknete. To bo postavilo (ali odstranilo) kljukico ob vsaki od teh možnosti. Nato pritisnite tipko F5 na tipkovnici, da osvežite seznam zagonov s pomočjo teh novih nastavitev.

kako ročno odstraniti zlonamerno programsko opremo 3. korak

Program prikazuje informacije o vaših zagonskih vnosih na več različnih zavihkih. Ime datoteke, ki jo iščete, je običajno pod 'Prijavi se' ali 'Storitve' zavihke, preverite pa tudi druge zavihke. Kliknite vsak zavihek in po seznamu poiščite ime datoteke, ki jo želite odstraniti. Ime datoteke najdete pod 'Pot slike' stolpec. Upoštevajte, da je veliko zlonamernih programov prikritih z uporabo enakih imen datotek kot veljavne Microsoftove datoteke. Vedeti morate natančno, katere datoteke želite odstraniti in v kateri mapi se nahajajo. Ko najdete vnos, za katerega menite, da je povezan z zlonamerno programsko opremo, z desno miškino tipko kliknite vnos in izberite izbriši. Ta zagonski vnos bo zdaj odstranjen iz registra.

kako ročno odstraniti zlonamerno programsko opremo 4. korak

Zdaj, ko se program ne bo zagnal ob zagonu, morate datoteko izbrisati prek Raziskovalca. Če datoteke ne vidite, je morda skrita. Če si želite ogledati skrite datoteke v sistemu Windows 10, pojdite v Raziskovalec datotek, kliknite jeziček Pogled in nato kliknite 'Opcije' .

pokaži skrite datoteke 1. korak

V oknu Možnosti mape kliknite 'Pogled' in nato omogočite 'Prikaži skrite datoteke, mape ali pogone' in odstranite kljukico iz potrditvenega polja z imenom 'Skrij pripone za znane vrste datotek' . Kliknite 'Uporabi' in 'V REDU' ko končate, da shranite opravljene spremembe.

pokaži skrite datoteke 2. korak

Ko končate z odstranjevanjem vnosov zlonamerne programske opreme iz registra in brisanjem datotek, znova zaženite v običajni način. Vaš računalnik mora biti zdaj čist pred okužbami.

Upamo, da vam bo ta vodnik pomagal najti najboljši protivirusni program ali program proti zlonamerni programski opremi, s katerim bo računalnik brez okužb!

[Nazaj na kazalo]

Video, ki prikazuje, kako ročno odstraniti zlonamerno programsko opremo:

[Nazaj na vrh]