Kaj je senčna kopija in kako obnoviti datoteke z njo?

Kaj je senčna kopija in kako obnoviti datoteke z njo?

Kaj je Shadow Copy in kako obnoviti datoteke, ki jih uporabljajo?

Shadow Copy (ali storitev Shadow Copy, znana tudi kot VSS) je tehnologija, vključena v operacijski sistem Microsoft Windows. Uporabnikom sistema Windows omogoča ročno in samodejno varnostno kopiranje (ali posnetke) računalniških datotek in zvezkov. Ta funkcija je na voljo, tudi če so te datoteke ali zvezki v uporabi. Tehnologija Shadow Copy je implementirana kot storitev Windows, imenovana 'Volume Shadow Copy Service' . Pokliče se še ena storitev „Ponudnik VSS“ vključen kot del sistema Windows, ki ga uporabljajo aplikacije Windows.

Če želite uporabljati tehnologijo Volume Shadow Copy Service, mora biti datotečni sistem NTFS, da lahko ustvarite in shranite senčne kopije. NTFS (ali „New Technology File System“) je lastniški datotečni sistem, ki ga je razvil Microsoft in privzeti datotečni sistem operacijskih sistemov Microsoft Windows. Senčne kopije lahko na lokalnih in zunanjih nosilcih ustvari katera koli komponenta sistema Windows, ki uporablja tehnologijo VSS.Jedro komponente senčne kopije je storitev Volume Shadow Copy, ki sproži in nadzira postopek ustvarjanja posnetka. Pokličejo se komponente, ki izvajajo ves potreben prenos podatkov 'ponudniki' . Medtem ko ima Windows privzetega ponudnika sistema, lahko prodajalci programske in strojne opreme ustvarijo lastne ponudnike programske ali strojne opreme in jih registrirajo pri storitvi Volume Shadow Copy. Vsak ponudnik ima na voljo največ 10 sekund, da dokonča ustvarjanje posnetka.

Pokličejo se druge komponente, ki sodelujejo v procesu ustvarjanja posnetka 'pisatelji' . Cilj Shadow Copy je ustvariti dosledne in zanesljive posnetke. Včasih tega ni mogoče preprosto doseči z dokončanjem vseh čakajočih operacij zamenjave datotek, zato je treba dokončati vrsto sprememb več sorodnih datotek. Vsak zapisovalnik je specifičen za aplikacijo in ima 60 sekund časa, da vzpostavi varno stanje, preden ponudniki začnejo ustvarjati posnetek.

Ko ustvarite varnostno kopijo s storitvijo Volume Shadow Copy Service, se datoteke varnostno kopirajo z uporabo metode različic, tako da se varnostne kopije izvedejo le v datotekah in ne v celotni datoteki. Zato je lahko na voljo veliko različic določene datoteke, ne da bi zasedle preveč prostora na disku.

Kot lahko vidite, je ta tehnologija lahko zelo koristna, če želite obnoviti izbrisane datoteke. V tem priročniku opisujemo, kako obnoviti / obnoviti datoteke z uporabo vgrajenih orodij Windows, kot sta Prejšnje različice in Raziskovalec senc.

Pinsel in gimp installieren

Kaj je Shadow Copy in kako obnoviti datoteke z njim

Kazalo:

Prenesite orodje za popravilo zlonamerne programske opreme

Priporočljivo je zagnati brezplačno skeniranje z Malwarebytes - orodjem za odkrivanje zlonamerne programske opreme in odpravljanje računalniških napak. Za odstranitev okužb in odpravljanje računalniških napak boste morali kupiti celotno različico. Na voljo brezplačna preizkusna različica.

Kako obnoviti datoteke in mape z uporabo funkcije Windows Prejšnje različice

Prejšnje različice je vgrajena funkcija sistema Windows, ki omogoča obnovitev prejšnjih kopij določenih datotek in map. Prejšnje različice so bodisi kopije datotek in map, ustvarjenih z varnostno kopijo sistema Windows, bodisi kopije datotek in map, ki jih sistem Windows samodejno shrani kot del obnovitvene točke. Prejšnje različice lahko uporabite za obnovitev datotek in map, ki ste jih pomotoma spremenili ali izbrisali ali so bile poškodovane. Glede na vrsto datoteke ali mape lahko odprete, shranite na drugo mesto ali obnovite prejšnjo različico.

Prejšnje različice se samodejno shranijo kot del obnovitvene točke. Če je sistemska zaščita vklopljena, Windows samodejno ustvari prejšnje različice datotek in map, ki so bile spremenjene od zadnje obnovitvene točke. Če je vaš disk razdeljen na particije ali če imate v računalniku več trdega diska, morate vklopiti sistemsko zaščito za druge particije ali diskete. Prejšnje različice ustvari tudi Windows Backup, ko varnostno kopirate datoteke. Če datoteko spremenite večkrat v enem dnevu, se kot prejšnja različica shrani samo različica, ki je bila trenutna ob izdelavi obnovitvene točke ali varnostne kopije.

Če želite datoteko obnoviti, pojdite v mapo, v kateri je navedena datoteka, z desno miškino tipko jo kliknite in nato izberite 'Lastnosti' iz kontekstnega menija.

kako obnoviti datoteke in mape z uporabo prejšnjih različic 1. korak

Zdaj pojdite na zavihek 'Prejšnje različice'. Videli boste seznam prejšnjih različic določene datoteke, ki je bila shranjena v senčnih kopijah.

kako obnoviti datoteke in mape z uporabo prejšnjih različic 2. korak

Na voljo so tri možnosti: 'Odprto' , 'Kopirati...', in 'Obnovi ...' . Če kliknete 'Kopirati...' gumb bo datoteka obnovljena na določeno mesto. Če kliknete 'Obnovi ...' , bo datoteka prepisana s prejšnjo različico. Predlagamo, da na trdem disku ustvarite novo mapo in uporabite 'Kopirati...' gumb, da obnovite prejšnjo različico v tej mapi. Kliknite 'Kopirati...' in morali boste izbrati mesto, kamor želite kopirati datoteko. Izberite lokacijo in kliknite 'Kopirati' .

Himbeer-Pi-Projektideen

kako obnoviti datoteke in mape z uporabo prejšnjih različic 3. korak

Windows bo zdaj obnovil prejšnjo različico datoteke iz Shadow Volume Copies in jo shranil v določeno mapo.

Če želite obnoviti celotno mapo s funkcijo Prejšnje različice, morate uporabiti večino korakov, uporabljenih pri obnovitvi ene datoteke. Pojdite na mesto mape, odprite mapo in nato z desno miškino tipko kliknite njeno ozadje. Izberite 'Lastnosti' iz kontekstnega menija.

kako obnoviti datoteke in mape z uporabo prejšnjih različic 4. korak

Wie man cbz-Dateien öffnet

Pojdite na zavihek »Prejšnje različice« in videli boste seznam vseh prejšnjih različic določene mape, ki je bila shranjena v senčnih kopijah. Na voljo bodo tri možnosti: 'Odprto' , 'Kopirati...', in 'Obnovi ...' . Če kliknete 'Kopirati...' gumb bo mapa obnovljena na določeno mesto. Če kliknete 'Obnovi ...' , bo mapa prepisana s prejšnjimi različicami vseh datotek, ki so v njej. Predlagamo, da uporabite 'Kopirati...' , da se izognete prepisovanju datotek, ki bi jih morda pomotoma potrebovali.

kako obnoviti datoteke in mape z uporabo prejšnjih različic 5. korak

Kliknite 'Kopirati...' in morali boste izbrati mesto kraja za kopiranje določene mape. Izberite lokacijo in kliknite 'Kopirati' .

kako obnoviti datoteke in mape s prejšnjimi različicami 6. korak

Windows bo zdaj obnovil celotno prejšnjo različico mape iz Shadow Volume Copies v določeno mapo. Zaprite okno z lastnostmi in odprite mapo za obnovitev, če želite uporabiti obnovljene datoteke, ki jih potrebujete.

[Nazaj na kazalo]

Kako obnoviti datoteke in mape z uporabo ShadowExplorer

ShadowExplorer vam omogoča brskanje po senčnih kopijah, ki jih je ustvaril Windows Vista, Windows 7, 8 in 10 Volume Shadow Copy Service. ShadowExplorer je ustvarjen za uporabnike domačih različic, ki privzeto nimajo dostopa do Shadow Copies. Uporaben je tudi za uporabnike drugih različic sistema Windows. Ta programska oprema lahko prikazuje kopije v trenutku, brska po senčnih kopijah in pridobi različice datotek in map. ShadowExplorer lahko prenesete s spletnega mesta tukaj .

Ko prenesete ShadowExplorer, ga odprite in lahko izberete pogon in posnetek datuma / časa za obnovitev datotek iz spustnih možnosti zgoraj levo. Če ste omogočili obnovitev sistema, vendar v spustnem meniju nimate nobenih vnosov, je možno, da ste jo omogočili šele pred kratkim in vaš sistem še ni ustvaril senčnih kopij.

kako obnoviti datoteke in mape z uporabo 1. koraka ShadowExplorer

Izberite posnetek želenega datuma in ure ter pobrskajte po datotekah in poiščite tiste, ki jih želite obnoviti. Z desno miškino tipko kliknite katero koli datoteko ali mapo, ki jo želite obnoviti, in izberite 'Izvozi ...' .

kako obnoviti datoteke in mape z uporabo 2. koraka ShadowExplorer

Suchmaschinen wie duckduckgo

Nato izberite, kam želite shraniti datoteke / mape, in kliknite 'V REDU'. ShadowExplorer bo nato datoteke ali mape obnovil na to mesto.

kako obnoviti datoteke in mape z uporabo 3. koraka ShadowExplorer

Upamo, da je bil ta članek koristen in da zdaj veste o Shadow Copies in kako obnoviti datoteke in mape z vgrajeno funkcijo Windows Prejšnje različice ali neodvisno programsko opremo ShadowExplorer.

[Nazaj na kazalo]

Video, ki prikazuje, kako obnoviti datoteke in mape s senčnim kopiranjem:

[Nazaj na vrh]